Alte subiecte – Forum

Alte subiecte – Forum

Intrebari si raspunsuri privind alte subiecte din domeniul activitatii notariale.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro


Comentarii

Alte subiecte – Forum — 41 comentarii

 1. Buna ziua. Doresc sa import niste produse din China in SUA si compania de transport mi-a cerut sa completez si sa semnez o imputernicire(Power of Attorney) la care e nevoie de o certificare notarizata in formatul din linkul de mai jos.

  Intrebarea mea este daca imi puteti oferi aceasta certificare ?

  Va multumesc

  Link format certificare: https://ibb.co/fK96YU

 2. BUNA ZIUA,
  as dori cateva indicatii sau sfaturi cu privire la urmatoarea speta:
  am vandut apartamentul dintr-o localitate care era si domiciliul din buletin.
  in aceasta situatie buletinul ramane valabil ca act de identificare? (mentionez ca doresc sa pastrez aceeasi adresa in buletin/ acelasi domiciliu)
  multumesc!

 3. Buna seara!Ma numesc Mihai si vreau sa cumpar un apartament de la un domn care il are cumparat in rate in perioada 1992-1995 de la societatea Herastrau Nord Bucuresti (ICRAL).Problema este ca domnul are o instiintare de la Directia Administrarii Fondului Imobiliar Bucuresti din 1995 cum ca apartamentul respectiv a fost achitat integral,dar se mentine clauza din contract conform art 3 din HG608/1990.Acest articol se refera la calcularea pretului final in functie de pretul de deviz,la care se adauga corectiile de nivle si de zona,etc.
  Cum putem afla pretul final in vederea achitarii apartamentului?Cui ne putem adresa?
  Va multumesc frumos!

 4. Buna ziua,am o întrebare. Sora mea a moștenit o casa care are în curte o anexa. Eu am renovat aceea anexa ,insa nu tras separat gazul,lumina și apă. Acum sora vrea sa îmi doneze aceata anexa. As dori,dacă se poate sa îmi spuneți cât ar costa această acțiune și dacă donația este condiționată racordarea anexei lsroarat,la utilități. Menționez că acum apa,gaz,lumina sunt trase din casa mare, de la sora mea. Vă mulțumesc mult!

 5. Buna ziua! Cum se procedeaza in cazul in care vreau sa ii fac pasaportul copilului insa tatal a plecat in Germania? Ce acte am nevoie si ce trebuie sa imi trimita el de acolo? Nu suntem nici casatoriti.

 6. BUNA ZIUA
  AS DORI SI EU UN MODEL DE PROCURA SPECIALA PT A IMPUTERNICI PE CINEVA SA IMI SCOATA DIN ROMANAIA ADEVERINTA DE CELIBAT NU STIU EXACT CE SA SCRIU ACOLO SA MA REPREZINTE UNDE ,DE UNDE SE SCOATE ADEVERINTA DE CELIBAT
  VA MULTUMESC

  • Adeverinta/dovada/certificatul de celibat (denumirea difera de la o institutie la alta, de la o tara la alta) se obtine, la cerere, de la Primaria – Serviciul Stare civila – a localitatii unde a fost inregistrata nasterea dvs, insa, daca va aflati in strainatate, ati putea sa o solicitati si Misiunii Diplomatice ori Serviciului Consular a/al Romaniei din tara in care va aflati (oricum, si pentru procura ar trebui sa ajungeti la una dintre aceste institutii).

   In privinta procurii, nu exista un model standard ceea ce gasiti pe internet fiind doar modele cu titlu informativ si exemplificativ, formularea continutului unei procuri (ca si al oricarui alt act) fiind stabilita de cel ce o autentifica (notarul, Consulul etc).

   Important este ca dvs sa stiti exact ce vi se cere (spre exemplu, daca institutia unde o veti folosi doreste inserearea unei anumite mentiuni cum ar fi cea referitoare la scopul pentru care se elibereaza adeverinta, acela al ”…incheierii casatoriei in strainatate” …unele tari o cer, altele nu), dar si persoana pe care o mandatati sa stie daca i se cere o procura doar pentru Primarie si doar pentru obtinerea adeverintei (cum este, spre ex. cazul Primariei sector 4, desi, personal, consider aceasta ”pretentie” un abuz) situatie in care nu veti putea include in procura si alte operatiuni pe care mandatarul ar trebui sa le faca pentru dvs.
   Va urez succes si, desigur, casatorie lunga si fericita !

