Acceptarea si renuntarea la succesiune
avatar

 
 Ce ar trebui sa sti despre acceptarea si renuntarea la succesiune
 Daca vrei sa devi mostenitor trebuie sa accepti succesiunea in termenul legal de optiune succesorala.
        – daca decesul a avut loc inainte de 01 octombrie 2012, termenul de acceptare sau renuntare la succesiune este de 6 luni de la data decesului.
        – daca decesul a avut loc dupa data de 01 octombrie 2012, termenul de acceptare sau renuntare la succesiune este de 1 an de la decesului.

Cum accepti succesiunea ?

        – prin declaratie autentica data, in acest sens, in fata notarului sau care este cuprinsa in orice alt act din care rezulta, in mod neechivoc, acceptarea succesiunii. De exemplu, declaratia de acceptare cuprinsa intro procura de reprezentare (acceptare expresa)
     – prin efectuarea de acte pe care nu le-ar putea face decat o persoana care se considera mostenitor si actioneaza cu intentia de a mosteni (ex, inchirierea, instrainarea de bunuri apartinand defunctului, orice  acte de dispoziţie, de administrare, folosinţă ori de conservare a unor bunuri din moştenire dacă din împrejurările în care acestea au fost facute rezultă că si-a insusit calitatea de moştenitor)  (acceptare tacita).
Exemple de acte de administrare care au valoare de acceptare tacita a succesiunii (enumerarea este data cu titlu de exemplu si nu epuizeaza toate situatiile posibil a fi intalnite in practica)
- cererea de dezbatere a succesiuni; - inchirierea de bunuri pe termen mediu si lung; – construirea, reconstruire, demolarea (nu reparatii urgente) a unei constructii apartinand patrimoniului defunctului; – incasarea unor creante nascute din acte incheiate in timpul vietii de defunct cu tertii; –  plata impozitelor si / sau a taxelor notariale pentru succesiune; – stabilirea in fapt, de catre succesibil, a domiciliului in imobilul apartinand defunctului, etc
Exemple de acte de dispozitie care valoreaza acceptare tacita a mostenirii
- instrainarea de bunuri succesorale (instrainarea bunurilor, din culpa, crezand ca instraineaza propriul bun nu valoreaza acceptare); – renuntarea la un drept succesoral (renuntarea cu titlu oneros valoreaza intotdeauna acceptare, in schimb, instrainarea cu titlu gratuit valoreaza acceptare doar daca este facuta unui succesibil determinat ); 
Alte acte si fapte cu valoare de acceptare tacita
- promovarea de actiuni in instanta care presupun intentia de insusire a calitatii de mostenitor (ex., actiune in partaj succesoral, actiune in anularea testamenului defunctului; actiune pentru repunerea in termenul de acceptare, etc) indiferent de solutia pronuntata de instanta.

 Daca nu vrei sa devi mostenitor

         - fie renunti la succesiune, prin declaratie autentica data in fata notarului
         – fie nu faci acte de acceptare, din cele mentionate mai sus

 Neexprimarea optiunii, in sensul acceptarii sau renuntarii, în termenul stabilit de lege (6luni sau 1 an, dupa caz) este considerata renunţare la moştenire.

De retinut !

Renuntarea la succesiune inseamna pierderea dreptului de a dobandi vreun bun sau drept de pe urma persoanei decedate. Cu alte cuvinte, nu poti renunta la un bun si sa mostenesti celelalte bunuri ale defucntului. Prin renuntare vei pierde calitatea de mostenitor al persoanei decedate.
Prin urmare, daca intentionezi sa „cedezi” partea ta dintrun bun in favoarea unui anumit mostenitor, insa iti doresti sa mostenesti alte bunuri, NU trebuie sa faci declaratie de renuntare sau sa lasi sa expire termenul de optiune, mentionat mai sus, fara sa faci declaratie de acceptare („cedarea” partii tale din bunul in cauza va putea avea loc printrun act de partaj succesoral, fie in cadrul procedurii de dezbatere a succesiunii, daca bunul este un bun mobil sau imobil intabulat, fie ulterior obtinerii certificatului de mostenitor, daca bunul imobil nu este intabulat)

 Alte articole

- Scoaterea terenurilor din circuitul agricol

Intabularea in Cartea Funciara a constructiilor

-Taxe pentru inscrieri in Cartea Funciara

 

