Succesiuni – Forum

Succesiuni – Forum

Intrebari si raspunsuri pe teme succesorale

Aveti de dezbatut o succesiune si nu stiti care sunt pasii de urmat?

Aveti intrebari sau nelamuriri asupra actelor necesare, a cotelor in care veti mosteni si a taxelor notariale ce le aveti de platit ?

Transmiteti intrebarile dvs prin completarea formularului si in cel mai scurt timp veti primi raspunsul.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro

De retinut

Deoarece, nu intotdeauna exista intelegere intre rudele persoanelor decedate in ceea ce priveste persoanele care vin la mostenire, bunurile mostenite si partea fiecaruia din aceste bunuri si, din pacate, multi se confrunta cu multe probleme cand se pune problema dezbaterii unei mosteniri, este foarte important sa se retina cel putin urmatoarele aspecte:

1) – o succesiune se deschide **automat** la data decesului, mostenitorii nefiind tinuti sa faca nimic in acest sens insa, din acest moment incepe sa curga un termen impus de lege pe care, daca mostenitorul nu il respecta risca sa piarda posibilitatea de a mai mosteni, chiar daca nu a facut vreun act de renuntare la succesiune. In prezent, acest termen este 1 (un) an calculat de la data decesului, termen in care persoana care, potrivit legii, ar putea veni la mostenire, trebuie sa decida daca vrea sa fie declarat mostenitor sau, dimpotriva, nu vrea sa participe la mostenire.

Ce trebuie facut in termenul de 1 (un) an ?

 – fiecare **mostenitor** trebuie sa se prezinte la un birou notarial pentru a face, fie declaratie de acceptare a succesiunii, fie o declaratie de renuntare la aceasta sau, daca inca nu s-a decis, o declaratie de neacceptare.

In cazul in care exista persoane care, din oricare motiv (a uitat, a tergiversat de buna credinta fiind, ori, dimpotriva, din rea credinta in scop sicanator) nu face demersuri pentru dezbaterea succesiunii este imperios necesar ca, cei ce doresc sa obtina certificatul de mostenitor, sa se adreseze notarului, oricand inainte de expirarea a cel mult 9-10 luni de la deces, pentru dezbaterea succesiunii, indiferent daca au facut sau nu declaratia de acceptare.

Motivul ? Daca **mostenitorul** care, desi nu a facut declaratie de renuntare, tergiverseaza sau refuza sa participe la dezbaterea succesiunii si nu este citat de notar cu cel putin 30 zile inainte de expirarea termenului de 1 (un) an acesta nu mai poate fi prezumat ca a renuntat la succesiune si nu poate fi inlaturat de la succesiune. Insa, pentru ca notarul sa il poata cita inainte de cele 30 de zile, el trebuie sa aive dosarul inregistrat pe rol in baza unei cereri si a documentelor impuse de lege in acest scop.

Prin urmare, chiar daca termenul de acceptare este 1(un) an si, teoretic, cel ce se considera cu vocatie la succesiune poate face acceptarea expresa ori tacita si in ultima zi a termenului, in cazul in care exista divergente intre mostenitori sugerez ca demersurile pentru dezbaterea succesiunii (procedura la finalul careia notarul emite certificatul de mostenitor) sa fie facute in termen util astfel incat, daca va fi necesarr, notarul sa se poata incadra cu citarea inainte de cele 30 zile mentionate mai sus.

Daca nu se va tine seama de aceste termene, in cazul in care exista **mostenitori** de rea credinta (desigur, in cazul in care se inteleg, nu se pune aceasta problema ), exsista riscul ca acestia sa fie declarati mostenitori, desi, din atitudinea lor ar reiesi mai degraba lipsa de interes fata de mostenirea lasata de defunct.

2) – Renuntarea la succesiune are, de multe ori, efecte contrare celor avute in vedere in momentul in care se face declaratia la notar, daca nu se intelege foarte bine urmatorul lucru.

Daca, o persoana cu drept de a culege partea sa dintro mostenire, renunta la succesiune renunta la orice drept asupra intregii mosteniri, nu doar a unei parti sau a unui bun din aceasta. Prin urmare, odata ajunsi in fata notarului pentru a face declaratia trebuie sa ii explice acestuia, in mod exact si concret, ceea ce se doreste, deoarece, daca in realitate si-ar dori sa renunte la partea sa doar dintrun anumit bun, insa declara notarului doar faptul ca vrea sa faca declaratie de renuntare, aceasta declaratie va fi autentificata iar rezultatul va fi acela ca declarantul va pierde orice posibilitate de a mosteni celelalte bunuri ale defunctului.

Daca persoana care doreste sa renunte la succesiune, in scopul ca partea sa sa o culeaga un anumit mostenitor, insa nu are in vedere persoanele care raman cu drept de mostenire alaturi de beneficiarul renuntarii exista posibilitatea ca, in fapt, partea renuntatorului sa fie culeasa si de alte rude ale defunctului. Spre exemplu, daca de pe urma unui defunct sot ar ramane drept mostenitori sotia si un copil, insa defunctul are un frate, daca ar renunta sotia cota sa ar fi dobandita de catre copil. In schimb, daca ar renunta copilul, iar fratele defunctului ar dori sa il mostenesca pe defunct, partea ce i s-ar fi cuvenit copilului se va imparti intre sotie si fratele defunctului, lucru pe care, probabil, copilul nu si l-a dorit atunci cand a decis sa renunte. Insa, neprecizand notarului ca defunctul avea si un frate acesta va autentifica declaratia conform solicitarii copilului, iar rezultatul ar putea fi exact contrariul a ceea ce s-a dorit.

3) – Trebuie facuta distinctie intre deschiderea succesiunii si dezbaterea acesteia.

Cum, deja am precizat, deschiderea succesiunii coincide cu momentul decesului. Dezbaterea succesiunii este o procedura, respectiv o insumare a operatiunilor formale pe care trebuie sa le indeplineasca notarul la cererea scrisa a cel putin unui mostenitor in scopul emiterii certificatului de mostenitor. Pentru dezbaterea succesiunii legea nu stabileste vreun termen, insa, s-a avut in vedere ca mostenitorii sa nu tergiverseze o perioada prea mare sau chiar sa **uite** ca au o mostenire de dezbatut. Prin urmare, printro dispozitie fiscala, legiuitorul a decis sa-i gratifice pe cei ce finalizeaza dezbaterea succesiunii asupra imobilelor defunctului intrun termen de 2 (doi) ani de la deces scutindu-i de plata unui impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile mostenite, iar pe cei ce depasesc acest termen sa-i sanctioneze obligandu-i sa plateasca acest impozit inainte de obtinerea certificatului de mostenitor.

In concluzie, in masura in care vor fi intelese aceste aspecte iar termenele stabilite de lege vor fi respectate riscul de a fi pusi in fata unor dificultati create din necunoastere, din eroare sau din rea credinta pot fi reduse pana la eliminare.


Comentarii

Succesiuni – Forum — 389 comentarii

 1. Buna ziua.am si eu o nelamurire..bunica mea a decedat(Dupa decesul ei nu s a facut Nici o succesiune),bunicul meu at vrea sa imi lase mie casa plus Pamantul lui..el avand 4 copii( 3 copii in viata ,unul decedat)cum se procedeaza in cazul celui decedat??va multumesc mult

  • Daca bunurile (casa si pamantul) au fost dobandite de ambii bunici va trebui sa dezbateti succesiunea, atat a bunicii, cat si a copilului decedat. Nu stiu cum v-ati inteles cu bunicul sa va lase aceste bunuri, insa, daca doriti sa incheiati un act de donatie, vanzare etc acesta poate fi incheiat doar dupa ce obtineti certificatele de mostenitor de pe urma bunicii si a copilului decedat. Pana atunci, insa, ati putea stabili cu bunicul sa va faca un testament pentru partea sa din aceste bunuri.

   Daca, insa, bunurile au fost dobandite doar de catre bunic (de exemplu prin mostenire de la parintii sai) bunicul poate sa vi le dea (prin donatie, vanzare, testament etc) fara a fi nevoie de dezbaterea celor doua succesiuni si fara acordul celorlalti copii in viata.

   Pentru mai multe amanunte va sugerez sa va adresati unui notar care va va spune care este varianta cea mai buna, atat pentru dvs, cat si pentru bunic.

 2. Buna ziua, va rog f. mult sa ma ajutati cu o problema:
  -sotul meu a decedat, iar inainte de deces a dat in judecata casa de pensii ptr ca nu i-a fost calc.pensia conf legii 192/2015.A fost emisa sentinta in mai 2018 data de Tribunalul Hunedoara, in care spune ca se emite decizia ptr calcularea pensiei incepand cu data de 01.01.2016.El decedeaza 29.05.2018.ptr continuarea procesului am acceptat succesiunea. Casa de pensii face recurs.Intrebarea mea este :vrea sa fac succesiunea si in certificatul de mostenitor sa fie trecuta sentinta din prima instanta, ptr a putea fi executata.Iar domnii notari nu vor ptr ca nu este definitiva si ptr ca nu este trecuta exact suma cuvenita.In cazul in care va fi definitiva nici atunci nu vor ptr ca nu este stabilita suma. Va ros sa ma ajutati ca nu vreau sa pierd un drept ce mi se cuvine.Multumesc din suflet

  • Deoarece nu s-a finalizat, inca, procesul (inteleg ca santeti in recurs) nu puteti solicita Casei de Pensii sa faca recalcularea.
   Acest lucru il puteti face doar dupa ce se termina procesul (hotararea ramane definitiva) si, in cazul in care instanta va recunoaste dreptul la recalculare, veti putea sa solicitati Casei de Pensii sa se conformeze celor stabilite de instanta, iar acest lucru il va face in baza hotararii judecatoresti, iar nu in baza unui certificat de mostenitor emis in acest sens, deoarece in hotararea instantei vi se va recunoaste calitatea de mostenitor.

 3. Buna ziua! Am o intrebare. Doresc sa renunt la mostenirea din partea mamei dar acum, inainte de decesul ei. Este posibil asa ceva? Suntem 5 frati, iar eu doresc de pe acum a renunt la orice parte e mostenire mi-ar reveni dupa moartea ei, doar ca nu vreau a astept pana atunci ci vreau sa fa actul acum. Este osibil? Daca da, un simplu notar imi poate face acest act?

  • Nu, nu puteti.
   Nu se poate renunta la o succesiune nedeschisa (inainte de decesul persoanei respective).

 4. Buna ziua ,in luna august am dezbatut mostenirea dupa tata ,fiecare dintre noi santem 5 frati si a tinut partea acum mama vrea ca partea ei sa o lase mie si la o sora facandune act de proprietate ,se poate face fara a mai cere parerea celorlalti frati ?va multumesc

  • Mama dvs. poate face orice doreste cu bunurile sale fara a intreba pe nimeni.
   Intro singura situatie ar putea fi lipsita de acest drept de a decide asupra bunurilor sale si anume, daca, din motive medicale, ar fi pusa sub interdictie judecatoreasca, ceea ce nu cred ca este cazul din moment ce nu faceti nicio precizare in acest sens.

 5. Buna ziua,
  Inrebare: nepotii trebuie sa dezbata succesiune dupa bunica, decedata in urma cu 5 ani. Din pacate se pare ca nu a fost facuta de catre aceasta succesiunea dupa sot (bunicul nepotilor) decedat in urma cu peste 25 de ani. Tatal copiilor ce doresc sa dezbata sucessiunea a murit (fiul bunicii si bunicului mentionati anterior) in urma cu peste 30 de ani, bunicii nemaiavand alti copii. Cum se poate face? Trebuie facuta intai succesiunea dupa bunic? Cum ramane cu controversatii martori, NIMENI nu mai are cunostinta de persoane care sa-l fi cunoscut pe bunic, majoritatea celor care ar fi fost sunt intre timp decedati, el avand deja o varsta destul de inaintata la momentul decesului (logic, dupa atatia ani ..)

  Legea asta cu martorii este oricum o idiotenie romaneasca, dar intrebarea este, daca chiar NU MAI EXISTA oameni care sa-l fi cunoscut pe defunct dat fiind faptul ca acesta a decedat cu f. mult timp inainte, cum se procedeaza?

  PS: va rog fara raspunsuri de genul „asa scrie la lege, trebuie martori si gata”.
  Trebuie sa existe o alternativa pentru cazurile persoanelor decedate cu f. mult timp in urma, si pentru care din cauze biologice evidente NU mai pot exista martori …..

  Multumesc!

 6. Buna ziua! Va rog frumos poate raspundeti la intrebariel mele
  Avem de facut o sucesiune dupa parintii morti , mama de 3 ani si tatal de 2 ani.La sucesiune avem 6 parcele, la una dintre parcele a aparut o problema
  Parcela a fost obtinuta de parinti nostrii prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in anul 2011 prin uzucapiune 2600 mp, dar scotand extrasul de carte funciara aflam ca a fost intabulat un certificat de mostenitor (din 1986), intabulare certificat mostenitor facandu-se in 2005 pe aceiasi parcela avand 5 mostenitori
  Reiase din certificat mostenitor din 1986 : parcela A -3400mp (A1-2752 mp intabulata +A2-648 mp neintabulat)
  -mostenitorul 1 are 1/5 din parcela A1 – decedat si el si sotiasi cu 4 copii in viata
  -mostenitorul 2 are 1/5 din A1- decedat , dar sotia si copilul in viata
  -mostenitorul 3 are 1/5 din A1-decedat, dar sotia si 2 copii in viata
  -mostenitorul 4 are 1/5 din A1- in viata
  -mostenitorul 5 – talal nostru – care are hatararea judecatoareasaca pe 2600mp din total parcela de 3400 mp

  -ce trebuie sa facem?
  -putem sa merge la notar ca fiecare sa renunte la partea care i se cuvine ( cei ramasi in viata vor sa renunte in favoarea mostenitorului 5)
  -sunt formulare de renuntare la succesiune?
  -cei acre sunt mostenitori copii si sotiile trebuie sa faca mai intai succesiunea sau pot sa renunte prin aces formular dovedind cu cartea de identitate, certificat casatorie sau certifIcat de nastere ca sunt mostenitori ai celor decedati?

  multumesc mult!

 7. Buna ziua.In 2012 mi-au cumparat parintii pe NUMELE MEU un ap cu 2 cam cu banii CASH insa recent am primit o oferta de la un vecin pentru a-l da la schimb cu unul cu 3 camere plus diferenta. Din 2013 m-am mutat cu prietena mea (concubinaj) si mentionez ca de-a lungul timpulului ea nu a investit nimic in apartament (renovarea, achizitia de mobilier, electocasnicele s-au luat/efectuat din banii mei iar diferenta de bani pt schimb apart e tot din banii mei). As dori sa stiu daca ma hotarasc sa fac acest schimb de apartament la notar risc sa il impart cu ea in cazul unei despartiri chiar daca sunt NECASATORIT/ doar in concubinaj . Nu as considera normal ca ea sa aiba dreptul din moment ce toate s-au facut cu banii parintilor si ai mei. Neoficial am auzit ca dupa 5 ani de relatie imobilele/bunurile se pot imparti in cazul unei despartiri, INDIFERENT daca bunurile s-au achizitionat pe nume individual si indiferent daca s-au cumparat inaintea relatiei/concubinajului. Va multumesc frumos. adrian 0729816584

 8. Buna as dori sa ma lamuriti intr-o speta .Parintii vand teren si una casa unuia din cei 3 copii, mentionez ca in curte sant doua immobile (case de locuit) si o anexa deci se vinde un imobil care este inscris in CF(cel de-al doilea nefiind inscris in CF).Ceilalti copii dupa decesul parintilor deschid actiune in instanta pentru anularea contractului actiune pe care o pierd in toate caile de atac.In fata instantei fratele cumparator sustine ca al doilea imobil(cel neinscris in CF)a fost construit de el din surse proprii desi toate avizele si actele sant pe numele parintilor.Ce sanse au ceilalti frati de a introduce acel imobil in masa succesorala? Multumesc.

 9. Buna ziua ! Tatăl meu a murit anul trecut in 22 Noiembrie . Am rămas eu împreuna cu sora mea și mâna . El are o fata dintr-o relație anterioară . In luna Februarie am dezbătut moștenirea de pe părinții tatălui meu pe el și pe fratele lui . Partea tatălui meu (terenuri , teren forestier, mașina , tractor ) s-a trecut pe mama mea . Însă noi nu am chemat-o pe sora noastră vitrega la succesiune , fiindcă nu am păstrat legătura , nu a venit nici la înmormântare . Acum ea ne-a căutat , și vrea sa ne dea in instanța sa anuleze succesiunea și sa se împartă copiilor cum trebuia de la început . Ce poate obține ea ? Sau , mai poate obține ceva ? Având in vedere ca au trecut 8 luni de la deces și succesiunea a fost făcută in Februarie . Ce este mai bine ? Sa ne întâlnim cu ea sa ne înțelegem sau sa mergem in instanța ? Mulțumesc .

 10. Bună ziua. Mama a decedat in urmă cu 2 luni iar conform documentelor obtinute de la primărie și statea civila (si totodata cunoscute de noi) este deținătoarea unui singur bun si anume un autoturism. In acest sens doresc sa deschid succesiunea. Suntem 3 frați iar tatăl este in viața. Intrebarea este: mostenirea autoturismului se face cota parte sau in momentul succesiunii si poate moșteni decât de unul dintre noi prin acord scris? In caz ca nu se poate, trebuie făcut partaja având în vedere si bunurile obtinute in timpul căsătoriei cu tatăl meu? Concret: toti suntem de acord ca autoturismul să treacă pe numele meu si as dori sa stiu calea juridică.

 11. Buna ziua socrul meu a decedat si sotia vrea sa deschida taxa de sucesiune pe averea parintilor lui el mai avand 2 surori si un frate si sotia 2 surori cum se inparte sau ce acte trebuie ?

 12. Stimata doamna notar,

  Va scriu in numele sotiei mele Aurelia Savu.
  Nu stiu daca comuna Cocora intra in aria dumneavoastra, dar daca da, v-as ruga, daca se poate sa imi propuneti o rezolvare la urmatoarea problema.
  Mama sotiei a decedat acum 40 zile. A ramas tatal care are nevoie de ingrijire, noi mergem La sfarsitul fiecarei saptamani acolo, am facut un aranjament si cu o vecina sa ii cumpere paine si ce mai are nevoie, am mers cu el la spital si l am operat de hernie, deci incercam sa avem grija de el.

  Au avut 4 copii din care mai traieste sotia si sora mai mare.
  Au aprox 5 ha de pamant, 6 ari de vie si casa cu lotul de pamant aferent.
  Sora sotiei nu se implica in ingrijirea lui si la nepoti nu putem avea pretentii.

  Stiu ca trebuie facuta succesiunea dupa mama sotiei.
  Se poate, legal, face urmatorul lucru?

  Sa ne intelegem cu totii pentru:

  Casa sa ne fie trecuta noua, noi avand grija de socru, chiar vrem ca pe perioada iernii sa il luam la noi. ( poate printr-o donatie pe partea care ii revine dansului)
  Pamantul sa fie impartit intre copii si nepoti in 4 parti egale( fiind patru copii)

  Noi cheltuind foarte multi bani pe dumuri, alimente, iar casa nu am vrea sa o instrainam deoarece vor fi parastase de facut in viitor. Si este casa in care s au nascut, poate parea sentimentalism. Mai mult casa are nevoie urgent de reparatii. Nu pot cheltui acum bani pe ceva incert.

  Va multumesc anticipat pentru amabilitate,

  Cu stima,
  Marian Savu

 13. Buna ziua,

  imi puteti spune va rog daca se poate exercita un drept de preemtiune in contextul dezbaterii succesiunii?
  ma confrunt cu urmatoarea situatie:ambii parinti au murit intr-un accident de masina. suntem 2 surori care am facut un act de acceptare a succesiunii lor, amanand dezbaterea ei din lipsa banilor, si al altor factori de timp. acum sora mea ma preseaza sa stabilim masa succesorala (apartamentul parintilor, tablourile, mobila si masina, care este dauna totala), si sa isi vanda cota parte catre un tert de etnie(sub ideea ca detine 1/2 din totalitatea bunurilor) pentru a sicana si a evita discutiile privind cheltuielile de imbunatatire pe care le-am adus eu apartamentului dezbatut, pe toata durata vietii parintilor, cat si dupa. Mentionez ca sora mea nu a locuit in acest imobil niciodata, si actul de acceptare a succesiunii l-am facut doar la insistentele sotului meu, care a facut imprumut si a investit in apartament chiar din-nainte de a ne casatori.
  Va multumesc mult pentru raspuns,
  Alina

 14. Buna ziua, tatăl meu a murit înaintea bunicilor iar fratele lui după bunici.
  Nici eu si nici verii mei nu am dezbătut succesiunea după bunici.Ce cote ne revin la fiecare

 15. Buna ziua stimata doamna notar,
  In urma decesului unchiului meu in martie 2018 si a matusii in 2010 care nu au avut copii, am aflat ca exista un testament intre cei doi sa mosteneasca unul dupa altul, incheiat in timpul vietii prin anii 1973-1974.As dori sa aflu daca acest testament a fost inregistrat si se gaseste arhivat undeva. Daca exista, cum as putea intra in posesia unui duplicat. Din partea unchiului, sunt singura nepoata de sora predecedata, iar din partea matusii, sunt 3 nepoti de frate, sora predecedati.
  Cu stima, Maria.

 16. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o „problema”.
  Povestea este urmatoarea: Bunica mea, detinea o casa, plus terenul aferent, la sat. Bunica a murit, in 2001, fiind vaduva la acea data. A avut 6 copii dintre care doi au decedat inaintea bunicii. Azi,din toti copii bunicii mai traiesc doi frati. Terenul, plus casa, a fost tinut de o matusa , care nu a facut niciodata alte acte de mostenire/ succesiune. Acum matusa si unchiul meu mi-au dat toate actele de la casa si semnaturile , la notar, cum ca renunta la casa in favoarea mea.
  AICI VIN INTREBARILE MELE: Pot trece casa pe numele meu doar cu actele si consimtamantul celor doi copii, care mai sunt in viata?
  Mai e nevoie si de semnaturile verisorilor? E nevoie de semnaturile verisorilor alor caror parinti au decedat inainte bunicii, plus cele ale caror parinti au decedat dupa bunica? Toti verisorii sunt de acord ca eu sa detin, cu acte in regula, casa. Doar ca problema e ca majoritatea sunt plecati din tara…

 17. Buna ziua, ma puteti lamurii va rog ! in urma decesului ambilor parinti, tatal decedat cu 8 ani in urma si mama cu 1 an si 7 luni in urma, as dorii sa stiu, ca singurul fiu si mostenitor al casei al carui contract este trecuta mama si eu, si un teren al carui dosar este la ANRP pe numele mamei, la care astept sa fiu despagubit, intrebarea este, daca trebuie sa fac succesiunea pentru ambele separat sau daca o sa o fac pentru casa este valabila si la teren? si imi mai spuneti va rog, este adevarat ca in decurs de 2 ani de la deces, nu costa succesiunea? Multumesc anticipat !

 18. Buna ziua!
  Va scriu pentru ca as dori sa stiu cum pot iesi dintr-o situatie complicata cu succesiunea mamei mele. Am obtinut certificatul de mostenitor anul trecut in august, dar este vorba de 1/3 din bunurile bunicilor mei, in indiviziune. Cat au trait mama mea si inca unul din frati nu am stiut ca bunurile sunt in indiviziune, iar acum unul din veri nu vrea sa fac succesiunea dupa tatal lui, considerand ca daca are rol la primarie nu este nevoie de altceva. Am fost sfatuita de notarul la care am incheiat succesiunea m-a sfatuit sa rezolvam amiabil, dar deocamdata varul nu poate fi convins ca trebuie sa faca succesiunea. Daca as vrea sa instrainez prin vanzare unul din terenuri, ar fi posibil? Ce as putea face sa ies din aceasta situatie, in afara de a chema in judecata pe ceilalti implicati? (unul din unchii mei inca traieste, varul din partea celuilalt unchi nu intelege ca trebuie sa faca succesiunea si nici nu are nevoie sa o faca, mai are un frate si ar avea si celalalt drept asupra terenurilor, ceea ce cred ca nu isi doreste…). Va multumesc, toate cele bune!

 19. Buna ziua,
  Va prezint urmatoarea situatie.
  Mama mea a murit acum 30 de ani, in 1983 si tatal meu a facut succesiunea apartamentului avut in proprietate cu mama in termenul legal atunci. Eu mosteneam deci o parte din apartament dupa mama.
  Tatal meu mi a cumparat un apartament in 1986 dar lègea din acea perioada nu permitea sa am doua proprietati, asa ca tata mi a cerut sa renunt la partea mea de mostenitoare dupa mama care ma facea « proprietar » prin mostenire .
  As vrea sa stiu :
  1. daca se poate reveni sau contesta cedarea partii mele ca urmare a legii din acea perioada, si deci sa se refaca succesiunea dupa moartea mamei cu legile de acum ? (in cazul acesta revenindu-mi mai multe parti); tatal meu a murit recent si urmeaza sa fac succesiunea cu a doua sotie, tata nu a avut alti copii si nu a lasat testament.
  2.Sotia tatalui meu poate locui cit doreste in acest apartament ?( mosteneste normal ¼ );
  3.In ce conditii pot iesii din indiviziunea cu dinsa ca urmare a mostenirii dupa tata ? S ar putea prin vinzare banuiesc, dar daca nu vrea sa iasa din indiviziune, ce procedura ?
  Va multumes anticipat

 20. Buna ziua
  Speta este urmatoarea:
  La decesul mamei, cei doi copii renunta la mostenire in favoarea tatalui. Tot in acel moment tatal, doneaza cate un imobil fiecaruia dintre copii. Donatia catre unul dintre copii este cu obligatie de intretinere a parintelui supravietuitor, iar cealalta donatie ( catre celalalt copil este fara sarcina). Au mai ramas in posesia tatului un al treilea imobil si bunuri mobile ( auto, etc). Ulterior tatal se recasatoreste. Intrebare : Cum se impart bunurile la decesul tatalui? Multumesc

 21. Buna ziua,

  As dori va rog cateva indrumari referitor la situatia mai jos descrisa. Bunica mea este proprietara casei pe care ar dori sa o lase mosternire unicului nepot baiat (mai are si 3 nepoate). Din pacate imobilul a fost achizitionat de catre bunicul meu (decedat), actele in original ale casei au fost ratacite; in prezent mai avem doar o conventie de cumparare a casei, o schita a casei si o autorizatie pentru executare lucrari. Toate aceste documente sunt pe numele bunicului decedat. Precizez faptul ca atat copiii bunicii (tatal meu si matusa), cat si cele 3 nepoate sunt de acord cu trecerea imobilului pe numele fratelui meu.
  M-ar interesa de principiu demersurile necesare pentru concretizarea mostenirii si de asemenea, demersurile pe care probabil va trebui sa le in vederea obtinerii eventualelor documente necesare incheierii acestui proces (trecerea imobilului pe numele fratelui meu).
  Multumesc anticipat!

 22. Buna ziua

  Parintii mei au divortat inainte de nasterea mea.Mai am doi frati mai mari.Tatal nostru s-a recasatorit.Acum vreo 20 de ani ,am aflat ca a decedat,si la scurt timp dupa aceea ,am primit(la fel si fratii mei)un document ce enumera cote de teren arabil ce ni s-ar fi cuvenit.Mi-am exprimat (in discutiile cu fratii mei,caci nu cunosteam noua familie a tatalui)dezinteresul fata de mostenire,si am fost sfatuit ca e suficient sa nu intreprind nimic.Intrebarea mea este daca exista riscul sa fi devenit proprietar de teren arabil fara sa stiu ,si fara sa fi efectuat vreun demers in acest sens.Locuiesc impreuna cu familia mea de foarte multi ani in strainatate,si venim extrem de rar in tara,ceea ce ingreuneaza lamurirea situatiei.De aceea mi-am permis sa va deranjez cu intrebarea mea.
  Va multumesc anticipat

  Cu stima,
  Mircea

 23. buna ziua! parintii mei mi au facut testament , am un frate decedat , care frate are un copil de 24 ani pe care parintii mei si nici fratele decedat nu l-au vazut de la varsta de un an . daca am acest testament, dupa decesul parintilor , baiatul fratelui decedat are dreptul al bunuri? sau devin direct mostenitoare.
  va multumesc

 24. Buna seara! Am nevoie de o lamurire, mai precis: domnul x a renuntat la mostenire prin declaratie notariala in anul 1971. Ulterior face cerere de retrocedare pe legea 18, fix pe bunurile la care renuntase. In an ul 1996, decedeaza iar unica sa fiica, far4a a dezbate succesiunea, ridica titlul de proprietate emis pe numele decedatului. In anul 2017, decedeaza si fiica iar in 2018, fiul acesteia devine proprietarul bunurilor la care renuntase bunicul sau, declarand-o pe mama sa straina de mostenire. Este legal ca acest fiu sa devina propriatar pe bunuril imobile la care bunicul sau renuntase si sa i se emita certificat de mostenitor fara a se tine seama de renuntarea bunicului? Multumesc

 25. Buna ziua! Vreau sa vă întreb ce variantă este mai buna în situația următoare: părinții mei sunt în vârstă și de curând am convenit de comun acord să-i îngrijesc până când vor deceda. Pentru acest lucru s-au oferit să-mi lase moștenire casa lor ( chiar dacă eu nu am cerut ). Menționez că mai am un frate mai mare și pentru a evita posibile divergențe viitoare, va avea pretenții asupra imobilului. Parinții mei intenționează să întocmească un testament în care să stipuleze faptul că acest imobil îmi va rămâne mie, după decesul lor. Mă tem că acest act va fi oarecum fragil dpdv juridic și este posibil să fiu chemat de către frate în instanță mai târziu. Vă rog să-mi spuneți care este cea mai bună variantă de a întocmi un act perfect legal și care nu poate fi anulat, atacat sau contestat de nimeni, în instanță. Vă mulțumesc!
  P.S. La ora actuală sunt împreună cu o persoană cu care conviețuiesc în vederea căsătoriei iar părinții mei doresc să o menționeze și pe ea cu aceleași drepturi ca și mine în documentul respectiv. Este posibil și legal, chiar dacă nu suntem căsătoriți?