 7. Buna ziua,

  Doresc sa vand un imobil la pretul de 23.000EUR.
  Cumparatorii au 18.000EUR in cont bancar pe care doresc sa-i transfere in contul meu si 5000EUR echivalent in lei pe care doresc sa mi-i dea la semnarea contractului de vanzare cumparare.
  Am fost la un notar si mi-a zis ca nu se poate asa, deoarece este considerata plata fragmentata.
  Variante propuse de notar:
  – se face transfer bancar la toata suma 23.000EUR (cumparatorii au zis ca cei 5000EUR ii au in lei si ca nu ar mai cumpara euro).
  -primesc cei 5000EUR cu 1 zi sau doua inainte sub forma de avans printr-un act semnat de noi cu martori (asta nu e tot plata fragmentata???) – si oricum cumparatorii doresc sa-mi dea banii in ziua semnarii actelor, nu inainte.

  Eu as dori sa fie trecuti toti banii in contract, si va intreb e plata fragmentata, 5000EUR echivalent in lei la semnare si restul de 18000EUR prin transfer bancar?

  Avand in vedere ca transferul bancar se face intre banci diferite, e ok sa semnam actele si sa introducem in contract pactul comisoriu din codul civil in cazul in care nu intra banii in 3 zile lucratoare? cum e bine de procedat in situatiile astea?

  Mutumesc pentru raspunsuri.

  • Presupun ca, atunci cand v-a sugerat ce-a de-a doua varianta notarul s-a referit la faptul ca, la semnarea antecontractului cumparatorul ar achita, in numerar, suma de 5000EUR (echiv. a 50.000lei), iar la semnarea contractului diferenta de pret, prin transfer bancar.
   Ar fi plata fragmentata daca, pe langa cei 5000EUR, s-ar mai achita in numerar o alta suma din cei 18.000EUR, indiferent daca s-ar incheia sau nu si un antecontract.
   Fragmentarea platii nu se refera la faptul efectuarrii platii prin folosirea mai multor modalitati concrete de plata, ci la efectuarea mai multor operatiuni de plata in numerar sub plafonul legal, dar care, insumate, depasesc plafonul de 50.000lei / tranzactie.
   Citez din art. 2 alin 1 lit a) si b) din lg. nr. 70/2015
   ” În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
   a) încasare fragmentată – fracționarea sumei de încasat în mai multe tranșe, pentru a evita plafonul de încasare în numerar stabilit prin lege;
   b) plată fragmentată – fracționarea sumei de plată în mai multe tranșe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege;”

   Prin urmare, prețul poate fi achitat la semnarea contractului, fie integral prin transfer bancar, fie partial in numerar (max. 50.000lei /echivalent in alta moneda) si partial prin transfer bancar (diferenta de pret).

 8. Buna seara, in urma cu ceva timp mai exact 4-5 ani fratele mamei a decedat insa nu a apucat sa faca un testament al locuintei fiind vorba de o garsoniera, in viata a ramas mama mea tatal meu, sora mai mica cu sotul ei care ambi sunt aici in Romania, al 2 lea frate al mamei a decedat insa el nu a fost in Bucuresti ci in Craiova, apoi a decedat si sora mijlocie cu sotul ei aici in Bucuresti iar baiatul lor(adica var-ul meu) este plecat de multi anii in America sa zic ca sunt aproape 18 de anii, sora cea mare cu cei 4 veri ai mei sunt la fel plecati tot in America cam tot 18-19 anii si numai stim efectiv nimic de ei din cauza ca au rupt orice legatura cu noi, pur si simplu sa debarasat de noi si nu vor sa stie de noi nu-i intereseaza.
  Problema este ca nu sa putut face succesiunea din cauza ca sora mai mare care este plecata nu a vrut sa isi dea acordul fiind de rea vointa pentru efectuarea succesiuni zicand ca ea numai vine aici pentru nimic in lume si sa facem ce stim dar pe ea nu o mai intereseaza de noi sa facem ce stim.
  Din cate sa inteles fara ea nu se poate efectua aceasta succesiune a garsonierei,si am tot incercat sa ajungem la o intelegere cu sora cea mare insa aceasta a refuzat orice contact cu noi,si asa au trecut 5-6 ani in care nu am putut rezolva nimic, insa sa platit intretinerea la zi, au fost oprite gazele, lumina, apa, si in momentul de fata nu locuieste nimeni acolo insa noi am platit totul la zi.
  Ce se poate face in acest caz??? se poate ca eu nepot sa locuiesc acolo fara ca aceasta succesiune sa fie efectuata ??? si daca da ce trebuie facut ??
  Astept un raspuns din partea dumneavoastra, va multumesc anticipat.

