Divortul la notar

Divortul la notar (art. 375 Cod civil)

 Posted by Notar-Expert

 Divortul la notar poate avea loc daca ambii soti sunt de acord sa divorteze, indiferent daca au sau nu copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Competenta de a constata desfacuta casatoria si de a elibera certificatul de divort apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau al ultimei locuinte comune ( locuinta in care au locuit sotii dovedita, fie cu actele de identitate, fie cu declaratiile sotilor date pe proprie raspundere).

Cererea de divort se depune de soti impreuna, personal sau prin mandatar cu procura speciala data in forma autentica.

Dupa primirea cererii notarul acorda un termen de 30 zile la expirarea caruia sotii trebuie sa se prezinte personal, iar daca acestia staruie in cererea de divort notarul va elibera certificatul de divort.

Singurele situatii in care notarul public poate acorda alte termene peste termenul de 30 zile de reflectie sunt acelea motivate de lipsa anchetei psihosociale şi/sau imposibilitatea audierii minorului.

In cazul divortului cu copii minori, pentru a se putea desface casatoria sotii trebuie sa se puna de acord asupra tuturor aspectelor referitoare la:

– numele de familie ce-l vor purta dupa divort;

– exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;

– modalitatea de pastrare a legaturilor personale cu minorii;

– stabilirea locuintei copiilor;

– stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a minorilor.

Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie ori asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti notarul va respinge cererea de divort si va indruma partile sa se adreseze instantei de judecata.

Impotriva incheierii de respingere a notarului nu exista cale de atac, insa sotii se vor putea adresa instantei de judecata cu cererea de divort.

divortul la notar

Pentru situatia in care unul dintre soti nu se poate prezenta personal la notar pentru depunerea cererii de divort, acesta va putea fi reprezentat de un mandatar cu procura intocmita in forma autentica. De asemenea, cererea poate fi formulata in numele ambilor soti de mandatari speciali.

Mandatar poate fi o terta persoana sau chiar celalalt sot.

Reprezentarea sotilor prin procura nu poate fi posibila, insa, la eliberarea certificatului de divort.

Procura – Acte necesare

♦  actul de identitate al soțului care face procura (mandant);

♦  copie de pe actul de identitate al persoanei împuternicite (mandatar);

♦  certificatul de căsătorie.

♦  certificate de nastere minori (daca este cazul)

Procura – Taxe notariale

Onorariu – 70 lei (+TVA).

Alte cheltuieli (dupa caz, verificari registre nationale, legalizari, etc)

Model – Procura reprezentare la divortul notarial

procura divort

Acte necesare

– acte de identitate (soti)

– certificatele de nastere (soti si copii minori, dupa caz)

– certificatul de casatorie (soti)

– procura autentica, daca este cazul

Taxe notariale

Tarifele notariale minime pentru eliberarea certificatului de divort sunt (cu TVA inclus):

– Onorariul notarului – 650 lei (divort fara copii) sau 900lei (divort cu copii minori)

– legalizare certificate de nastere si de casatorie – 5 lei /act;

– inregistrarea cererii de divort in registrul National al Cererilor de Divort – 65 lei.

Procedura detaliata a divortului la notar, conform noului Cod civil

Potrivit alin. 1 al art. 376 din noul Cod civil, cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică (alin. 2 art. 376 C civ) insa, prezenta ambilor soti este obligatorie la termenul fixat in vederea desfacerii casatoriei si a eliberarii certificatului de divort (alin. 3 art. 376 C civ), termen la care acestia nu vor putea fi reprezentati prin mandatar.