 26. Buna ziua. Numele meu este Nicoleta si am o intrebare la dv. Mama ă cumpărat în anul 1974 un apartament in rate. In 1978 sa căsătorit cu un bărbat. Înainte de căsătorie ă avut un copil pe mine născută în 1970. Apartamentul ă fost achitat integral in 1994 , ratele plătindu se din salariul mamei. Soțul ei a decedat anul trecut in decembrie. Timp de multi ani eu nu am avut nici o relație de mama fiica cu ea , deoarece bărbatul ei a fost un om recalcitrant cu grave probleme de comportament si nu ma vroia prin preajma. Acum dupa moartea lui mama si cu mine vrem să vindem apartamentul. Ce acte trebuie sa facem si cum trebuie sa procedăm? Va multumesc anticipat. O zi bună.

 27. Buna ziua! Tatal meu a demarat procesul de dezbatere a succesiunii dupa parintii lui. Sunt 3 mostenitori si vor sa imparta in mod egal 20ha de teren agricol. Cele 20ha sunt impartite in 6 parcele inegale ca suprafata. Din ce ni s-a spus, acele parcele nu pot fi divizate. Asta inseamna ca ei nu vor putea imparti terenul agricol in mod egal. Nu exista nici o modalitate prin care parcelele sa fie divizate?

  Multumesc,
  Alexandra

 28. Bună ziua. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.
  TATĂL MEU A DECEDAT ACUM 25 DE ANI. NU SA FĂCUT SUCCESIUNEA. SUNTEM 4 FRAȚI. AVEREA ESTE O CASA ȘI 4 HA DE PAMANT. ÎNTREBAREA MEA ESTE. SE POATE CA FRAȚII SA ÎMI CEDEZE MIE PARTEA DIN CASA IAR TERENUL DE 4 HA SA FIE ÎMPĂRȚIT ÎN COTE EGALE? VA MULTUMESC

 29. Buna ziua,

  Va rog frumos:

  tatal meu a divortat de mama si s-a recasatorit. Sotia lui a avut un apartament mostenit de la tatal ei, anterior casatoriei. Ea i-a lasat tatei un testament olograf, dar el a murit primul. La scurt timp, a murit si ea. Singura ruda a ei este un nepot, ei nu au avut copii. Nepotul nu poate fi gasit, ei nu au avut nici o relatie si nu s-au vazut niciodata.

  1. exista vreo cale prin care eu sa pot mosteni apartamentul – avind in vedere ca exista acel testament? eu i-am ingrijit multi ani si am locuit cu ei.

  2. apartamentul a fost un bun anterior casatoriei. exista vreo cale prin care el sa poata fi declarat bun comun, dupa decesul lor.

  3. daca continui sa stau la aceasta adresa si platesc impozitele, pot peste 10 ani sa obtin ap. prin uzucapitiune? in caz ca in acest interval apare acel nepot – disparut – pot sa imi recuperez banii platiti pe impozite?

  Va multumesc foarte mult!

 30. Buna ziua,

  as dori sa va intreb ce se poate face in cazul in care unul din frati este cu handicap psihic, iar celalat doreste sa vanda casa si terenurile mostenite. Un avocat a spus ca nu se poate vine nimic atat timp cat fratele cu handicap este in viata, chiar daca fratele sanatos doreste in continuare sa il ingrijeasca (oferindu-se chiar sa semneze un act/clauza care sa prevada acest lucru). Va multumesc anticipat!

 31. Buna seara,va rog sa ma lamuriti cu un aspect privind dezbaterea unei succesiuni dupa tatal meu care a decedat in 2 aug 2017.Santem patru frati.Mama noastra a murit in anul 1984.Nu s-a facut nicio succesiune la vremea respectiva.Ce avem de impartit sper sa impartim in buna intelegere.Intrebarea este urmatoarea:e obligatorie si o succesiune dupa mama noastra ca nu mai avem niciun act de al ei{certificat deces,de nastere ,de casatorie}.Multumesc!

 32. Buna ziua.Parintii mei au decedat,mama acum aproape 2 ani si tatal meu ,duminica trecuta.Impreuna aveau un apartament,dar erau divortati de 20 ani.Nu au facut partaj la vremea respectiva.Intrebarea mea este:Daca tata avea domiciliul in Constanta si mama in alt oras,unde se dezbate succesiunea?Mentionez ca suntem 2 frati.Multumesc.

 33. Buna ziua!
  Va rog respectuos, daca ma puteti lamuri in legatura cu o situatie mai delicata. Dupa decesul tatalui meu, am facut succesiunea si a rezultat cote.
  Sotia tatalui meu, mama, si inca patru frati (doi baieti, inclusiv eu, si doua fete). Am facut ordinul prefectului, cadastrul unui imobil, la curte, iar acordul la un moment dat, fusese partajul voluntar, insa una dintre surori nu este de acord cu aceasta decizie.
  Mama, sotia decedatului tata, o sora si un frate vor sa renunte in favoarea mea, a fiului. Din cunostiintele mele, daca se executa acest lucru prin partaj voluntar, partile acestora se divizeaza celor doi mostenitori, mie si surorii mele ce nu este de acord. Cum pot prin notariat sa cumpar printr-un act vanzare-cumparare? Se poate utiliza alta metoda in legatura cu cotele, partile mamei mele, surorii si fratelui pentru ca sunt de acord in favoarea mea?
  Multumesc anticipat!

 34. Buna ziua,

  Am urmatoarea situatie:
  Tatal meu a decedat pe data de 11.08.2016 si trebuie facuta succesiunea pentru urmatoarele: o casa batraneasca+teren obtinute prin donatie de la mine, o casa batraneasca (act vanzare-cumparare) si un apartament de 2 camere (bun comun impreuna cu mama).
  Suntem 3 frati. Mama traieste. Surorile mele (2 dintre copii) au dat deja o declaratie prin care renunta la orice drept in urma decesului tatalui meu.

  Intrebari:
  1. Cum trebuie procedat in continuare ca eu (al 3lea) copil sa mostenesc toate bunurile enumerate mai sus?
  2. Ce acte sunt necesare pentru demararea procedurii de succesiune?

  Va multumesc tare mult!

 35. Buna ziua , ma puteti va rog ajuta cu niste informatii . Bunicii mei au deceadat (bunicul acum 15 ani , bunica acum 1 an si 8 luni ) , singurul mostenitor al apasrtamentului lor este unicul lor fiu adica tatal meu . Tata vrea sa deschida succesiunea si sa renunte in favoarea mea astfel incat sa imi revina mie apartamentul , se poate face acest act din prima faza a deschiderii succesiunii ? O ata intrebare ar fi : impozitul de 1% se plateste integral sau 0.5% aveand in vedere ca bunica e decedata de mai putin de 2 ani . Va multumesc frumos , Alin

  • Raspunsul difera in functie de urmatoarele aspecte:

   a)- daca, de pe urma bunicilor, au ramas si alte bunuri in afara apartamentului, iar tatal dvs. doreste sa va dea partea sa doar din apartament, nu si din celelalte bunuri ce au apartinut buncilor
   b)- daca tatal dvs a facut declaratii notariale de acceptare a celor doua succesiuni
   c) – daca dvs. ati facut declaratie de acceptare a celor doua succesiuni

   Daca raspunsul la lit c) este negativ, nu puteti sa ii mosteniti pe bunici, chiar daca tatal dvs. ar renunta la succesiunile lor, prin urmare, in aceasta situatie tatal dvs va trebui sa solicite dezbaterea succesiunilor ramase de pe urma parintilor sai si, dupa obtinerea certificatului de mostenitor, va putea sa va dea apartamentul prin act de donatie sau vanzare.

   Aceasta este solutia, cu atat mai mult in cazul in care raspunsul la lit a) este pozitiv.

   Termenele de acceptare a celor doua succesiuni fiind expirate nu cred ca ar exista vreun notar care sa accepte sa va treaca drept mostenitor direct al bunicilor pe baza unor declaratii de acceptare facute in anul 2018…

   In ceea ce priveste impozitul de 1% acesta va trebui sa fie platit pentru succesiunea bunicului deoarece scutirea de plata a acestuia se poate aplica doar in cazul in care procedura de dezbatere a succesiunii ce are ca obiect bunurile imobile ce au apartinut defunctului este finalizata, prin emiterea certificatului de mostenitor, pana la expirarea termenului de doi ani calculat de la data decesului.

   In privinta succesiunii bunicii, daca nu va incadrati in termenul de doi ani cu obtinerea certificatului de mostenitor pentru bunurile imobile ce au apartinut acesteia veti fi nevoiti sa platiti 1% din valoarea imobilelor sau a cotelor detinute de bunica din imobilele declarate drept bunuri succesorale.

   Cota de 1% se aplica, pentru fiecare succesiune in parte, la valoarea bunurilor imobile (privite in intregime) sau, dupa caz, la valoarea cotei indivize din imobile, in functie de intinderea dreptului de proprietate pe care fiecare defunct l-a avut asupra acestor bunuri.

  • Buna ma numesc Simona si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra! Tatal meu a murit in urma cu 23 de ani, proprietar de o casa ce a primito de la Tatal lui( bunicul meu) Tatal sa casatorit cu Mama si a facut 4 copii, dupa moartea tatalui, Dupa 1 An, Mama a cunoscut un alt Domn si a decis sa locuiasca inpreuna in casa tatalui meu!!! Ginere cum se zice! Din relatia lor au avut alti doi copii, in urma cu 5 ani su decis sa se casatoreasca , Mama cu Domnul asta…acuma Mama este bolnava si frati astia doi vitregi deja au inceput cate ceva comentari despre mostenire!!! Exeplu: ca ei raman in casa cu tatal lor ca au dreptul!! In schimb eu si frati mei nu!!am spus ca ei pot ramane dar tatal lor nu!! Fiindca sa comportat foarte urat cu noi in toti acesti Ani.. as dori sa stiu ce drepturi are acest Domn si frati astia doi vitregi! Precizez ca aceasta casa a fost a tatalui meu inainte de a se casatori cu Mama!! Vreau sa stiu ce drepturi are Mama ,frati vitregi, si acest Domn, sotul Mamei! Va Multumesc anticipat!

   Răspunde ↓

  • Buna ma numesc Simona si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra! Tatal meu a murit in urma cu 23 de ani, proprietar de o casa ce a primito de la Tatal lui( bunicul meu) Tatal sa casatorit cu Mama si a facut 4 copii, dupa moartea tatalui, Dupa 1 An, Mama a cunoscut un alt Domn si a decis sa locuiasca inpreuna in casa tatalui meu!!! Ginere cum se zice! Din relatia lor au avut alti doi copii, in urma cu 5 ani su decis sa se casatoreasca , Mama cu Domnul asta…acuma Mama este bolnava si frati astia doi vitregi deja au inceput cate ceva comentari despre mostenire!!! Exeplu: ca ei raman in casa noastra cu tatal lor ca au dreptul!! In schimb eu si frati mei Nuuu!!am spus ca ei pot ramane cat vor ,dar tatal lor nu!! Fiindca sa comportat foarte urat cu noi in toti acesti Ani.. as dori sa stiu ce drepturi are acest Domn si frati astia doi vitregi! Precizez ca aceasta casa a fost a tatalui meu inainte de a se casatori cu Mama!! Vreau sa stiu ce drepturi are Mama ,frati vitregi, si acest Domn,sotul Mamei! Va Multumesc anticipat!

   Răspunde ↓

  • Pe baza valorii de impozitare data de organul fiscal sau pe baza declaratiei partilor in cazul in care valoarea declarata este mai mare decat valoare de impozitare a organului fiscal.

 36. Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema.
  Bunicul meu si bunica mea au achizitionat o garsoniera. Intre timp, bunicul meu a murit. Au trecut 8 ani de atunci, iar actele de succesiune nu au fost facute. In prezent bunica mea vrea sa vanda garsoniera. Se pot face actele de succesiune acum?
  Totodata, dorinta ei e ca suma primita sa imi revina mie, dar tatal meu nu vrea acest lucru. Exista vreo modalitate care sa faca vanzarea posibila fara ca imobilul sa fie trecut pe numele lui? Apelez la amabilitatea dvs pentru a trece de acest impediment.Multumesc pentru timpul acordat!

  • Pentru a se putea face vanzarea trebuie sa se dezbata, mai intai, succesiunea de pe urma bunicului.

   Daca bunicii au avut un singur copil (tatal dvs), mostenitori vor fi bunica (5/8) si tatal dvs. (3/8), iar bunica nu ar putea vinde intreaga garsoniera fara tatal dvs. (ar putea vinde doar cota sa, insa, pentru a face acest lucru este necesar ca garsoniera sa fie intabulata).

   Singurul caz in care tatal dvs. nu ar trebui trecut in certificatul de mostenitor ar fi acela in care acesta ar renunta la succesiune (sau s-ar constata ca este strain de succesiune), ceea ce nu cred ca ar putea fi posibil atata timp cat acesta si-a exprimat, deja, chiar si numai in mod declarativ, pozitia fata de succesiune, prin opunerea la o eventuala vanzare.

 37. Buna seara.Daca o matusa de a mamei mele a murit, iar aceasta mi a lasat mie apartamentul pe care il avea prin testament,exista posibilitatea ca mama sa poata intra in posesia ultimei pensii?Mentionez ca aceasta nu avea alte rude mai apropiate decat mama,iar mama a facut toate demersurile si a suportat toate cheltuielile aferente imormantarii si spitalizarii precedente mortii acesteia.

  • Daca matusa nu a avut alte rude in afara mamei dvs si a dvs, dvs fiind beneficiar doar al apartamentului celelalte bunuri/drepturi (cum este si dreptul la sumele cuvenite, dar neincasate, cu titlu de pensie) vor fi dobandite de mama dvs, in calitate de mostenitoare legala, cu conditia, evident, ca mama sa accepte / sa fi acceptat mostenirea sorei sale.

   Precizez ca, in cazul in care mama nu ar dori mostenirea (ex, ar renunta la succesiune) dvs. ati putea dobandi toate bunurile, inclusiv apartamentul, insa nu in baza testamentului (acesta va da dreptul doar la apartament), ci in baza legii (mostenitor legal). Cu o conditie insa, sa nu mai existe alte rude ale defunctei, iar dvs. sa acceptati succesiunea in termenul legal de acceptare in calitate de nepot (mostenitor legal).

   Aceasta varianta nu o sugerez in cazul in care, la data decesului matusii, existau in viata rude, chiar mai indepartate, cum ar fi, de ex. frati/surori, alti nepoti de de frati/surori decedati/decedate inaintea matusii in discutie, alti beneficiari testamentari etc

 38. Buna ziua,un prieten de-al meu a inceput o succesiune dupa moartea parintilor.Mai sunt doar nepotii lui in viata,insa ei renunta la apartament in favoarea prietenului meu,insa ei nu sunt in tara si nu pot veni.Doresc sa aflu daca se poate face succesiunea fara sa fie de fata,si in ce mod pot sa-si dea acordul la renuntarea mostenirii ? Va multumesc.

  • A renunta la partea de mostenire ce s-ar cuveni dintrun bun nu este acelasi lucru cu a renunta la mostenire !

   Cu alte cuvinte, daca renunti la mostenire, renunti la tot ce ti s-ar cuveni de pe urma defunctului (nu doar la partea dintrun bun), iar pentru a putea renunta la partea ce ti s-ar cuveni dintrun bun succesoral este necesar sa accepti mostenirea, sa fi mostenitor.

   Prin urmare, renuntarea la partea dintrun bun succesoral se poate face doar de mostenitori in cadrul procedurii de dezbatere a succesiunii sau ulterior, pe calea partajului succesoral.

   Concret, pentru ca nepotii sa renunte la partea lor din apartament in favoarea prietenului dvs, este necesar ca acestia sa accepte / sa fi acceptat succesiunea, ex. prin declaratii notariale de acceptare a succesiunii, sa dea procura unei terte persoane (alta decat prietenul dvs) pentru reprezentarea, atat la dezbaterea succesiunii, cat si pentru incheierea actului de partaj in sensul renuntarii, cu sau fara sulta, la partea lor din apartament in favoarea prietenului dvs, si, nu in ultimul rand, prietenul dvs. sa fie, la randul sau, declarat mostenitor al aceluiasi defunct, ca si nepotii.

 39. Buna ziua,

  In 2001 soacra mea a cumparat un apartament de 2 camere. In actul de vanzare cumparare la cumparator a fost trecuta doar ea, desi la momentul resoectiv era casatorita ( pe actul de vanzare cumparare apare cumparator P.E, casatorita cu P.GH). In 2003 socrul meu a murit. Acum soacra doreste sa vanda apartamentul. Mai este necesar sa faca succesiunea?

  Multumesc.

  • Fiind dobandit in timpul casatoriei (banuiesc ca nu au avut incheiata o onventie matrimoniala) apartamentul a devenit bun comun al sotilor, chiar daca a semnat contractul doar sotia, astfel ca, pentru a se putea face vanzarea, este necesar sa se faca succesiunea de pe urma sotului (socru) decedat.

 40. Bună ziua! As dori dacă doriți sa ma lămuriți.. Mama soțului meu a decadat acum 10 ani, Tatăl soțului s a recăsătorit.. Părinții soțului au împreună o garsoniera și o casa la tara, socrul ne a dat afara din casa și ii spune soțului ca nu are drept la nimic.. As vrea sa știu cum sa procedam pt a ajunge în instanta și sa și ceara drepturile, ce acte ii trebuie soțului? Mai ales ca nu are acces la vreun act.. Soția actuala a socrului are drept la ceva? Sunt împreună de 8 ani.. Ar avea șanse sa aibe sotul câștig mai mult!? Mulțumesc frumos

  • Sotia actuala a socrului nu are dreptul la succesiunea soacrei dvs. ci, doar la succesiunea socrului dvs in cazul in care acesta ar deceda in timpul casatoriei lor (socru si actuala sotie).
   In privinta dezbaterii succesiunii, daca sotul si socrul dvs nu se inteleg sa o faca prin notariat sotul il poate chema in instanta pe tatal sau in vederea dezbaterii succesiunii si, eventual, a efectuarii partajului succesoral asupra bunurilor ce au apartinut mamei sale. Ca de fiecare data, in astfel de situatii, sugerez consultarea unui avocat si, de preferat, angajarea acestuia pentru reprezentare in insanta.

 41. Buna ziua! as dori si eu un sfat,daca se poate.Tatal meu este decedat de 11 ani ,iar mama mea traieste.Dorim sa deschidem si sa dezbatem succesiunea ,dar celelalte doua surori ale mele nu doresc acest lucru decat dupa moartea mamei. Ce putem face in acest caz?mentionez ca nu au dorit nici macar sa dea actele deidentitate ca sa le depunem la notar.Deasemenea eu sunt cea care l-am ingrijit si pe tatal meu ,iar acum o ingrijesc pe mama mea.Va multumesc anticipat! O zi buna!

  • Daca nu va intelegeti, toti mostenitorii, sa dezbateti succesiunea la notar aceasta se poate realiza pe calea actiunii in instanta.

   Deci, daca nu le puteti convinge sa mergeti la notar pentru dezbaterea succesiunii aveti calea actiunii in instanta, insa, in acest caz, v-as sugera sa va adresati in prealabil unui avocat pentru formularea cererii si, de preferat, si pentru reprezentare in instanta.

 42. Buna seara!
  Am si eu o nelamurire,fratele meu a decedat in urma cu un an,el nu a lasat nici un testament si suntem 4 membrii(eu,sora,tata si mama),noi am vrea sa punem in vanzare mosteniorea insa sora nu este de acord,sustinanad ca are domiciliul acolo,obtinut cat fratele a fost in viata
  Cum se poate pune casa in vanzare?

  • Casa, in intregul ei, o puteti vinde doar dupa ce faceti succesiunea de pe urma fratelui.

   Insa, sora nu se poate opune la dezbaterea succesiunii, daca toti ceilalti doresc acest lucru, prin urmare, daca aceasta nu vrea sa se prezinte la dezbaterea succesiunii, va fi citata de notar sau de judecator (in functie de calea pe care o alegeti), succesiunea putand sa se finalizeze si in lipsa acesteia. Insa, daca veti solicita ca, in cadrul procedurii de dezbatere a succesiunii, sa efectuati si partajul succesoral asupra casei, sora trebuie sa fie prezenta iar, daca doreste, poate sa rascumpere partile celorlalti mostenitori.

   Singura varianta in care s-ar putea face o vanzare asupra casei, fara dezbaterea succesiunii fratelui, este aceea in care cei care au celelalte cote indivize (in afara cotei fratelui decedat), gasesc o persoana interesata sa cumpere doar cotele lor (fara cea a defunctului), cumparatorul urmand sa devina coproprietar cu mostenitorii defunctului (cumparator ar putea fi, de pilda, chiar sora). Exista, insa, o conditie pentru a se putea face vanzarea de cote si anume, aceea ca imobilul (casa) sa fie intabulat. Totusi, aceasta varianta este indicata doar in situatia in care vanzatorii de cote nu sunt si mostenitori ai defunctului deoarece, in calitate de mostenitori vor dobandi parte din cota decedatului, ceea ce inseamna ca vor ramane coproprietari cu cumparatorul, ori nu cred ca sunt interesati sa ramana ”agatati” cu o cota, cat de mica, de aceasta casa.

 43. Buna ziua,
  tatal meu a murit recent si am decis sa facem succesiunea, eu, fratele meu si mama mea.Tatal meu era proprietar a 2 locuinte: un apartament dabandit prin cumparare, situat in Brasov si o garsoniera dobandita prin act de mostenitor, situata in Bucuresti.
  Mama mea isi doreste sa renunte la mostenire in favoarea noastra, iar dorim sa impartim in urmatorul fel: fratele meu mostenitor al apartamentul din Brasov, iar eu al garsonierei din Bucuresti. Se poate realiza acest demers prin partajul succesoral? Care sunt demersurile legale in aceasta situatie?
  Va multumesc!
  Tatiana Duta

  • Desigur, puteti face acest lucru, cu o conditie si anume, aceea ca ambele imobile sa fie proprietatea exclusiva a tatalui, adica niciunul sa nu fi fost dobandit prin cumparare in timpul casatoriei parintilor deoarece, in acest caz, mama dvs., chiar daca renunta la mostenire, ramane cu cota sa de jumatate din imobilul cumparat in timpul casatoriei, cota pe care nu o veti putea pune in discutie la partaj intrucat partajul succesoral are ca obiect impartirea bunurilor succesorale, respectiv cele ce au facut obiectul succesiunii, nu si bunuri proprii ale participantilor la partaj.

   De asemenea, mai precizez un aspect foarte important, si anume:
   Renuntarea la o succesiune are drept efect imposibilitatea, pentru persoana carea facut renuntarea, de a mai dobandi vreun bun/drept ce a apartinut defunctului.
   Prin urmare, mama dvs. trebuie sa hotarasca daca intelege sa ramana straina de succesiune in sensul ca renunta la a mai dobandi vreun bun de pe urma sotului ei, fiindca, odata facuta declaratia de renuntare nu mai poate reveni asupra ei cata vreme dvs., copii, ati facut acceptarea.

   Daca, insa, in realitate, mama doreste sa renunte la partea sa doar din cele doua imobile, nu si din celelalte bunuri din succesiune (daca mai exista asemena bunuri sau se presupune ca ulterior se va putea constata ca defunctul a mai avut si alte bunuri in afara celor de care are acum cunostinta) atunci aceasta trebuie sa faca declaratie de acceptare a succesiunii (nu de renuntare) urmand ca, pe calea partajului succesoral sa va transmita cota sa din cele doua imobile (si in acest caz ramane, insa, in discutie partea sa de bun comun in cazul in care apartamentul a fost dobandit prin cumparare in timpul casatoriei, cota ce ar putea sa v-o transmită doar prin donatie sau vanzare)

 44. Am și eu o întrebare. Tatăl meu ar dori sa facă succesiunea după mama mea decedata acum 21 de ani.suntem 2 frați nu ne prea înțelegem bine și nu știu dacă ar fi de acord sa semneze la renunțarea succesiuni și nici nu cred ca sar prezenta ce e de făcut el are un alt domiciliu stabil iar eu am investit bani în imobil,iar succesiunea după mama îmi este necesara la tabula pentru un teren,cum sa fac

  • Nu il puteti obliga sa renunte la succesiune, insa puteti face cerere la notar pentru dezbaterea succesiunii in care il mentionati si pe el alaturi de dvs. notarul urmand sa-l citeze la adresa pe care o declarati in cerere. Daca, in urma citarii, nu se prezinta notarul ar putea emite certificatul si in lipsa acestuia (spun, ar putea, deoarece doar notarul va decide, pe baza actelor din dosar, daca poate face acest lucru).

 45. Probabil ca primul mesaj nu s-a transmis, asa ca mai incerc o data.
  Buna ziua. Tatal meu a decedat in luna august. Suntem 4 copii plus sotia. Problema este ca din acesti 4 copii, cu doi dintre ei nu am mai tinut legatura de circa 20 de ani. Si nici tatal meu. Practic, nu stiu cum as putea da de ei. Mentionez ca eu sunt unul dintre cei patru copii, cel mai varstnic. Posed copii dupa certificatele lor de nastere, deci numele lor complet. In urma cu 25 de ani, cunosteam adresele lor de atunci, dar in cazul amandorura, casele au fost vandute de atunci, pur si simplu le-am pierdut urma. Mai mentionez ca toti cei patru copii sunt cu mame diferite. Cum pot da de ei, care ar fi pasii de urmat? Va multumesc anticipat.

 46. Stimata Doamna Notar,
  O doamna doreste sa doneze apartamentul sotiei in schimbul ingrijirii, intretinerii acesteia.
  Deoarece doamna are 2 apartamente si detine cate 5/8 din fiecare , ce trebuie facut de catre aceasta pentru a avea un intreg?Cum s-ar rezolva problema daca intampina refuzul celeilalte parti care detine cate 3/8 din fiecare apartament?
  Va multumesc ,
  lucian.hostiuc@yahoo.es

  • Nu va putea obtine intregul decat prin iesire din indiviziune cu detinatorul celor 3/8 din cele doua apartamente, fie pe calea bunei intelegeri, la notar, fie prin actiune in instanta.
   Sugerez, totusi, ca doamna respectiva sa analizeze toate aspectele privind riscurile pe care si le asuma, nu doar in privinta refuzului celuilalt coindivizar, ci si din punctul de vedere al posibilitatii creditoarei dreptului de intretinere (donatoarea) de revocare a contractului pe motiv de neîndeplinire a obligatiei de intretinere asumata de catre dobanditoare caz in care aceasta ar trebui sa probeze contrariul ceea ce ar insemna ca, din momentul incheierii contractului, sa isi procure si sa pastreze toate actele, documentele etc care vor putea, la nevoie, sa dovedeasca efectuarea tuturor actiunilor in scopul indeplinirii obligatiei la care s-a obligat.

 47. Buna ziua
  Vreau sa va cer un sfat.
  Tatal meu a murit in urma cu 4 ani si suntem 5 mostenitori.
  S- a deschis succesiunea si urmeaza partajul voluntar sau succesoral(cred ca asa se numeste).
  Unul dintre cei 5 mostenitori care locuieste in alt judet a facut la notar o procura prin care ii ceda partea sa de mostenire+ fara nici o sulta)fratelui sau.
  De ce notarul nu vrea sa ia in considerare acea procura( facuta tot la un notar public) spunand „ca se complica lucrurile”.
  Mentionez ca fratele care a facut procura respectiva nu doreste sa obtina nimic din mostenirea cuvenita dupa decesul tatalui.
  Va multumesc

  • Nu am inteles daca a fost emis certificatul de mostenitor in care ati fost declarati mostenitori toti fratii sau va aflati in procedura de emitere a acestuia si de efectuare a partajului succesoral solicitat de toti 5 prin cerere adresata notarului.
   Daca a fost eliberat certificatul si fratele care a dat procura este declarat mostenitor in procedura de partaj procura poate fi folosita de catre notar.
   Daca procedura de emitere a certificatului de mostenitor este in curs de desfășurare iar dvs. ati dori ca fratele care a dat procura sa nu fie declarat mostenitor motivat de faptul ca acesta a declarat cu ocazia autentificarii procurii ca cedeaza partea sa de mostenire, acest lucru nu se poate realiza deoarece insasi mandatul reprezinta optiunea fratelui de acceptare a succesiunii, ci nu de renuntare la aceasta, ceea ce inseamna ca acesta va fi declarat mostenitor, iar cu ocazia partajului cota acestuia va fi transmisa fratelui său conform procurii.
   Insa, cum are importanta si modul in care a fost formulata procura, ceea ce s-a mentionat, in mod concret, in cuprinsul acesteia raspunsul notarului ar putea avea alte motivatii decat cele avute in vedere in formularea opiniei personale din prezentul mesaj.