 9. Buna ziua. Am si eu o intrebare catre d-voastra. Eu locuesc la casa bunicilor, care sunt decedati, la fel si parintii mei sunt decedati, eu as putea ca nepot sa deschid succesiunea, buneii au avut 6 copii, trei sunt in viata trei sunt decedati, testament nu a fost lasat si din copii nu vrea nimeni sa deschida succesiunea.

  • Da, puteti solicita dezbaterea succesiunilor de pe urma bunicilor, insa, la dezbaterea lor vor trebui sa participe si copii in viata, precum si ceilalti nepoti ai defunctilor.
   Daca acestia nu se prezinta, din proprie initiativa sau in urma citarii, certificatul de mostenitor poate fi emis si in lipsa lor, insa, daca se va constata ca exista divergente intre dvs., notarul va suspenda dosarul si va va indica sa va adresati instantei de judecata.
   Deoarece inteleg ca parintii dvs au decedat dupa bunici precizez ca dvs. nu veti obtine in mod direct bunuri ce au apartinut bunicilor, ci parintele dvs., copil al defunctilor, prin urmare va fi nevoie sa dezbateti si succesiunea parintelui, mostenitor al bunicilor, pentru a dobandi in proprietate partea parintelui dvs din bunurile bunicilor.

 10. buna seara!!!am si eu o intrebare ,bunicii mei au decedat,ei au lasat o casa si un teren agricol …tatal meu mai are o sora, o sa devina a lor casa si terenul…vreau sa stiu daca se poate ca ei sa mi faca direct mie acte pe casa …ei vor sa mi cedeze mie …sau va trebui ca matusa mea sa cedeze in favoarea tatalui si tatal sa mi lase mie???

 11. Buna ziua. Ma intereseaza daca in cazul unui divort la notar (cu doi copii minori), in cererea de divort la sectiunea cu stabilirea domiciliului copiilor (4 ani / 11 ani) se poate formula ca un copil va avea domiciuliul la tata si un copil va avea domiciliul la mama. In acest caz cum se poate stabili dreptul la legaturile personale cu minorii si contributia la cheltuielile de crestere. La celelalte puncte din cererea de divort am cazut de acord. Va multumesc anticipat .

  • Puteti solicita acest lucru, precizand conditiile in care v-ati inteles sa asigurati drepturile si obligatiile reciproce fata de fiecare minor, cu o conditie, insa, aceea ca din raportul de ancheta sociala a Autoritatii Tutelare care se va realiza in cadrul procedurii de divort, sa rezulte ca toate acestea sunt in interesul minorilor.

 12. Buna ziua. Va rog frumos sa imi comunicati cum trebuie procedat in urmatoarea situatie: In data de 27.10.2009 s-a incheiat la notar contract de vanzare cumparare a unui apartament, proprietari fiind eu si sotul meu. In anul 2016 (luna iulie) am divortat in instanta, conform hotararii judecatoresti. Eu si fostul sot am convenit sa ii dau parte, asadar trebuie sa incheiem la notar cum ca el primeste parte si contractul de apartamanet trebuie sa fie doar pe numele meu, el sa nu mai aiba nici un drept de proprietate. Cum se procedeaza si care ar fi taxele notariale in acest caz?