Prin urmare, in aplicarea dispozitiilor de mai sus notarii vor putea autentifica procuri de reprezentare pentru depunerea cererii de divort in fata notarului public sau a….Divortul la notar


Comentarii

Divortul la notar — 54 comentarii

 1. Buna ziua

  Impreuna cu sotul meu am decis sa divortam la notar, insa, eu muncind si locuind temporar in Anglia, am imputernicit prin procura pe fiul meu major sa ma reprezinte. Mentionez ca la momentul respectiv am optat pentru a pastra numele obtinut prin casatorie, neavand suficient timp sa schimb toate actele cu noul nume. Intre timp afland ca pot avea urmatorul concediu aproximativ peste 3 luni, voi avea timp sa schimb actele cu numele la care revin.
  Intrebarea mea este… Daca, desi am optat in procura de mandatare a fiului meu in divort pentru pastrarea numelui, as putea totusi sa revin la numele de dinaintea casatoriei. Daca nu e posibil cum pot solutiona problema. Eu doresc totusi sa renunt la numele obtinut in casatorie si sa revin la numele de dinaintea casatoriei.

  Va multumesc respectuos

 2. Buna ziua .
  Doresc sa divortez de sotia mea de comun acord.Casatoria a fost incheiata in Almeria Spania la viceconsulat.
  Dorim o programare pentru semnat in data de 9 octombrie.
  Va rog sa imi comunicati ce acte sunt necesare sa trimet si cat va trebui sa achit si in ce cont.
  Am incercat sa sun pe ambele nr de tel si nu am reusit …
  Astept un nr de contact si detalii .
  Doar in 9 oct. Poate semna sotia.
  Multumesc
  Custodia fetitei va ramane la ea iar eu sa am dreptul sa o vizitez si sa o iau in vacante la mine …
  Pensie alimentara la minim …cat este…
  Multumesc
  Eu am salariul minim pe economie in tara.

  • Îmi pare rău, însă notar-expert.ro este un site creat doar pentru informare eventuale servicii notariale putând fi solicitate la numerele de telefon / fax menționate la pagina de contact, în măsura disponibilității programului biroului notarial în cauza.
   Prin urmare, va sugerez sa luați legătura cu biroul notarial, în mod direct, prin intermediul email-ului indicat, deasemenea, la pagina contact.

 3. Buna ziua,

  in umra cu 1 an am divortat la notar ( avem un copil minor),stabilind de comun acord domicilul copilului, contributia tatalui la cresterea lui etc.
  Acum dorim sa schimbam o anumita problema mentionata in conventie.
  1. Putem face ascet lucru print-un act care sa modifice conventia initiala?
  2. Trebiue facuta modificarea la acelasi notar unde s-a intocmit conventia initiala?
  Va multumesc !

  • Se poate incheia un act aditional la conventie daca notarul va constata ca elememtul pe care doriti sa il modificati este legal si nu incalca drepturile minorului.
   Notarul competent sa autentifice actul aditional este cel care a perfectat conventia.

 4. Buna ziua. Daca la notar se stabileste o suma fixa pt pensie alimentara aceasta suma devine definitiva pe toata durata pana la 26 ani? Sau daca cel care are in intretinere copilul se razgandeste si vrea mai multi bani pt intretinere, poate solicita acest lucru in instanta? Adica platesti pensia stabilita si dintr-o data mama afla ca ai o afacere buna si vrea si ea sa traiasca pe spatele fostului sot, doar pt ca nu mai are chef sa lucreze? Deci decizia initiala la notar in comun acord intre soti, poate fi modificata la cerere de catre cel care are copilul?
  Atunci nu mi se pare corect ca sotia sa beneficieze de munca sotului ( in strainatate). Adica sa platesti 1/4 dintr-o afacere doar la sotie doar asa ca scrie legea. Deci la 100000 castig, ei i revine 25000 pe an( adica peste 2000 pe luna, in Romania)? Asta devine adevarata afacere pt „fetite” versate.
  Sau cealalta varianta mai normala, sa ramana suma initiala stabilita de comun acoord, fixa si irevocabila.
  Va multumesc. Cu stima G..