 
Comentarii

Acceptarea si renuntarea la succesiune — 31 comentarii

 1. Buna ziua . soacra mea si inca 5 frati au mostenit de pe urma parintilor care sunt decedati un teren si o casa. Intrebarea mea este. Pentru ca soacra mea sa mosteneasca casa si terenul fratii ei spun ca nu au nicio pretentie si ii cedeaza ei tot. Cum ar trebui sa procedam sa devina ea unic mostenitor

 2. Bună ziua! Tocmai am facut succesiunea. Casa și gradina . Acestea au fost trecute pe bunicii mei care sunt decedați. Ei au avut 6 copii dintre care 2 sunt decedați,unul dintre ei fiind tatăl meu . Am fost la un birou notarial împreună cu ceilalți frați ai tatălui meu , toți au semnat ca renunță la moștenire. Problema mea este alta . Sora tatălui meu a cerut cale de acces prin curte ea având o mica gradina lângă gradina noastră. Problema mea ar fi ,dacă eu vreau sa construiesc pe acel teren o casa trebuie sa îi cer ei aprobare? Ea poate cere parte din casa construita. Menționez ca eu sunt unîn moștenitor, iar ea cred ca pe așa zisa cale de acces! Va mulțumesc!

 3. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare.
  In urma mortii tatal am facut succesiunea dar masina (un autoturism VW) nu poate fi inmatriculata pe 2 nume , deci unul din noi trebuie sa cedeze prin partaj. Ne-am hotarat sa cedez eu. Problema e ca eu nu mai locuiesc in Romania si nu stiu ce trebuie sa fac. E suficient daca dau o declaratie in fata notarului de aici sau trebuie sa ma duc la ambasada? Cam ce elemente ar trebui sa contina in acest caz declaratia de partaj?
  Va multumesc anticipat.

  • Nu declaratie trebuie sa faceti, ci o procura prin care mandatati o persoana, alta decat coproprietarul autoturismului, prin care o imputerniciti sa va reprezinte la incheierea actului de partaj in urma caruia celalalt mostenitor urmeaza sa dobandeasca, cu sau fara plata vreunei sulte, cota ce va apartine din autoturism.
   Procura este de preferat sa o faceti la Ambasada sau Directia Consulara a Romaniei din tara in care va aflati. Daca o faceti la notar este posibil sa fiti nevoit sa indepliniti si formalitatea de apostilare a procurii deoarece, fara apostila, nu va putea fi folosita in Romania in conditiile in care tara in care se afla notarul respectiv nu are incheiata conventie bilaterala cu Romania pentru eliminarea formalitatilor de apostilare.

 4. Buna ziua,

  Numele meu este MA.TEONICA cu domiciliul in Bucuresti, in urma decesului tatalui meu C. GHEORGHE (07.02.2014) cu domiciliu in comuna Bxx., jud. TEL. am deschis dosar de succesiune la notariatul din Zimnicea.
  Cu aceasta ocazie am constatat ca nu fusese facuta succesiune dupa bunica mea, CI. FLOAREA nascuta in 18.03.1904 si decedata la 28.05.1982.
  Bunica mea – C. FLOAREA – dintr-o casatorie anterioara a mai avut un fiu , T. ION, decedat si el la 23.06.2009 iar acesta a avut trei copii: D. MARIA, T. TUDOR si S. IOANA. Mentionez ca ei nu au deschis pana in prezent dosar de succesiune dupa tatal lor T. Ion
  DAMIAN MARIA si TELEGARU TUDOR au dat declaratii de renuntare la succesiune dupa defuncta CIULICA FLOAREA.
  Mentionez ca T. Ion si D. Maria au dat declaratie de renuntare la succesiune dupa bunica lor C. Floarea dar S. Ioana spune ca ar da declaratie de renuntare la succesiune dupa bunica ei dar nu vrea sa renunte la succesunea dupa tatal ei T. Ion
  Este posibil ?
  In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!
  Cu stima,
  M. Teonica

 5. buna ziua,as dori si eu o lamurire,daca se poate,sotul meu a decedat in 8 martie 1999,avind 20 de an de casnicie si 5 copii cu virsta intre 13 si 20 de ani,la data decesului,nu am facut succesiune,acum copii sint cu familii,sint plecati di tara de 10 ani,as dori sa stiu ce imi trebuie pentru a trece pe mine casa care o am,cu gradina ei,sint 20 de ari in total,eu nu am venituri si as dori sa las situatia clara intre copii,pentru a nu fi divergente,daca sint necesare renuntari din partea lor,eu nu m-am recasatorit si as dori sa las celui care va avea grija de mine,bineinteles cu acceptul celorlalti….ce demersuri trebuie urmate,multumesc de intelegere,cu respect,Liliana