 48. Buna ziua. Tatal meu a decedat in luna august. Suntem 4 copii plus sotia. Problema este ca din acesti 4 copii, cu doi dintre ei nu am mai tinut legatura de circa 20 de ani. Si nici tatal meu. Practic, nu stiu cum as putea da de ei. Mentionez ca eu sunt unul dintre cei patru copii, cel mai varstnic. Posed certificatele lor de nastere, deci numele lor complet. In urma cu 25 de ani, cunosteam adresele lor de atunci, dar in cazul amandorura, casele au fost vandute de atunci, pur si simplu le-am pierdut urma. Mai mentionez ca toti cei patru copii sunt cu mame diferite. Cum pot da de ei, care ar fi pasii de urmat? Va multumesc anticipat.

  • Aducerea la cunostiinta celor doi frati despre inceperea procedurii de dezbatere a succesiunii poate fi facuta prin citare publica pe site-ul Camerei Notarilor Publici la solicitarea notarului sau, dupa caz, la ultimul domiciliu cunoscut de catre ceilalti frati, prin obtinerea prealabila citarii a adreselor de domiciliu prin intermediul organelor de politie etc, iar metoda concreta o va stabili notarul care va instrumenta cauza succesorala.
   Prin urmare, va sugerez sa va adresati unui notar public in acest sens.

 49. Se doreste sa se faca o succesiune in urma decesului unei persoane. Aceasta persoana nu are in viata mama, tata, frati, surori, copii, bunici, strabunici.
  Exista doar 2 matusi in viata si 2 verisori proveniti din alte doua matusi decedate. Matusile in viata si unul dintre verisori sunt de pe linie materna, iar al doilea verisor este de pe linie paterna. Tatal decedatei a divortat de mama ei inainte de a se acumula averea care se vrea impartita la aceasta succesiune.
  Intrebare: verisorul de pe linie paterna are drept de mostenire?

  • Fiecare verisor vine la mostenirea persoanei aflata pe aceeasi linie, materna sau paterna.
   Prin urmare, un var de pe linie paterna va veni doar la mostenirea unei rude de pe linie paterna.
   Insa, desi nu spuneti cine este persoana decedata a carei succesiune o puneti in discutie, dar lasati sa se inteleaga ca este vorba de fiica celor doi soti divortati, la succesiunea acesteia au vocatie succesorala, atat cele doua matusi in viata, cat si cei doi verisori deoarece, fiind fiica fostilor soti, aceasta ”uneste” cele doua linii de rudenie, materna si paterna.
   Distinctia facuta anterior ar putea fi facuta doar in cazul in care aceasta (fiica) ar fi fost descendenta doar a unuia dintre cei doi fosti soti, ex daca ar fi fost fiica doar a fostului sot, la succesiune ar veni doar verisorul patern, iar daca ar fi fost fiica doar a fostei sotii, vocatia la succesiune ar apartine celorlalte rude (materne).
   De asemenea, trebuie avuta in vedere data decesului celor doua matusi, respectiv, daca acestea au decedat inaintea nepoatei lor, caz in care succesiunea va reveni, alaturi de matusile in viata, verisorilor (prin reprezentarea mamelor lor), iar daca matusile au decedat dupa nepoata lor, la succesiune nu vor mai veni verisorii, ci insasi matusile, chiar daca la data dezbaterii succesiunii acestea sunt decedate.

 50. Buna ziua,am deschis succesiunea de mostenire a unui apartament,in urma tatalui decedat(ianuarie 2016),sotia tatalui decedat,care este mama vitrega a decedat in (2014),casatoriti legal,ea a parasit domiciliu conjugal in 1989,nedivortati legal,ea neavand copii cu alti barbati dupa parasirea domiciliului, si nu este trecuta in contractul de proprietate al apartamentului,noi suntem copii biologici ai tatatlui( un frate si o sora).In anul 2000 cand s a cumparat apartamentul de la stat,mama vitrega a renuntat prin notar la dreptul de chiriasa,folosire si cumparare al propietatii,notarul a spus ca este nul actul deoarece,este intocmit inaintea deschiderii succesiunii.Dorim sa aflam ,daca fratii sau neoptii din partea mamei vitrege decedate au dreptul la succesiune?CU STIMA

  • Nu imi este foarte clar ce documente aveti in privinta apartamentului insa, fiind casatoriti la data cumpararii, apartamentul a devenit bun comun al sotilor, indiferent de ce declaratii a facut sotia. In concluzie, o cota de 1/2 din apartament ar putea fi declarata la succesiunea acesteia, cota ce va fi cuvenita in cota de 1/3 tatalui dvs si de 2/3 fratilor/nepotilor de frati ai defunctei, urmand ca dvs. si sora dvs. sa dobanditi partea tatalui dvs. de 2/3 (1/2 din cumparare si 1/6 din mostenire), cealalata cota de 1/3 fiind detinuta de rudele sotiei.
   Aceste cote sunt valabile in masura in care situatia de drept rezultata din acte nu se va constata a fi diferita de ce-a prezentata mai sus.

   • buna ziua,referitor la ce acte avem de propietate al apartamentului,avem un act de propietate doar pe numele tatalui. Cu stima

 51. Buna ziua,va deranjez cu o intrebare:sotul meu doreste sa deschida succesiunea(soacra mea decedat acum un an).La succesiune vin:sotul,sora lui si socrul meu(sotul supravietuitor).In cazul in care cumnata mea,renunta la partea ce i se cuvine din partea mamei decedate,dorind doar partea ce i se va cuveni dupa moartea tatalui(socrului meu),ce parte i se va cuveni,in acest caz?Va multumesc mult!

  • In cazul in care cumnata renunta la succesiunea mamei sale, sotul dvs. va culege 3/4 din mostenire, iar socrul dvs. 1/4.

   • Multumesc mult pentru raspuns.Am inteles cat ii revine cumnatei dupa renuntarea la succesiunea mamei.Intrebarea mea este:cat ii va reveni cumnatei si cat sotului meu dupa moartea tatalui?Va multumesc!

 52. Buna ziua . va rog sa imi spuneti ce s-ar mai putea face legal in urmatoarea situatie. Socrii mei au murit acum trei , respectiv opt ani .Sotul meu mai are trei frati. Noi , nu am stiut ca este obligatoriu sa se faca succesiunea in primul an si in concluzie, nu ne-am dus la notar sa facem demersurile necesare .Doar doi, din cei patru frati au facut succesiunea , neanuntandu-i si pe ceilalti doi sa se prezinte si le-au spus ca au pierdut partea lor de mostenire fiindca nu s-au prezentat. Ce se mai poate face legal? Multumesc .

  • Verificati la Camera Notarilor daca a fost emis certificat de mostenitor si daca raspunsul va fi afirmativ, mergeti la notarul care l-a emis sa vedeti daca sotul a fost declarat si citat cu ocazia dezbaterii succesiunii (eventual, consultati si un avocat)

 53. Buna ziua.
  Bunicul a decedat in urma cu opt ani.Bunica,in viata doreste sa faca succesiunea,mentionand ca au impreuna un copil(mama mea) care nu vrea sa vina de buna voie la notar.Bunica vrea sa-mi lasa mie mostenirea ei.
  Se poate face succesiunea fara mama mea care nu vrea sa vina de buna voie?

  • Fara mama dvs nu, insa in lipsa acesteia, citata fiind, se poate dezbate succesiunea. Desi termenul de acceptare a succesiunii este expirat va sugerez sa va prezentati si dvs la notar, impreuna cu bunica, la dezbaterea succesiunii bunicului in scopul solicitarii de a se constata calitatea dvs de mostenitor in cazul in care, in privinta mamei dvs se va constata renuntarea la succesiune sau faptul ca este straina de succesiune. In cazul in care nu va fi acceptata solicitarea dvs, la succesiunea bunicului va veni bunica si, eventuali unchi, matusi, nepoti de pe urma acestora. Discutati cu notarul care va va lamuri asupra solutiilor ce pot fi date in rezolvarea problemei dvs.

 54. Buna ziua,tatăl meu a decedat în urma cu 10 ani și am rămas eu,sora mea și mama,dar nu am făcut succesiunea pentru că mama a rămas în casa.Acum mama vrea sa ii lase sorei mele casa și vrea să facem succesiunea prin care eu să renunț la dreptul asupra casei.Pot cere să fiu despăgubită prin bani sau un pământ?

  • Aveti doua variante:

   1) sa renuntati la succesiune, insa, atentie, renuntarea presupune ca nu doriti sa mosteniti niciun bun de pe urma tatalui, nu doar partea dvs din casa !
   2) sa va declarati toate trei mostenitoare si sa solicitati notarului ca, odata cu dezbaterea succesiunii, sa ia act si de partajul succesoral, fie asupra tututor / a unor bunuri declarate la succesiune dvs. urmand ca, prin partaj:
   – dvs. sa cedati sorei partea dvs din casa, contra partii acesteia din terenul care va intereseaza
   – mama dvs sa cedeze partea sa din casa sorei dvs., iar partea sa din terenul care va intereseaza sa o cedeze in favoarea dvs.
   – sa cedati partea dvs din casa sorei dvs, contra unei sulte (suma de bani pe care o apreciati de comun acord)
   – oricare alta varianta asupra careia veti cadea de acord toate trei, fie ca priveste doar casa, o parte din bunuri sau toate bunurile ce vor fi mostenite de la tatal dvs.

 55. Am facut succesiunea pentru mostenirea lasata de o familie din Iasi sotia decedata la 10.03.2010 cu 5 mostenitori si sotul la 12.02.2017 cu 4 mostenitori. Din cei 9 mostenitori am ramas doar doi, unul de la sot si unul de la sotie. Ceilalti 7 au dat declaratii de renuntare la mostenire la notar, cand au vazut TESTAMENTUL lasat de sotii decedati. Noi doi mostenitori nu avem nimic lasat prin TESTAMENT si dorim acum sa punem in aplicare prevederile din TESTAMENT, adica sa vindem casa si sa impartim banii cum spune in Testament. Cum putem proceda ? facem Donatie,….. ????? Ce acte trebuie sa facem ?

  Va multumesc anticipat !

  Telefonul meu este 0754 654 960

  • Nu inteleg daca s-a emis certificat de mostenitor, daca cu ocazia dezbaterii succesiunilor s-a prezentat testamentul, daca dvs. sunteti sau nu trecuti in certificat avand in vedere ca, initial vorbiti de succesiunea unei familii care pare a nu avea legatura cu dvs pentru ca, apoi, sa precizati ca dvs.”doi mostenitori” nu sunteti beneficiari testamentari etc.
   In aceste conditii nu sunt in masura sa imi exprim o opinie motiv pentru care va sugerez sa va adresati notarului care, eventual, a dezbatut succesiunile sau oricarui alt notar public.

 56. Buna ziua
  Ma confrunt cu o problema .Tatal meu a decedat in urma cu 11 ani suntem 3 surori si mama supravietuioare,nu am dezbatut mostenirea pana in momentul de fata deoarce nu a fost cazul,dar s-a ivit o problema de sanatate a mamei care doreste sa vanda apartamentul cu 3 camere in care locuieste in prezent.Mentionez ca eu nu sunt in tara iar mama mea mi-a solicitat o procura.Nestiind care este exact procedura in acest caz va solicit ajutorul in acest sens deoarece daca eu trimit o procura nu imi pierd calitatea de mostenitor si implicit dreptul la mostenire?Astept raspuns.
  Va multumesc.

  • Prin intocmirea procurii nu va pierdeti vocatia la succesiunea tatalui aceasta nereprezentand o manifestare de vointa in sensul renuntarii la mostenire, ci, dimpotriva, o dovada a recunoasterii vointei de a mosteni, insa, este bine sa fiti atenta la nuante, in sensul ca, daca nu ati facut anterior o declaratie notariala de acceptare sau de renuntare la succesiunea tatalui, din cuprinsul procurii trebuie sa rezulte ca ati ”acceptat in mod tacit succesiunea in termenul legal” si nu faptul ca imputerniciti mandatarul sa faca el acceptarea succesiunii in numele dvs.

   Pe de alta parte, ar fi bine sa aveti in vedere si urmatoarele precizari:
   – in scopul evitarii oricarui conflict de interese, procura ar trebui data unei alte persoane decat cele ce vor participa la dezbaterea succesiunii
   – procura sa o faceti la Ambasada / Consulatul Romaniei din tara in care va aflati evitand, astfel, necesitatea unei eventuale proceduri de apostilare a procurii pentru a o putea folosi in Romania.
   – dupa obtinerea certificatului de mostenitor pentru a se putea vinde apartamentul va fi nevoie si de acordul dvs. la vanzare dat, fie personal prin semnarea contractului de vanzare, fie prin mandatar in baza unei procuri speciale in forma autentica care poate fi separata de cea pe care o veti da in vederea dezbaterii succesiunii sau veti putea include aceasta optiune in chiar cuprinsul acestei procuri (in acest ultim caz, va trebui sa aveti in vedere o persoana de incredere pe care sa o imputerniciti sa va reprezinte, atat la succesiune, cat si la vanzare)

 57. Buna ziua,
  Va rog sa-mi oferiti o informatie legata de urmatoarea situatie.
  Bunicii mei pe linie materna au decedat in urma cu cca zece ani, unicul copil fiind mama mea.Ei aveau un teren agricol care a ramas practic parintilor mei care l-au exploatat in acesti ani, au platit impozitele aferente, insa nu au facut succesiunea.
  In acest an a decedat tatal meu si am vrea sa facem succesiunea cu mama supravietuitoare si fratii mei. Va rog sa-mi spuneti daca pentru terenul specificat mai sus pentru care titlul de proprietate este pe bunicul decedat , trebuie facuta o succesiune intermediara pe numele mamei mele, ca apoi sa facem succesiunea pe toate bunurile care apartin familiei parintilor mei.

  Va multumesc!
  Marcel Teodorescu
  -

  • Da, trebuie dezbătută mai întâi succesiunea de pe urma bunicului (sau a ambilor bunici, dacă bunica a decedat după soțul său) succesiune / succesiuni la care pot veni si eventualii frați ai tatălui dvs. ori copii acestora, după caz.

 58. Buna ziua
  speta mea este urmatoarea.
  Mama mea a murit in urma cu 6 luni. Tatal meu inca traieste. Suntem 9 frati. Tatal meu are un act de mana semnat de bunicul nostru, care nu mai este in viata,(tatal tatalui nostru)act semnat in prezenta unor martori care de asemenea nu mai sunt in viata, prin care, a primit dreptul de a face casa in locul casei batranesti(a bunicului). Tatal nostru mai are o sora in viata care la data cedarii dreptului de a construi casa in locul casei bunicului a primit teren in alta parte a comunei precum si materiale de constructii aferente ridicarii unei case. Acest aspect prin care sora tatalui nostru a primit ceea ce am aratat mai sus (loc de casa si materiale de constructii) este stipulat in acel act de mana semnat cu martori.In acest moment tatal nostru este in acel imobil construit de el simama noastra, pentru care plateste impozit de peste 25 de ani, dar la organul fiscal al comunei apare numai el pe rol nu si mama noastra, care a decedat in urma cu 6 luni. De fapt, casa si locul de casa cca 2000mp, au fost date prin acel act de mana de bunicul nostru la inceputul casatoriei dintre parintii nostrii, de catre bunicul nostru, de care mama noastra a avut grija pana cand acesta a decedat.
  INTREBARE: 1. putem deschide succesiunea dupa mama noastra care a decedat in urma cu 6 luni daca ea nu era trecuta pe rol fiscal, si ce documente ne trebuiesc (daca acel act de mana dintre tatal nostru si bunic este valabil)?
  2. sora tatalui nostru poate emite pretentii in cazul decesului fratelui ei(adica al tatalui nostru) cu toate ca este stipulat in acel act de mana ca a primit loc de casa si materiale de constructii de la tatal lor (bunicul nostru)?
  Cu multumiri astept raspunsul si opinia dvs.

  • In privința terenului, dacă la momentul in care a fost încheiat actul intre bunici si tatăl dvs legea permitea înstrăinarea terenurilor prin acte sub semnătură privata (acest lucru vi-l poate spune, însă, un specialist in domeniu: notar sau avocat, verificând actele pe care le dețineți), terenul este al tatălui, iar sora sa nu are niciun drept asupra acestuia, însă, dacă legea impunea ca actul sa fie încheiat in forma autentica terenul este considerat, in continuare, proprietatea bunicilor, iar sora poate emite pretenții cu ocazia dezbaterii succesiunii bunicilor dvs.
   In oricare din cele doua situații, sora tatălui dvs. nu va putea emite, însă, pretenții asupra vreunui bun rămas de pe urma mamei dvs deoarece, conform legii, nu o poate moșteni singurii moștenitori ai acesteia fiind soțul si copii defunctei. De asemenea, aceasta nu il poate moșteni nici pe fratele său deoarece acesta (tatăl dvs) are copil/copii.
   In ceea ce privește casa construita in timpul căsătoriei părinților dvs., aceasta (mai precis jumătate din casa) poate face obiectul dezbaterii succesiunii de pe urma mamei dvs, însă va trebui sa solicitați Primăriei pe raza teritoriala căreia se afla construcția sa elibereze un certificat de atestare a faptului că părintii dvs figurează in evidente ca si proprietari ai imobilului.

 59. Avem succesiune deschisa la instanta intrucat la notar unul din mostenitori a refuzat sa se prezinte.Dupa 4 ani de zile s-a stabilit varianta de lotizare data de expert si nu au fost deacord toti.S-a semnat o alta varianta de lotizare in care au fost de acord ca eu si sora mea sa mostenim imobilul insa sa dam o sulta.Eu si sora mea ne-am ocupat de toate cheltuielile, impozite, facturi,intretinere, fiind casa batraneasca am facut imbunatiri altfel nu puteam sa locuim acolo.Am plecat pentru o perioada in alta localitate si mostenitorul caruia trebuie sai dau sulta a spart usile a intrat si au pus ei lacate la poarta si peste tot.Vreau sa stiu daca este normal sa faca asa ceva.

  • Daca hotararea judecatoreasca a ramas definitiva aceasta reprezinta titlu de proprietate iar orice tulburare a proprietatii astfel dobandita poate constitui fapta penala, spre exemplu violare de domiciliu.
   Dobandirea proprietatii nu este conditionata de plata sultei astfel incat neplata ei sa dea dreptul la tulburarea/violarea proprietatii deoarece sulta reprezinta doar un drept de creanta, nu un drept de proprietate conditionat de faptul platii acesteia, in caz de neplata cel in drept la incasarea sumei stabilita de instanta cu titlu de sulta putand solicita executarea silita intrun termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a sentintei.

 60. Buna,

  Si vreau sa va mai intreb daca exista o modalitate de a afla daca socrul meu a trecut pe nume partea lui fratelui sotului meu, sau daca I-a lasat testament pe ceea ce detine el?
  Va multumesc mult

 61. Buna ziua.
  Soacra mea a murit acum 17 ani. Sotul meu mai are 3 frati. In casa in care locuiesc a ramas sotul meu cu inca un frate.
  Sotul meu nu a fost chemat la succesiune sau la vreun notar, desi banuieste ca tatal lui a trecut pe nume partea lui de casa ceea ce ii revine, treisferturi (parca atat ii revine) fratelui lui de pe curte. Este posibil acest lucru? Se poate face succesiunea fara a fi cei 4 frati chemati? Adica socrul sa isi ia partea de casa pe nume si sa o treaca cui vrea fara a fi instiintati ceilalti?

  Mentionez, sotul meu nu a fost chemat niciodata la notar sau ceva…..vreau sa stiu daca se putea face acest lucru in lipsa celorlalti…
  Va multumesc din suflet!

  • Puteți solicita Camerei Notarilor Publici sa va comunice dacă exista certificat de moștenitor emis de pe urma soacrei dvs.

 62. Buna ziua,

  Ma confrunt si eu cu urmatoarea situatie: bunicii din partea mamei au decedat in 1984 si nu s-a facut succesiunea dupa decesul lor. Au avut 6 copiii: intre timp 2 au decedat fara urmas (nici nu au fost casatoriti), un unchi a decedat cu un urmas (a fost divortat in momentul decesului), mama a decedat cu 2 urmasi si sot, si mai sunt 2 unchi in viata care au copiii si sotii. Fosta sotie a unchiului decedat cu un urmas (de care era divortata) doreste sa faca dezbaterea de mostenire pentru casa bunicilor (in numele copilului, desi acesta este adult) dar nimeni nu stie unde sunt actele de proprietate ale casei cu terenul aferent si nici certificatele de deces ale bunicilor respectiv unchilor.
  Cum pot face rost de aceste acte si ce drepturi avem dupa mama (a decedat acum un an).

  Va multumesc.

 63. Nașa a decedat in 14 martie 2010, nașul a decedat in 10 februarie 2017,nu au copii, nu au facut dezbaterea mostenirii din 2010 pana acum. Au lasat un testament olograf in care dispun cum sa se imparta averea. Mostenitori sunt 9 frati si surori ale lor, nici unul nu primeste nimic prin testament, Toti sunt deacord cu testamentul, 8 din ei vor sa dea declaratii de renuntare la mostenire pentru ca cel de-al 9 lea mostenitor sa duca la indeplinire prevederile testamentare. Cate declaratii de renuntare la mostenire trebuie sa semneze fiecare din cei 8 , cate una sau cate doua ? VA MULTUMESC MULT ! Tel 0754 654 960

 64. Buna ziua !Ne confruntam cu urmatoarea situatie: santem casatoriti de 25 de ani si nu avem descendenti directi.Eu ca sot, am intrat in casnicie cu un apartament cu 2 camere achitat inainte de semnarea Certificatului de Casatorie. Pe parcursul casniciei am facut schimb de apartamente cu un vecin de palier si am trecut de la 2 la 3 camere. Intre timp am mai cumparat si o casa la tara in urma cu 10 ani pe care santem obligati din motive financiare precare sa o vindem.Sora sotiei se opune acestei vanzari pe motiv ca este privata de dreptul direct de succesiune. Este legal ca un viitor pretendent la succesiune sa emita deja pretentii, noi fiind inca in viata ?

 65. Buna seara,
  In situatia in care s-a comis o eroare in certificatul de mostenitor – actiunile au fost trecute doar ca valoare si nu ca numar pe fiecare emitent – se poate face un act de rectificare sau un alt certificat de mostenitor?
  Fiind eroarea notarului, corectarea implica costuri?
  La corectarea erorii se pot trece actiunile pe un singur mostenitor, fara a afecta si celelalte bunuri, care raman conform certificatului emis?
  Care sunt procedurile si ce costuri ar implica?

 66. Buna ziua,
  va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: Bunicii mei au decedat; bunicul in 1987, bunica in 2012. In urma lor a ramas o casa si un teren. Bunicii au avut o singura fiica, mama mea, care a decedat si ea in 2015. Nu s-a facut succesiunea nici dupa bunici si nici dupa mama. La data decesului mamei, ea era casatorita cu tatal mea si existau 2 copii: eu si fratele meu.Fratele meu a decedat si el in 2016. La data decesului, fratele meu era divortat, insa la moartea mamei/bunicii era casatorit. Fratele meu nu a avut copii.
  Puteti va rog sa-mi spuneti daca tatal meu mosteneste impreuna cu mine si care sunt cotele aferente? Multumesc.

  • Pe bunicii dvs. ii moștenește mama dvs.
   Pe mama dvs. o moșteniți astfel:
   – tatăl dvs cota de 1/4
   – dvs. si fratele dvs, in cote egale, cota de 3/4.
   Cota de 3/8 a fratelui dvs. va fi moștenită de dvs., in calitate de sora
   Nu are importanta faptul că la decesul bunicii si a mamei sale fratele dvs. era căsătorit important este că la data decesului său acesta era divorțat.

 67. Buna ziua.ma aflu intr o situatie confuza. Am mostenit de la bunicul meu 1/4 din casa (casa fiind impartita in 4,deoarece au fost 4 frati fiecare detinand 1/4). Notarul la care am facut certificatul de mostenitor a evaluat imobilul la 146.650 , de unde am platit impozitul ( 1467 de lei) iar onorariul dansei 3.391 incluzand tva. Dupa 2 Luni am mers la un alt notar pentru ca bunicul meu mostenea impreuna cu alti 2 nepoti cota uneia dintre surorile lui ( tot 1/4) . Aceasta notara a evaluat aceelasi imobil la 111.962,76 din care am platit impozitul (1120 lei) si onorariul dansei in valoare de 1190 incluzand tva. Intrebarea mea este de ce este aceasta diferenta la evaluarea imobilului si la onorariul notarului. Si cum trebuie sa procedez urmand sa ma intorc la primul notar pentru a face transferul de la bunicul meu la mine ,daca notarul o sa perceapa tot un onorariu astronomic. Va multumesc .

  • Deoarece, stabilirea taxelor notariale pentru actele pe care le instrumenteaza este in atributul exclusiv al notarului instrumentator in functie de o serie de factori si imprejurari concrete, nu va pot raspunde la prima dvs. intrebare.
   In ceea ce priveste ce-a dea doua intrebare, deoarece inteleg ca doriti sa faceti o suplimentare a succesiunii ramasa de la bunic prin includerea in masa succesorala a cotei mostenita de la sora sa, desi legea prevede regula instrumentarii succesiunii suplimentare de acelasi notar care a eliberat primul certificat, exista si posibilitatea (legala) ca, la solicitarea tuturor mostenitorilor mentionati in certificatul de mostenitor, sa se transfere dosarul succesoral initial la un alt notar care doreste sa dezbata succesiunea suplimentara. Precizez ca procedura de transfer se realizeaza prin intermediul Camerei Notarilor Publici.

 68. Buna ziua!Ma aflu in urmatoarea situatie: bunicul meu a decedat iar tatal meu i-a cedat bunicii mele partea lui de mostenire. Dupa cativa ani a decedat si tatal meu. Va rog sa imi spuneti daca am vreun drept de mostenire dupa bunicul meu. Mentionez ca acum bunica este bolnava mintal si doeste sa instraineze toata mostenirea. Pot face ceva sa impiedic instrainarea? Multumesc!

  • Din moment ce spuneti ca tatal dvs. a cedat mamei sale partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit, inteleg ca a fost dezbatuta succesiunea de pe urma bunicului, prin urmare nu se mai poate discuta succesiunea acestuia. In acest caz, bunica fiind singura mostenitoare a sotului sau, teoretic, poate face ce doreste cu bunurile mostenite. Daca, insa, aceasta se dovedeste a nu avea discernamantul necesar pentru a incheia, in mod valabil, acte de instrainare (situatie dovedita cu acte medicale) ar exista posibilitatea sa solicitati instantei punerea sa sub interdictie, procedura, insa, destul de greoaie motiv pentru care v-as sugera sa luati informatii complete apeland la serviciile unui avocat.

 69. Buna ziua!
  Va relatez urmatorul caz:
  Fostul meu sot,in timpul primei casnicii a incheiat un contract de intretinere cu o batrana,cu drept de proprietate asupra garsonierei acesteia,50% el,5o% sotia lui.Aceasta a decedat si dupa un 1 si jumatate s-a casatorit cu mine,in anul 1999.Am avut grija de batrana 13 ani,fostul meu sot fiind mai mult plecat datorita serviciului.In 2013 batrana a decedat.Fostul meu sot avea actul de intretinere impreuna cu fosta sotie,dar mi-a spus ca are si act de mostenire.Eu nu am incheiat nici un act cu ei,am avut incredere in fostul sot.Dupa decesul batranei,a decedat mama fostei sotii,si in acelasi an,2013 si tatal fostei sotii.In anul 2015 am divortat.Fostul sot a renovat pe ascuns garsoniera,a luat bunurile comune mai valoroase si le-a dus acolo si mi-a transmis ca el este singur proprietar,iar eu impreuna cu fiul nostru in varsta de 15 ani nu avem nici un drept asupra garsonierei sau bunurilor de acolo.Cunosc faptul ca dupa tatal fostei lui sotii nu mai sunt in viata alti mostenitori,dar dupa mama fostei lui sotii mai este in viata o mostenitoare.Imi puteti spune,va rog daca este posibil ca fostul meu sot sa fie unic proprietar al garsonierei,si care a fost demersul intreprins de acesta,incepand cu ce data el a putut sa devina proprietar,daca eu pot obtine vreun drept pentru ca am avut grija de batrana,cum si in ce perioada il pot obtine si daca fiul meu va imparti dreptul la mostenirea acesteia dupa tatal lui,impreuna cu fratele lui nascut dupa divort de catre o alta femeie,nefiind casatoriti.
  Va multumesc frumos!

  • Fiind dobandit inainte de casatoria incheiata cu dvs. nu aveti vreun drept de proprietate asupra garsonierei. Faptul ca ati contribuit la intretinerea batranei, insa fara avea vreo obligatie legala (act incheiat cu aceasta), s-ar fi putut discuta, eventual, cu ocazia procedurii in partaj de bunuri comune cu fostul dvs sot. Prin urmare, in masura in care, in timpul vietii sale, fostul dvs sot nu va instraina garsoniera sau partea sa din aceasta, dupa caz, la decesul sau vor veni la succesiune toti copii acestuia (deci, si fiul dvs.) alaturi, dupa caz, de viitoarea sotie supravietuitoare.

 70. Buna ziua!Voiam sa va intreb, acum cativa ani tatal meu a murit, am facut succesiunea, eu am primit 1/8 din apartament. Am anumite probleme cu o institutie bancara,de aceea vreau sa stiu, ei pot pune sechestru sau sa atenteze la acei 1/8 al apartamentului. Multumesc!