  • Faptul că, pentru a divorța, ați recurs la procedura necontencioasă notarială, procedură ce presupunea și stabilirea cuantumului pensiei alimentare cuvenită minorului nu vă împiedică, pe niciunul dintre dvs, foștii soți, să recurgeți la acțiunea în instantă pentru modificarea clauzelor convenției dacă, ulterior divorțului, au avut loc schimbări ale împrejurărilor de fapt ce au stat la baza stabilirii acestor clauze.
   Pensia alimentară, fiind un drept al minorului și nu al părintelui în întreținerea căruia se află copilul dacă, ulterior divorțului, veniturile părintelui ce s-a obligat la plata pensiei alimentare s-au majorat celalalt părinte are, nu doar dreptul, dar și obligația de a solicita actualizarea cuantumului acesteia, iar dacă părintii nu cad de acord pentru a se recurge tot la procedura notarială, actualizarea poate fi solicitată pe calea acțiunii în instantă.
   Fiind un drept al copilului este normal ca, în cazul creșterii veniturilor celui obligat prin hotărâre judecătorească sau care s-a obligat prin convenție notarială, cuantumul pensiei să poată fi actualizat, fie și pe cale judecătorească dacă părintii nu se mai înțeleg în acest sens.

 5. Bună ziua !Sunt căsătorit de zece ani am trei copii minori 13,12 și 8 ani din care cel mijlociu cu handicap de gradul 1(Autism infantil).Ea(soția)ne-a părăsit pe toți in urmă cu 7 ani,nu ne-a căutat niciodată nici măcar cu un telefon,decat acum cerandu-mi divortul la notar.Intre timp a făcut un alt copil care nu este al meu,aș vrea să știu dacă se poate să nu imi mai poarte numele nici ea nici copilul ei !Vă mulțumesc anticipat !

 6. Bună ziua. As dorii sa stiu daca la semnarea actelor de divorț după exp celor30 zile, este absolut necesar ca ambii soți sa fie împreună in același timp, sau se poate semna separat in aceeași zi. Multumesc

  • Din punct de vedere teoretic, admitand ca nu exista nicio contradictie intre disp. legale in materie de divort pe cale notariala care prevad ca si singura obligatie prezentarea sotilor in persoana (doar la depunerea cererii, poate fi reprezentat de un mandatar special) si dispozitiile legii in materia procedurii de luare a consimtamantului partilor la autentificarea actelor notariale, potrivit carora ** Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar in aceeasi zi, consimtamantul partilor care figureaza in act. In acest caz, in incheierea de incuviintare a autentificarii se vor mentiona ora si locul luarii consimtamantului fiecarei parti.**, nu cred ca ar fi un impediment in a se lua consimtamantul separat, dar in aceeasi zi, daca exista acele motive temeinice de care face vorbire legea, chiar daca (sau cu atat mai mult) in cazul divortului nu este vorba de o procedura de autentificare, ci de emitere a unei incheieri de constatare a indeplinirii conditiilor pentru emiterea certificatului de divort sau, dupa caz, de neindeplinire a acestor conditii.
   Cu toate acestea, practica notariala este in sensul necesitatii prezentarii sotilor impreuna, in acelasi timp, in vederea luarii consimtamantului pentru admiterea cererii de divort, necesitate decurgand din complexitatea aspectelor si operatiunilor ce trebuie discutate si realizate in procedura de divort.
   Prin urmare, cred ca cel mai indicat este sa intrebati notarul la care ati depus sau urmeaza sa depuneti cererea de divort sa vedeti daca va considera oportuna si intemeiata solicitarea dvs. de luare separata a consimtamantului la divort.

 7. Buna ziua. Eu si sotia vrem sa divortam la notar. Avem 2 copii minori. Se poate divorta fara sa implicam copii? Unul din copii are 11 ani si celalat 7 . Fata de 11 ani este mai sensibila si nu vreau sa o implic. Tin sa mentionez ca eu traiesc in strainatate. Multumesc!

