Divortul

Divortul la notar (art. 375 Cod civil)

 Posted by Notar-Expert

 Divortul la notar poate avea loc daca ambii soti sunt de acord sa divorteze, indiferent daca au sau nu copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Competenta de a constata desfacuta casatoria si de a elibera certificatul de divort apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau al ultimei locuinte comune ( locuinta in care au locuit sotii dovedita, fie cu actele de identitate, fie cu declaratiile sotilor date pe proprie raspundere).

Cererea de divort se depune de soti impreuna, personal sau prin mandatar cu procura speciala data in forma autentica.

Dupa primirea cererii notarul acorda un termen de 30 zile la expirarea caruia sotii trebuie sa se prezinte personal, iar daca acestia staruie in cererea de divort notarul va elibera certificatul de divort.

Singurele situatii in care notarul public poate acorda alte termene peste termenul de 30 zile de reflectie sunt acelea motivate de lipsa anchetei psihosociale şi/sau imposibilitatea audierii minorului.

In cazul divortului cu copii minori, pentru a se putea desface casatoria sotii trebuie sa se puna de acord asupra tuturor aspectelor referitoare la:

– numele de familie ce-l vor purta dupa divort;

– exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;

– modalitatea de pastrare a legaturilor personale cu minorii;

– stabilirea locuintei copiilor;

– stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a minorilor.

Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie ori asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti notarul va respinge cererea de divort si va indruma partile sa se adreseze instantei de judecata.

Impotriva incheierii de respingere a notarului nu exista cale de atac, insa sotii se vor putea adresa instantei de judecata cu cererea de divort.

divort

Pentru situatia in care unul dintre soti nu se poate prezenta personal la notar pentru depunerea cererii de divort, acesta va putea fi reprezentat de un mandatar cu procura intocmita in forma autentica. De asemenea, cererea poate fi formulata in numele ambilor soti de mandatari speciali.

Mandatar poate fi o terta persoana sau chiar celalalt sot.

Reprezentarea sotilor prin procura nu poate fi posibila, insa, la eliberarea certificatului de divort.

Procura – Acte necesare

♦  actul de identitate al soțului care face procura (mandant);

♦  copie de pe actul de identitate al persoanei împuternicite (mandatar);

♦  certificatul de căsătorie.

♦  certificate de nastere minori (daca este cazul)

Procura – Taxe notariale

Onorariu – 70 lei (+TVA).

Alte cheltuieli (dupa caz, verificari registre nationale, legalizari, etc)

Model – Procura reprezentare la divortul notarial

divort

Acte necesare

– acte de identitate (soti)

– certificatele de nastere (soti si copii minori, dupa caz)

– certificatul de casatorie (soti)

– procura autentica, daca este cazul

Taxe notariale

Tarifele notariale minime pentru eliberarea certificatului de divort sunt (cu TVA inclus):

– Onorariul notarului – 650 lei (divort fara copii) sau 900lei (divort cu copii minori)

– legalizare certificate de nastere si de casatorie – 5 lei /act;

– inregistrarea cererii de divort in registrul National al Cererilor de Divort – 65 lei.

Procedura detaliata a divortului, conform noului Cod civil

Potrivit alin. 1 al art. 376 din noul Cod civil, cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică (alin. 2 art. 376 C civ) insa, prezenta ambilor soti este obligatorie la termenul fixat in vederea desfacerii casatoriei si a eliberarii certificatului de divort (alin. 3 art. 376 C civ), termen la care acestia nu vor putea fi reprezentati prin mandatar.

Prin urmare, in aplicarea dispozitiilor de mai sus notarii vor putea autentifica procuri de reprezentare pentru depunerea cererii de divort in fata notarului public sau a….Divortul la notar

Card Avantaj

Comentarii

Divortul — 38 comentarii

 1. BUNA!As dori sa divortez prin intermediul procedurii notariale;totusi daca nu doreste sa se prezinte la un birou notarial, desi a spus ca este de acord cu divortul, singura cale ramane prin intermediul istantei de judecata, nu? In anul 2005 a introdus actiunea de divort la o judecatorie, insa m-a convins sa nu accept(spunand ca nu e cazul, ca s-a grabit), m-am prezentat in fata instantei si am precizat ca nu sunt de acord;din cate retin s-a cerut suspendarea. Se mai poate redeschide la acea judecatorie procesul sau s-a perimat?

  • Este posibil sa va incadrati in prevederile art. 416, alin. (1) NCPC, potrivit carora „orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de retractare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor, daca a ramas in nelucrare din motive imputabile partii, timp de 6 luni.”
   Pentru a obtine, insa, o informatie corecta, puteti sa va adresati serviciului arhiva al instantei pe rolul careia s-a aflat dosarul.