  • Daca restituirea creditului a fost garantata cu un anumit bun (imobil, mobil) banca nu ar putea sa urmareasca si alte bunuri decat in masura in care in contractul incheiat cu dvs. exista stipulata vreo clauza potrivit careia banca ar putea sa urmareasca si alte bunuri in afara celor asupra carora si-a luat garantia imobiliara/ipotecara sau mobiliara, dupa caz.

 71. Buna ziua am și eu o întrebare .soacrei mele ia murit tatal și a rămas moștenire 2 h de pământ Socrate mea a mai avut un frate care a murit,acesta la rândul lui având 2 copii care au fost înfiați de soțul mamei lor,.intrebare ,,,,copii mai au dreptul la moștenirea de la bunicul lor dacă aceștia sunt înfiați de altcineva și nu mai poarta numele tatălui lor natural.?????

 72. Buna ziua.
  Bunica a ramas vaduva acum 6 luni,fiind casatoriti de 20ani. Mentionez ca bunicii nu au avut copii impreuna, doar bunica are copii dintr-o casatorie anterioara. Casa era dobandita impreuna de cca 4ani.
  Doresc sa stiu daca casa este doar a bunicii sau trebuie impartita si cu alti membrii ai familiei /copii bunicii/nepotii bunicului de la frati/surori.
  Multumesc,
  Teodora

  • Fiind dobandita de ambii bunici, in timpul casatoriei lor, casa este proprietatea amandorura, prin urmare o cota de 1/2 va face obiectul dezbaterii mostenirii ramasa de pe urma bunicului la succesiunea caruia, in conditiile in care vor accepta succesiunea in termen de 1 an de la data decesului, va veni bunica impreuna cu unele rude ale defunctului (dupa caz, fratii/surorile/copii celor predecedati /parintii defunctului aflati in viata la data decesului bunicului).
   Cota totala a bunicii, cea cumparata plus cota mostenita de la sot, va ramane la dispozitia acesteia putand fi instrainata in timpul vietii, iar, daca la data decesului bunicii cota indiviza se va afla in patrimoniul mostenirii aceasta va fi impartita intre copii sai.

 73. Parintii mei s-au despartit din 1976. Nu stiu sa fi existat proces de divort. Am aflat acum 4 luni ca tatal meu a decedat. La momentul respectiv am aflat dintr-o intamplare inclusiv adresa lui. La adresa respectiva locuia cu o dna. Ptr respectivul apartament ei sunt coproprietari. Din ce am inteles din povestirile vecinilor el a avut o garsoniera la o alta adresa si in 2002-2003 a vandut-o cumparand acest apartament de 2 camere impreuna cu dna respectiva. As dori sa stiu ce drepturi am si ce obligatii? Probabil ca voi deschide succesiune dar inainte as dori sa aflu ce trebuie sa fac. De asemenea as mai dori sa ma ajutati cu o lamurire. Cum pot afla daca tatal meu mai are si alte bunuri. Doamna respectiva nu accepta dialogul. Multumesc anticipat

 74. Buna ziua,
  Mama mea doreste sa faca succesiunea unde a stat parintii iei unde amandoi au cota egala.Tatal ei a murit acum 14 ani iar mama acum 11 ani.Din cate stie ea mai are un frate vitreg din prima casatorie a tatalui,dar nu stim nimic de el.Apartamentul nu a fost luat cu fosta sotie iar el nu a dat nici un semn de viata pana in ziua de astazi.Noi acum putem face succesiunea fara el?Are drept la aceasta casa?

 75. Bună ziua .Sotia are prin testament un apartament de la soacra mea ( ea fiind internată la azil ) și procură notarială cu drept de semnătură in locul ei pentru acte juridice , acte aditionale ,etc……Întrebările mele sunt:1) Poate să vândă soția apartamentul și să semneze în locul soacrei pe contractul de vânzare cumpărare?
  2) Poate să vândă apartamentul imediat după decesul soacrei ( având testamentul pe acest aparatament ) fără a mai face certificat de moștenitor sau succesiune?.Vă multumesc.

 76. Buna ziua

  In urma decesului tatalui meu, am facut succesiunea pe casa, terenuri si o masina. Mostenitorii de drept sunt 4: mama si 3 copii.
  Nu reusim sa vindem masina, desi am gasit cumparator. Nu se poate scoate de la fisc. Cu toate ca am procura prin care sunt imputernicit sa reprezint toti mostenirii, cei de la fisc, spun ca toti mostenitorii trebuie sa declare masina pe rolul lor, dupa care iar toti mostenitorii trebuie sa intocmeasca acte de vanzare cu cumparatorul. In localitatea unde domiciliez eu, o masina nu se poate declara de mai multe persoane, intrucat impozitul se calculeaza pe cilindreea masinii. Iar cilindreea nu poate fi divizata (conform spuselor celor de la fisc). Cum trebuie sa procedez pt, a putea scote masina de pe rol, si a o vinde ? Multumesc anticipat

 77. Buna ziua,
  Am inceput dezbaterea succesiunii, mama decedata, tatal traieste ,o singura fiica. Au o casa veche si un apart.Apart.este in regula la acte, dar la casa notarul la care am inceput dezbaterea ne-a comunicat ca in contractul de vanzare cumparare (vechi -1970) este trecut doar casa 2 camere si dependinte iar in Certif fiscal primarie sunt trecute niste suprafete desf.La fel la teren in Contract vanzare este trecut 1000 mp, exista titlu prop.de 760 mp, dar in realitate cred ca sunt cam 900 mp.Nu exista cadastru, care nu as vrea sa-l fac chiar acum.
  Ce se poate face pe mai departe ca totul sa decurga cat mai simplu( mai putine resurse materiale si psihice)?

 78. Bună ziua,
  aş vrea să vă întreb, dacă avem o casă la ţară, părinţii soţului au decedat, sunt doi moştenitori( soţul şi fratele lui), dar nu s-a făcut succesiunea, se poate vinde casa fără succesiune ??
  Dar reprezentarea fratelui (care a făcut un accident vascular şi este în îngrijirea noastră, înţelege cei se spune, dar nu poate vorbii),poate fi făcută de soţul meu printr-o procură notarială ??
  Vă mulţumesc

 79. Buna ziua.bunica mea a avut o masina in proprietate, bun constituit in timpul casniciei.atat ea, cat si bunicul meu au decedat. in ce priveste masina,aceasta fizic nu mai exista, ramanand doar actele.mostenitori legali sunt mama si unchiul meu. intrebarea mea este cum se poate dezbate mostenirea ei pentru o putea radia? Notarul care se ocupa de succesiune spune ca nu este posibil.

 80. Buna ziua,

  Am nevoie de cateva informatii intr-o situatie mai delicata.O sa relatez povestea pe scurt:

  In 2012 moare mama care lasa in urma un sot si doua fete minore.
  In 2016 fata de 17 ani paraseste casa din proprie initiativa.
  In februarie 2017 revie in casa urmata de un copil si un concubin cerandu-si drepturile dupa mama.Mentionand ca nu are unde sa stea si ca vrea sa stea in ce a ramas de la mama ei.
  Mentionez ca nu s-a facut succesiune dupa moartea mamei.
  Ca si masa succesorala este o casa si teren cumparat de mama impreuna cu sotul supravietuitor.
  Care sunt pasii de urmat pentru a intra fiecare in drepturi ?
  Tatal este obligat sa suporte sa stea cu fiica in casa ,concubinul si copilul acesteia ?

 81. Bună,
  V-aș fi foarte recunoscătoare dacă mi-ați putea explica situația soțului meu. În urma cu 11ani bunicul lui decedează lăsând moștenire o casă soacrei mele. Inițial ea a vrut sa refuze mostenirea spunund ca nu are bani si casa e o cocina..neavând bani pentru succesiune etc. soțul meu s-a oferit sa plătească spunandu-le ca dacă ei nu o vor el o vrea. Ea a investi în casa facund-o locuibila. Ei l-au încurajat sa investească spunând ca e a lui dar niciodată nu au făcut-o în acte. Ulterior noi am plecat în Canada. Recent mama lui a decedat. Tata și sora lui vor sa vândă casa dar soțul meu nu vrea. În cazul lui poate sa își recupereze investiția? Legal cat i se cuvine din casă?

 82. buna seara ! daca in timpul vietii bunicul meu a cumparat o casa si a mostenit printr o succesiune dupa mama un teren ( la succesiune sora vitrega si nepoata au renuntat )acesta fiiind casatorit legal cu bunica mea de peste 10 ani , neavand copii …. la succesiune trebuie chemata si sora vitrega care deja a renuntat la teren si ma repet casa este cumparata de bunicul meu inaintea casatoriei cu bunica mea ,,,, dar intretinuta de amun2 … va multumesc

 83. Buna ziua. Suntem doua surori. Parintii au murit acum 20 de ani , data la care s-a dezbatut mostenirea si s-a rezolvat situatia casei parintesti intrucat nu existau alte bunuri. Intre timp am descoperit o alta proprietate, o bucata de teren arabil, cu titlul pe numele mamei decedate, si care nu fusese cuprinsa in dezbaterea initiala, acum 20 de ani..
  Nu prea i-am dat importanta terenului deoarece nu e prea mare si am lasat-o in arenda . Acum arendasul ar dori sa o cumpere iar noi am vrea sa vindem deoarece am imbatranit si situatia terenului trebuie clarificata
  iar noi avem nevoie de bani. Problema este ca nu mai stim numele notarului la care s-a deschis dezbaterea succesiunii prima data.
  , Biroul respectiv de atunci nu mai exista, vecinii spun ca notarul a murit intre timp, iar notarul la care am fost acuma nu gaseste la Arhiva Camerei Notarilor nici un fel de date in legatura cu acea dezbatere. Casa parinteasca s-a vandut de mult, noi, cele doua surori nu mai avem nici un fel de acte din vremea aceea.
  Cum putem dezbate aceasta coada mica de mostenire in conditiile acestea
  , ca sa putem vinde terenul in cauza??

 84. BUNA SEARA,
  am o problema cu un loc de veci concesionat de mama mea pe 25 de ani care a expirat anul trecut.Mama e decedata din 1996 si eu sunt unicul mostenitor al parintilor mei.Am facut succesiunea bunurilor dupa decesul mamei ,dar nu si pentru locul de veci.Ce acte imi trebuiesc si cum trebuie sa procedez pentru a face succesiunea si reconcesionarea locului de veci al parintilor mei la Cimitirul Central din Bacau?multumesc mult!

 85. Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema legata de o mostenire. Tatal meu a avut o verisoara de gradul 3 care a decedat acum aprox 10 luni) intr-un centru pentru batrani si nu avem certificatul de deces. Nu a fost casatorita, nu are copii, nu are alte rude mai apropiate. In prezent tatal meu a platit impozitul pentru casa si terenul ei, de aseamenea tot el a platit utilitatile la casa. Ce trebuie sa facem pentru a intra in posesia bunurilor. Multumesc

 86. buna ziua! am cumparat un teren arabil . proprietarul terenului este decedat , copii lui au fost cu mine sa dezbata mostenirea si sa imi vanda mie , le am dat bani , si la publicare la primarie am aflat ca unu dintre mostenitori (sunt 3 mostenitori) si doar unu a semnat contract de arenda INAINTE de dezbaterea mosteniri cu vro jumatate de an. si acum cel cu asociatia a depus oferta ca vrea si el sa cumpere in baza contractului semna de unu dintre ei. este posibil sa pierd si bani si pamantul?
  Va multumesc!

 87. buna ziua!
  in decembrie 2016 mi-am pierdut ambii parinti. mama locuia si a decedat in SUA, tatal locuia in romania, ei erau divortati. Suntem 2 frati, sora mea locuieste in SUA si doreste sa renunte la mostenire in favoarea mea. Ce acte trebuie sa intocmeasca in SUA sora mea, ea nefiind in posibilitatea de-a se intoarce in tara.Ce acte trebuie sa prezint in vederea dezbaterii succesiunii? Mostenirea din romania insemna urmatoarele: de la tata:2 locuri de veci+apartamentul, de la mama:1 loc de veci. actul de renuntare/declaratia trebuie facuta la consulatul roman din SUA, trebuie autentificata, legalizata? declaratia trebuie facuta ptr fiecare bun in parte?
  In asteptarea raspunsului dvs.
  Va multumesc!

 88. Buna ziua!Ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns , va rog?
  Situatia este urmatoarea:
  -bunicul meu a decedat acum aprox.18 ani
  -nu s.a dezbatut succesiunea dupa moartea lui
  -avea trei copii impreuna cu bunica mea care a decedat si ea acum un an
  -doi dintre copii(mama mea si un unchi)au decedat inintea bunicii ,unul fiind in viata si acum.
  Eu am avut grija de bunica, ea dorind sa.mi lase mie totul, dar nu s.a putut deoarece nu era facuta succesiunea dupa bunicul (pe casa unde locuiau), iar niste terenuri le avea cumparate cu chitante de mana si desi platim impozitele de 20 si ceva de ani sunt tot pe titlul de proprietate al vechilor proprietari.
  Dupa bunica mea eu sant singura care am facut declaratia de acceptare a mostenirii in termenul de un an , ceilalti mostenitori nu au facut nimic (fiul care este inca in viata, fiul celuilalt copil decedat al bunicilor si fratele meu care vrea sa cedeze in favoarea mea).
  Unchiul in viata declara la fel ca nu are nici o pretentie , dar fiul celuilalt unchi decedat este plecat in Anglia si nu mai am nici o posibilitate de a.l gasi.Ce se intampla in acest caz? Pot deschide succesiunea?Pot dezbate in instanta dreptul asupra terenurilor cumparate doar pe chitante de bunicii mei?In acest moment statul a inceput realizarea cadastrelor gratuite pe terenurile intravilane din zona respectiva.Pe numele cui vor fi inregistrate daca nu mai traiesc bunicii si nu s.a deschis succesiunea?
  Multumesc foarte mult pentru raspuns.

 89. Buna ziua,Asi vrea sa va prezint urmatoarea situatie : o persoana decedata in august 2010.S-a facut succesiunea la momentul respectiv.Persoana respectiva era cadru didactic.In anul 2016 prin Legea 85/2016 cadrele didactice au castigat drepturi salariale care li se cuvin pentru perioada lucrata 2008-2011.Initial in proiectul de lege erau trecute ca au dreptul si persoanele decedate.Ulterior in textul legii nu a mai aparut punctul referitor la persoanele decedate,motivarea fiind ca aceste drepturi sunt „intuite persoane”.Intrebarea este : se poate trece in certificatul de mostenitor acum niste drepturi salariale castigate printr-o lege in anul 2016 la 6 ani de la decesul persoanei ?

 90. Buna ziua. Daca defunctul si sotia supravietuitoare au fiecare cate un apartament dobandit inaintea casatoriei lor (dupa cum s-a demonstrat in acte au fost cumparate inainte de casatorie si achitate in totalitate dupa casatorie) dar sotia supravietuitoare a facut schimb apartamentul dansei cu un alt apartament in timpul casatoriei si defunctul mai platise diferenta de 6000 euro, dat fiind faptul ca eu sunt fiica defunctului dintr-o alta casatorie si ei au un copil impreuna, ce drepturi avem fiecare daca nu au existat alte bunuri comune pe toata perioada casatoriei. Va multumesc

  • La succesiunea tatalui dvs. se va putea discuta doar apartamentul dobandit de acesta inainte de casatorie, nu si apartamentul dobandit impreuna cu sotia prin schimbul realizat in timpul casatoriei cu apartamentul propriu al acesteia si, eventual, cota de 1/2 din sumele achitate de tatal dvs cu titlu de rate, ori diferente de pret pentru apartamentul sotiei. Deoarece inteleg ca ambii soti au achitat in timpul casatoriei ratele pentru ambele apartamente ar insemna ca exista si un pasiv succesoral reprezentand 1/2 din ratele achitate de sotie pentru apartamentul sotului ceea ce ar putea conduce la constatarea unei eventuale compensari cu creanta acestuia constand in sumele achitate pentru apartamentul sotiei, insa aceste aspecte vor putea fi analizate, in mod concret, cu notarul care va dezbate succesiunea.
   Bunurile ce se vor dovedi in cadrul procedurii de dezbatere a succesiunii ca au apartinut tatalui dvs. se vor imparti intre sotia supravietuitoare (1/4) si dvs., copii, (3/4, in mod egal)

 91. Buna ziua,
  Tatal meu a decedat acum un an si jumatate. Poseda, impreuna cu mama mea 1/4 din apartamentul lor din Sibiu, unde mama mea si locuieste. Eu sunt proprietara restului de 3/4 si sunt fiica unica.
  Intrebarea este: sunt obligata prin lege sa fac succesiunea? Intreb, deoarece primesc citatii de la un notar din Sibiu, care spune ca ar fi fost ales aleator de autoritatile locale, in care citatii sunt invitata sa ma prezint la dezbaterea procedurii succesorale. Eu as vrea sa fac succesiunea cand se va intampla nu mai fie nici mama, pentru ca mi se pare cam „marunta” cauza, ca sa mai impartim 1/4 in doua si tot asa.
  Multumesc.

  • Odata inceputa procedura de dezbatere a succesiuniide catre biroul notarial ca urmare a sesizarii organelor administrative locale va trebui sa va prezentati, impreuna cu mama, la biroul care v-a citat pentru finalizarea procedurii si obtinerea certificatului de mostenitor.
   In cazul in care tatal dvs. a mai avut si alte bunuri (autoturism, sume de bani, loc de veci, actiuni etc) solicitati completarea masei succesorale declarate si cu aceste bunuri pentru a evita ca, ulterior, sa fiti nevoite a incepe o procedura de suplimentare a certificatului de mostenitor.

 92. Buna ziua!
  Soacra mea a decedat iar sotul meu este singurul copil al soacrei.
  Soacra avea ca si bunuri urmatoarele :
  Un apartement si cote parti la 2 gropi in cimitire diferite
  La apartament avem urmatoarea situatie:
  Soacra a contractat impreuna cu tatal sotului un apartament, dar dupa o perioada de la contractarea apartamentului parintii sotului au hotarat sa divorteze, iar in urma partajului soacra a ramas cu apartementul urmand sa plateasca fostului sot o anumita suma, si plata in continuare a ratelor pentru apartament.
  Noi avem urmatoarele probleme:
  – in sentinta civila privind desfacerea casatoriei scrie ca este definitiva nu si irevocabila (sentinta din 1974) precizez ca fostul sot al soacrei sa recasatorit iar soacra si-a recapatat numele de domnisoara. Este necesara sintagma definitiva si irevocabila la actele de la vremea respectiva, iar daca da ce trebuie sa faca sotul meu?
  – nu avem chitante din care sa rezulte ca a fost platita suma ceruta in sentinta privind partajul fostului sot ( sentinta din 1975); Este necesara aceasta dovada?
  Pentru cele 2 gropi avem originalele cu succesiunile vechi si nu stim ce documente mai trebuiesc?
  Ce documente trebuiesc pentru cele relatate mai sus pentru succesiune?

  • - Hotararea de divort trebuie sa aiba formula **…irevocaila**, prin urmare va trebui sa solicitati instantei (de fond) eliberarea copiei din arhiva sa. Va sugerez sa solicitati mai multe exemplare deoarece nu veti putea obtine de la notari legalizarea acesteia.
   – Trebuie sa faceti dovada platii sultei sau, daca nu s-a platit, in tot sau in parte, sa solicitati instantei prin care sa constate intervenita prescriptia (daca au trecut mai mult de 3 ani de la ultima plata perioada in care nu ati fost notificata, somata la plata, executata etc).
   – Pentru locurile de veci va vor trebui si actele de concesiune eliberate de Administratiile cimitirelor in baza certificatelor vechi de succesiune (daca nu au fost inregistrate pana acum depuneti-le in copie legalizata si solicitati inregistrarea lor), precum si adeverinte de valoare pentru fiecare loc de veci in parte.
   – Duplicat al contractului de imprumut, precum si adeverinta de plata integrala a pretului apartamentului le veti putea obtine de la institutia care a incheiat contractul

 93. buna ziua! am o problema si am nevoie de ajutor: In 2015 mai tatal meu a decedat si a ramas o masina (dacia) in garaj cu acte in regula rca,asigurari…nu am facut niciun act de succesiune pe masina aia.Vreau sa scap de ea sa nu mai platesc impozit la primarie. Mama traieste,mai am o sora ce e stabilita in alta tara de 14 ani…Care sunt pasii care ar trebui sa ii fac? taxele sunt la zi …pe baza unui certificat de deces pot sa radiez aceasta masina?Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.

  • Pentru a radia autoturismul trebuie sa dezbateti, mai intai, succesiunea iar ca sa faceti acest lucru va trebui sa solicitati sorei dvs sa va trimita o procura in acest sens, de preferat intocmita la Consulatul/Ambasada Romaniei din tara in care se afla.

 94. Buna seara! As dori sa va intreb in legatura cu o mostenire. Sora mea cu sotul ei au murit iar ei au un apartament. Nu au copiii si parintii lor au murit. Cumnatul meu are 2 frati. Cum se imparte apartamentul? Mentionez ca sora mea a murit in 2005 si sotul ei in 2016.

  • Presupun ca apartamentul a fost dobandit de ambii soti, in timpul casatoriei lor, astfel ca, este prezumat ca fiecare a avut o contributie de 1/2.
   Succesiunile se vor discuta separat.
   Prima succesiune ce se va dezbate va fi cea a primului sot decedat, deci cea a sorei dvs. In lipsa de copii sau de parinti, bunici etc in viata la succesiunea acesteia au dreptul, potrivit legii, sotul si rudele colaterale ale defunctei (dvs, fratii si surorile sale), iar cota din apartament ce va intra in discutie va fi cota de 1/2 (cealalta cota de 1/2 apartinand sotului sau) si se va imparti in jumatate sotul iar cealalta jumatate din 1/2 se va imparti in mod egal intre colateralii defunctei.
   La cea de-a doua succesiune, respectiv succesiunea cumnatului dvs, au dreptul rudele sale colaterale (frati,surori) iar cota discutata va fi de 3/4 (1/2 dobandita prin cumparare + 1/4 dobandita prin succesiune de la sotia sa).

 95. Părinții mamei sunt divorțati de 37ani,fiecare s a recăsătorit.intrebarea este daca mama trebuia sa l inmormanteze

 96. Buna ziua daca am constatare calitate mostenitor dupa mama mea pot face ieisrea din indiviziune pe o cota parte din titlu de proprietate teren agrar si 1/3 din casa parinteasca sau trebuie sa fac masa succesorala pe numele meu si abea dupa aceea iesirea din indiviziune?
  Iesirea din indiviziune se face in alt oras decat a decedat mama.Cu doar acesta calitate de mostenitor pot vinde terenul agrar?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 97. Buna ziua ,
  Am urmatoarea situatie :
  Am detinut un imobil impreuna cu sotul meu si cu soacra mea in cote de 1/3 fiecare.
  Sotul meu mai are un frate plecat din tara de multi ani.
  In urma cu 6-7 ani, eu si sotul am incheiat cu soacra un contract de intretinere, in care se prevede ca: in schimbul intretinerii viagere , va dona partea ei de 1/3 din imobil catre noi. Ulterior am incheiat la notariat un contract de donatie in acest sens cu clauza de locuinta viagera pentru dansa .
  Am inregistrat aceasta donatie , in acest moment suntem proprietari eu si sotul , iar soacra locuieste cu noi si este intretinuta exclusiv de noi .
  Mentionez faptul ca soacra mea nu mai niciun fel de bunuri in proprietate , care sa faca obiectul unei succesiuni .

  Intrebarea mea este daca mai este necesara efectuarea succesiunii si acceptarea donatiei de catre celalalt fiu , chiar daca nu avem un alt obiect al succesiunii , sau se procedeaza doar la ridicare inscrierii de la cartea funciara a uzufructului viager , in baza certificatului de deces?

  Fiul respectiv a luat la cunostiinta verbal de donatie si a fost de acord cu aceasta , spunand ca nu are nicio pretentie,intru-cat nu contribuie cu nimic la ingrijirea mamei sale .
  Ce posibilitati sunt, daca se razgandeste dupa deces poate ataca donatia si contractul si cu ce sanse ?
  Multumesc !

  • Deoarece inteleg ca, in final, ati incheiat cu matusa, nu contract de intretinere, ci un contract de donatie, prin incheierea contractului de donatie cota de 1/3 donata a intrat in patrimoniul dvs, grevata, insa, de dreptul de uzufruct viager creat in favoarea matusii donatoare.

   Prin urmare, dupa decesul matusii, pentru radierea din Cartea Funciara a dreptului sau de uzfruct viager, va fi suficient sa depuneti la OCPI o cerere de radiere a acestuia insotita de copia legalizata a certificatului de deces.

   Fiul matusii nu ar putea obtine anularea contractului de donatie decat daca ar dovedi ca, la data semnarii acestuia, exista vreuna din cauzele de nulitate a oricarui act juridic civil, cum ar fi: lipsa discernamantului, dolul, violenta, etc.

 98. Bună ziua,

  Am și eu următoare problemă: În urma decesului mamei mele, a avut loc succesiunea apartamentului în care locuiesc.
  Succesiunea a fost făcută astfel: tatălui meu revenindu-i 3/4 din apartament și mie 1/4. Aș dori să-mi spuneți, dacă
  la decesul tatălui, eu fiind singurul copil, mai au dreptul și alte rude din partea tatălui (frați, nepoți)
  asupra apartamentului.
  Deasemenea, tatăl meu mai deține și o garsonieră, pe numele său dobândită după decesul mamei. La decesul lui, cine are dreptul de a moșteni această
  garsonieră?

  Vă mulțumesc anticipat.

  • Daca sunteti singurul copil al parintilor dvs, iar tatal dvs nu va face testament vreunei terte persoane, dvs. veti fi singurul mostenitor al tatalui dobandind, astfel, toate bunurile ce vor exista in patrimoniul sau la data decesului.
   In acest caz veti dobandi, integral, atat cota tatalui din apartament, cat si garsoniera.

   Precizare.
   Pentru ca rudele tatalui sa nu poata avea vocatie la succesiunea tatalui dvs., este necesar ca, dupa decesul acestuia, sa acceptati succesiunea printro declaratie notariala in termenul de optiune succesorala prevazut de legea in vigoare la acea data (spre exemplu, astazi termenul de optiune este de 1 an calculat de la data decseului).

 99. Matusa adica sora din partea mamei sta din 2008 la noi cu domiciliul la noi. Mama a decedat in iulie 2016 inca nu am facut succesiunea dupa ea. Matusa are un fiu cu care nu se intelege si nu tine legatura si de accea s-a mutat definitiv cu mama. In cazul decesului matusii pt. a ridica ajutorul de inmormantare si ultima pensie, pt. ca eu ar trebui sa o inmormantez ce actye imi trebuie? Multumesc

  • Deoarece, potrivit legii, nu o puteti mosteni pe matusa nu veti avea dreptul sa solicitati ultima pensie.
   In ceea ce priveste ajutorul de inmormantare, l-ati putea solicita in baza chitantelor dovenitoare a cheltuielilor efectuate, insa CNPP precizeaza ca ajutorul poate fi acordat si altei persoane decat membru de familie sau mostenitor **dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate.. **. vezi si https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces
   O solutie ar fi, eventual, testamentul, act prin care matusa v-ar lasa sumele cuvenite cu titlu de pensie, neancasate, cheltuielile de inmormantare urmand a fi trecute ca si pasiv succesoral suportat de dvs.
   Precizez, insa, ca aceasta solutie nu exclude posibilitatea ca fiul matusii sa conteste testamenul.

 100. Buna seara! in data de 26 octombrie am facut succesiunea la un imobil si am platit 2600 lei. Am citit acum ca sa aprobat Ordinul nr. 1125/2016 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 758/2016,Protocol de colaborare pentru eliberarea GRATUITĂ a certificatului de moștenitor! Va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva pentru restituirea banilor.

  • Din pacate, la acest moment Ordinul nr. 1125/2016 are o sfera de aplicabilitate mult mai restransa decat pare, deoarece, dintrun numar de peste 2300 de UAT-uri(unitati administrativ-teritoriale) doar un numar de 51 au finalizat sau sunt in curs de finalizare a inregistrarilor sistematice de Carte Funciara, conditie esentiala pentru aplicarea disp. Ordinului referitoare la eliberarea certificatelor de mostenitor.

   Intocmirea listei cu UAT-urile în care se vor derula lucrări de înregistrare sistematică se realizeaza potrivit unor criterii de prioritizare stabilite de o Comisie interministeriala.

   Asadar, eliberarea certificatelor de mostenitor in conditiile acestui Ordin se realizeaza conform unei proceduri clar stabilita in cuprinsul acestuia, respectiv la initiativa ANCPI, prin OCPI teritorial, in urma înscrierii imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, respectiv a deschiderii din oficiu a cartilor funciare, ca rezultat al identificarii imobilelor la nivelul fiecarei UAT, in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara.

   Prin urmare, raspunsul la intrebarea dvs. este negativ, deoarece, la momentul dezbaterii succesiunii, nu v-ati situat in sfera de aplicare a respectivului Ordin.