  • Din pacate divortul, indiferent pe ce cale se realizeaza, implica in mod automat si copii deoarece procedura divortului presupune efectuarea unei anchete psihosociale, iar in cazul minorilor care au implinit varsta de 10 ani, este obligatorie audierea acestora.

 8. Buna ziua, as dori sa știu daca sotul, plecat in strainatate, o poate mandata pe sotie prin procura speciala autentica, DOAR pentru depunerea actelor de divorț. Mentionez ca dupa cele 30 de zile el va fi prezent la notariat pentru a semna certificatul de divort.
  Multumesc

 9. BUNA!As dori sa divortez prin intermediul procedurii notariale;totusi daca nu doreste sa se prezinte la un birou notarial, desi a spus ca este de acord cu divortul, singura cale ramane prin intermediul istantei de judecata, nu? In anul 2005 a introdus actiunea de divort la o judecatorie, insa m-a convins sa nu accept(spunand ca nu e cazul, ca s-a grabit), m-am prezentat in fata instantei si am precizat ca nu sunt de acord;din cate retin s-a cerut suspendarea. Se mai poate redeschide la acea judecatorie procesul sau s-a perimat?

  • Este posibil sa va incadrati in prevederile art. 416, alin. (1) NCPC, potrivit carora „orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de retractare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor, daca a ramas in nelucrare din motive imputabile partii, timp de 6 luni.”
   Pentru a obtine, insa, o informatie corecta, puteti sa va adresati serviciului arhiva al instantei pe rolul careia s-a aflat dosarul.

 10. Buna ziua,intrebarea mea se refera la acest certificat de divort.
  Dupa obtinerea lui, in cat timp ma pot recasatori.
  Multumesc

 11. Buna ziua. As dori sa aflu daca in cazul in care suntem despartiti de peste 5 ani, el este in Rom iar eu in strainatate, fara copii, am mai avea nevoie de cele 30 de zile, amandoi dorim desfacerea casniciei cat mai repede. Va multumesc

 12. Buna ziua
  Eu sant casatorita cu un cetetean italian,in Italia,de 4 ani locuim in Romania,in 2005 am transcris casatoria la noi in Romania. Din pacate am ajuns la divort. As vrea sa stiu daca putem face divortul si partajul aici in Romania la notar. Sau numai partajul..casatoria urmand altadata.
  Va multumesc anticipat

 13. buna ziua.Am si eu o intrebare ,doresc sa divortez, am un copil minor dar eu si sotia mea nu mai locuim impreuna de 7 ani.Nnu mai stiu nimic de ea de 5 ani.Pot divorta in lipsa ei.Subliniez ca minorul este in grija ei.Va multumesc anticipat.

  • Pentru a putea divorta in fata notarului trebuie sa fiti amandoi prezenti la termenul stabilit pentru pronuntarea divortului si eliberarea certificatului de divort, altfel nu veti putea divorta decat prin actiune in instanta.

 14. Am dori desfacerea casatoriei eu si sotul meu,de comun acord.Tin sa precizez ca avem impreuna un copil minor.Multumesc

  • Pentru obtinerea divortului pe cale notariala va puteti adresa unui birou notarial care isi are sediul pe raza teritoriala a localitatii unde a fost incheiata casatoria.
   Cu stima, State

 15. Locuiesc in strainatate, unde sunt rezident. Sotia mea locuieste in Romania unde este rezidenta. Dorim divortul pe cale amiabila. Din pacate, eu nu pot fi prezent in Romania la ambele date necesare divortului pe cale notariala. Inteleg ca este obligatorie prezenta mea la eliberarea certificatului de divort. Am aflat ca la depunerea cererii de divort pot fi reprezentat de un mandatar, dar nu pot gasi detalii despre acest aspect al delegarii. In acest sens, doresc sa apelez la bunavointa dvs. si sa-mi clarificati urmatoarele aspecte:
  – cine poate fi mandatat (avocat, notar, orice persoana )
  – unde se poate face mandatarea persoanei (notar etc.)
  – cat timp mandatarea este valabila (poate fi valabila pe parcursul unui an calendaristic)
  – ce acte originale ale celui mandatat trebuie mandatarul sa prezinte la depunerea cererii de divort.
  Va multumesc pentru ajutor si timpul acordat.