  • Puteti incheia un act de partaj cu fostul sot.
   Pentru a putea face partajul trebuie, insa, ca apartamentul sa fie intabulat in Cartea Funciara.
   Amanunte privind alte acte necesare si taxele notariale le puteti obtine de la orice birou notarial.

 13. Buna,

  Sotul meu este singur la parinti dar are o sora vitrega din partea tatalui, rezultata dintr-o relatie avuta cu o Doamna inainte sa se casatoreasca cu Soacra mea. Socrul meu a recunoscut Fata si i-a platit pensie alimentara. Vreau sa stiu ce drepturi ar avea acest ‘copil din flori’ asupra mostenirii lasate de socrul meu?

 14. Buna ziua, am o problema. Va rog frumos am nevoie de lamuriri!!!
  Am un imobil ( am avut) o casa cu teren. Am facut procura de administrare imobil prin care poate instraina imobilul. Imobilul a fost instrainat si mandatarul nu vrea sa imi dea banii din vanzare cumparare. In procura nu scrie nimic special. Doar ca are dreptul sa vanda ca in orice procura. Prin lege banii nu trebuie sa ajunga la proprietarul imobilului?? Trebuie specificat asta anume in procura?

 15. Buna seara…as dori si eu un raspuns de la Dumneavoastra.O prietena de a mea a lasat la mine o anumita suma de bani care sa cheltuit fara ca ea sa stie…a aflat ulterior…tin sa anunt ca nu avem nimic la notar cum ca aceasta suma a fost la noi…si as dori sa mergem sa facem un contract prin care sa mentionez ca ii inapoiez suma respectiva in 5-6 luni de zile persoana respectiva fiind de acord…doar ca ea vrea sa facem un contract prin care sa fie sigura ca ii inapoiez suma.Cum Ar trebui sa procedez?Se poate face un contract?Trebuie sa girez cu ceva?Va multumesc! Astept raspuns de la Dumneavoastra!

 16. Buna ziua! Am si eu o intrebare:un notar are dreptul sa opreasca actele in original? Mie mi s-au oprit dosarul de cadastru si procesul de vanzare-cumparare al apartamentului?

  • Da, in special pentru ideplinirea obligatiei de intabulare in Cartea Funciara a actului pentru incheierea caruia i-ati solicitat serviciile (ex, lotizare, alipire, partaj, succesiune, etc)

 17. Buna seara,

  As dori sa aflu si eu raspuns la urmatoarea intrebare:

  Daca nu mai platesc un credit cu ipoteca pe apartament,banca poate prin executare silita sa imi ia apartamentul si creditul se stinge?Poate sa ia si alt imobil chiar daca nu e ipotecat?

  Multumesc

 18. Buna Ziua,
  As dori sa vand un apartament.Exista vre-o lege care sa reglementeze perioada de predare a apartamentului, dupa incheierea actelor, catre noul propietar?
  Multumesc

  • Stimata dna Dascalu
   Perioada de predare este cea convenita de parti.
   Atentie, insa, o perioada prea mare ar putea aduce interpretari asupra contractului insasi, putandu-se pune intrebarea daca nu cumva vanzarea este, de fapt, o simulatie a unui alt contract (inchiriere, dare in plata, etc)
   Cu stima, State

 19. Buna ziua, va deranjez cu o intrebare;
  Am cumparat o casa pe numele meu, eu fiind casatorita in acea perioada, notarul mi a explicat ca este obligatoriu ca si sotul sa apara ca proprietar pe jumatate din casa, desi eu nu mi am dorit acest lucru..am acceptat. Acum intrebarea mea este daca partea lui poate fi vanduta, de el, altei persoane? Acum atat eu cat si sotul vrem ca in acte sa apara proprietar eu si cealalta persoana, ma refer la sora mea ptr ca este vorba de o casa de la parinti. Si in acte sa fim doar noi 2 proprietare…
  Va multumesc!

