Forum

 Forum 

 Aveti intrebari privind actele sau serviciile notariale?
 Accesati sectiunea de forum care va intereseaza, formulati intrebarea si veti primi raspuns in cel mai scurt timp.
Nota
Deoarece, pentru blocarea atacurilor informatice de tip spam, phishing etc, in  prealabil publicarii mesajele dvs. trebuie aprobate de administratorul site-ului, se poate intampla ca, din motive obiective (lipsa de timp, probleme tehnice etc) sa nu primiti raspunsul la intrebari intrun timp util pentru dvs., de aceea, in masura in care, pana la publicarea pe site a intrebarilor nu ati rezolvat deja problemele cu care va confruntati le puteti retransmite cu mentiunea ”revenire” pentru a avea prioritate in procesul de editare a raspunsurilor.
Va multumim pentru intelegere !
Echipa notar-expert.ro
 notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro

Comentarii

Forum — 33 comentarii

 1. Bună ziua as avea o întrebare tatăl meu a decedat în luna Martie la Buzău iar mama sta în Buziaș județul Timiș si ar vrea să facă succesiunea pe apartamentul din Buziaș mentionez că au stat despărțiți dar nu au divorțat. Va mulțumesc

 2. Buna seara! In urma unui divorț cu partaj, părinții mei au de împărțit o casa. Mama mea este proprietara unei case ( casa construită pe perioada când cei doi erau inca căsătoriți) rezultat in urma partajului ca bunul sa fie împărțit la jumătate. Drept urmare mama mea trebuie sa ii dea drept Sultă tatălui meu 1/2 din valoarea casei. Tatăl meu nu dorește bani, ci dorește sa renunțe la partea lui de casa in favoarea mea și a fratelui meu. ( Menționez ca suntem doi copii )
  Ce acte sau ce proceduri trebuiesc urmate ca eu și fratele meu sa fim unicii proprietari al casei. ( mama mea sa renunțe la partea ei de casa, la fel și tatăl meu)
  Multumesc anticipat!

 3. Buna ziua,

  Este urmatoarea situatie: parintii, sot si sotie – casatoriti, au dat nastere unor 3 fete. Mama a decedat, iar sotul s-a recasatorit, in urma acestei casatorii rezultand alti 2 baieti. Cand prima sotie a decedat, cele 3 fete erau minore, nefacandu-se nicio succesiune. Acum a decedat si tatal. In dezbatere sunt o casa batraneasca, care exista de la prima casatorie si cateva terenuri.
  Care este urmatoarea procedura? Se pot face cele 2 succesiuni odata?
  Care ar fi cota partea a fiecaruia, respectiv a celor 3 fete, fiecare in parte dupa mama si tata, a celor 2 baieti si a celei de-a doua sotie?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns. O zi placuta!

 4. Bună ziua.Soțul meu a decedat iar la masa succesorala sunt eu soția si 2 copii.Amândoi soti detineam un apartament cu 3 camere care, cu acordul celor doi copii și al meu (soția), urmeaza să-i revină doar unui dintre ei deoarece in timpul vietii, celuilalt copil îi cumpărasem un apartament cu 2 camere.Specific ca la succesiune acest lucru se face cu acordul ambilor copii .Pentru a exista o echitate ,băiatul care ar urma sa intre în posesia apartamentului cu 3 camere ,doreste să-i ofere surorii lui o garsonieră. Întrebarea mea este:
  – poate fi specificat acest lucru la succesiune
  – ce act este mai sigur pentru fica mea (donație sau moștenire) astfel încât ea să fie singura proprietară a garsonierei.(Specific că fica mea este căsătorită).Vă mulțumesc

 5. Buna ziua.întâmpin o situație mai dificilă și apelez la consultanta d-voastra.mama mea are un imobil proprietate personală dobândit înainte de casatorie în nume propriu, dar în perioada de concubinaj cu actualul soț.întrucât acum au apărut neînțelegeri as dori sa stiu daca îmi poate dona imobilul în așa fel încât să am drepturi depline fără să fie cumva nevoie de intervenția soțului,care menționez nu figurează în contractul de vânzare cumpărare al imobilului.multumesc