 101. Buna ziua,

  O buna prietena se confrunta cu urmatoarea situatie:
  In urma cu 6 luni i-a murit sotul. Nu au copii.
  Au cumparat impreuna un apartament cu doua in Bucuresti. Aici au locuit impreuna si continua sa locuiasca sotia.
  Defunctul are o sora si mama. Sora lui are un copil. Face in scurt timp 18 ani.
  Rudele sotului, sora si mama, solicita o intelegere astfel: apartamentul sa se imparta pe jumatate: o camera sa-i revina sotiei si o camera nepoatei. Acest lucru in virtutea faptului ca, spun ele, jumatatea defunctului se imparte la 6: 2/6 mama, 2/6 sora, 1/6 nepoata si doar 1/6 sotia supravietuitoare. Si cum 1/6 este net mai mic decat 5/6, o camera ii revine nepoatei.
  Mi se mare nedrept. Prietena mea este cazuta in depresie. Moartea subita a sotului si acum aceste presiuni din partea rudelor. Dupa 20 de ani de casnicie, de privatiuni pentru a achita ratele pentru apartament, trebuie sa imparta 50/50 cu rudele sotului.
  Va rog din suflet sa ne ajutati cu informatii clare (ce prevede legea) si sfaturi.
  Va multumesc anticipat.

  • Potrivit art. 977 din noul cod civil **(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.**.
   Prin urmare, prietena dvs. va detine, pe langa cota sa de jumatate (bun comun, in baza contractului de cumparare) si o cota de 1/3 din jumatatea sotului decedat, deci un total de 2/3 din imobil, cealalta cota de 1/3 revenind mamei si, respectiv, sorei defunctului.
   In ceea ce priveste impartirea apartamentului intre cele trei persoane, acest lucru se poate realiza printrun act de iesire din indiviziune, fie in fata notarului, fie in instanta, dupa cum partile se inteleg sau nu se inteleg asupra modului de impartire si daca apartamentul poate fi comod partajat in natura. In cazul in care apartamentul nu poate fi supus unei asemenea operatiuni de impartire (de formare de loturi distincte) singura solutie este atribuirea lui in natura catre unul dintre coindivizari cu plata sau fara plata unei sulte catre ceilalti coindivizari.

 102. Buna ziua,mama mea a decedat acum 3 ani a fost casatorita si a divortat in 1988 fara sa faca partajul.Acum trebuia dezbatuta succesiunea intre mine si fratele meu,pe partea mamei care impreuna cu tatal are 25/32,statul Roman are25/32 si o alta persoana neam cu tatal meu are7/32 si ICRAL 25/32,intre timp nu am putut dezbate succesiune cu fratele meu in urma unor neintelegeri si dosarul a fost suspendat urmand sa mergem in instanta sau sa incercam o intelegere amiabila.In acest caz tatal doreste sa imi vanda partea lui .Cum procedam este necesar sa dea o declaratie prin care sa recunoasca ca are 1/2 din cota care i se cuvine urmand ca dupa aceea sa facem actul de vanzare cumparare?

  • Daca cota de 25/32 din imobil a fost dobandita de ambii parinti in timpul casatoriei lor, tatal nu ar avea de ce sa dea declaratie atata timp cat cota sa de jumatate, bun comun, rezulta din actul de dobandire. Singurul impediment care ar exista la vanzare ar consta in faptul ca imobilul trebuie intabulat in prealabil, ori, pentru a face acest lucru, vi se va solicita certificatul de mostenitor pentru cota mamei. Pana la intabulare si, respectiv, vanzare ar putea sa va faca, eventual, un testament sau, daca veti considera necesar, o promisiune de vanzare

 103. buna ziua…am o situatie care nu stiu cum sa o rezolv…situatia e urmatoarea: sunt doua persoane sot si sotie ( neculai si roxana) care au o casa…ei au un fiu ( costica)…care e casatorit ( cu nica)…costica si nica au doi fii ( gigi si romica)…moare roxana…moare si nica…in ce mod pot sa.i dea neculai si costica casa lui gigi…doar lui gigi???

  • Neculai si Costica pot sa dea casa lui Gigi prin partaj si/sau donatie, insa, pentru a face acest lucru trebuie sa dezbateti succesiunile ramase de pe urma lui Roxana si Nica. Nu recomand ca Romica sa renunte la succesiunea mamei sale deoarece renuntarea presupune renuntarea la toate bunurile mostenirii, nu doar la casa in discutie. Mergeti cu actele la un birou notarial pentru a lua mai multe informatii si pentru a vedea daca puteti face toate aceste operatiuni odata cu dezbaterea succesiunilor.

 104. Bună ziua, am nevoie de puțin ajutor. Eu și nevasta locuim în Străinătate și nu am posibilitatea de a merge la un notar român, poate ma puteți ajuta aici am nevoie de o declarație precum renunț la dreptul locativ de la adresa din România pentru ca bunica sa poată cumpăra casa unde locuiește momentan în chirie,casa este de la stat și nu o poate cumpăra pana ce nu dau toți de pe contract o declarație precum dorim sa fim șterși de pe contract (ștergere din spațiul locativ) asa ni sa comunicat de la primărie cea ce am nevoie este un exemplu de declarație pentru a putea merge aici cu textul în Romana și notarul sa semneze acea declaratie ,am vorbit cu notarul și a fost de acord doar ca nu știu sa formulez acea declaratie dacă mați putea ajuta a-și fi foarte bucuros o zi buna va doresc

  • Nu exista un formular – tip de declaratie, de aceea notarul va putea redacta declaratia pe baza infirmatiilor date de dvs.
   Daca nu stiti exact ce trebuie sa cuprinda declaratia luati legatura cu Primaria si solicitati sa va dea detalii in acest sens.
   Precizez, insa faptul ca, daca alegeti sa faceti declaratia la un notar din tara in care va aflati trebuie sa va interesati daca va fi necesara aplicarea apostilei pe declaratie inainte de a o trimite in Romania (aceste informatii vi le poate da chiar notarul respectiv).
   Pentru a evita procedura apostilarii aveti, insa, posibilitatea sa faceti declaratia la Misiunea Diplomatica / Oficiul Consular a/al României din tara respectiva.
   Indiferent unde veti dori sa o faceti trebuie sa stiti exact ce trebuie sa cuprinda declaratia, de aceea, revin cu sugestia de a cere informatii Primariei unde urmeaza sa o depuneti.

   • Buna ziua. Pt.a face succesiunea prin instanta, ca nu vrea niciunul dintre mostenitori sa vina la notar, trebuie sa fim prezenti toti?
    Noi suntem 2 frati si parintii au decedat, tata in 2014 dec., iar mama in 2015 sept. si nu e facuta succesiunea si nici scoaterea din indiviziune.
    Cum trebuie sa procedam?
    Credeti ca reusim sa terminam succesiunea pana in dec.2016?
    In instanta nu sunt suficiente schite intocmite de un cadastrist al primariei, ca sa nu mai facem cadastru?
    Ne trebuie neaparat expert pt.terenurile pe care le avem de impartit sau e suficient doar „Studiu de piata privind valoarea minima de piata a terenurilor” pentru fiecare judeţ in parte (dupa care, am inteles ca se orienteaza si notarii publici)?
    După terminarea succesiunii cheltuielile se impart la toti mostenitorii si la cei care ies din indiviziune?
    Multumesc mult!

    • Cererea de dezbatere a succesiunii prin instanta o poate face doar unul dintre dvs. ceilalti urmand a fi citati, iar daca, in urma citarii, acestia nu se prezinta in fata instantei judecatorul va pronunta sentinta in lipsa lor.
     In niciun caz nu veti obtine hotararea pana la sfarsitul anului si, presupun ca aveti cunostiinta de faptul ca, in general, procesele pot dura cativa ani.
     Pentru dezbaterea succesiunii, indiferent daca se realizeaza in fata instantei sau a notarului, nu este nevoie de cadastru, insa, deoarece inteleg ca vreti sa faceti si partajul succesoral, instanta va dispune o expertiza in acest sens, expertul urmand a stabili modul de impartire si valoarea imobilelor.
     Cheltuielile de judecata sant suportate de toti mostenitorii, iar cuantumul lor va fi stabilit de instanta.
     Pentru mai multe informatii va sugerez sa luati legatura cu un avocat care, eventual sa va redacteze si cererea si sa va reprezinte in instanta.

 105. Buna ziua! locuiesc in satul Lisna comuna Suharau jud. Botosani.am de facut o succesiune dupa tatal meu,decedat in data 15 decembrie 2015.intrebarea ar fi: succesiunea de poate deschide la notarul din orasul Darabani sau se poate si in Dorohoi,sau in orice alta locatie din judet sau din afara lui?(de la primarie m-i sa spus ca se poate doar in Darabani.iar legat, de succesiune,noi suntem 3 frati si mama.trebuie ca impartirea sa se faca doar in mod egal(partea fratilor)sau ne putem intelege si fiecaruia sa.i revina din mostenire ceea ce doreste cu acordul celorlalti frati.precizez ca de la primaria comunala ni sa spus ca impartirea partii ce le revine fratilor se poate face doar in mod egal sau renunta definitiv fara a ne putea ceda unul celuilalt partile din mostenire la alegere. va multumesc!

  • Succesiunea poate fi dezbatuta la orice birou notarial care isi are sediul in circumscriptia teriroriala a Judecatoriei Darabani.
   In ceea ce priveste impartirea mostenirii, legea stabileste cotele de mostenire si nu pot fi schimbate, chiar daca toti mostenitorii ar fi de acord. Prin urmare, mama va avea cota de 1/4 (3/12) iar dvs. copii, cota de 3/4 (cate 3/12 fiecare).
   Desi, nu puteti schimba cotele de mostenire aveti posibilitatea ca, dupa dezbaterea succesiunii sau in odata cu aceasta (notarul va va spune daca este posibil sa le faceti pe amadoua), sa faceti un partaj asupra bunurilor mostenite astfel incat, fiecare sa obtina bunurile asa cum v-ati inteles.
   Din mesajul dvs. nu rezulta ca vreunul dintre mostenitori ar dori sa renunte la succesiune (asa cum am mai spus, renuntarea inseamna pierderea dreptului de a dobandi vreun bun ramas de la defunct), prin urmare, solutia este acceptarea succesiunii si, in calitate de mostenitori-proprietari, sa faceti partajul succesoral asupra tuturor sau asupra unuia / unora dintre bunurile mentionate in certificatul de mostenitor.
   Solicitati mai multe detalii oricarui birou notarial sau notarului care urmeaza a dezbate succesiunea.

 106. Buna ziua,
  Am o rugaminte la dvs. mama a decedat anul trecut la succesiune initial tatal meu a renuntat la partea mamei desi mare parte din aceasta era mostenire de la parintii ei(bunicii mei). Intrebarea mea este daca la succesiune se imparte doar ce au facut impreuna parintii sau tot. Mentionez ca sunt singurul copil. Va multumesc!

  • Daca tatal dvs. a facut declaratia de renuntare in fata notarului, iar dvs. sunteti sigurul copil si nu se constata existenta vreunui testament lasat de mama dvs, atunci sunteti singura mostenitoare si veti mosteni, atat bunurile pe care mama le-a mostenit de la parintii sai, cat si partea sa din bunurile dobanddite impreuna cu talal dvs. in timpul casatoriei lor.

   Daca, deja s-a dezbatut succesiunea pentru o parte din bunurile mamei (ex, cele ce le avea mostenire), iar dv. sunteti trecuta in certificat ca unica mostenitoare, puteti sa va adresati aceluiasi birou notarial cu o cerere de dezbatere a succesiunii si pentru cota mamei din bunurile care au fost dobandite impreuna cu tatal dvs. Pentru a face acest lucru nu este nevoie de prezenta sau de acordul tatalui dvs, ci doar de actele de proprietate a parintilor dvs. asupra bunurilor pe care le veti declara la mostenire.

   In urma dezbaterii succesiunii si pentru aceste bunuri, notarul va emite un certificat suplimentar de mostenitor.

   Daca au trecut mai mult de 2 ani de la decesul mamei, pentru bunurile imobile pentru care solicitati certificat de mostenitor veti datora impozitul de 1% din valoarea bunurilor sau a cotei din imobilele declarate.

 107. Buna ziua!
  Am urmatoarea situatie: parintii mei au fost casatoriti mai bine de 50 de ani si detin un apartament.Recent tatal a decedat dar mentionez ca nu este tatal biologic si nici nu am fost trecuta pe numele lui pastrand numele tatalui natural pana la casatorie.Tatal vitreg are un baiat dintro casatorie anterioara.Intrbarea mea este: cand vom face succesiunea care sunt cotele pentru mostenitori adica eu,mama si fratele vitreg? Dar dupa decesul mamei care sunt cotele intre mine si fratele vitreg?

  • Sa o luam pe rand.
   – dvs. mosteniti doar pe parintii biologici (tatal natural si mama )
   – fratele vitreg mosteneste pe parintii sai biologici (tatal natural si mama )

   Prin urmare, tatal vitreg va fi mostenit in cata de 1/4 de mama dvs (daca erau casatoriti la data decesului) si de fiul / copii acestuia, daca mai are si alti copii (biologici sau adoptati), in cota de (3/4)

   In cazul decesului mamei dvs, daca nu mai are alti copii (biologici sau adoptati), veti fi singura mostenitoare.

 108. Buna ziua,
  Va rog cateva lamuriri referitor la procedura de succesiune realizata prin instant, in provincie:
  Situatai e urmatoarea: Bunicii decedati, bunic 1 inainte de 90, bunic 2 dupa 90. Mostenirea ambilior bunici e trecuta pe un singur act de proprietate emis dupa 90, pe numele bunicului2.Bunicii au avut 3 copii(copil 1,2,3) dintre care unul a decedat dupa 90, dar inaintea bunicului 2.Copilul3 decedat are sotie si 2 copii , toti in viata.Exista neintelegeri cu privire la realizarea succesiunii intre copiii 1si 2 si sotia si copii copilului3, fie de lipsa de bani fie de masa succesorala. Din acest motiv copiii 1 si 2 vor sa realizeze succesiunea in instantainsa sunt cateva nelamuriri, respective:
  1. cum obtin copii 1 si 2 (care sunt de accord sa realizeze succesiunea) anexa 24 de la primarie, daca nu au actele de stare civila precum si adresele de domiciliu clare ale sotiei si copiilor copilului3 (fratelui) ?
  2. se pot adresa direct instantei copii 1 si 2 cu actele pe care le detin urmanad ca instanta sa se ocupe de celelate acte necesare?
  3. se pot adresa direct instante fara un avocat(nu au unul)? va pune la dispozitie instanta un avocat din oficiu?
  4. cam cat dureaza procedura de realizare a succesiunii in instanta, puteti preciza in medie cate zile, luni etc?
  5 Cu cat (procentual)sunt mai mici costurile procedurii de succesiune in instanta fata de o procedura dusa la notar?
  6 Costurile de judecata vor fi suportate si de mostenitrii care nu doresc sa se prezinte la succesiune(sotia si copiii fratelui decedat)?
  Multumesc frumos

  • Asa cum am mai precizat si cu alte ocazii, incercam sa raspundem tuturor celor care ne adreseaza intrebari pe probleme notariale in masura in care acestea nu implica discutarea si a aspectelor care tin, direct sau indirect, de activitatea altor persoane sau institutii (instante, experti, avocat, etc).
   Prin urmare, pentru obtinerea unor informatii concrete indicat ar fi sa va adresati unui avocat, fie doar pentru a va indruma asupra cailor, sanselor reale de reusita si a costurilor finale, fie si pentru a va reprezenta in instanta.

   • Va multumesc oricum.
    Ati putea sa ma mai lamuriti cum pot afla daca a mai fost dezbatutra mostenirea dupa bunic (pentru partea de casa ) care face obiectul masei succesoral. Am aflat ca dupa moartea bunicului1, inainte de revolutie ar fi mers la notar: bunica cu toti cei 3 copii (la vremea aceea erau toti 3 in viata) si s-ar discutat cui ce ramane din casa si curtea aferenta. Cum putem afla daca s-a facut un act notarial in acest sens si ce contine el.E posibil ca acel act sa fi ramas la copilul decedat si nu e de gasit.
    Multumesc

 109. Buna ziua,
  ma numesc Maria Borsi si locuiesc in Timisoara . Doresc sa ma ajutati cu un raspuns la o problema de succesiune.
  Tatal meu este decedat de 29 ani, si nu s-a facut masa succesorala.Recent mama a decis sa deschida succesiunea (suntem 2 fratii dupa decedat si un al treilea din alta casnicie), pentru a trece ulterior mostenirea pe fratele meu.Concret, mi-a cerut sa renunt la drepturile mele de urmas in favoarea ei sau fratelui meu.Intrebarea mea este, Cat mostenesc eu cota parte din masa succesorala de pe urma tatalui meu si doresc sa stiu, daca exista alternative ca sa nu renunt acum la partea mea , dar sa-i revina fratelui meu cu anumite clauze(dupa disparitia mea) Adica ..exemplu cu drept de uzfruct ? Simt ca mi se face o nedreptate prin faptul ca mi se cere dreptul de mostenire, si totusi nu vreau sa deschid un conflict de familie.De aceea ma gandesc ca exista alternative rezonabile, ca sa ma protejez pe viitor sa iau o decizie corecta vis a vis de familia mea si de aceasta situatie pe care urmeaza in curand sa o confrunt.
  Va multumesc anticipat, pentru raspunsul dumneavoastra !

  Cu drag, Maria

  • Da, exista alternative.
   Puteti accepta succesiunea toti 4 si sa faceti partaj succesoral asupra bunurilor mostenite, partaj prin care veti putea sa lasati (contra cost sau gratuit) partea dvs din toate bunurile sau din oricare bun mostenit celuilalt mostenitor. In acest fel puteti controla atitudinea viitoare a celorlalti mostenitori, iar bunurile ar putea fi impartite asa cum va doriti. Precizez, insa, ca partajul in sine nu poate fi afectat de vreo clauza precum clauza de uzufruct viager, aceasta putand fi stabilita doar in cazul actelor de transfer de proprietate, cum este contractul de vanzare, chiar daca vanzarea ar fi inclusa in cuprinsul actului de partaj. Pe de alta parte, daca in discutie este doar un bun, se poate face actul de vanzare cu clauza de uzufruct fara a mai recurge, in prealabil, la partaj ( daca bunul imobil este intabulat)
   Este la latitudinea dvs sa alegeti daca, si ce fel de act veti incheia cu ceilalti mostenitori.
   In privinta cotei ce o veti mosteni, aceasta este egala cu cele ale celorlalti 2 frati (daca fratele vine dintro alta casatorie a tatalui dvs), deoarece mostenirea se va imparti in cota de 1/4 mama si 3/4 toti cei 3 copii.

 110. Buna ziua.

  Proprietara unui teren a decedat lasand prin testamentunuia dintre copii concubinului.
  Acesta a aceptat mostenirea iar acum noi dorim sa cumparam drepturile succesorale.
  Mentionam ca batrana decedata are ca si act de proprietate doar o chitanta de mana din 1957.

  Intrebare :
  Ce acte notariale putem inceia cu mostenitorul in acest moment pentru a intra in posesia acelui teren si a continua demersurile legale pentru finalizarea actelor?
  Putem incheia o procura notariala de a-l reprezenta in totalitate pe mostenitor pana la vanzarea finala fara a mai fi nevoie de prezenta lui?
  Putem face vanzare de drepturi succesorale?
  Incheiati astfel de acte ? Ne puteti spune si un pret orientativ pentru incheierea acestor acte?

  Multumesc anticipat.

  • Da, puteti cumpara drepturile succesorale; poate sa va dea procura (de preferat ar fi, insa, sa dea altei persoane); notar-expert nu incheie acte notariale; informatii privind taxele notariale le veti putea obtine adresati-va unui birou notarial

 111. Bună ziua!după moartea mamei eu si sora mea mostenim ceva din casa părintească? Mentionez ca tata e in viața si casa este mostenirea a tatalui meu de la bunici.in actul de mostenire e numai tatăl trecut. Trebuie sa mai facem succesiune? Va mulțumesc.

 112. Bună ziua!.Dupa moartea mamei eu si fratele meu mostenim din casa părintească?mentionez ca tatăl e in viața si casa este mostenirea tatalui de la părinți lui .si in actul de mostenire este numai tata trecut.trebuie facut succesiune ? Va mulțumesc!

  • Ca urmare a decesului mamei veti mosteni doar bunurile sale, respectiv bunurile ce au apartinut doar acesteia (bunuri dobandite inainte de casatorie, cele obtinute prin donatie sau mostenire, indiferent de momentul dobandirii, precum si cota sa din bunurile dobandite impreuna cu tatal dvs in timpul casatoriei lor).
   Deoarece casa este dobandita de tatal dvs prin mostenire de la parintii sai, aceasta nu poate fi inclusa in masa succesorala ramasa de la mama, deoarece este bunul propriu al tatalui, iar acesta este inca in viata. Doar la decesul tatalui, in cazul in care casa va mai face parte din patrimoniul sau, veti putea solicita eliberarea certificatului de mostenitor pentru acest imobil.

 113. Bunicii mei au decedat amândoi in 1981 şi 1983 si copii lor (mama şi sora ei) n-au facut succesiune; au decedat si elle in 2015 şi respectiv 2010.
  Am ramas 3 veri dintre care 1 nu vrea să audă de succesiune dar nici act de renunțare nu vrea să facă.
  Cum putem rezolva situația? Stiu că există o „prezumție de renunțare” dacă cineva nu s-a manifestat în un an de la deschiderea succesiunii; da, nu ştiu, în cazul nostru, la ce dată s-a deschis succesiunea (dată s-a deschis) ! Si dacă nu, când si cine o deschide?
  Multumesc

  • Voi incepe raspunzand la ultima intrebare.
   O succesiune se deschide la data decesului. De la acest moment, curge termenul de optiune succesorala, termen in care persoanele cu vocatie la succesiune (in termeni populari viitorii mostenitori) trebuie sa isi manifeste optiunea de a accepta succesiunea sau de a renunta la ea.
   Termenul de optiune succesorala este diferit in functie de data decesului, respectiv 6 luni pentru succesiunile deschise inainte de 01 octombrie 2011 (deci, pentru persoanele decedate anterior acestei date) si 1 an pentru succesiunile deschise dupa 01 octombrie 2011.
   In cazul dvs, pentru rudele decedate inainte de 01 octombrie 2011 se aplica vechiul cod civil care prevedea ca termen de optiune, termenul de 6 luni de la deces. Daca **mostenitorul** nu se manifesta in sensul acceptarii sau renuntarii la succesiune si nici nu se prezenta la dezbaterea acesteia in urma citarii, era considerat strain de succesiune in temeiul art. 700 cod civil.
   Potrivit noului Cod civil (intrat in vigoare la 01 octombrie 2011), termenul de optiune este de 1 an de la deces, termen in care **mostenitorul** poate accepta succesiunea, in mod expres sau tacit, ori poate renunta in mod expres la ea (prevederi care se regaseau si in vechiul Cod civil). Prezumtia de renuntare la succesiune apare ca noutate in noua reglementare, insa ea nu este decat o **provocare** a celui ce intarzie sa-si manifeste optiunea in termenul de 1 an, de a-si exprima pozitia fata de mostenire. Pentru a opera prezumtia de renuntare este obligatoriu sa fie indeplinite 2 conditii: – termenul de 1 an sa fi expirat, insa, cu cel putin 30 zile inainte de expirarea termenului mostenitorul a fost citat pentru a participa la dezbaterea succesiunii si – mostenitorul citat sa nu isi exprima optiunea (o forma de exprimare a optiunii este si neprezintarea la termenul fixat pentru dezbaterea succesiunii).
   Prin urmare, doar in privinta rudei decedate in anul 2015 s-ar putea pune problema prezumtiei de renuntare daca nu au trecut 11 luni de la deces iar varul dvs. a fost citat pentru dezbaterea succesiunii si nu se prezinta (bineinteles, daca varul dvs. o poate mosteni pe aceasta persoana decedata, in caz contrar nici nu se mai pune problema).
   Precizez, insa, ca bunicii dvs. sunt mosteniti nu de catre dvs., verii (nepotii lor) ci de parintii dvs (copii lor), fiind in discutie 4 succesiuni distincte, prin urmare, pentru mai multe informatii despre ceea ce trebuie sa faceti va sugerez sa va prezentati, cu toate actele, la un birou notarial in vederea analizarii situatiei pentru fiecare succesiune in parte.

 114. Buna ziua ,bunicii mai sunt pe moarte…au o casa .Ei au 2copii.Unchiul meu si mama mea care a trăit si murit in Italia.Si eu sunt cetetean italian.Vreau sa stiu ce acte i sa îmi trebuiasca pentru succesiunea mai ales ca nu detin actele casei bunicii,nu sunt in rapoarte bune cu unchiul si fiind străină va multumesc mult.Eu detin certificat moarte al.maica mea certificat original de nastere si căsătoria din 1975.Atat am deocamdată di nu am facut succesiunea cu maica mea ca nu avea bunuri di in Italia n ave rost va multumesc

  • Atata timp cat sunt in viata nu se pune problema bunurilor bunicilor dvs. Inca, le apartin. Insa, dupa decesul lor aveti grija sa faceti declaratie in forma autentica de acceptare a succesiunii ramasa dupa fiecare bunic decedat (va fi necesara cate o declaratie pentru fiecare bunic, evident, dupa decesul fiecaruia). Indicat ar fi ca declaratiile sa le faceti la Consulatul/Ambasada Romaniei din Italia sau la un notar din Romania. In prezent, termenul de acceptare a unei succesiuni este de 1 an calculat de la data decesului. Dupa decesul bunicilor exprimandu-va, in termenul prevazut de lege, optiunea de acceptare a succesiunii bunicului decedat, unchiul nu va putea obtine certificat de mostenitor in lipsa dvs, iar actele necesare dezbaterii succesiunii vor fi depuse de acesta in masura in care el este cel ce solicita notarului eliberarea certificatului de mostenitor. Pana atunci, poate reusiti sa rezolvati si problema succesiunii mamei dvs. chiar daca nu a avut bunuri solicitand un certificat care sa va ateste calitatea de mostenitoare a acesteia.

 115. sotia supravietuitoare are drept de mostenire a apartamentului in care lo cuiesc amandoi dupa decesul sotului?deoarece in contractul de casa este trecut numai sotul.Mentionez ca sotii sunt legal casatoriti iar sotul are doi copii adulti dintr o prima casatorie.

  • In masura in care sotul supravietuitor accepta succesiunea in termenul prevazut de lege acesta are intotdeauna dreptul la succesiunea sotului decedat.
   Ceea ce difera, insa, este cota de mostenire, in functie de persoanele care vin alaturi de el la succesiune si, cota din bunurile ce compun masa succesorala. Cu alte cuvinte, daca sotia va accepta succesiunea, va dobandi apartamentul impreuna cu cei doi copii ai sotului chiar daca nu este trecuta in contractul de cumparare, insa, cota din apartament ce va fi impartita intre cei trei va diferi in functie de momentul dobandirii apartamentului, adtfel:
   – daca a fost dobandit de sot inainte de casatorie ori prin donatie sau mostenire in timpul casatoriei (deci, este bun propriu al sotului), cota ce va fi declarata la succesiune va fi de 100%, sotia dobandind o cota de 1/4 din apartament.
   – daca a fost dobandit in timpul casatoriei cu sotia supravietuitoare in oricare alt mod in afara de donatie sau mostenire (deci, este bun comun al ambilor soti), cota ce va putea fi declarata la succesiune va fi de 1/2 din apartament din care sotia va mosteni o cota de 1/4 cealalta jumatate apartinandu-i cu titlu de dobandire bun comun.
   Se observa ca, in ambele cazuri, cota de mostenire a sotiei este de 1/4, insa aceasta se aplica la o cota diferita din apartament (100% sau 50%) in functie de caracterul de bun propriu sau bun comun al apartamentului.
   De precizat ca, daca printro conventie matrimoniala sotii vor intelege sa schimbe regimul juridic actual al apartamentului cota de mostenire a sotiei va depinde de caracterul de bun propriu sau bun comun al acestuia din momentul decesului sotului, conform celor precizate mai sus.

 116. Buna ziua, vreau sa deschid succesiunea pe tetenuri dupa bunici care au decedat cu vreo 15ani in urma. Succesiunea pe casa a fost facuta si partea mea de casa am vandut-o matusii mele. Insa sucesiunea pe terenuri nu a fost facuta, intre timp a decedat si matusa mea -sunt singura mostenitoare, doar ca o parte din terenuri au fost date in folosinta unei rude mai indepartate a bunicilor si o parte le foloseste mama mea (care au platit si impozitul pe terenurile folosite). Terenurile date in folosinta acelei rude careia i-au fost „vandute” verbal de catre bunici.Intrebarea mea este -eu sunt singura mostenitoare pe terenuri sau intra si acea ruda? Certificatul de deces al matusii nu il am pt ca acea ruda s-a ocupat de matusa. Mai am nevoi de certificatul de deces al matusi pt a deschide aceasta succesiune pt bunici? Multumesc.

  • Pentru dezbaterea suplimentara a succesiunii bunicilor va trebui sa depuneti actele de stare civila a tuturor mostenitorilor stabiliti in certificatele emise anterior pentru bunici. Daca, intre timp, a intervenit decesul vreunuia dintre acesti mostenitori, vor fi depuse si actele de stare civila a persoanelor cu vocatie la succesiunea mostenitorului decedat.
   Prin urmare, daca matusa nu a fost declarata mostenitoare a bunicilor dvs, prin mentionarea sa in certificatele emise de pe urma acestora, nu va fi necesara depunerea certificatului sau de deces pentru obtinerea certificatului suplimentar de mostenitor de pe urma bunicilor.
   Daca, insa, a fost declarata mostenitoare va fi nevoie, atat de certificatul de deces al acesteia, cat si de actele de stare civila a persoanelor care o vor mosteni pe matusa dvs.
   Informatii suplimentare veti putea obtine de la orice notar public caruia ii veti prezenta documentele pe care le detineti.