 16. Buna ziua.
  Am cumparat impreuna cu sotia un teren in valoare de 125.000 RON. Din aceasta suma, suma de 30.000 RON este a sotiei dinaintea casatoriei. Cum se realizeaza partajul acestui teren? Cat revine fiecaruia? Cum se realizeaza practic partajul, tinand cont ca sotia nu ar avea de unde sa imi plateasca partea mea decat daca am vinde acest teren unui tert? Instanta poate obliga la vanzarea terenului, in vederea despagubirii integrale a partilor? Pentru ca plata in rate pe o durata mare de timp ar defavoriza clar pe cel caruia nu ii revine bunul in cadrul partajului, in cazul in care partile nu se inteleg.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 17. Buna ziua d-na State.
  Doresc sa aflu daca eu si sotia putem divorta in acest mod, avand in vedere ca avem impreuna o fica majora, actual studenta.
  In cazul copiilor majori care-si continua studiile se impune pensie alimentara?, iar daca raspunsul este afirmativ care este cuantumul pensiei din venituri?
  Cum se procedeaza la partajul bunurilor comune?
  Va multumesc anticipat.

  • Stimate dle Doru
   Potrivit art. 499 din noul cod civil – Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani, iar in caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
   Potrivit art. 529 din acelasi cod civil – Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
   In ceea ce priveste partajul bunurilor comune acesta se poate realiza, fie prin act autentic in fata notarului, fie prin instanta (daca partile nu se inteleg) operatiune in cadrul careia partile, sau instanta, dupa caz stabilesc modul de atribuire a bunurilor dobandite in timpul casatoriei si, eventual, cuantumul sultei (c/valoarea partii, sau a bunurilor cuvenita/te dar neatribuita/te in natura).
   Cu stima, State

 18. Buna ziua as dori sa divortez dar avem un copil care va implini 14 ani si care va ramane la mine si vreau sa-mi pastrez numele sotului ca sa nu mai fiu nevoita sa-mi schimb actele si sa se stabileasca si pensia alimentara. Va rog sa-mi spuneti cat ma va costa acest divort ?? Multumesc

  • Stimata dna Arsene

   Onorariul minim stabilit de lege pentru obtinerea certificatului de divort este de 500lei (spun minim deoarece acesta poate fi stabilit in alt cuantum in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Pentru amanunte puteti lua legatura cu orice birou notarial)
   Cu stima, notar State

 19. as dorii sa stiu daca pot divorta prin notar de sotia mea in conditiile in care avem un copil minor impreuna.va multumesc anticipat

  • Stimate dle Marin

   Banuiesc ca va referiti la procedura divortului in fata notarului.
   Da, puteti divorta, chiar daca aveti un copil minor.
   Pentru amanunte privind actele necesare, procedura si taxele notariale, va puteti adresa oricarui birou notarial (de preferat, un birou din raza localitatii unde a avut loc casatoria, deoarece, daca veti dori sa incepeti si procedura la acel birou acesta trebuie sa fie „de la locul incherii casatoriei” pentru a avea competenta de a pronunta divortul).
   Cu stima, notar State

 20. buna seara
  locuesc in spania, cu copilul meu,eu si cu sotu dorim sa ne divortam de comun acord in romania la notar,loc braila, jud braila, am facut o inputernicire la notar in spania(valabila pt avocat , notar , avere etc…) pentru cumnata mea ca sa ma reprezinte pentru inaintarea divortului ,pentru ca pe data de 26 sectembrie ma duc in rominia cu copilul, dar imi spune ca inputernicirea nu este buna, vreau sa stiu de ce? daca este valabila pentru toate? VA MULTUMESC

  • Stimata dna Elena

   Potrivit art. 376 alin 2 Cod civil, in procedura divortului la notar procura poate fi folosita doar pentru depunerea cererii de divort.
   Prin urmare, daca la termenul fixat de notar nu veti fi prezenti ambii soti, personal, notarul va fi nevoit sa va respinga cererea de divort.