 6. Buna ziua.
  Va rog să îmi spuneti cum poate fi trecut un bun imobil în proprietatea statului daca:
  -firma a fost radiate din 2009 in baza art. 237 din legea 31/1999.
  -imobilul nu are nr. Cadastral si nici nr. De carte funciară.
  -fostul administrator -cetatean străin nu si-a însusit bunul
  – deși firma a fost radiate din 2009 ea avea datorii la bugetul local respectiv impozite ptr acel bun din 2006
  Care sunt pasii care trebuie să îi face o primarie pentru a deveni proprietara acelui bun imobil?

 7. Buna ziua.
  Va rog să îmi spuneti cum poate fi trecut un bun imobil în proprietatea statului daca:
  -firma a fost radiate din 2009 in baza art. 237 din legea 31/1999.
  -imobilul nu are nr. Cadastral si nici nr. De carte funciară.
  -fostul administrator -cetatean străin nu si-a însusit bunul
  – deși firma a fost radiate din 2009 ea avea datorii la bugetul local respectiv impozite ptr E cel bun din
  Care sunt pasii care trebuie să îi face o primarie pentru a deveni proprietara acelui bun imobil?

 8. Buna ziua,
  Trebuie sa traduc legalizat niste documente din polona in romana. Documentele le-am primit pe email de la firma din Polonia si au semnatura digitala. Cei din Polonia mi-au spus:
  „În ceea ce privește legislația europeană, documentele tipărite sunt la fel de importante ca și documentele originale.
  Dacă doriți, vă pot trimite documentele prin poștă, dar acestea vor fi aceleași cu cele pe care le-ați imprimat pe email.”
  Am intrebat 2 notari si ambii mi-au spsu ca daca nu am documentele originale, nu voi putea legaliza traducerea, ca semnatura digitala e valabila doar online.
  As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a traduce legalizat aceste documente.
  Multumesc

  • Nu, din pacate, nu puteti obtine o legalizare a semnaturii traducatorului decat daca prezentati actele originale.
   De altfel, chiar traducatorul va va solicita acest lucru deoarece, pentru a putea face traducerea, traducatorul are nevoie de originalul actului ce urmeaza sa-l traduca, fie el act autentic, act sub semnatura privata, copie legalizata etc.
   Prin urmare, va trebui sa solicitati firmei din Polonia sa va trimita documentele prin posta.

 9. buna ziua v rog daca ma puteti ajuta.
  mama mea a primit o mostenire de la bunicul meu decedat ,bunicul meu a mai avut un fiu care si acesta a decedat,fiul la randul a avut 2 copii care acestia au fost infiati de sotul mamei lor.
  intrebarea mea este,,,, acesti copii mai au dreptul la mostenirea de la bunicul lor patern daca acestia au fost infiati de altcineva si nu mai poarta numele tatalui lor natural?

 10. Buna ziua .am și eu o întrebare .persoanele înfiate mai au drept de moștenire de la părinții naturali?

 11. Bună ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu un răspuns la următoarea problemă:
  M-am căsătorit recent și dorim să locuim amândoi în casa părinților ei alături de mama ei, tatăl ei a decedat. Soția mai are 3 frați, casa ii intabulata pe mama ei.Vrem sa investim în aceasta casa și sa o renovam asa cum ne place noua, dar as vrea sa am și eu drepturi egale cu ea.Ce ar trebui sa facem sa fim noi doi beneficiari după ce mama ei nu o sa mai fie ?