 117. Buna ziua. Succesiunea pe casa si 2.5ari aferenti cladirii a fost facuta cedand ceilati frati (2) in favoarea celui care locuieste in casa. Intrebarea mea e daca trebuie facuta succesiunea pe terenuri,daca acel frate caruia ii e casa are si titlu de proprietate facut pe terenuri odata cu darea de catre stat a trenurilor in 1990? pt ca ceilalti frati atunci nu s-au interesat de teren. Va multumesc anticipat.

  • Nu ati precizat daca succesiunea deja dezbatuta se refera la parintele / parintii celor 3 frati si daca terenurile au fost proprietatea acestuia / acestora. Daca este asa, raspunsul difera in functie de mentiunile efectuate in titlu.
   Daca titlul de proprietate a fost emis direct pe numele unuia dintre copii (cel care a mostenit casa), terenurile mentionate in cuprinsul titlului sunt proprietatea acestuia si nu vor putea face obiectul dezbaterii succesiunii parintilor sai.
   Daca titlul este emis pe numele sau, dar in calitate de fiu al fostului proprietar, aceasta va deveni proprietar doar prin obtinerea unui certificat suplimentar de mostenitor in care vor fi mentionate respectivele terenuri. In acest caz, fratii sai nu vor veni la succesiune deoarece au renuntat, deja, la partea ce li s-ar fi cuvenit din bunurile ce au apartinut parintelui la succesiunea caruia au renuntat.
   Daca, insa, in titlul de proprietate sunt trecuti toti fratii, ca urmasi ai autorului terenurilor, toti vor putea participa la dezbaterea suplimentara a succesiunii, chiar daca in prima etapa doi dintre ei au renuntat la succesiunea fostului proprietar, motivat de faptul ca legea speciala nr. 18/1990 dispune ca mostenitorii care au renuntat la succesiunea proprietarului terenului sunt repusi in termenul de acceptare a succesiunii daca fac notificarea in termenul legal impartirea intre mostenitori urmand a se realiza conform legii in materia succesiunii (mostenirii).
   In scopul obtinerii unor informatii concrete, in functie de actele pe care le detineti, sa sugerez sa va adresati oricarui birou notarial sau chiar biroului notarial care a emis primul certificat de mostenitor, acesta fiind, de altfel, singurul birou competent sa emita, daca va fi cazul, si certificatul suplimentar de mostenitor.

 118. care este durata de obtinere a certificatului de mostenitor dupa parinti decedati de 12 si respectiv 14 ani, pt casa si teren cc+arabil in moinesti bacau si teren extravilan rm sarat,doi mostenitori (copii)?

  • Nu exista un termen stabilit pentru dezbaterea succesiunii, ci doar un termen pentru acceptarea ei (6 luni de la deces, pentru succesiunile deschise inainte de 1 octombrie 2011 sau 1 an pentru cele deschise dupa aceasta data).
   Prin urmare, daca s-a facut acceptarea, tacita sau expresa, a succesiunii in termenul de 6 luni de la deces, partile interesate pot solicita oricand eliberarea certificatului de mostenitor.

 119. Buna ziua. As avea nevoie de un rapuns la o situatie dificila cu care ne confruntam. Vom începe demersul de dezbatere a succesiunii dupa bunici care au decedat cu mai multi ani în urmă.
  Proprietate in mediul rural jud Botosani: gradina aprox 500 mp+casa deteriorata si 5 ha teren extravilan.
  Bunicul a decedat in 2003, bunica in 2009. Au avut doi fii. Unul dintre fii a decedat in 2004 nu a avut copii, a fost căsătorit. Unicul mostenitor de gradul I a rămas tatăl meu. Tatăl meu, in urma unui atac cerebral are gradul II de handicap si tot gradul II de invaliditate in munca. Pana acum nu s-a facut nici o succesiune pt proprietatea respectivă. Întrebarea mea este daca avand gradul II de handicp(începând cu 2010) tata este scutit de plata acelui impozit de 1% către stat pt ca este depasit termenul de min 2 ani de la decesul proprietarilor? Cum se calculează comisionul notarial in acest caz? Va multumesc frumos!

   • Tata a decedat in urma cu trei, iar mostenitoare sunt mama si eu.Parintii mei detineau impreuna un apartament.As vrea sa stiu daca se plateste impozit de 1% la jumatatea care ii revenea tatalui meu sau la pretul intregului apartament.Multumesc.

    • Apartamentul fiind dobandit de parintii dvs, impreuna, in timpul casatoriei lor, la succesiunea tatalui va fi trecuta cota de jumatate, prin urmare, toate taxele (inclusiv impozitul de 1%) vor fi calculate la valoarea cotei de 1/2 din apartament, nu la intreg.

 120. buna ziua!mama mea biologica si tatal meu care m a crescut dar nefiind tata bilogic au cumparat un apartament de curand fiind bun comun.dupa ce ei nu vor mai fi cui ii va ramane partea tatalui?
  specific ca el nu are copii iar mama avandu ma doar pe mine.sau daca tatal meu va deceda primul fiind mult mai in varsta ca mama diferenta de 30 de ani cui ii va ramane partea tatalui?va multumesc!

  • In cazul decesului sotului, mama dvs va avea dreptul la mostenire, fie in calitate de unic mostenitor, fie impreuna cu rudele acestuia (ex. frati, surori) in cazul in care nu ar avea lasat un testament universal din partea sotului.
   In cazul in care sotul iar supravietui mamei dvs, dvs. ati putea veni la succesiunea acestuia doar in baza unui testament universal lasat de tatal vitreg.
   Pentru ambele situatii, sugez intocmirea unui testament universal (pentru toate bunurile ce vor exista la decesul sau) de catre sotul mamei dvs. catre mama dvs, iar in caz de predeces al acesteia, catre dvs. ori a unui testament cu titlu universal (ex, cate o cota, atat pentru mama dvs, cat si pentru dvs). In ambele cazuri, insa, va sfatuiesc ca testamentul sa il intocmeasca in forma autentica (in fata notarului), cu prezentarea unui certificat medico-legal ( de preferat de la Mina Minovici) din care sa rezulte existenta discernamantului pentru intocmirea unui astfel de act notarial.

 121. Buna ziua.Sotia mea este inputernicita la un cont bancar detinut de mine.
  Sotia mea urmeaza sa vanda o propietate in rate pe 2 ani si intreb daca in mometul perfectarii actelor poate trece nr.cont ce-mi apartine mie ca sot si ei ca inputernicita,ori trebuie sa faca un cont propiu separat.Va multumesc.

  • Daca bunul ce urmeaza sa il vanda este bun propriu al sotiei pretul trebuie incasat prin transfer in contul sau personal. Daca ar face transferul in contul dvs (chiar daca este imputernicita sa opereze in acest contul) ar face, din punct de vedere juridic, o donatie a pretului catre dvs, ceea ce ar presupune o taxa notariala de 0,5% aplicata la pretul cumpararii, in plus fata de taxele operatiunii de vanzare. Pe de alta parte, daca alegand sa faca incasarea pretului folosind contul dvs fara a mentiona in mod expres aceasta optiune intro clauza inclusa in contract, cumparatorul ar putea cadea in pretentii viitoare fata de vanzatoare pentru neplata pretului, acestuia fiindu-i greu, daca nu imposibil, sa probeze ca aceasta a fost optiunea vanzatoarei. Prin urmare, ii sugerez sotiei dvs. sa creeze un cont al sau in vederea incasarii pretului, cont care sa fie precizat in cuprinsul contractului de vanzare.

 122. Buna ziua! Am multe nelamuriri cu privire la dezbaterea succesorala!
  Eu mai am un frate, parintii nostri au decedat(mama acum 5 ani,iar tatal acum o luna).De pe urma lor a ramas un apartament.La randul lor, mama, care mai are un frate care este in viata, a mostenit o casa la tara de la bunicii nostri care au decedat.Dezbaterea succesiunii nu s-a facut nici acolo.La fel tatal meu nu a facut succesiunea la casa parintilor lui. In conditiile in care nu exista nici o dezbatere succesorala efectuata, cum trebuie sa procedam sa obtinem macar titlul de mostenitor pe apartament? Trebuie dezbatute toate celelalte mosteniri vechi, inainte de a obtine certificatul de mostenitor pe apartament?Multumesc!

 123. Buna ziua.
  Va rog sa mă ajutati cu un răspuns in următoarea problema:
  In 2012 a decedat bunica de pe tata
  In iunie 2014 bunicul face testament prin care lasa tot uneia din surorile tatălui meu. In aceasta perioada bunicul era cu grad de handicap din cauza vederii iar tatăl meu era cel care era in acte ingrijitorul lui.
  In dec 2014 bunicul decedeaza.
  In feb 2015 sora tatatalui face cumva la un notar dezbaterea mostenirii fără prezenta tatălui meu sau a mostenitorilor celeilalte surori a tatălui decedata in urma cu 8ani.
  Este legala aceasta dezbatere de mostenire care sa facut fără vreun alt mostenitor sa fie informat in vreun fel? Testamentul poate fi atacat tinand cont de starea de sănătate a bunicului si a faptului ca s-a facut fără a se face dezbaterea mostenirii dupa bunia.
  Mentionez ca in decembrie 2015 a murit si tatăl meu pe fondul stresului cauzat de acest testament.
  Multumesc

 124. Bună ziua.
  Am și eu o nelămurire în cazul deschideri unei succesiuni. În 2011 bunicul meu a murit, anul trecut bunica mea împreună cu tatăl meu au hotărât sa facă succesiunea după bunicul meu. Pana aici a fost ok. Au vorbit și cu sora tatălui meu, în principiu a fost de accord dar a spus ca nu avea timp în aceea perioada. Am mai vorbit cu ea după o perioada și acum nu mai vrea sa vina sa facem succesiunea. Cum putem face sa deschidem succesiunea? Sora tatălui meu tot refuza sa vina și găsește tot felul de motive doar ca sa nu vina.
  Va mulțumesc.

 125. tatal meu a decedat acum 4 luni eu sunt unicul
  > mostenitor trebuie sa fac o succesiune dar problema mea este ca am
  > datorii la banci din care 2 executari silite este posibil sa renunt la
  > drepturile mele in favoarea altei persoane sau sa fac o donatie?fara ca
  > bancile sa intervina?multumesc

 126. Va rog mult daca puteti sami raspundeti .sotul meu inainte de casatorie a avut un apartament impreuna cu fosta sotie unde nu sa facut partajul la momentul acela intre timp ea a decedat nu exista mostenitori si nici succesiunea nu sa facut .acum la un eventual divort cu mine o sa am dreptul la imobil sau nu ?

 127. Buna ziua. Dupa decesul tatalui meu o sa facem taxa de succesiune cu cedare tot actului de proprietate catre mama insa la primarie este inscrisa si masina mea (este cumparata pe numele meu doar luata in evidenta la primarie pe rolul tatalui decedat), intrebarea este in urma succesiunii se mai ia in calcul la notariat si masina (care nu este un bun detinut de tata) sau trebuie sa efectuez o radiere din circulatie si apoi o luare in evidenta pe noul rol?

 128. In timpul casatoriei am infiintat o SRL ( sunt asociat unic ). In cazul in care as deceda, cum se impart actiunile ( capitalul social ) ? Mentionez ca sunt casatorita si am cu sotul meu doi copii majori. In prezent societatea nu utilizeaza bunuri comune.

 129. Buna seara
  Daca dupa decesul bunicii si a tatalui meu nu s-a facut succesune si vreau sa renunt la succesiune numai dupa bunica, aceasta implica si renuntarea la sucesiune dupa tatal meu . Mentionez ca mai am doi frati care au renuntat la succesiune dupa bunica
  Multumesc ptr raspuns

 130. Socrii vor sa treaca pe numele meu 50% din apartamentul lor….eu fiind maritata cu unul din copii….si cealalta jumatate celor 3 copii ai sai. Cum trebuie procedat?

 131. URGENT VA ROG! !!!
  Buna seara!
  am sa incerc sa explic situatia
  In urma decesului bunicului meu mama si unchiul meu sunt singuri mostenitori, faptul e ca unchiul nu are acelasi nume de familie si nu rezulta ca mostenitor. Datorita faptului ca mama si el au un bun raport el a pregatit documentele la un notar in care mama il recunoste ca si frate; cu siguranza nu succesiune caci nu sunt bani,nu stiu despre ce document este vorba si nici mama caci ea lucreaza in strainatate ca ingrijitoare la o persoana cu handicap si nu a intrat in contact cu acest notar total ei necunoscut.
  Acuma cu doar cateva zile inainte de a semna acest act,mama a aflat ca fratele ei a intrat in posesie unei adeverinte cum ca el a avut in grija in ultimii ani pe tatal sau.Si ca si ca dupa cum zice el in acest timp bunicul a „dorit si a vandut” 3ha de teren(cu toate ca el suferea de Alzheimer,parkinson…)
  Faptul care ma ingrijoreaza e ce document ar putea fi,caci el vrea neaparat sa rezulte ca mostenitor(motivul sau e ca cineva tre sa ia beneficiile dupa terenul ramas in arenda,dat faptul ca mama nu este in tara) si acea adeverinta
  Eu nu Pot face nimik caci si eu deasemenea nu ma aflu in tara.
  Va rog…un raspuns

 132. Buna ziua,
  Ma adresez d-voastra cu urmatoarea problema:

  In 1951 a decedat bunicul iar in 1987 a decedat bunica. In 1988, la un an de la decesul bunicii, se face succesiunea dupa ea. In certificat sunt trecuti ca mostenitori trei persoane.
  Pe baza unor documente gasite si studiind cele inscrise in certificat am gasit unele nereguli.
  Astfel:

  1.La masa succesorala apare ca bunica are „1/4 din 250 mp, teren dobandit prin mostenire de la sotul sau”. In realitate, la decesul acestuia, el platea impozit pentru 1200mp. Si astazi suprafata este de 1200mp.
  2.Din actele de stare civila ale unuia dintre mostenitori rezulta ca parintii acestuia nu sunt persoanele a carui mostenire se discuta.
  3. Acelasi mostenitor face in 1990 o declaratie notariala in care spune ” ca nu a facut nici un act de acceptare expresa, fortata sau tacita a mostenirii „dupa bunica”, fata de care intelege sa ramana strain”
  4. Localizarea proprietatii nu este corecta.
  Cei care au stat cu bunicii, i-au ingrijit, s-au ocupat de inmormantarea lor, au platit taxe si impozite de peste 63 ani au fost parintii mei.
  Fata de cele prezentate, intrebarea mea este daca se poate cere anularea acestui certificat.
  Daca da, cum se poate face?
  Va multumesc din suflet

 133. Buna ziua! Mama mea a decedat in 2005. Eu împreuna cu sora mea am renunțat atunci la succesiune in favoarea tatălui(un apartament, o casa si o mașina). Din 2006 el trăiește cu alta femeie, nefiind căsătoriți. Femeia respectiva are doi copii dintr-o căsătorie anterioară. Menționez ca ea este pensionata pe caz de boala si pensia este singurul ei venit.
  După moartea tatălui nostru, femeia respectiva împreuna cu copiii acesteia, au vreun drept asupra bunurilor menționate mai sus? Sau in ce condiții beneficiază de vreun drept? Noi ce drept mai avem?
  Va mulțumesc anticipat!

 134. Buna ziua, se poate face dezbatere succesorala pentru un teren, daca actul doveditor al proprietatii este un titlu de proprietate cu mostenitori, unul dintre ei fiind inscris in acest titlu dintr-o eroare? El isi recunoaste conditia de neandreptatit si nu pretinde nimic din mostenire. Multumesc.

 135. Buna seara
  bunicii mei au avut 2 copii , dintre care unul predecedat , dar care a fost casatorit , fara copii.
  Acum dupa decesul bunicilor , trebuie sa dezbatem succesiunea si as dori sa stiu din masa succesorala a bunicilor , ce cote ii revin copilului in viata si cat sotiei copilului decedat , avand in vedere ca la moartea acestuia nu existau bunuri comune si nu a fost dezbatuta nici o succesiune
  Cu deosebita consideratie.
  Iuliana

  • Daca fiul a decedat inaintea ambilor sai parinti cel de-al doilea copil ii va mosteni pe amandoi (sotia copilului decedat nu vine la mostenirea bunicilor dvs, ci doar la mostenirea sotului sau)

 136. Buna ziua,

  am si eu nelamurile, in urma decesului mamei 1998 am facut dezbaterea mostenirii (un apartament) eu ,tatal si fratele. In 2002 bunica paterna a decedat, tatal meu fiind titularul casei de la tara a bunicii. In prezent tatal meu vrea sa vanda casa de la tara, si doreste ca eu si fratele meu sa renuntam la succesiune. Asta inseamna ca noi renuntam tat la casa de la tara cat si la apartament sau sunt 2 lucruri diferite? In declaratia de renuntare la succesiune nu e specificat exact la ce anume renuntam si am anumite dubii.

  Va multumesc anticipat,
  Iuliana

  • Nu inteleg la ce ce succesiune vi se cere sa renuntati, deoarece afirmati ca de pe urma mamei ati dezbatut succesiunea si, presupun ca ati obtinut certificatul de mostenitor in care figurati dvs, fratele si tatal.
   Daca va referiti la succesiunea ramasa de la bunica, dvs. (nepotii) nu o puteti mosteni, doar tatal dvs o mosteneste, in calitate de fiu (eventual, impreuna cu fratii sai, daca nu este unicul copil).
   In declaratia de renuntare la succesiune este precizat clar la ce anume se renunta si anume, la succesiunea defunctului, ceea ce inseamna ca prin semnarea ei se renunta la dreptul de a mosteni vreun bun lasat de defunct.
   Renuntarea priveste toate bunurile defunctului acestea urmand a fi dobandite de ceilalti mostenitori, cei care au inteles sa accepte mostenirea.

 137. Buna ziua.
  Bunicul meu a decedat in anul 2000. Nu s-a deschis nici un fel de succesiune in urma acestuia. Bunica traieste si astazi, are 89 de ani, este in deplinatatea facultatilor mintale, se gospodareste singura. Mostenitorii legali sunt cei 2 baieti ai sai, dintre care cel mai mic,(tatal meu), locuieste in curte cu batrana, si-a construit o casa + dependinte langa casa batraneasca, in curtea parintilor sai. Acum banuiesc ca terenul pe care tata si-a construit casa, intra in masa succesorala dupa moartea bunicii. Vor fi complicatii imense, insa altceva doresc sa va intreb. Acesti doi fii ai batranei nu sunt interesati de soarta acesteia, nu o respecta, iar de ajutat nici nu poate fi vorba. Tatal meu sustine ca nu are nevoie de nimic din partea mamei sale, cu toate acestea titlurile de proprietate ale batranilor sunt tinute spre pastrare de catre el, bine incuiate cu lacatul.Celalalt fiu locuieste locuieste la Bucuresti si nu a vizitat-o in ultimii 3 ani. Bunica mea doreste sa imi lase mie drept mostenire partea ei din avere, mama mi-a spus ca aceasta parte reprezinta 2/8 din masa succesorala, adica foarte putin. As dori sa stiu in ce conditii s-ar putea realiza acest lucru,avand in vedere ca legea ii protejeaza pe mostenitorii de drept, respectiv care este actul care m-ar avantaja cel mai mult si de ce acte ar fi nevoie la notar, avand in vedere ca tata tine actele bunicilor ascunse? Mentionez ca, desi el ii aduce tot felul de injurii bunicii cu care imparte curtea si spune ca nu are nevoie de nimic de la ea, totusi refuza sa imi dea acele titluri. A doua chestiune asupra careia as vrea sa va consult.El are ceva probleme de echilibru psihic, este extrem de instabil si violent si o ameninta pe mama ca va divorta si ca va instraina averea lui, ca nu vom primi absolut nimic din munca lui, eu, mama si cele 2 surori ale mele. Avand in vedere ca averea lui este in mare parte cladita pe pamantul bunicii si ca aceasta mai are un copil, care sunt problemele cu care ne-am putea confrunta in primul rand la moartea bunicii, in al doilea, la un eventual divort al lui de mama si in al treilea rand la disparitia lui?
  P.S. El poate instraina vreun bun imobil sau mobil, fara stirea mamei, atata timp cat sunt casatoriti? Cum putem noi, fiicele sale si mama, sa ne protejam de un eventual gest nesabuit venit din partea lui?
  Va multumesc din suflet.

  • Stimata dna Corina

   In primul rand vreau sa precizez ca, in masura in care terenul a fost dobandit de ambii bunici, in timpul casatoriei lor (ex. prin act de vanzare-cumparare, chiar daca a semnat contractul doar unul dintre ei), cota bunicii din teren nu este de 2/8, ci de 5/8 (1/8, cota de mostenire de la sotul ei si 4/8 cota sa de bun comun)
   In masura in care bunica este, cum spuneti, in deplinatatea facultatilor mintale, ar putea sa va lase prin testament cota sa din teren (inteleg ca acesta va intereseaza), dupa cum ar putea sa va lase toate bunurile sale, chiar daca are mostenitori cu vocatie legala inaintea dvs.
   Mai mult, potrivit noului cod civil, o persoana poate sa dezmosteneasca, in mod direct sau indirect, una sau mai multe persoane ce au vocatie la mostenirea sa. Va redau continutul articolului care reglementeaza dezmostenirea.
   Art. 1074 Cod civil
   (1) Dezmoştenirea este dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.
   (2) Dezmoştenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moştenire a unuia sau mai multor moştenitori legali şi indirectă atunci când testatorul instituie unul sau mai mulţi legatari.

   Prin urmare, exista caile legale prin care bunica poate, in masura in care doreste acest lucru, sa limiteze sau chiar sa elimine dreptul unei persoane de a o mosteni, insa, daca se va hotari sa faca un act in acest sens, va sfatuiesc ca la momentul in care semneaza actul in fata notarului sa prezinte acestuia un certificat medico-legal (de preferat emis de Institutul local de Medicina Legala, pentru Bucuresti Mina Minovici) pentru a se putea demonstra oricand ca avea discernamantul necesar pentru a lua acea hotarare.
   La notar va avea nevoie, pe langa certificatul medical si de actul sau de identitate si al dvs.
   In cazul in care notarul ii va solicita actul de proprietate al terenului (desi nu este obligatoriu sa faca acest lucru) puteti solicita un duplicat/copie institutiei care l-a emis ori Arhivelor Nationale, fie sa incercati sa obtineti o copie de la oricare din institutiile care banuiti ca il pot detine (ex Primaria).
   In cazul in care tatal dvs va fi declarat mostenitor al mamei sale va putea dispune liber de cota sa din bunurile mostenite, ca orice alt proprietar.
   In cazul divortului, bunurile ce vor fi dobandite prin mostenire vor ramane tatalui dvs intrucat acestea sunt bunuri proprii si nu pot face obiectul vreunui partaj intre fostii soti.
   In caz de deces, bunurile ramase de pe urma acestuia vor reveni mostenitorilor sai.
   Cat priveste posibilitatea instarinarii de bunuri fara stirea mamei dvs, depinde la care bunuri va referiti. Daca bunul in cauza este bunul propriu al tatalui, acesta poate dispune de el fara a avea nevoie de acordul din partea mamei dvs, insa, daca va referiti la bunurile comune (cele dobandite in timpul casatoriei prin alte modalitati decat mostenire si donatie) acestea nu pot fi instrainate decat cu acordul mamei.
   Cu stima,

 138. Buna ziua ..am si eu o dilema.. In 2010 2soti batrani mi-au facut testamente individuale pe toata averea lor (un apartament si ce este in acesta), un testament reprezentat jumatata sotului si cealalt jumatatate sotiei. In 2011 dupa decesul sotului, din partea sotie sau trezit 2 surori ale sotiei din partea cealalta a tarii ca vor si ele mostenire (precizez faptul ca nu sunt ruda cu acesti soti doar au prins drag de mine am avut grija de ei mai multi ani..si nu au copii si nici parinti in viata) am fost chemat in instanta de nuenumarate randuri pentru anularea celor 2 testamente.Dupa terminare proceselor sa decis ca ramane valabil doar testamentul sotului iar a sotie sa fie nul..el a murit la data de 1 ian 2011 iar sotia in 2013… dupa moartea sotului nu au deschis nici o succesiune.Dilema este faptul cat % mi se cuvine din acea mostenire….am fost la mai multi notari si imi spun lucruri diferite. Cum pot rezolva demersurile la notar sau la judecatorie?

 139. Buna ziua!
  In luna iunie( 18-20 iunie 2015), am trimis si eu un comentariu. Nu stiu de ce, dar vad ca, comentariile din luna iunie nu mai reusesc sa le gasesc, si implicit nici eventualul dumneavoastra raspuns la problema mea. Va rog sa ma ajutati sa intru in posesia raspunsului dumneavoastra. Daca nu pe forum macar pe adresa de mail tcostea01@yahoo.com

  Cu stima!
  Anisoara

 140. Buna ziua! Bunicul meu a decedat in 1966. La dezbaterea succesiunii s-au prezentat tatal meu, cu o cota de 3/4, si bunica mea, cu o cota de 1/4, care au acceptat mostenirea, conform unui act notarial incheiat atunci,”prin declaratie expresa”. Ceilalti copii ai bunicului, 1 baiat si 3 fete, au fost considerati prin acelasi act notarial, ca au renuntat la mostenire, intrucat nu s-au prezentat, citati fiind.. Din cauza ca mostenitorii „nu au depus la dosar actele de stare civila si nici nu au adus martori pentru stabilirea filiatiei” s-a dispus „suspendarea cauzei succesorale”. Eu acum vreau sa redeschid dezbaterea succesorala si m-ar interesa cine are dreptul sa participe la aceasta si care sunt cotele de participare. Specific ca acum mai traieste un copil al bunicului, din cinci, iar de la copii decedati suntem 10 nepoti. De asemenea si bunica este decedata..
  Cu stima!

 141. Buna ziua! Mama a decedat de putin timp. Ea avea trei loturi de teren din care unul l-a vandut fara vreun fel de act unei persoane in 2009. Toti acesti ani eu am platit taxele pentru toate 3 loturile mama fiind paralizata si nimeni nu mi-a platit nimic pt lotul „vandut”. Cum sa procedez in ce priveste succesiunea? persoana ce a cumparat lotul nu este in tara. Multumesc

 142. Mama a decedat in 2014. Eu ma aflu in strainatate si nu pot sa dau in termenul stabilit declaratia de acceptare a mostenirii. Faptul ca am plaitit taxele pentru bunurile dansei reprezinta acceptarea tacita a succesiunii?

 143. Buna ziua! Vreau sa-mi exprim optiunea de a accepta succesiunea dupa mama mea inainte de a se implini un an de la deces. Am nevoie de ceilalti 2 frati ai mei sau ma pot duce singura la notar? Multumesc!

 144. Parintii mei au construit o casa. Ulterior mama a decedat. Tata s-a recasatorit. In prezent, au murit atat tata, cat si mama vitrega. Noi suntem 3 frati, iar mama vitrega a avut un copil dintr-o casatorie anterioara.
  Ce cota parte va avea fiecare mostenitor din imobilul construit de cei doi parinti? Poate fi inlaturata din masa succesorala partea ce ne revine mie si fratilor mei dupa mama biologica? Cat va mosteni fiul mamei vitrege in concurs cu noi, cei 3 frati?
  Multumesc!

 145. Buna ziua,
  In urma decesului tatalui,am ramas 4 copii si sotul supravietuitor.
  In afara de casa,bun comun,pt care este testament prin care tata lasa jumatate mie-jumatate sora mea(la fel a lasat si mama jumi-juma din partea ei),au ramas 3 titluri de proprietate cu mai multe parcele de teren si un autoturism Dacia…
  Intrebarea mea este daca se poate face un partaj voluntar in acelasi timp cu dezbatereea succesiunii si fiecare sa primeasca cate o parcela,doua..fara sa impartim fiecare parcela intre noi…si la fel masina sa o primeasca unul din mostenitori.Ideea este sa nu mai facem partaj separat,cu intabulare si alte cele,urmand ca fiecare mostenitor in dreptul lui sa-si faca intabulare,daca va dori…

 146. Buna ziua!
  Am divortata in anul 2012, in urma unei intelegeri notariale intre mine si fostul sot. Astfel, m-am angajat sa-i dau in momentul semnarii divortului suma de 11000 euro( suma pe care i-am dat-o), iar restul pana la 25000, respectiv 14000 euro, la finele anului 2014. Nu am reusit acest lucru si am fost executata silit, prin poprire pe salariu, la aceasta data nemaiavand alte bunuri.
  As dori sa va adresez 2 intrebari:
  1. conform art 783. codul de procedura civil, ar trebui sa-mi fie poprite pana la 1/3 din salariu. Eu am salariu de 1500 ron. 1/3, ar insemna 500 ron. Se pot opri si mai putin, de exemplu 200 ron? Si daca da, in ce conditii?
  2. parintii mei traiesc amandoi. Dupa moartea lor am inteles ca se face succesiunea si fostul sot, are dreptul sa revendice anumite bunuri, a caror valoare sa fie 14000 euro. Intrebarea mea este daca pot sa-mi protejez intr-un fel aceasta mostenire. Ma gandesc, ca parintii mei sa-i lase prin testament sau alta forma de punere in posesie, fiicei mele majore, toata partea mea. Mentionez ca mai am o sora.
  Va multumesc anticipat!

