Vanzarea cu plata in rate

Vanzarea cu plata in rate.

Rezerva proprietatii.

Vanzarea cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii (Noul Cod civil)

Art. 1.755. Rezerva proprietatii si riscurile. Atunci cand, intr-o vanzare cu plata pretului in rate, obligatia de plata este garantata cu rezerva dreptului de proprietate, cumparatorul dobandeste dreptul de proprietate la data achitarii ultimei rate din pret; riscul bunului este insa transferat cumparatorului de la momentul predarii acestuia.

     Art. 1.756. Neplata unei singure rate din pret. In lipsa unei intelegeri contrare, neplata unei singure rate, care nu este mai mare de o optime din pret, nu da dreptul la rezolutiunea contractului, iar cumparatorul pastreaza beneficiul termenului pentru ratele succesive.

    Art. 1.757. Rezolutiunea contractului. (1) Cand a obtinut rezolutiunea contractului pentru neplata pretului, vanzatorul este tinut sa restituie toate sumele primite, dar este indreptatit sa retina, pe langa alte daune-interese, o compensatie echitabila pentru folosirea bunului de catre cumparator.

(2) Atunci cand s-a convenit ca sumele incasate cu titlu de rate sa ramana, in tot sau in parte, dobandite de vanzator, instanta va putea totusi reduce aceste sume, aplicandu-se in mod corespunzator dispozitiile referitoare la reducerea de catre instantaa cuantumului clauzei penale.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica si in cazul contractului de leasing, precum si al celui de locatiune, daca, in acest ultim caz, se convine ca la incetarea contractului proprietatea bunului sa poata fi dobandita de locatar dupa plata sumelor convenite.

Comentarii

Vanzarea cu plata in rate — Un comentariu

  1. Vand o casa la tara pentru care am primit avans 1/3 din pret.Restul banilor cumparatorul vrea sa-i achite in termen de 5 ani, in rate anuale, el solicitand contract de vanzare cumparare cu ipoteca, iar eu vreau antecontract. Mentionez ca am o varsta care nu-mi permite sa mai umblu prin instanta. Care sunt riscurile pentru mine ca vanzator la ctr. V-C cu ipoteca? Multumesc.