   Cu stima, BNP State

 21. bună ziua aş vrea si eu să ştiu daca sotu e plecat am străinătate si nu poate sa vină la divorţ ca nu are banii si nici procura numi trimite pot divorta eu ne având banii pt a pune un avocat vă mulţumesc

  • Stimata dna Nicoleta
   Pentru a se putea pronunta divortul pe cale amiabila la notar este obligatoriu sa fiti prezenti ambii soti.
   Cu stima, notar State

 22. as mai avea o rugaminte, am cumparat un teren intravilan acum 2 ani, nefiind sotia in tara, si nepunind nici un leu la cumparare, ea este trecuta in actele notariale, deoarece nu suntem divortati, acuma ca vreau sa-l vind, depind de ea, semnatura, sau poate act de la finante din partea ei? mentionez ca ea are stiinta de cumpararea terenului, si a spus telefonic si mie si copiilor ca nu are nici un fel de pretentie asupra terenului.iar la cumparare, dupa cum era firesc sunt numai semnaturile mele.

  • Stimate dle Matei
   Fiind bun dobandit in timpul casatoriei, indiferent daca ati semnat numai dvs. sau impreuna contractul de dobandire, pentru a putea instraina terenul va trebui ca sotia dvs., fie sa se prezinte cu dvs. la notar pentru semnarea actului, fie sa dea o procura pentru vanzare (daca va mandateaza pe dvs. trebuie sa treaca in procura toate clauzele contractului de vanzare).
   Cu stima, notar State

 23. buna ziua. vreau sa stiu daca divortul se poate face la notar atunci cind unul din soti este plecat in strainatate, si trimite procura,cu specificatia sau imputernicirea a unei rude sau altcineva,sa semneze actele de divort in locul celui plecat din tara.??

  • Stimate dle Matei

   Sotul poate fi reprezentat prin procura doar la depunerea cererii de divort, nu si la termenul stabilit de notar in vederea pronuntarii divortului si eliberarii certificatului de divort. La acest termen este obligatoriu sa fie prezent personal, in caz contrar cererea va fi respinsa.
   Cu stima,
   Notar State

   • va multumesc ptr. amabilitatea dvs. si ptr. raspuns.dar, ca sa-mi exprim o parere, ar fi ca nu este o lege corecta din punctul asta de vedere. in mod firesc acea procura care se face la notarul din tara unde se afla sotia, in cazul meu,procura ar fi trebuit sa aibe puterea juridica de a fi posibila desfacerea casatoriei, fara a fi necesara prezenta ei in tara.consimtamintul il da prin procura legala, aici se traduce si se legalizeaza, nu vad dece ar contavine legii, neprezentarea ei la semnatura. dar imi fine, la noi ca la nimeni, legi imperfecte, sa nu ajute cetatenii in mod firesc, decent, pina la urama. cu multa stima.

 24. Buna ziua.

  Am si eu o situatie mai aparte. Sunt casatorita cu un cetatean englez in UK. avem un copil minor. Nu mai traim impreuna de 6 ani, eu in Romania el acolo.Copilul este cu mine. Daca vrem sa divortam aici la notar cum se procedeaza? Va multumesc

  • Stimata dna Kozak

   O prima conditie impusa de lege pentru a se putea desface casatoria in fata notarului (sau in fata ofiterului starii civile) este aceea a prezentei personal a ambilor soti in fata notarului public sesizat, atat la depunerea cererii de divort, cat si la termenul acordat pentru desfacerea casatoriei. Prin exceptie, se poate depune cererea si prin mandatar, insa, la termenul fixat de notar, prezenta ambilor soti este obligatorie.