 147. Buna ziua,
  va rog ajutati-ma cu un raspuns.Tatal meu a decedat, in urma cu 30 ani,dar nu s-a efectuat succesiune.Mama a decedat in urma cu 7 ani(toate titlurile sunt pe numele ei)pana in prezent nu am facut succesiuna.Inainte de decesul mamei,cu un an,singurul meu frate s-a mutat in casa parinteasca,decedand si el acum trei ani.In prezent locuiesc in casa mamei sotia fratelui si unul din fii acestuia,Fratele meu mai are doua fete din alta casatorie care nu au locuit cu el.Eu vreau sa deschid succesiunea ,la intelegere cu nepotul si cumnata,lor revenindu-le casa iar mie un teren arabil de 2 ha.Intrebarea mea este daca trebuie sa chemam la succesiune si pe cele doua fice ale fratelui.

 148. mama a murit acum 8 ani,si nu s-a facut succesiunea la apartament.Mama are din prima casatorie un baiat,iar tata 2 copii,iar impreuna pe mine si sora mea. Tata ar dori sa imi lase mie si la sora mea apartamentul. A m incercat sa facem succesiune dupa mama dar copilul din partea mamei este in BELGIA si nu vine in tara,iar din partea lui tata cu unul din frati nu mai stim nimic fiind certati.Cum sa procedem ?

  • Stimata dna Corina

   Daca o succesiune nu poate fi dezbatuta in fata notarului, indiferent din ce motive, acest lucru se poate realiza pe calea actiunii in instanta.

   Prin urmare, puteti formula in instanta o cerere de dezbatere a succesiunii, cerere indreptata impotriva fratelui din Belgia (daca cererea o faceti impreuna cu tatal dvs) sau si impotriva tatalui (daca cererea o faceti doar dvs). Fratele din partea tatalui, de care nu mai stiti nimic, neavand vocatie la succesiunea mamei dvs, nu trebuie chemat la dezbaterea succesiunii ramasa de pe urma acesteia.

   Precizare. Fratele din Belgia, daca doreste sa vina la succesiune, insa nu poate veni in tara pentru dezbaterea succesiunii, poate trimite o procura in acest sens.

  • Stimata dna Cristina

   In procedura succesorala audierea martorilor este necesara ca, in completarea probei cu acte, sa se poata stabili persoanele care au vocatie si indeplinesc conditiile legale pentru a mosteni pe defunct.

   Pot fi audiate ca martori persoanele care au implinit varsta majoratului, nu sunt rude pana la gradul IV inclusiv cu defunctul, respectiv cu familia acestuia, cunosc situatia familiara a defunctului si imprejurari de natura a ajuta la cunoasterea si stabilirea mostenitorilor.

   In ceea ce priveste bunurile succesorale acestea sunt stabilite numai pe baza probelor cu incrisuri, nu si cu martori.

 149. Buna ziua! Tata a decedat anul trecut si trebuie sa fac succesiunea pt. un apt. de tip ILLA cumparat cu legea 112 in 1997. Mentionez ca tata era casatorit cu mama la momentul decesului si in contractul apt. apar amandoi. Am o sora din primul mariaj al tatalui si as dori sa stiu exact cotele care revin fiecareia din masa succesorala.(eu, sora, mama). Va multumesc

  • Stimata dna Manuela

   Fiind bun comun apartamentul va intra la succesiune doar in cota de 1/2, cealalta cota de jumatate apartinand mamei dvs.

   Prin urmare, cota tatalui se va imparti astfel:
   – mama dvs – 1/4
   – dvs si sora – 3/4 impreuna (3/8 fiecare).

   In final, apartamentul va apartine in cota totala de 5/8 mamei si 3/8 dvs si sorei dvs.

 150. Sotul meu a decedat. Are un copil dintr-o alta casatorie. Sotul detinea inainte de casatorie o casa, eu am avut un apartament si niste conturi bancare inainte de casatorie, iar in timpul casatoriei eu am primit mostenire de la parintii mei o alta casa. As dori sa stiu asupra caror bunuri are drept de mostenire copilul sotului din casatoria anterioara. Impreuna nu am avut copii, eu mai am un alt copil dintr-o alta casatorie.

  • Stimata dna Catalina

   In masura in care nu a intervenit o adoptie reciproca de copii (dvs. pe al sotului, si invers) copii vor mosteni doar pe parintele sau, nu si pe sotul acestuia.

   Prin urmare:
   – in cazul decesului sotului dvs, mostenitori veti fi dvs (cota 1/4) si copilul acestuia (cota 3/4), iar bunurile ce pot fi declarate la mostenire sunt bunurile ce au apartinut doar sotului (casa) si cota de 1/2 din bunurile ce le-ati dobandit sau le veti dobandi impreuna in timpul casatoriei.

   – in cazul decesului dvs, mostenitori vor fi sotul (cota 1/4) si copilul dvs (cota 3/4), iar bunurile ce acestia le vor dobandi vor fi bunurile dvs proprii (apartamentul, conturile bancare si casa mostenita, chiar daca erati casatorita), precum si cota de 1/2 din bunurile ce le-ati dobandit sau le veti dobandi impreuna in timpul casatoriei.

 151. Bunica a decedat anul acesta.Trebuie deschisa succesiunea.Succesori trei copii in viata al patrulea decedat.Cel decedat a avut trei copii.Unul dintre copii a decedat(nu are urmasi,nu a fost casatorit si nu are copii.Cu ce acte ale fratelui meu decedat trebuie sa ma prezint la notar.Eu fiind sora lui.Ce acte imi trebuiesc pentru mama decedata (divortata in momentul decesului)Eu si fratele meu supravietuitori(urmasii)celei de a patra tulpini am inteles ca trebuie sa facem acceptarea de succesiune .Fratele meu supravietuitor ar dori sa renunte in favoarea mea.Ar fi posibil sa renunte doar in favoarea mea sau renuntand partea lui de mostenire se v-a imparti la toti mostenitorii in parti egale?Cu multumiri

  • Stimata dna Marinela

   Pentru dezbaterea succesiunii ramasa de pe urma bunicului veti avea nevoie de actele de stare civila (nastere, casatorie, deces, BI/Ci, dupa caz) pentru toate persoanele implicate, incepand cu bunicul, de declaratiile de acceptare sau de renuntare la succesiune din partea bunicii (daca este in viata, daca nu, de certificatul de deces), precum si ale copiilor in viata ai defunctului.

   In privinta urmasilor celui de-al patrulea copil, raspunsul difera in functie de data decesului acestuia, astfel:
   a) – daca a decedat inaintea parintelui sau (bunicul) copii sai vor depune declaratii de acceptare sau de renuntare la succesiunea bunicului copii acceptanti urmand a fi declarati mostenitori ai bunicului;
   b) – daca decesul a intervenit ulterior, fara asi fi manifestat in termenul legal optiunea de acceptare sau de renuntare la succesiunea tatalui sau, urmasii acestuia (nepotii bunicului) vor depune, fie certificat de mostenitor (sau de calitate de mostenitor) de pe urma propriului parinte, fie declaratii de acceptare/renuntare la succesiunea acestuia facute in termenul prevazut de lege (6 luni sau 1 an, in functie de data decesului acestuia).
   In aceasta situatie, precum si in cazul in care se constata ca acceptase in termen succesiunea mostenitor al bunicului va fi declarat propriul sau copil, cu aplicarea disp. art. 1.105 c civ. privind retransmiterea dreptului de optiune si/sau a cotei sale catre proprii urmasi, dupa caz, iar daca renuntase la succesiune cota sa se va imparti, in mod egal intre fratii sai.

   Pentru nepotul decedat (fara urmasi) se vor depune actele de stare civila (nastere, deces) acesta urmand a fi sau nu declarat mostenitor al bunicului in functie de data decesului sau si al parintelui acestuia.

   In ceea ce priveste renuntarea la succesiune fac urmatoarea precizare.
   Ca si regula, renuntarea facuta in favoarea unei alte persoane (sa-i spunem, mostenitor) de catre o persoana care are vocatie la succesiunea defunctului, presupune mai intai o acceptare a acelei succesiuni (nu poti renunta la o cota pe care nu ai dobandit-o).

   Prin urmare, fratele dvs. are de ales intre:
   – a accepta succesiunea urmata de o liberalitate (donatie) in favoarea dvs sau partaj in care va va ceda cota sa din imobil (ceea ce presupune taxare atat pentru succesiune cat si pentru operatiunea de donatie sau partaj) si
   – a renunta la succesiune, situatie in care va fi considerat ca nu a mostenit niciodata pe defunct cota sa urmand a fi impartita, in mod egal, intre ceilalti mostenitori din tulpina a patra (dvs si fratele dvs decedat, daca se va constata ca are calitatea de mostenitor) sau va va reveni in intregime dvs.

   Precizez ca, declaratia fratelui de renuntare la cota ce i s-ar cuveni din succesiunea bunicului va produce efecte doar in situatia mentionata la lit. a). Pentru situatia de la lit. b) ea nu va fi necesara in acest caz fiind nevoie de o declaratie de renuntare la succesiunea tatalui sau.

 152. Situatie:
  Amindoi parintii traiesc si au o proprietate. Au doi copii castoriti, in localitati diferite. Dorinta lor este sa ramana cu unul dintre copii. Acesta doreste inca de pe acuma, sa platesca cota parte din proprietate fratelui sau. Intrebarea este, daca se poate face legal acest lucru si daca nu, amiabil, ce pretentii ar putea avea cei doi.

  • Stimate dle Nelu

   Nu se poate negocia asupra unei succesiuni nedeschise, prin urmare, atata timp cat parintii sunt in viata nu pot fi incheiate acte asupra bunurilor pe care acestia le vor lasa mostenire. Singurul act permis de lege a se incheia „mortis causa” (pentru cauza de moarte) este testamentul.
   Parintii pot, insa, sa incheie cu fiul caruia doresc sa-i lase casa un contract de donatie, de vanzare cu clauza de uzufruct viager sau un contract de intretinere (desi, convenabil din punct de vedere financiar deoarece nu presupune plata unui pret, personal, evit sa indemn la incheierea acestui ultim gen de contract).
   Intelegerea dintre frati privitoare la plata contravalorii „cotei” se poate realiza, insa pe cale separata, nu in cuprinsul sau drept conditie a incheierii contractului de instrainare cu parintii (ex, sub forma darului manual, donatiei, etc.)

 153. Buna seara,…,suntem doua surori, dupa decesul tatlui nostru am cedat partile noastre mamei, mama a decedat si ea, eu si sora mea am efectuat succesiunea deci suntem amindoua proprietare pe toate bunurile.Eu locuiesc in strainatate, sora mea a ramas in toate bunurile.In cazul in care ea face imbunatatiri si reparatii la bunuri exista posibilitatea de a-mi lua dreptul de mostenitor? Mentionez ca deja imbunatatirile sau facut fara stirea mea.

  • Nu, nu va poate lua dreptul de mostenitor castigat, insa, ar putea formula pretentii, fie asupra bunurilor respective intro eventuala actiune de partaj in instanta, fie asupra cheltuielilor facute in locul dvs. (la plata carora ati putea fi obligata in cazul in care s-ar constata ca acestea erau necesare si utile)
   In cazul in care imobilele sunt intabulate cred ca un act de partaj incheiat la notar ar rezolva definitiv aceasta problema.

 154. Buna ziua d-na State Florica.Problema mea este urmatoarea:Tatal meu a decedat in anul 2013,am facut succesiunea,mostenitori fiind eu si fratele meu.Intrebarea este urmatoarea:Eu imi pot vinde partea care mi se cuvine,fara acordul fratelui meu.Detinem un teren in suprafata de 2000m.p.Cu stima Plesa

  • Stimate dle Plesa

   Raspunsul difera in functie de categoria de folosinta a terenului.
   Daca terenul face parte din categoria terenurilor agricole din extravilan mentionate in legea nr. 17/2014 fratele dvs are un drept de preemtiune la cumparare si, prin urmare, sunteti tinut a indeplini intreaga procedura privind oferta de vanzare (pentru amanunte vedeti disp. legii sus mentionate).
   Insa, daca terenul se afla in intravilanul localitatii, nu veti avea nevoie de acordul fratelui.
   In oricare din situatiile de mai sus, pentru a putea instraina, terenul trebuie sa fie intabulat in Cartea Funciara.

 155. 3 imobile nationalizate pe baza Decretului nr 92/1950 si 4 mostenitori de acelasi rang (surori) in indiviziune. Unul a fost retrocedat pe baza legii nr 10/2001. Pentru al doilea au fost primite masuri compensatorii. Al treilea a fost cumparat de un mostenitor care locuia in el pe baza legii nr 112/1995 in anul 1998. La partajare se impart masurile compensatorii si imobilul retrocedat in 4 parti egale sau se ia in considerare faptul ca un mostenitor a beneficiat de calitatea de mostenitor la cumparare?
  Multumesc pentru ajutor, Octavian

  • Stimate dle David
   Imobilul cumparat de mostenitor nu va putea face parte din masa succesorala de partajat acesta fiind bunul mostenitorului cumparator.
   Restul bunurilor pot face obiectul unui act de partaj prin care cei patru mostenitori vor conveni asupra modului de atribuire a acestora in natura. Eventual, in vederea efectuarii partatajului, se poate discuta daca mostenitorul devenit proprietar pe imobilul cumparat va beneficia de atribuire in natura a celorlalte bunuri mentionate de dvs. sau va renunta la partea ce i s-ar cuveni din acestea. Precizez ca, desi, in fapt, a dobandit un bun ce a apartinut parintilor, din punct de vedere legal acesta este in drept a participa la atribuirea in natura a bunurilor mostenite, renuntarea la partea sa din acestea fiind doar o chestiune de ordin moral.

 156. Stimata d-na notar STATE,
  Va multumesc si de aceasta data pentru raspunsul pe care mi l-ati dat. Ma adresez din nou domniei voastre cu urmatoarea problema
  In octombrie 1987 decedeaza X, vaduva a lui Y decedat in 1951. In septembrie 1988 apare un certificat de mostenitor pentru A, B si C dupa defuncta X. In martie 1991 persoana C face o declaratie notariala in care spune ca nu a facut nici un act de acceptare a mostenirii de pe urma decedatei X, fata de care intelege sa ramana straina. Cea care a trait alaturi de defuncta X a fost persoana A care a locuit acolo de la nastere si dupa casatorie cu familia ei, a ingrijit-o si s-a ocupat si de inmormantatea acesteia, a facut toate pomenile ce sunt in traditia bisericii noastre .Tot persoana A plateste taxe si impozite pe casa si teren de 64 ani timp in care s-a manifestat ca proprietar de drept in fata comunitatii. Impreuna cu familia, persoana A a facut reparatii la casa, a executat imbunatatiri. In 2002 decedeaza persoana B. In 2011 decedeaza persoana A. Dupa moartea celor doi s-a descoperit ca persoana C in certificatul de nastere si cel de casatorie nu are aceeasi parinti ca A si B . Mentionez ca persoana C este cea mai in varsta dintre ei. Astfel fata de persoana A este cu 7 ani mai mare iar fata de B cu 22 ani . In aceste conditii am vrea sa stim daca se poate ataca certificatul de mostenitor.
  Cu stima, Obretin

  • Stimate dle Obretin

   Deoarece nu cunosc actele ce au stat la baza emiterii certificatului de mostenitor va sugerez sa solicitati sprijinul unui avocat pentru studierea dosarului notarial si indrumarea asupra faptului daca sunt temeiuri pentru contestarea acestuia.

 157. Buna ziua,
  Problema mea este ceva mai complexa. Dupa moartea tatalui meu a fost dezbatuta mostenirea. Mama a primit 2/8 din avere iar eu si sora mea am primit cate 3/8. Dupa moartea mamei,in anul 1998, eu am renuntat la 1/8 care mi se cuvenea din partea mamei in favoarea surorii mele. Am aflat de curand ca sora are certificat de unic mostenitor, pe intreaga avere, incepand cu anul 1998 (pentru casa), respectiv anul 2012 ( pentru teren). Pe acel certificat este mentionat despre mine ca ” este straina de succesiune prin neacceptare conform art. 700 Cod Civil”. Exista vreo sansa de a ataca acest certificat? In conditiile in care in document nu se face referire la faptul ca am renuntat la acel 1/8 din partea mamei.

  • Stimata dna Beldie

   Din precizarile dvs nu reiese daca ati dat vreo declaratie notariala de renuntare la succesiune sau, daca ati dat ce s-a mentionat in acea declaratie, si nici daca ati participat la dezbaterea succesiunii, desi acest lucru se intelege din cuprinsul intregului mesaj.

   Daca, doar fata de sora dvs ati declarat ca intelegeti sa renuntati, in favoarea sa, la o cota ce va revenea din succesiune, insa nu v-ati prezentat la notar cand s-a dezbatut succesiunea notarul, in mod corect, a luat act de dispozitiile art. 700 din fostul cod civil, in sensul ca ramaneti straina de succesiune prin neacceptare (in intelesul legii, neprezentarea la dezbarile succesiunii este prezumata neacceptare) eliberand, astfel, certificatul pentru sora dvs fara a interesa intelegerile dvs cu aceasta (vezi si articolul „acceptarea si renuntarea la succesiune”).

   Daca se mai poate face ceva? V-ati putea adresa unui avocat care, pe baza tuturor datelor si documentelor ce i le veti prezenta, precum si din studierea dosarului succesoral, sa va spuna daca este posibil si pentru care motive ati putea ataca certificatul in instanta.
   Cu stima

 158. Buna ziua,
  Dupa decesul tatalui in anul 2009 nu am dezbatut succesiunea.Mostenitori suntem copiii(majori) si mama. Cum procedam sa-i revina mamei si partea noastra de mostenire.

  • Stimate dle Tudor

   Puteti proceda astfel:
   -fie, acceptati succesiunea cel putin unul dintre copii, urmand sa solicitati si partajul succesoral in cadrul procedurii de dezbatere a succesiunii (daca acest lucru nu presupune si alipiri sau dezlipiri de imobile partajul poate fi realizat in cadrul succesiunii chiar daca imobilele nu sunt intabulate)
   -fie, dati declaratie notariala ca intelegeti sa ramaneti straini de succesiune. In aceasta varianta, insa, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, in lipsa copiilor acceptanti ai succesiunii, legea da posibilitatea rudelor defunctului (colaterali: frati, surori, nepoti ai acestora) sa vina la mostenire alaturi de sotul supravietuitor.
   Cu stima

 159. Buna ziua d-na State Florica,
  Un prieten mi-a dat adresa site-lui spunandu-mi ca el s-a adresat d-voastra cu intrebari si ca a primit raspunsuri in timp scurt si la obiect. Raspunsuri care l-au ajutat foarte mult in clarificarea problemelor avute.
  Stimata d-na State, problema mea este urmatoarea:
  Sunt parte intr-un proces de partaj succesoral.Am prezentat o copie a unei declaratii de neacceptare a succesiunii, data in 1993 la notariatul de stat Brasov, de catre partea adversa.Instanta a considerat ca nu e lizibila ( cu toate ca se vad bine obiectul declaratiei, numele declarantului, semnaturile, obiectul declaratiei, numarul de autentificare etc) si a facut o adresa catre CNP Brasov, pentru eliberarea unei copii. In raspunsul CNP Brasov se spune ca nu este inregistrata nici o declaratie data de persoana respectiva.In aceasta situatie ne adresam UNNPR si datorita demersurilor efectuate de aceasta institutie, de aceasta data, CNP Brasov raspunde „ca S-A GASIT INREGISTRATA aceasta declaratie dar mapa cu declaratiile pe 1993, nu se regaseste printre documentele preluate de la tribunalul Brasov”.
  In aceasta situatie d-na State, ce se mai poate face?
  Va multumesc mult.
  Cu stima Romeo O.

  • Stimate dle Obretin

   Site-ul fiind o perioada mai lunga in lucrari de mentenanta am fost in imposibilitatea de a va raspunde mai devreme.
   Din pacate, nu aveti prea multe variante, dar ati putea solicita reconstituirea actului.
   Dat fiind faptul ca reconstituirea actelor notariale a fost data in competenta notarilor doar din anul 1995, anul intrarii in vigoare a legii notarilor, pentru actele notariale incheiate anterior aparitiei legii notarilor competenta reconstituirii apartinea Tribunalului popular in circumscriptia caruia isi avea sediul institutia care a emis actul ( art.8 din Decretul nr.377/1960 pentru organizarea şi funcţionarea Notariatului de stat) si se realiza dupa procedura prevazuta de art 583-535 din fostul Cod de procedura civila. De retinut ca, potrivit art. 584 din vechiul Cod de procedura civila, dar si a art. 1053 din actualul Cod de procedura civila daca actul disparut se afla intro cauza in curs de judecata, competenta de a reface actul apartine si instantei investita cu judecarea cauzei.
   Prin urmare, ati putea sugera avocatului dvs sa solicite chiar instantei sa procedeze la reconstituirea actului si, in subsidiar, pentru cazul in care cererea v-ar fi respinsa, partile implicate in declaratia respectiva ar putea solicita unui notar reconstituirea, iar daca nu obtine actul de la notar, sa solicite Camerei Notarilor repartizarea lucrarii de reconstituire catre un birou notarial.
   Cu stima,

 160. Buna ziua am o intrebare tatal meu a mostenit casa dela bunici,mama mea a decedat an 2014 vroiam sa stiu daca in conditiile de fata tatal meu poate sa vinda casa fara acordul neu si a surori mele dat fiind faptul caci tata nu are nici frati si nici surori
  Nu stiu daca la momentul mosteniri in taxa de succesiune rezulta si mama.
  Va multumesc!

 161. Baciu Doinita Sotul meu a decedat cu o luna in urma si as dori sa fac succesiunea avand in vedere ca nu mai exista mostenitori in afara de un frate care a parasit tara in 1987 si de atunci nu a mai dat nici un semn de viata. Eu nu l-am cunoscut timp de 24 de ani, cat am fost casatorita. Va rog sa-mi raspundeti, care este procedura,in acest caz sa pot face succesiunea ? Va multumesc. In raport cu raspunsul dumneavoastra o sa va rog chiar biroul dv. sa se ocupe de succesiunea mea.

 162. buna ziua! dupa moartea tatului (2012),mama va face succesiunea. Suntem 4 frati si pentru unul exista un act semnat de catre sora mea, ca partea sa este predat fratelui meu, care platit pentru ea, pentru bunuri mobile si imobile…, deci ramanem trei frai si mama ( deci unul dintre frati are 2 parti).
  Fratele meu, care are doua parti, a avut o firma cu sora mea, de la care a cumparat partea ei, prin care au cumparat un apartament pentru mine. Firma este inchisa de mai mult de 20 de ani, apartamentul este cadastrat pe numele mei, de atunci…. Totusi fratele meu vrea acum sa intre si apartamentul in succesiune, dar dupa parerea mea, pentru-ca nu este parte din bunurile familiei, nu are ce sa caute acolo…, este asa?

  Ma am intrebarea mea privind impartirea succesiunii, daca suntem mama si noi (trei frati, dintre care unul are doua parti).
  Multumim pentru ajutor.

  eu si fratele suntem singurii mostenitori sau si mama? matusa noastra vrea sa ne ce cedeze pe cale amiabila drepturile noastre,fara instanta.mama are vreun drept? va multumesc

  • Nu am inteles foarte bine cum a intrat apartamentul in proprietatea dvs, dar, daca cu ocazia dezbaterii succesiunii se va constata ca la data decesului tatalui apartamentul era proprietatea dvs. acesta nu va putea fi inclus in masa succesorala a defunctului. Totusi, pentru un raspuns complet ar fi trebuit sa spuneti exact ce acte au incheiat sora si fratele dvs referitoare la succesiunea tatalui si la apartamentul in discutie.
   In legatura cu modul de impartire a bunurilor defunctului acestea se impart in cote de 1/4 sotia supravietuitoare si 3/4 copii, sub conditia acceptarii succesiunii (prin urmare, daca sora a facut declaratie de renuntare la succesiune aceasta nu va mai fi chemata la dezbaterea succesiunii)

 163. buna ziua! dupa moartea tatului,eu si fratele suntem singurii mostenitori sau si mama? matusa noastra vrea sa ne ce cedeze pe cale amiabila drepturile noastre,fara instanta.mama are vreun drept? va multumesc

  • Mostenitorii tatalui dvs sunt:
   -mama dvs in calitate de sotie supravietuitoare (1/4)
   -dvs. si fratele dvs (3/4)

   Matusa nu are nicio legatura cu mostenirea tatalui dvs, insa, daca va referiti, de fapt, la bunurile bunicilor atunci va trebui sa dezbateti atat succesiunea tatalui, cat si pe cele ale bunicilor si, dupa caz, matusa va putea face declaratie de renuntare la succesiunea parintelui/parintilor sai sau act de partaj succesoral.

 164. Buna ziua,

  As dorii sa stiu ce intrebari se pun martorilor care sunt adusi pentru o succesiune ?
  Si de ce acte au nevoie moartorii pentru a dovedi ca nu sunt rude.

  Multumesc,

  • In cadrul procedurilor notariale succesorale martorii sunt audiati pentru a se stabili persoanele care au, potrivit legii, vocatie la succesiunea defunctului (nu si bunurile succesorale acestea fiind stabilite doar pe baza de inscrisuri), iar declaratiile se dau pe baza actului de identitate si pe proprie raspundere, sub sanctiunea disp. codului penal privind falsul in declaratii.

 165. Buna seara
  Se poate face Certificat de Mostenitor(fiind singurul mostenitor),la niste actiuni care au apartinut defunctului,in alta localitat, decat aceea la care a avut ultima oara domiciliul?

  • Stimata dna Lori

   Indiferent pentru ce bunuri veti solicita eliberarea certificatului de mostenitor notarul competent sa dezbata succesiunea este cel care are sediul biroului pe raza teritoriala a Judecatoriei de la ultimul domiciliu al defunctului.

   Cu stima, State

 166. Buna ziua,
  Bunica mea are 2 copii si un apartament, fica ei nu are copii, iar fiul decedat are 2,cu sucesiunea facuta pe apartamentul sau si al sotiei altul decat cel al bunici. Dupa partea bunicului sa facut sucesiunea pe apartamentul lui si al bunicii, fica renutand la partea ei dupa tata.Apartamentul a fost cumparat de fica cu primul sot, neavand copii, ulterior despartinduse.
  fica a facut contract de vanzare cumparare cu parintii pe apartament pt.a le ramane apartamentul parintilor.Cu al doilea sot care a decedat a locuit separat de parinti, si nu a avut copii dar are 2 nepoti de la o sora al sotului. A vandut garsoniera in care a stat cu sotul si sa mutat la cu mama ei, bunica mea.
  Dupa moartea bunici intra la mostenirea pentru apartament si cei 2 nepoti dupa sotul ficei?
  doar, dupa moartea matusei mele devin si ei mostenitori?
  Daca matusa nu vrea sa vanda apartamentul sa ne dea partea ce e de facut?
  Multumesc pentru raspuns,
  O zi buna!

  • Nepotii ginerelui (sotul fiicei bunicii) nu au drept de mostenire la bunurile bunicii dvs.
   Pe matusa dvs o va mosteni sotul ce se va afla in viata la data decesului sau, iar daca aceasta nu va lasa descendenti (copii) sotul va imparti mostenirea cu nepotii proveniti de la fratele sau.
   Partea bunicii din apartament va reveni fiicei sale (matusii dvs) si nepotilor proveniti de la fiul decedat (inteleg ca dvs sunteti unul din cei doi copii ai fiului decedat), iar daca matusa nu va dori sa va instraineze cota sa, veti putea solicita instantei iesirea din indiviziune asupra apartamentului si atribuirea apartamentului dvs. cu plata unei sulte catre matusa.

 167. Buna ziua.
  Va rog sa-mi dati un sfat.
  Se da o familie,mama-tata-3 copii.Mama si tata au cumparat o casa[sunt amandoi pe actele casei] numai ca tata moare. Dupa 3 ani de la decesul tatalui mama vrea faca succesiune iar copiii sunt de acord ca ea sa faca succesiune pe numele ei.
  Nimeni nu are nici o pretentie la casa,totul trece pe numele mamei. Doar casa e bun comun al familiei[fara masina,cont,etc].
  Se poate face succesiune la notar sau la tribunal pt a termina mai repede? Cam cat dureaza succesiunea si ce costuri implica?
  Multumesc si sper ca m-am exprimat corect.

 168. Buna Ziua

  Tatal meu a decedat acum 2 luni de zile fara a lasa nici un bun imobil sau mobil. Avem o sentinta civila prin care am obtinut drept de proprietate aupra unui teren de 450 de metri, ce revine din mostenirea mamei mele decedata.Terenul se afla intr-un sat in jud Cluj iar domiciliile noastre sunt in sectorul 3. In acest act tatal meu este nominalizat si el alaturi de mine drept urmasi ai mamei mele.Va rog sa imi spuneti: 1. daca certificatul de calitate de mostenitor este suficient ptr a putea beneficia de acea proprietate
  2. daca se poate efectua o vinzare a acelui teren pe baza sentintei si a cadastrului efectuat ca urmare a solicitarii instantei din Cluj
  Cu deosebite multumiri si stima
  maria doina alecu

  • Nu, nu este suficient certificatul de calitate.
   Pentru a putea instraina terenul va trebui, mai intai, sa solicitati dezbaterea succesiunii pentru acest teren biroului notarial care a eliberat certificatul de calitate de mostenitor.