 6. Bună dimineața!
  Vă solicit sprijinul pentru soluționarea unei probleme. Tatăl meu ar vrea să facă succesiunea bunicului meu (decedat în anul 2000), care a avut 3 copii (tatăl meu, o soră care este în viață și un frate care a decedat după bunicul meu, în 2014). Mătușa (soția unchiului decedat), respectiv verișoara mea (fiica unchiului decedat) dețin un certificat de moștenitor pentru unchiul meu, emis în 2014 și ar dori să dea o declarație de renunțare la succesiunea bunicului meu, având calitate de moștenitoare a unchiului decedat (fiul bunicului meu). Unii notari au spus că se poate face declarația, alții spun că nu. Îmi puteți spune și dumneavoastră o opinie?!
  Vă mulțumesc anticipat!

 7. Ask dori daca se poate sa aflu cam cat ar costa o succesiune. Mama a decedat, si masa succesorala este pt cinci persoane, tatal si patru copii. Mentionez ca am acceptat succesiunea. Dar as vrea sa stiu cat ar costa succesiunea pt o casa cu un etaj nu foarte mare si trei an exe, plus 10 ari pamant. Va multumesc!

  • Stimata dna Andreea

   Pentru a putea face un calcul estimativ al cheltuielilor ar trebui sa oferiti date concrete privind fiecare bun imobil in parte (teren si constructii), cum ar fi: locul situarii, categoria de folosinta a terenurilor, anul de construire a locuintei, din ce materiale este realizata, starea de intretinere, etc, precum si date privind bunurile mobile, daca este cazul. De asemenea, trebuie sa spuneti data decesului.
   In concluzie, pentru a putea obtine un calcul estimativ al taxelor succesorale va sugerez sa va adresati oricarui birou notarial, de preferat din localitatea ultimului domiciliu al defunctei, caruia sa ii prezentati si actele de proprietate ale bunurilor.
   Cu stima,

 8. Buna ziua. cazul este urmatorul: defunctul a decedat in 2012, dupa 4 luni am fost dati in judecata, eu si paratii x si y, obiectul fiind partajul judiciar. Reclamanta a solicitat:sa se constate deschisa succesiune defunctului, iesirea din indiviziune asupra bunurilor ramase, constatarea unui drept de creanta. Am depus intampinare si cerere reconvetionala, dar intr un final s-a ajuns la a o declara pe reclamanta, in baza exceptie de neacceptare, unica mostenitoare. Intrebare: prin cererea reconvetionala nu se poate considera acceptare expresa a mostenirii sub semnatura privata atata timp cat a fost depusa in termenul de optiune succesorala si prin care am solicitat sa mi se recunoasca calitatea de mostenitor cu o cota de 1/4, in calitate de fiu, introducerea la masa partajabila a unui imobil, nedeclarat de care reclamanta ? In mare acesta este cazul. Va multumesc anticipat !

  • Din pacate nu am calitatea sa ma pronunt asupra legalitatii si temeiniciei hotaririi judecatorului, insa aveti posibilitatea sa atacati hotararea la instanta superioara. Am, totusi, o sugestie. Sa va adresati unui avocat pentru reprezentare in fata instantei.

 9. Ieri am obtinut copie dupa certificatul de mostenitor de la arhiva notariala,in care se specifica:sora mea a renuntat la partea ei in favoarea mea si casa si acareturile se imparte jumate jumate cu tatal meu,si mai departe se specifica mostenitorii:numele meu, adresa,in calitate de fiu:ii revne intreaga masa succesorala.Mentinez ca succesiunea s-afacut in anul 1986 dupa moartea mamei,iar tatal meu a decedat in anul 1994 dupa care nu s-a mai facut succesiunea.Ce nu inteleg este partea cu „ii revine intreaga masa succesorala”.As ruga s-a ma lamuriti.Multumesc.

  • Stimate dle Marin
   Mentiunea respectiva, prin ermare stabilirea dvs drept unic mostenitor, ar putea fi urmarea, fie a unei erori la redactarea certificatului, fie constatarea faptului ca tatal dvs a fost, la randul sau, renuntator sau strain de succesiune.
   Pentru a putea da un raspuns concret ar fi fost necesar sa ne prezentati certificatul respectiv.
   Cu stima, State

 10. Buna ziua,
  Socrul meu a decedat in urma cu 7 ani.Au ramas in viata soacra si patru frati.Doi din casatoria cu socrul si doi dintr-o casatarie anterioara a soacrei.Nu a fost facut succesoratul.Cum se va imparti mostenirea dupa decesul soacrei mele?Renuntarea tacita este valabila?