  • Daca imobilul apartine in intregime soacrei dvs. aceasta va poate face (ambilor soti) un act de vanzare sau de donatie.
   Daca proprietari mai sunt si alte persoane alaturi de soacra dvs aceasta nu va poate instraina decat partea sa din imobil.
   Desigur, s-ar putea face si un testament, insa acesta ar putea fi revocat de insasi soacra testatoare sau ar putea fi atacat de cumnatii dvs

 12. Bună ziua ,vin cu o întrebare ,sper sa ma puteti ajuta ..o mătușa de a mea dorește să îmi dea averea ei,din avere a luat x si y .X si Y s.au dus lă notar cu ea doar să dea semnătura că actele erau pregătite ,ea nu stia pt ce semneaza ,mult de trăit nu mai are .cum poate sa îmi dea doamna restul din averea ei ,prin ce metoda ?după moartea ei nu aș dori sa umblu prin instanțe ,sau să am treaba cu justitia

  • Orice bun pe care matusa dvs. il detine in proprietate si doreste sa vi-l dea in timpul vietii sale poate fi transferat in proprietatea dvs. prin act de vanzare sau act de donatie. In cazul bunurilor imobile pentru incheierea oricaruia dintre cele doua acte (sau a oricarui alt act de instrainare) este necesar ca imobilul ce se va instraina sa fie intabulat in Cartea Funciara si sa aiba rol fiscal deschis pe numele matusii dvs.

 13. Buna ziua,in urma cu 11 ani am cumparat o casa+gradina de 4316mp.Anul asta neam hotarat sa facem gard de jur inprejur , am fost la cadastru a venit a masurat zona , nea dat un act la mana Plan de situatie din care reiese doar 2909mp,spunandu-ne ca restul pamantului de 1400mp nu il gaseste. In spatele casei noastre este un grunt , care am aflat ca este al tatalui/fiului de la care am luat noi casa. Cel de la cadastru spune ca pot sa fac o cerere precum ca renunt la suprafata, dar cum sa renunt la o suprafat pe care platesc impozit dar de care nu beneficiez.cum pot afla daca a fost facuta o dezmembrare.Se poate sa fii facut in trecut o dezmembrare ? Ce pasi ar trebui sa urmez, pentru ca de 11 ani platesc impozit pe o suprafata de care Nu beneficiez.. Multumesc

  • Din momentul cumpararii pentru a se efectua o dezmembrare a terenului era nevoie de semnatura dvs, prin urmare, solutia ar fi o actiune in granituire formulata in instanta impotriva proprietarului vecin de hotar cu terenul dvs. Daca va fi nevoie sau nu si de o revendicare a celor 1400mp pe parcursul derularii procesului, precum si pentru alte solutii si sfaturi in scopul rezolvarii problemei dvs va sugerez sa va adresati unui avocat care, daca va fi nevoie, sa va si reprezinte in fata instantei

 14. buna seara, ma puteti ajuta si pe mine intr-o dilema.
  Bunica a murit in dec 2015, eu sunt singura mostenitoare a unor constructii.
  In contractul de vanzare cumparare al bunici (din partea tatalui, care a decedat), este specificat dreptul de proprietate asupra constructiilor, denumita casa, dar nu si a terenului care este proprietatea statului.
  In acceasi curte mai este o casa (lipita una de alta) cu un alt proprietar.
  In contractul de vanzare cumparare este delimitat clar constructia pe care fiecare o ocupa.
  Proprietarul care sta in curte cu mine mi-a propus sa cumpere si sunt de acord.
  care sunt pasi de urmat? Ce trebuie sa fac?
  Casa este veche, nu are cadastru, nu are certificat energetic, exista si magazi demolate ..unele autorizate, altele nu
  Care sunt pasi?
  multumesc frumos

 15. buna ziua! as dori sa stiu si eu daca se poate sa scot un certificat de mostenitor si un certificat de deces pentru ca matusa mamei mele nu le mai are. are pamant de vanzare si ii trebuie aceste 2 acte deoarece era pamantul tatal matusi lu mama mea. din pacate el a murit. va multumesc

 16. Buna ziua.In 16 dec. 2016 sotul meu adecedat in urma unui accident rutier .Sunt 6 copii mostenitori si eu.Are in proprietate un autoturism din 2000.Intrebarea mea este-se face succesiune pe acest autoturism ?Se pare ca vor fi niste despagubiri in urma accidentului.Va intra si acest subiect in discutie la succesiune?Va multumesc!

  • Da, se face succesiune atat pentru autoturism, cat si pentru despagubiri in masura in care acestea au fost stabilite in favoarea sotului, ulterior decedat, nu a mostenitorilor sai.