 20. Buna seara,
  As dori sa stiu daca se poate redacta un act intre mine si primarie in care sa fie o clauza in care sa se specifice ca se percepe o taxa de penalizare de x lei /zi pt fiecare zi de intarziere pt trecerea terenului pe numele meu, as dori asta pt ca de 3 ani de zile tot duc actele la taxe si impozite si nici in ziua de azi nu mi-au trecut terenul care l-am primit de la primarie pe legea 15 pe numele meu,la primarie figurez cu teren si la taxe si impozite nu si sincer m-am cam saturat de situatia asta ca nu sunt in stare sa isi faca treaba, sper sa existe ceva contract de genu ca sa imi dea un nr de inregistrare pe el … poate asa reusesc sa treaca pe numele meu terenul intr-un final… va multumesc

 21. Buna ziua. rog o informatie : exista posibilitatea perfect legala si fara a se putea combate de catre mostenitori,a faptului ca doi soti doresc sa-si lase ca mostenire, unul-altuia, prin act notarial toate bunurile materiale si financiare, in cazul decesului ? MULTUMESC

  • Da. Fiecare dintre soti poate lasa celuilalt un testament universal (sugerez ca testamentele sa se faca in forma autentica, in fata notarului public).
   Daca mai sunt persoane cu vocatie succesorala sfatul meu este ca, la semnarea testementelor, sa prezentati notarului si certificate medico-legale emise de dr. specialist neuro-pshiatru (de preferat de la IML) pentru a confirma existenta discernamantului fiecarui testator pentru semnarea testamentului.
   Cu stima, State

 22. Buna ziua.Recent am facut o dezmembrare a unei proprietati a mamei mele.Cum se procedeaza la intocmirea actului de vanzare- cumparare in asa fel ca si costurile sa fie minime?Totodata daca se face act de donatie de catre cine se poate ataca si in ce conditii?Va multumesc!

 23. Buna ziua, as dori sa-mi raspundeti si mie la o intrebare, parintii mei vrea sa-mi lase mostenire apartamentul dar ca uzufruct, ce acte ar trebui sa fac si cat ma costa, mentionez ca sunt persoana cu handicap gr. 1 si daca beneficiez de ceva reducere. va multumesc.

  • Stimata dna Pop
   Puteti incheia cu parintii dvs fie contract de vanzare cu clauza de uzufruct, fie contract de donatie cu clauza de uzufruct, insa, in oricare dintre variante trebuie ca apartamentul sa fie intabulat in cartea funciara, iar parintii dvs. sa depuna la notar cate un certificat medical din care sa rezulte daca au sau nu discernamantul necesar incheierii contractului respectiv (nu cunosc natura handicapului dvs, dar, daca notarul va considera necesar, va trebui sa depuneti si dvs un astfel de certificat).
   Pentru informatii privind taxele notariale va sugerez sa luati legatura cu orice birou notarial din localitatea dvs intrucat va trebui sa va hotarati mai intai asupra naturii contractului si sa prezentati minimul de documente referitoare la apartament in baza carora urmeaza sa se faca incadrarea in una din zonele valorice stabilite prin Grila de valori aflata la dispozitia notarilor, informatii pe care eu nu le am pentru a fi in masura sa va pot oferi un calcul estimativ al acestor taxe.
   Referitor la intrebarea privind posibilitatea de scutire sau de reducere a taxelor pentru incheierea contractului in una din formele mentionate mai sus, din pacate legea nu prevede o astfel de posibilitate pentru incheierea acestui gen de acte.
   Cu stima, notar State

 24. Buna ziua,

  Doresc sa imi construiesc o casa, pe un teren intravilan, categoria livezi si o bucata mica arabil. Pentru a scoaterea din categoria de folosinta (si trecerea in construibil) pot sa il scot pe tot? si ulterior sa intocmim alte documente si sa reintroducem in circuitul arabil/livezi terenul care nu a fost folosit pentu constructie?