  • Bunurile soacrei dvs vor fi mostenite, in cote egale, de toti copii sai care vor accepta succesiunea in termenul prevazut de legea in vigoare la data decesului acesteia.

 11. Dupa ce tatal meu a decedat acum zece luni, am facut acceptarea expresa a succesiunii,deoarece sotia tatalui meu refuza sa faca succesiunea.Ulterior am aflat ca acestia si-au facut testament intre ei.Acum as vrea sa renunt la partea ce mi se cuvine, considerand ca aceasta a fost dorinta tatalui meu, iar ea este ingrijita de o nepoata pe care cred ca nu are cum sa o rasplateasca decat lasandu-i micul apartament. Daca nu as fi facut acceptarea era simplu,dar acum ce as putea face ca sa renunt fara ca pe ea sa o coste prea multi bani, posibilitatile ei financiare fiind reduse?
  Va multumesc anticipat pt.sfat

  • Nimeni nu poate fi obligat sa accepte o succesiune ce i se cuvine, insa odata acceptata nu se mai poate reveni asupra ei, prin urmare veti imparti mostenirea cu matusa dvs. In aceasta situatie puteti, spre exemplu, sa cedati matusii cota prin partaj, sau sa-i instrainati nepoatei cota dvs. Evident, fiecare act presupune taxe de autentificare.

 12. Buna ziua!
  As dori sa stiu ce pot face pentru a dezbate succesiunea de pe urma tatalui meu, daca unul dintre frati, desi citat, nu se prezinta. mMntionez ca data decesului este 11.02.2013, iar dl notar la care avem dosarul mi-a spus ca fratele este prezumat a fi acceptant al mostenirii (nu il mai poate inlatura de la mostenire ca pe vechiul cod civil).
  Ma puteti ajuta cu ceva?
  Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.

 13. Mama mea a decedat in 2000. Nimeni nu a facut acte de mostenire, avera si toate bunurile ramase fiind in controlul tatalui meu. Acum, in August 2014, tatal meu a decedat. Fratele meu si cu mine (fiica) suntem singurii mostenitori. Eu locuiesc in USA, cu familia (sot +2 children)si doresc sa-i las averea si dreptul de decizie asupra proprietatii fratelui meu, care locuieste in casa parintilor. Intrebarea mea este: daca eu fac un document de renuntare la mostenire, cine va mosteni averea dupa fratele meu, care nu este casatorit, si nu are copii? este mai bine sa fac o procura de imputernicire catre frate, cu privire la mostenire?

  • Stimata dna Daniella
   Intradevar, in cazul in care veti face declaratia de renuntare la succesiune toata averea ramasa de la tata va fi culeasa de catre fratele dvs., insa renuntarea priveste numai succesiunea tatalui nu si pe cea a fratelui dvs, astfel incat, in cazul decesului fratelui, daca acesta nu va lasa in urma sa sotie, copii sau beneficiari testamentari, dvs. veti mosteni toate bunurile sale, in calitate de sora.
   Situatia se schimba, insa, daca fratele dvs se va casatori, va face vreun copil sau va lasa testament altei persoane decat dvs. In cazul acesta puteti pierde (total sau partial) dreptul de a mosteni averea sa (prin urmare si bunurile ce v-ar fi revenit de la tata daca nu faceati renuntarea).
   Pentru a evita riscul ca partea ce vi se cuvine din bunurile tatalui sa fie mostenite de alte persoane puteti accepta succesiunea de pe urma tatalui si sa dati o procura pentru a fi reprezentata la dezbaterea succesiunii (va sugerez ca mandatul si, eventual declaratia de acceptare a succesiunii, daca le dati prin acte separate, sa le faceti la Consulatul/Ambasada Romaniei din statul in care va aflati pentru a evita, astfel, procedura mai complicata a apostilarii acestor documente in vederea folosirii lor in Romania). Avand in vedere ca decesul tatalui a avut loc in 2014 termenul pentru acceptarea succesiunii este de 1 an calculat de la data decesului, insa, daca va hotarati, puteti face si acum acceptarea (ar fi chiar indicat acest lucru, mai ales pentru situatia in care fratele s-ar hotari sa solicite dezbaterea succesiunii inainte de implinirea termenului de 1 an).
   Cu stima, State

 14. Buna seara,problema mea consta in faptul ca:mama a decedat in februarie 2012,in urma sa ramanand tata si eu ca mostenitori(mentionez ca sunt unicul lor copil). Din motive de sanatate si lipsa banilor nu am facut succesiunea.Am inteles din diferite postari ca o succesiune se poate efectua doar in timpul unui an de la deces?cum se poate rezolva totusi aceasta problema? Multumesc anticipat

 15. Buna ziua,

  Va rog frumos sa imi expicati cum funcioneaza acceptarea succesiunii printr-un inscris SUB SEMNATURA PRIVATA, posibilitate prevazuta de art 1108 noul cod civil?