   Pentru depunerea cererii de divort va trebui sa va adresati unui birou notarial care are sediul in circumscriptia teritoriala a Judecatoriei de la locul incheierii casatoriei sau a ultimei dvs. locuinte comune (daca, cel putin una din acestea se afla pe raza Mun. Bucuresti, va puteti adresa oricarui birou notarial din Bucuresti).

   Precizez doua aspecte pe care sa le aveti in vedere in demersurile dvs.
   La primirea cererii de divort notarul are obligatia de a va solicita achitarea taxelor de divort. Neplata onorariului la depunerea cererii de divort atrage refuzul notarului public de a primi cererea.

   Dupa ce se semneaza cererea de divort, notarul va acorda un termen de minimum 30 zile, termen ce nu poate fi prelungit, la implinirea caruia aveti obligatia sa va prezentati impreuna cu sotul, personal, in caz contrar notarul fiind obligat sa dea incheiere de respingere a cererii de divort, situatie in care onorariul achitat va ramane la dispozitia biroului notarial, acesta neputand fi returnat.

   Cu stima,
   Notar State

   • buna ziua.

    multumesc pentru raspuns dar problema este ca noi ne-am casatorit in Londra. In aceste conditii pot sa solicit desfacerea casatoriei in Ploiesti (locul meu de domiciliu)?

    • Stimata dna Kozak

     Pentru a se putea desface casatoria pe cale amiabila la notar trebuie indeplinite conditiile prev. de art. 375 din Codul civil printre care si conditia ca sotii sa aiba incheiata casatoria ori ultimul domiciliu comun in raza circumscriptiei teritoriale in care biroul isi are sediul.
     Redau din Art. 375. – (1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul ….., ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
     Prin urmare, fiind casatoriti in UK, daca nu puteti face dovada ca ati avut ultimul domiciliu comun stabilit in Romania nu puteti divorta prin procedura notariala in Romania.
     Cu stima,
     Notar State

 25. buna seara.as avea si eu doua intrebari.am divortat de sotul meu acum un an.nu am facut partaj.daca facem partaj si fostul sot doreste sa vanda apartamentul poate face acest lucru daca eu nu doresc?si a doua intrebare,daca facem partaj si apartamentul ramane in propietatea noastra ,desigur fiecare cu partea lui,ce se intampla in cazul decesului unuia dintre noi?specific ca avem impreuna un copil major.va multumesc anticipat.

  • Stimata dna Ioana

   In cazul in care faceti partajul veti decide, de comun acord, cui ii va fi atribuit apartamentul iar cel ce il va dobandi va deveni proprietar exclusiv putand, in viitor, dispune de el fara a avea nevoie de acordul celuilalt.
   Daca veti conveni sa ramaneti coproprietari, niciunul dintre dvs. nu va putea instraina apartamentul fara acordul celuilalt. Fiecare va putea, insa, instraina dreptul sau asupra acestuia (nu intregul apartament) fara a avea nevoie de acordul celuilalt. In aceasta varianta, in cazul decesului oricaruia dintre dvs. partea celui decedat va reveni copilului (sau copiilor, in cazul in care cel decedat a mai avut, ori a mai dobandit si alti copii din casatorii ulterioare, adoptie sau din afara casatoriilor)

 26. as vrea sa divortez,eu traiesc afara de zece ani,cu sotul avem o casa pe numele la amandoi,intrebarea mea este daca dupa divort ramane la fel fara partaj,deci casa este jumatate pe numele meu jumatate pe al lui…,multumesc

  • Stimata dna Prisca

   In cadrul procedurii de divort puteti solicita si efectuarea partajului…sau nu, caz in care veti ramane coproprietari ai casei respective.
   Cu stima,
   BNP State

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>