 17. BUNA ZIUA !
  tatal meu a decedat dupa 40 de ani de casatorie cu mama vitrega,in 1980 au facut casa pe un teren mostenit de aceasta, tata nu avea ROL pe numele sau numai mama vitrega, la adresa respectiva unde a trait ultimi 30 ani si a decedat. Intrebare/ eu am cumva dreptul la ceva mostenire din casa ?

 18. am primit o mostenire din partea unei persoane cetatean strain. mostenirea este pe teritoriul altei tari, unde s-a si deschis succesiunea.
  ce trebuie sa fac pentru a putea aduce banii in Romania? nu stiu inca despre ce suma este vorba

 19. Buna ziua! As dori sa stiu daca in cazul in care donez 50% din locuinta, platesc taxe notariale la valoarea intregului apartamen sau la jumatate.

  Multumesc

  • In cazul in care donatia priveste o cota de 1/2 din imobil taxele notariale vor fi calculate la valoarea de expertiza notariala a cotei de jumatate ce se doneaza.

 20. Am o intrebare : Am mers sa deschidem sucesiunea de pe urma tatalui meu la notar , acesta ne-a cerut pe linga toate celelalte acte si un CERTIFICAT CARE SA ATESTE CALITATEA DE PROPRIETAR si UN PROCES VERBAL DE IDENTIFICARE A IMOBILELOR , acesta trebuie sa fie eliberat de Primaria comunei respective , precizez ca tatal meu nu a fost membru cooperator ,deci nu i s-a emis titlu de proprietate pe, pamanturi deoarece acesta le-a avut in proprietate de la parintii lui din 1960 inscris in registrul agricol.Primaria , mai precis secretarul primariei nu vrea sa completeze aceast Certificat , CE POT FACE ?Nu stiu nici din ce lege face parte eliberarea acestui document

  • Stimata dna Pelmus

   Spre deosebire de notarul care v-a solicitat aceste documente, eu nu cunosc situatia concreta a problemei dvs de aceea, firesc ar fi ca informatii suplimentare sa le puteti obtine chiar de la notar.

   Insa, refuzul reprezentantului Primariei de a va elibera documentele solicitate fara a va preciza si motivele pe care se intemeiaza acest refuz este nejustificat, mai ales daca nu vi s-a eliberat si un inscris oficial in acest sens, ca raspuns la cererea dvs inregistrata la registratura institutiei. Daca nu ati primit raspunsul motivat in scris, solicitati acest lucru prin cerere scrisa, inregistrata la registratura Primariei si, in functie de raspunsul primit, veti afla daca va mai fi nevoie sa faceti si alte demersuri.

   In privinta dipozitilor legale in baza carora aveti dreptul sa solicitati acele documente, iar in masura in care sunt indeplinite conditiile prevazute de acestea, Primaria are obligatia eliberarii lor amintesc, in primul rand Ordinul directorului general al ANCPI nr. 700/2014 privind aprobarea Regulamemtului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara din 9 iulie 2014, dar si Protocolul de colaborare nr. 429.312/1.404/2010 incheiat intre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), in special Actul aditional nr. 3/15.01.2013 la acest Protocol.

   • Multumesc pentru raspuns imi este foarte util ,intr-un final prin insistente a fost rezolvata eliberarea actelor .

 21. Buna ziua, as dori sa stiu daca as putea face shimb 1ap. cu 2 camere si 1 garsoniera, avand acelasi titular dar adresa diferita, cu alt imobil in aceeasi localitate..multumesc!

  • Stimata dna /stimate dle Bambuch

   Puteti face schimbul, cu doua conditii:
   – schimbul sa se realizeze intre imobilele apartinand unor proprietari diferiti (ex. apartament+garsoniera lui A cu imobilul lui B)
   – toate imobilele sa fie intabulate
   Nu conteaza numarul imobilelor date sau luate in schimb si nici locul situarii lor (daca se afla sau nu la aceeasi adresa sau in aceeasi localitate ori in localitati diferite).
   Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>