  Va multumesc mult.

 16. Buna seara,
  Va rog sa imi spuneti daca o renuntare la succesiune facuta in 1997 presupune si renuntarea la bunurile cuvenite prin testament. Multumesc.

  • Stimate dle Cristian
   Prin renuntare la succesiune ati pierdut dreptul de a dobandi bunuri de pe urma defunctului indiferent daca, in lipsa renuntarii, le-ati fi dobandit in baza legii sau a unui testament.
   Cu stima, State

 17. Tatal meu a decedat in octombrie 2013.Care este termenul limita de acceptare a succesiunii (imobil,terenuri in provincie)

  • Potrivit noului Cod civil termenul de acceptare, in cazul dvs, este de 1 an calculat de la data decesului.

 18. Buna seara.
  Doamna Notar,
  Va rog sa ma scuzati,ca nu am fost atent la raspunsurile trimise si v-am trimis astazi 06.12.2013 o alta notificare cu acelas obiect. In acest caz, nu mai e nevoie sa-mi trimiteti un nou raspuns,acesta l-am trimis pe numele real Ioan Vitor Silasi. Va multumesc,pentru intelegere si va doresc”Sarbatori fricite” si multa sanatate.

 19. Buna ziua. Problema noastra e una mai complicata si de aceia voi incerca sa detailez ca sa intelegeti mai clar.In anul 1957 mama a predat la stat terenurile agricole ,fiind obligata de situatia in care s-a aflat dupa arestarea si condamnarea tatalui nostru,ca noi sa fim reprimiti in scoli.Cererea a fost incheiata si depusa la sfatul popular al comunei,dupa care sa primit adeverintele necesare acestui lucru.Pana in anul 1990 atat parintii cat si noi nu am stiut ca fostul primar al acestor timpuri, nu a inregistrat acea cerere de predare la stat a terenurilor, impartindu-le rudelor si cunostintelor sa le foloseasca,lucru ce se intampla si in ziua de azi.Dupa decesul parintilor,tata in 1973 iar mama in 1990 s-a facut succesiunea dupa fiecare dar terenurile agricole nu au fost trecute la succesiune.Am incercat sa aflu cine lucreaza terenurile parintilor ,care sunt propietarii trecuti in toate C.F-urile pe care le-a detinut ca fiind cumparate de ei in 1947.Fiindca de la depunerea cererii de catre mama la sfatul popular noi nu am mai locuit in comuna respectiva,in anul 1991 dupa ce a aparut Legea fondului funiciar ne-am adresat Primariei cu cerere ca sa primim terenurile predate de mama noastra.Am ramas stupefianti cand primarul ne-a comunicat ca terenurile nu au fost niciodata trecute la stat ,ele gasindu-se tot timpul in registru agricol al comunei pe numele parintilor.Din acel an platim an de an impozit pe ele fara sa stim cine le lucreaza si unde se afla efectiv, fara ca primaria sa ne ajute a le indentifica prin agentul agricol.Am dorit sa facem notificare la succesiunile facute dar nu ne putem permite sa platim suma ceruta la notariat pentru aceasta operatine.Am dorii sa le instrainam celor ce le lucreaza dar nu sunt pe numele noastre ci pe a parintilor cu toate ca eu le port numele de familie ,restul fiind surori dar nu stim daca e posibil.Ce ne sfatuiti sa facem cu ele,fiindca suntem in varsta si cum spuneam din pensiile de rusine ce le primim nu ne permitem mai mult.Cu deosebita stima.Dudu

  • O solutie ar fi sa luati legatura cu un avocat pentru a va spune daca puteti introduce o actiune impotriva celor ce folosesc terenurile (identificarea lor va trebui sa o faceti dvs, eventual luand relatii de la vecinii terenurilor iar pe acestia vi poate spune Primaria), insa, pentru a putea introduce o actiune in instanta va trebui sa faceti dovada ca sunteti mostenitorii proprietarilor terenurilor (respectiv, ai parintilor dvs) fie cu un certificat de mostenitor deja emis (pe alte bunuri ramase de la acestia), fie cu un certificat de calitate de mostenitor ( prin acest certificat stabilandu-se doar mostenitorii, nu si bunurile defunctilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>