 2. Buna ziua,intrebarea mea se refera la acest certificat de divort.
  Dupa obtinerea lui, in cat timp ma pot recasatori.
  Multumesc

 3. Buna ziua. As dori sa aflu daca in cazul in care suntem despartiti de peste 5 ani, el este in Rom iar eu in strainatate, fara copii, am mai avea nevoie de cele 30 de zile, amandoi dorim desfacerea casniciei cat mai repede. Va multumesc

 4. Buna ziua
  Eu sant casatorita cu un cetetean italian,in Italia,de 4 ani locuim in Romania,in 2005 am transcris casatoria la noi in Romania. Din pacate am ajuns la divort. As vrea sa stiu daca putem face divortul si partajul aici in Romania la notar. Sau numai partajul..casatoria urmand altadata.
  Va multumesc anticipat

 5. buna ziua.Am si eu o intrebare ,doresc sa divortez, am un copil minor dar eu si sotia mea nu mai locuim impreuna de 7 ani.Nnu mai stiu nimic de ea de 5 ani.Pot divorta in lipsa ei.Subliniez ca minorul este in grija ei.Va multumesc anticipat.

  • Pentru a putea divorta in fata notarului trebuie sa fiti amandoi prezenti la termenul stabilit pentru pronuntarea divortului si eliberarea certificatului de divort, altfel nu veti putea divorta decat prin actiune in instanta.

 6. Am dori desfacerea casatoriei eu si sotul meu,de comun acord.Tin sa precizez ca avem impreuna un copil minor.Multumesc

  • Pentru obtinerea divortului pe cale notariala va puteti adresa unui birou notarial care isi are sediul pe raza teritoriala a localitatii unde a fost incheiata casatoria.
   Cu stima, State

 7. Locuiesc in strainatate, unde sunt rezident. Sotia mea locuieste in Romania unde este rezidenta. Dorim divortul pe cale amiabila. Din pacate, eu nu pot fi prezent in Romania la ambele date necesare divortului pe cale notariala. Inteleg ca este obligatorie prezenta mea la eliberarea certificatului de divort. Am aflat ca la depunerea cererii de divort pot fi reprezentat de un mandatar, dar nu pot gasi detalii despre acest aspect al delegarii. In acest sens, doresc sa apelez la bunavointa dvs. si sa-mi clarificati urmatoarele aspecte:
  – cine poate fi mandatat (avocat, notar, orice persoana )
  – unde se poate face mandatarea persoanei (notar etc.)
  – cat timp mandatarea este valabila (poate fi valabila pe parcursul unui an calendaristic)
  – ce acte originale ale celui mandatat trebuie mandatarul sa prezinte la depunerea cererii de divort.
  Va multumesc pentru ajutor si timpul acordat.

 8. Buna ziua.
  Am cumparat impreuna cu sotia un teren in valoare de 125.000 RON. Din aceasta suma, suma de 30.000 RON este a sotiei dinaintea casatoriei. Cum se realizeaza partajul acestui teren? Cat revine fiecaruia? Cum se realizeaza practic partajul, tinand cont ca sotia nu ar avea de unde sa imi plateasca partea mea decat daca am vinde acest teren unui tert? Instanta poate obliga la vanzarea terenului, in vederea despagubirii integrale a partilor? Pentru ca plata in rate pe o durata mare de timp ar defavoriza clar pe cel caruia nu ii revine bunul in cadrul partajului, in cazul in care partile nu se inteleg.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 9. Buna ziua d-na State.
  Doresc sa aflu daca eu si sotia putem divorta in acest mod, avand in vedere ca avem impreuna o fica majora, actual studenta.
  In cazul copiilor majori care-si continua studiile se impune pensie alimentara?, iar daca raspunsul este afirmativ care este cuantumul pensiei din venituri?
  Cum se procedeaza la partajul bunurilor comune?
  Va multumesc anticipat.

  • Stimate dle Doru
   Potrivit art. 499 din noul cod civil – Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani, iar in caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
   Potrivit art. 529 din acelasi cod civil – Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
   In ceea ce priveste partajul bunurilor comune acesta se poate realiza, fie prin act autentic in fata notarului, fie prin instanta (daca partile nu se inteleg) operatiune in cadrul careia partile, sau instanta, dupa caz stabilesc modul de atribuire a bunurilor dobandite in timpul casatoriei si, eventual, cuantumul sultei (c/valoarea partii, sau a bunurilor cuvenita/te dar neatribuita/te in natura).
   Cu stima, State

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


8 − = sase

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>