  Cu stima,
  Florina Mocanu

  • Stimata dna Mocanu
   Daca planurile de sistematizare locala permit acest lucru puteti s-o faceti, desi cheltuielile vor fi mai mari decat in cazul in care v-ati limita la introducerea in Cc doar a suprafetei necesare pentru constructie, insa va sugerez ca, inainte de inceperea oricaror demersuri, sa solicitati relatii de la Primaria de care apartine terenul.
   Cu stima, notar State

 25. Buna ziua. As dori sa stiu daca exista posibilitatea unei asocieri in vederea consolidarii, extinderii si supraetajarii unei case.
  Astfel, tatal meu detine un teren de 300 mp pe care se afla o casa veche. A obtinut autorizatie pentru a consolida, extinde si supraetaja actuala casa, numai ca nu are suma totala pentru a realiza intreaga lucrare. Intrebarea este daca se poate asocia cu ginerele sau, astfel incat tata sa ramana proprietar pe teren si parterul casei ce se va consolida, iar ginerele pentru suma cu care participa sa devina proprietar pe etaj. Ce fel de contract se poate face intre ei inainte de inceperea lucrarilor? Ideea e ca sa-i fie recunoscuta legal, ginerelui suma cu care participa.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Stimate dle Dani

   Tatal dvs si ginerele sau pot incheia un contract de asociere in vederea construirii unui imobil in cuprinsul caruia vor fi stabilite clauzele convenite de cei doi privind drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti, modul de finantare si de impartire a imobilului realizat in asociere.
   Pentru amanunte puteti lua legatura cu orice birou notarial, contractul urmand a se incheia in forma autentica la notar.
   Cu stima, notar State

 26. Buna ziua si un an nou fericit!
  am si eu o intrebare. in cateva luni va trebui reinoit contractul de inchiriere pe casa – apartament social cu chiriere la stat, D.A.P.P.P.
  este necesara o declaratie notariala atat din partea mamei mele care este titulara cat si din partea mea ca nu am avut si nu avem o locuinta propietate personala. de asemenea contractul nou trebuie semnat de de toate persoanele trecute in spatiul locativ.
  acum problema este ca mama a avut un accident vasculat cerebral acum 4 luni, a ramas cu pareza pe partea dreapta, nu poate vorbi, nici nu este foarte constienta, cu alte cuvinte nu va in stare sa semneze nici declatia notariala nici contractul in sine.
  in acest caz cum voi obtine eu actele necesare pt reinoirea contractului si care vor fi formalitatile de indeplinit etc?
  Va multumesc anticipat.
  Cu respect,
  Daniel

  • Stimate dle Daniel
   Un an nou fericit si dvs!
   In ceea ce priveste problema dvs, aceasta este destul de delicata, in sensul ca, mama dvs fiind titulara contractului dumneaei ar trebui sa semneze acele documente, insa, cum din datele prezentate de dvs rezulta ca aceasta nu o poate face personal, ar trebui numit un curator care sa o faca in locul sau (procedura destul de complicata si de durata, avand in vedere ca acest lucru se poate face prin actiune in instanta). De aceea, v-as sugera sa va adresati direct DAPPP-lui sa vedeti daca nu ar exista posibilitatea schimbarii titularului contractului sau o alta formula prin care sa rezolvati aceasta problema si, de asemenea, sa luati legatura cu un avocat pentru a luat toate informatiile necesare in cazul in care nu veti avea un raspuns favorabil din partea DAPPP-ului.
   Va urez din tot sufletul succes!
   Cu stima, notar State

 27. buna ziua,
  cu un an inainte de casatorie viitorul sot a contractat un imprumut pentru un apartament, eu fiind garant.in 1976 ne-am casatorit, ultima rata a fost achitata cf.contract in iunie 1994.
  am facut intabularea apartamentului in iunie 2013, insa eu nu am fost trecuta in Cartea Funciara.
  ca sa-mi schimb buletinul sotul trebuie sa ma ia in spantiu.
  in acest caz an dreptul la proprietate sau numai drept de creeanta asupra sumelor achitate in timpul casatoriei?
  sotul poate sa ma treaca in documente cu drept de proprietate in devalmasie?
  va multumesc anticipat pentru raspuns.
  cu stima,

  • Stimata dna Maria.
   Pentru partea de pret achitata in timpul casatoriei dvs aveti doar un drept de creanta. Pentru a fi trecuta si dvs. in acte sotul ar trebui sa va instraineze o cota-parte din apartament.
   Cu stima, notar State

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>