 169. Buna ziua, va rog sa ma-mi raspundeti daca se poate la urmatoarea situatie; socrul meu a cumparat un loc de casa in data de 22 03 1967 cu o chitanta de mana semnata intre el si vanzator si cu 3 martori. Ulterior el si-a ridicat o casa , si-a platit impozit , a fost trecut pe rol la Primarie. In 1991 a decedat ramandand in urma lui 2 fii si o sotie. Unul dintre fii s-a casatorit si a locuit in acea casa . In 2010 a decedat si a ramas in urma lui o sotie si o fiica care au locuit cu soacra care si ea a decedat in 2012. Acum se pune problema de scucesiune intre cele 2 care locuiesc in acea casa si celalat fiu. Care este cota parte care revin atat fiicei decedatului ( inclusiv sotia decedatului,unul dintre fii) si celalat fiu care nu a locuit acolo, atata timp cat acte de proprietate nu exista dar la primarie este trecut ca proprietar tatal decedat in 1991. Mentionez ca dupa niciunul nu s-a facaut nicio succesiune . Daca se poate sa-mi spuneti si daca se fac acte de succesiune la notar sau in instanta si cum se procedeaza daca nu avem decat aceea simpla chitanta de mana de cumparare a locului de casa. Se plateste impozit atat pe casa cat si pe loc. Si daca succesiune il implica si pe cel de-al doile fiu daca el nu locuieste la adresa respectiva sau devin proprietari din start cei care locuiesc in casa din 1991. Va multumesc!

 170. Buna ziua, Suntem 2 frati, tata a murit in 2004, mama traieste. Nu am facut niciun fel de acte de la decesul tatalui. Acum am fost chemat la notar unde cu stupoare am aflat ca mama (!!!) si celalalt frate ma dau in judecata pentru a-mi lua partea de 3/8 Ce sanse am ? Cu multumiri

 171. Buna ziua, Suntem 2 frati, tatal nostru a decedat in anul 2004, mama traieste. Nu s-a facut niciun act dupa decesul tatalui nostru pana ieri, cand am fost citati la un notariat pentru deschiderea succesiunii si am aflat cu stupoare(!!!) ca mama si celalalt frate ma dau in judecata pentru anularea cotei de 3/8 ce imi revine din mostenire. Ce sanse am ? Cu stima ,

 172. Stimata Doamna Notar,
  Bunicii mei din partea mamei au avut doi copii (mama si matusa mea), la inceputul anilor ’70 bunicii mei facut un act de vanzare-cumparare avand ca obiect jumatate din casa unde locuiau, prorietate a lor, pe numele matusei mele. Acest act insa nu facut cu intentia de a transfera proprietatea ci doar ca o masura de protectie a patrimoniului in vederea unei iminente exproprieri, care nu s-a mai intamplat apoi. Intentia bunicilor mei de a realiza doar un act de forma era cunoscuta si de mama ( casatorita cu tatal meu, la acea data) si de matusa mea, beneficiara actului de vanzare-cumparare ( eleva sau studenta la momentul realizarii actului) si ar fi trebuit in timp sa se revina intr-un fel asupra actului sau sa se revina la situatia initiala -prin renuntare in consecinta- in momentul dezbaterii primei succesiuni la decesul parintilor . Bunicul meu a decedat acum 23 de ani, nu s-a dezbatut succesiunea dupa dansul iar matusa mea se comporta ca o proprietara de drept asupra jumatatii sale de casa ( modificari fara consultarea mamei mele, investitii proprii) .
  Intrebarea mea este urmatoarea: in urma decesului bunicii mele cand matusa mea si mama mea vor dezbate succesiunea dupa ambii parinti iar matusa mea va considera valid actul de vanzare cumparare, mama mea ar putea sa invoce donatia simulata facuta de parinti fata de matusa mea si sa ceara sa reintre in masa succesorala si cu jumatatea instrainata prin actul de vanzare ( eventual cu motivatia ca matusa mea neavand venituri in acel moment nu ar fi putut sa plateasca pretul)?
  Daca s-ar fi dezbatut succesiunea dupa bunicul meu acum 23 de ani, la decesul acestuia, si mama n-ar fi invocat donatia simulata ci ar fi acceptat actul de vanzare cumparare ( si cotele de succesiune rezultate din acest fapt), la moartea bunicii mele si dezbaterea succesiunii dupa dansa, mama ar mai fi in drept sa invoce donatia simulata?
  va multumesc mult.

 173. Problema mea este mai complicata.Bunicii mei au beneficiat de un 2 terenuri in urma legii cu retrocedarile si aceste terenuri au fost luate de unchiul meu (frate bun al tatalui meu si mai mentionez ca tatal meu este decedat de 40 ani).Unchiul meu ne-a spus ca aceste terenuri care le-a luat si de care trebuia sa beneficiem si noi nepotii,i-au fost lasat lui de bunicii mei.A reusit sa ne pacaleasca de faptul ca aceste terenuri sunt luate pe numele lui de aceea noi cei care eram indreptatiti sa primim o parte din aceste terenuri datorita faptului ca si tatal meu avea dreptul la o parte egala cu el nu am facut nici un fel de cercetari si unchiul meu a construit pe un teren o casa in urma cu 10-15 ani.Nu ne-a mai interesat aceasta poveste insa in urma cu doua luni unchiul meu a decedat si a iesit la iveala faptul ca aceste terenuri nu erau pe numele lui ci pe numele bunicilor mei (decedati) asadar avem si noi dreptul la o parte din aceste terenuri.Mai mult decat atat pentru ca nu avea actul de proprietate pe numele lui casa este construita fara autorizatie,desi este construita de 10-15 ani.In total la mostenire dupa bunicii mei trebuia sa vina tatal meu,unchiul meu si inca 2 frati care sunt acum toti decedati si dreptul la mostenire il am eu cu verisorii mei.Problema este ca verisorii mei au pus mana pe actele terenurilor si al casei si s-au facut stapani acolo si eu nu stiu ce sa fac si de unde sa incep cercetarile ca sa stiu in primul rand marimea terenurilor si locatia lor.A unui teren unde este construita casa ,cunosc locatia dar a celuilalt nu o stiu.Si dupa ce aflu marimea ternurilor si locatia lor ce fac pentru a intra in posesia partii care mi se cuvine.Asta vreau sa stiu, care este masa succesorala (ternurile ramase mostenire) de la bunicii mei, cum aflu care este locatia lor, cum intru in posesia partii care mi se cuvine si ce taxe am de platit.In cazul in care verisorii mei il vand sau il instraineaza fara acceptul meu ce pot sa fac?Va multumesc !

 174. Buna ziua, sotul meu a decedat si la interval de un an au decedat si perintii lui, socrii mei, toate astea s-au intamplat acum 15 ani, eu am o fetita de 18 ani, intrebarea mea este ce drepturi avem eu si fetita mea de pe urma socrilor pentru ca a ramas o casa si 6 ha de pamant dar sotul meu decedat mai are 3 frati care sant in viata, tin sa mentionez ca noi nu am avut alte bunuri doar ce a ramas de la socri, va multumesc

  • In conditiile in care toti fratii sotului dvs au acceptat succesiunea parintilor lor veti mosteni impreuna cu fetita cota de 1/4 pe care ar fi mostenit-o sotul daca ar fi fost in viata.

 175. Buna seara!
  Acum 29 ani cind m-am maritat soacra ne-a promis casa , curtea si gradina mie si sotului meu. Anul trecut am vrut sa rezolvam hartiile legal sa ne punem casa pe nume. Deoarece pe avere in 1996 sa facut titlu de proprietate a trebuit prima data sa intabulam pe soacra. Pentru ca avea 85 de ani, ne-am gindit sa facem si pina atunci un testament.

  Intre timp soacra a murit, si noi ne-am prezentat la succesiune., cu extrasul de carte funciara(care intre timp s-a facut) si cu testamentul in care , mie si sotului meu ne lasa soacra casa curtea si gradina in proportie de 50-50 %. Ea mai are un fiu , care locuieste in alt judet, departe de casa.

  In extras apare casa, curtea si gradina toate pe numele soacrei, cota parte 1/1. Mare mi-a fost mirarea cind notarul ne.a spus ca prima data se face succesiunea dupa socru. ca impreuna au construit casa. Asta si inteleg. Dar dupa acea sa facut si succesiunea dupa soacra, unde eu figurez cu 3/8 parti, sotul cu 3/8 parti si cumnatul cu 2/8 parti. Cind am intrebat de notar cum vine asta , mi-a raspuns ca o sa vad cind voi primi noul extras de carte funciara.

  Astazi ne-a trimis noul extras, unde dupa soacra sotul mosteneste 15/64 parte, eu 15/64 patre si culmea si cumnatul 10/ 64 parte.

  Intrebare: Daca noi am avut testament numai pe numele nostru, ca asa a vrut soacra sa ne lese noua casa, din partea ei de ce mosteneste si cumnatul? Nu trebuia sa -si dobindeasca dreptul la mostenire prin tribunal?

  Sau daca e legal sa mosteneasca si el, cum se poate ca eu mostenesc 15/64 cat si sotul , pe baza testamentului, si sotul in calitate de fiu nu mosteneste nimic ?

  • Stimata dna Elisabeta

   Are si fratele dvs o cota parte din acest imobil intrucat si el l-a mostenit pe tatal dvs.
   Din pacate, in lipsa actelor in baza carora s-a facut intabularea imobilului nu pot sa formulez vreo opinie privitoare la cotele mentionate ca fiind cele inscrise in Cartea Funciara pentru fiecare dintre dvs.
   Cu stima, State

 176. Buna ziua.
  in urma decesului sotului ,trebuie sa facem succesiunea,eu si fica
  mentionez ca am un ap.2 camere confort 2,zona B, BRASOV, cota1/2 eu si 1/2 sotul. Va rog daca se poate un calcul extimativ pentru plata la notar.Multumesc

 177. Buna ziua
  va rog daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii.Mama mea a decedat luna trecuta.Dorinta ei a fost ca eu sa fac actele de succesiune pe numele meu.Ea a fost despartita de tatal meu cand eu aveam 3 ani.Intre timp s-a recasatorit si in timpul celei de-a doua casnicii a mostenit acesta casa de la mama ei care a decedat.Cu sotul ei a mai avut un baiat care acum are 16 ani.Deci in acest moment familia e formata din : tatal meu vitreg,fratele meu de mama si eu.Tatal meu vitreg a spus ca va face acel act prin care renunta la orice pretentie la aceasta casa.Ma intereseaza ce anume trebuie sa fac eu in continuare si cu aproximatie care ar fi costurile acestor proceduri
  va multumesc anticipat

  • Stimata dna Andreea
   Daca tatal dvs vitreg doreste sa renunte la succesiune (aceasta insemnand ca renunta la partea sa din toate bunurile ce i s-ar cuveni de pe urma mamei dvs, nu doar la partea sa dintrun anumit bun) va trebui ca acesta sa dea o declaratie notariala de renuntare la succesiunea defunctei, urmand ca apoi dvs sa solicitati dezbaterea succesiunii unui birou notarial din raza teritoriala a localitatii unde mama a avut ultimul domiciliu. In acest caz, mostenirea o veti imparti in mod egal cu fratele dvs vitreg.
   Daca, insa, dorinta tatalui vitreg este de a renunta la partea sa doar din casa, nu si din celelalte bunuri ale mamei dvs, atunci acesta va fi trecut in certificat alaturi de dvs., copii, urmand ca ulterior obtinerii certificatului de mostenitor (sau odata cu emiterea acestuia, daca imobilul este intabulat) sa efectuati partajul succesoral asupra casei in urma caruia dvs sa preluati partea tatalui din aceasta.
   In privinta costurilor, nu va pot spune cuantumul acestora in lipsa unor detalii privind bunurile ce le veti declara la succesiune si, daca este cazul, modul de impartire al acestora prin partaj succesoral. Pentru amanunte in acest sens, puteti apela la orice birou notarial caruia sa ii dati detaliile nesesare efectuarii unui calcul estimativ.
   Cu stima, State

 178. Stimata doamna notar,
  Dupa decesul mamei mele im 2000, nu am facut succesiune deoarece ramasese doar un loc la cimitir de 6 mp. Acum se impune deschiderea succesiunii pentru preschimbarea actului de concesiune al locului de veci. Ce acte ar trebui sa aduc din partea surorii mele – care renunta la partea ei de mostenire in favoarea mea si este cetatean francez, cu domiciliul in Franta, nu se poate deplasa in Romania – pentru a incheia aceasta succesiune ?
  Va multumesc,
  Viorica Mihaescu

 179. In urma partajului, eu am ramas cu apartamentul cu conditia sa-i platesc o suma de bani fostului meu sot. Acesta a decedat. Din casatorie avem o fiica care acum este majora. Pot sa-i platesc ei aceasta datorie pt ca apartamentul sa fie degrevat de sarcini? Se poate face asta prin notariat?

 180. Buna ziua !Sotul meu si fratele lui sunt mostenitorii legali ai apartamentului in care locuim,in urma decesului parintilor.Precizez ca nu a fost efectuata nici o succesiune in prezent(nici dupa moartea soacrei si nici a socrului).Sotul meu a fost singurul care a avut grija de ei cat au fost la pat.Problema este ca noi dorim sa facem succesiune pentru a se putea vinde apartamentul,dar fratele sotului nu doreste sa faca succesiune si nici sa vanda,din motive personale.Prima intrebare a mea ar fi : 1)Ce ne sfatuiti sa facem in cazul in care fratele lui nu doreste acest lucru? si a doua intrebare : 2)Daca unul din mostenitori nu merge la notar sa semneze in decurs de un an acceptarea mostenirii(aici se incadreaza cumnatul meu) poate pierde mostenirea?Va multumesc pentru timpul acordat !

  • Stimata dna Alina
   Daca unchiul dvs va face dovada ca a acceptat, in mod expres sau tacit, succesiunile ramase de pe urma parintilor (termenul de optiune succesorala este de 6 luni, pentru persoanele decedate inainte de 01 octombrie 2011 si de 1 an pentru cele decedate dupa aceasta data) atunci tatal dvs va putea solicita notarului (daca si fratele sau va fi, insa, de acord) sau prin actiune in instanta ca, odata cu dezbaterea celor doua succesiuni, sa se incheie si partajul succesoral asupra apartamentului respectiv.
   Daca unchiul nu va putea face, insa, dovada ca a acceptat, intr-una din modalitatile precizate mai sus, succesiunile parintilor sai tatal dvs va putea solicita dezbaterea acestora si, daca va fi declarat unicul mostenitor, petru vanzarea apartamentului nu va mai avea nevoie de acordul fratelui.
   Precizez, insa, faptul ca nu trebuie confundata acceptarea succesiunii (act de vointa unilaterala a persoanei cu vocatie succesorala de a accepta sau nu mostenirea si care, intradevar trebuie facut in termenul legal de 6 luni sau 1 an, dupa caz) cu dezbaterea succesiunii, procedura speciala realizata in fata notarului sau a instantei in care sunt stabiliti mostenitorii, cotele de mostenire si masa succesorala, procedura care poate avea loc atat in termenul de optiune succesorala, cat si dupa expirarea acestuia. Indiferent cand se initiaza procedura de dezbatere a succesiunii (legea nu stabileste un anumit termen in care aceasta trebuie sa se realizeze) persoana care are vocatie succesorala si doreste sa vina la mostenire trebuie sa faca dovada ca a acceptat-o in termenul de optiune, in caz contrar aceasta riscand sa nu mai poata fi declarata mostenitor.
   Cu stima, State

 181. Buna ziua,
  Mama mi-a murit in 2003 iar tatal in 2013,am facut succesiunea in 2005 numai pentru locul de ceci la un anumit notar.
  Vreau sa ma lamuriti daca pot continua dezbaterea succesorala cu alt notar altul decat cel cu care am inceput in 2005 deoarece preturile dezbaterii succesorale ma avantajeaza la altii.
  Va multumesc anticipat.

 182. In urma decesului tatalui meu am ramas: mama, eu (fiica) si fratele vitreg (din prima casatorie a tatalui). Am inteles ca mamei ii revine 1/4 din mostenire, iar noua, copiilor, 3/4. Am doua intrebari:
  1.In cazul in care mama se imbolnaveste si pateste ceva, partea ei de mostenire(inca nedezbatuta)se imparte amandurora? Precizez ca nici mama, nici eu nu ne dorim acest lucru.
  2.Daca fratele tergiverseaza dezbaterea mostenirii, ce este de facut?Multumesc mult.

  • Stimata dna Leila
   Potrivit legii copii mostenesc averea parintilor lor (succesiune legala).
   Prin urmare, fratele dvs vitreg ii mosteneste doar pe parintii sai nu si pe mama dvs.
   Cu stima, State

 183. Bună ziua,
  După decesul tatălui cei trei copii legitimi ai parintilor și mama noastră am mers la notar și am depus actele pentru a dezbate mostenirea pe partea tatălui, doi din cei trei copii am cedat partea de drept în favoarea mamei. Actul final eliberat de notar stipula că al treilea copil detine 3/4 părți și mama 1/4 părți din partea tatălui, doleanța celor doi frați nu a fost luată în considerare pe considerente legale, notarul motivând altfel nu se poate asta este legea.
  Vă rog să-mi confirmați dacă este corectă afirmația notarului și ce ne sfătuiți să facem în această situație.
  Vă mulțumesc,

  • Stimate dle Dinu

   Notarul a procedat corect.

   Potrivit Art. 1.121. – (1) din noul Cod Civil „Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor”, iar la pct (2) acesta precizeaza ” Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea”.

   Cu alte cuvinte, deoarece, din momentul renuntarii, ati fost considerati straini de succesiunea tatalui partile dvs au fost transmise, de drept, fratelui si nu mamei deoarece, indiferent daca ati fi renuntat sau ati fi acceptat succesiunea, cota mamei nu s-ar fi schimbat (tot 1/4 ar fi dobandit), in schimb, cel de-al treilea frate ar fi avut doar 3/12 (respectiv 1/4) daca ati fi acceptat succesiunea toti cei trei frati.
   (legea, pe de o parte, prezuma ca renuntatorului ii este indiferent ce se intampla cu partea sa, iar pe de alta parte, considera ca renuntarea „in favoarea” unui succesibil a carei cota nu este afectata de optiunea renuntatorului reprezinta o liberalitate, ori, acest lucru nu se poate face decat daca succesiunea este acceptata, deoarece nu poti dispune de ceea ce nu ai).

   Prin urmare, nu ati fi putut majora cota mamei decat daca ati fi acceptat succesiunea si ati fi facut, fie partaj succesoral prin care ati fi dat mamei partile dvs, cu sau fara sulta (c/val cotei dvs) fie, i-ati fi donat/vandut aceste cote .
   Neacceptand succesiunea nu puteati dispune de cotele dvs, deoarece nu le-ati dobandit.

   Din pacate, multe persoane cad in aceasta greseala atunci cand considera ca, renutand in favoarea unei persoane, automat cotele vor trece, in virtutea dorintei lor, in partimoniul acesteia (am mai atras atentia asupra aspect si cu alte ocazii pe forum).

   Ce se mai poate face acum?
   Dvs, renuntatorii, nimic.
   Singurul care ar putea transimte o anumita catime catre mama dvs. este fratele dvs, insa, acest lucru este exclusiv la libera sa apreciere.

   Cu stima, State

 184. Buna ziua

  As dori sa stiu daca se poate obtine un certificat de mostenitor fara a deschide un dosar de succesiune? Am nevoie de ecest act de mostenitor la solictarea companiei de leasing care detine momentan masina tatalui meu. Tatal meu a decedat in urma cu 4 luni iar masina momentan este in proprietatea companieni de leasing, tatal meu fiind doar utlizator pe tot parcursul perioadei de leasing. La finalul perioadei de leasing vreau sa transcriu masina pe mama mea.

  Multumesc mult!

  • Stimata dna Munteanu
   Obtinerea certificatului de mostenitor / de calitate de mostenitor / de legatar poate avea loc doar parcurgand procedura dezbaterii succesiunii.
   Prin urmare, raspunsul este negativ.
   Cu stima, State

 185. Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Bunica mea este paralizata de 6 ani si are 87 de ani, si din cei 4 copii ai ei doar 2 o ingrijesc. ce acte ar trebui sa incheie cei doi copii asupra casei si a pamantului aferent pe care aceasta o detine astfel incat ei sa pastreze casa in intregime dupa deschiderea succesiunii? un contract de intretinerear ar fi valabil? As mai mentiona ca dezaterea succesiunii bunicului meu, care a decedat in urma cu 10 ani, nu a avut loc.

  • Stimata dna Anamaria
   Daca imobilul (casa si terenul) a fost dobandit de bunica impreuna cu bunicul, in timpul casatoriei lor, bunica nu poate instraina intregul imobil ci doar partea sa din acesta (5/8) restul apartinand celorlalti mostenitori ai bunicului. Deci, va trebui sa dezbata succesiunea de pe urma acestuia.
   Daca imobilul a fost dobandit doar de bunica, aceasta il poate intraina fara a se mai pune problema dezbaterii succesiunii de pe urma bunicului.
   Forma actului de instrainare poate fi oricare: intretinere, vanzare, vanzare cu clauza de intretinere, donatie, etc. Avand in vedere, insa, precizarile dvs., in cazul in care exista posibilitatea ca oricare din ceilalti 4 copii sa aiba interesul sa conteste actul de instrainare sfatul meu este:
   – sa analizati daca nu este mai bine sa incheie alt act decat de intretinere (in cazul in care ar fi influentata de unul din ceilalti copii sa atace in instanta actul pentru neandeplinirea obligatiei de intretinere, caz in care copiilor dobanditori ai imobilului le-ar fi destul de greu sa faca dovada contrara, actul poate fi desfiintat fara posibilitatea recuperarii cheltuielilor facute cu intretinerea),
   – indiferent ce act se va hotari sa faca, sa solicite IML-ului un certificat medico-legal pentru ca, daca va fi nevoie, sa se putea dovedi ca la data semnarii contractului avea discernamantul necesar pentru a face instrainarea in conditiile mentionate in contract.

   Cu stima, State

 186. Buna ziua stimata d-na State Florica,
  Sincer, va multumesc din tot sufletul ca existati.Sunteti printre putinele persoane care raspund prompt si la subiect intrebarilor puse.Spun asta fiindca am mai apelat la d-voastra si raspunsurile au fost asa cum am afirmat mai sus.Acum problema este urmatoarea:sunt parte intr-un proces de mostenire.Am prezentat in instanta o declaratie notariala.Cu toate ca se putea citi:numele declarantului,data la
  care a fost data,numele notarului,numar incheiere autentificare,semnatura etc,instanta a decis ca nu este lizibila,si a facut o adresa la camera notarilor pentru a obtine o copie.Dupa aproape o luna raspunsul a fost ca nu exista acest act.In aceasta situatie ce ma sfatuiti sa fac?Va multumesc din inima si va doresc multa sanatate

 187. buna ziua, as dori sa stiu sa stiu ca in cazul unui testament pe care il face o prietena in favoarea mea, mai exact imi lasa apartamentul, acesta este atacabil de catre doi veri pe care ii are. As dori sa stiu ce acte in plus ii trebuie in afara de testament trebuie ca acesta sa nu fie atacabil sau atacabil cu sanse mici de reusita. Va multumesc.

  • Stimata dna Otilia
   Testamentul poate fi, nu doar revocat (de insasi cel ce l-a facut) dar poate fi si „atacat” in special de persoanele cu vocatie succesorala in scopul aducerii in masa succesorala a bunurilor testate, iar pentru a face acest lucru este nevoie ca aceste persoane sa justifice un interes legitim. Sansele de reusita in actiunea lor ar putea fi, insa, micsorate daca, spre exemplu, la data intocmirii testamentului prietena dvs va prezenta notarului un certificat medical (eu sugerez obtinerea de la IML a unui certificat medico-legal) care sa confirme existenta discernamantului testatoarei in raport cu actul ce urmeaza a-l intocmi.
   Precizez, inca odata, ca verii dvs., in virtutea dreptului de acces in justitie, vor putea contesta in instanta testamentul chiar si in acest caz, dupa cum vor putea ataca orice act ar intocmi prietena dvs, inclusiv de vanzare (o varianta pe care ar trebui sa o luati, de asemenea, in calcul). Sansele de reusita vor fi, insa, mult diminuate daca, indiferent de actul pe care l-ar intocmi, va prezenta notarului si certificatul medico-legal.
   Cu stima, State

 188. Buna ziua.
  Bunicii mei(bunica decedata) au 3 copii. I-au facu act pa casa doar unuia , care de curand a decedat(40zile). Acum urmasi sunt mama, bunicul si copii celuilalt frate, care e si el decedat.
  Bunicul vrea sa faca succesiunea, dar verisoarele mele nu vor, deoarece vor mai mult decat li se cuvine (bunicul vrea sa-i lase partea lui mamei mele).
  Cum se procedeaza sa faca succesiunea, daca verisoarele nu sunt de acord?
  Va multumesc !
  PS: Bunicul a primit hartia pentru a putea incepe succesiunea, doar el a primit.

 189. Buna ziua
  Va rog ,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns in privinta procedurii si documentelor necesare pentru eliberarea unui supliment la certificatul de mostenitor.
  Pe scurt,detin din anul 2012 certificat de unic mostenitor al ambilor parinti decedati si am primit in prezent,pe numele tatalui,un titlu de plata despagubiri de la ANRP.
  Sunt necesare,din nou,aceleasi documente ca la deschiderea succesiunii(anexa 23,24,certificate deces etc..),precum si prezenta martorilor?
  Va multumesc mult.

  • Pentru obtinerea suplimentului la certificatul de mostenitor se depun certificatul de deces, certificatul de mostenitor initial si actele de proprietate pentru bunurile nou declarate in cadrul acestei proceduri nemaifiind nevoie de anexa 24 sau de declaratii de martori, insa, pentru o lista completa a actelor de care veti avea nevoie, va sugerez sa luati legatura cu biroul notarial care a emis primul certificat de mostenitor, aceasta deoarece suplimentul va fi emis de acelasi birou notarial.

 190. Stimata D-na notar ,tatal meu a decedat recent,mama traieste , din aceasta casatorie au rezultat trei copii. T
  oate actele bunurilor dobandite in timpul casatoriei lor sunt pe numele mamei. Noi copii,de comun accord am vrea sa nu ‘faramitam’ aceasta mica avere , pana dupa decesul mamei.Ar fi bine sa amanam succesiunea , sau nu .Ce inplicatii ar putea avea o succesiune dezbatuta mai tarziu , ma refer la pretul in bani al succesiunii , si la ce ar mai putea implica aceasta amanare .

 191. Buna ziua ! As avea si eu o intrebare ! In urma desesului ambilor parinti ,3 fii mostenesc un apartament . intrebare : daca in urma succesiuni 2 dintre fii doresc vinzarea apartamentului ! se poate face viinzarea tinind cont de faptul ca al treilea nu doreste vinzarea apartamentului ?? Multumesc anticipat de raspuns !!!

  • Asa cum am mai raspuns si anterior intregul apartament poate fi instrainat numai cu acordul tuturor coproprietarilor. Ati putea instraina, totusi, cotele indivize ce va apartin din acel apartament (evident, daca veti gasi cumparator care sa cumpere in aceste conditii).

 192. Buna ziua, va multumesc pt lamuriri.
  Vreau sa va intreb daca eu vreau sa cumpar un apartament, sau primesc o mostenire de la parintii mei , exista vreo solutie, astfel incit , sotul meu sa nu aiba nici un drept la acestea?
  exista o varianta , alta decit divortul ?
  Multumesc mult .

  • Inainte de a va raspunde tin sa precizez ca situatia difera in functie de modul de dobandire a imobilului. Daca l-ati cumpara in timpul casatoriei apartamentul ar deveni bun comun cu sotul insa, daca l-ati primi mostenire singura proprietara a acestuia ati fi dvs. (sotul ar putea dobandi parte / intregul apartament numai dupa decesul dvs)
   Raspuns – o solutie ar fi incheierea unei conventii matrimoniale. Pentru amanunte referitoare la conditiile incheierii acestei conventii va sugerez sa solicitati relatii oricarui birou notarial.

 193. Buna ziua, as dori sa va intreb : Sint casatorita de 9 ani si am un copil minor. Sotul meu are un copil din prima casatorie ,copil care sta cu mama lui.Va intreb,ipotetic, daca sotul meu moare , copilul lui din prima casatorie are vreun drept la apartamentul cumparat de mine inainte de a fi casatorita? dar , daca mor eu ? Va multumesc

 194. Buna ziua
  As avea o nelamurire intr-un caz de succesiune si va rog sa ma lamuriti. Socrul meu a decedat acum o luna . A fost casatorit si a avut doi copii, o fata si un baiat . Baiatul a decedat si el acum cinci ani , a fost casatorit si in urma casatoriei are o fata . Mentionez ca la data decesului a fost despartit legal de sotie. In urma decesului socrului meu a ramas un imobil .Deci la succesiune sunt soacra mea , fata si nepoata . V-as ruga sa imi spune-ti care sunt procentele de mostenire in aceasta succesiune, cat revine fiecarui mostenitor. Va multumesc !

 195. Buna ziua,

  Revin cu informatia ca decesul defunctului s-a intamplat in urma cu aproape 5 ani. Ce tip de Declaratia de renuntare la succesiune trebuie depusa?

 196. Buna ziua,

  Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns sau confirmare pentru urmatoarele:
  In urma decesului tatalui meu, se doreste deschiderea actiunii de succesiune, pentru trecerea unui bun mobil (autoturism) pe numele meu. Partile mostenitoare suntem eu, mama si fratele meu. Mama este stabilita in teritoriul unui stat membru U.E. (Italia) si va trimite declaratia de renuntare la succesiune intocmita la un birou notarial din Italia, urmand ca fratele meu sa faca acelasi lucru la biroul notarial din Bucuresti. va rog sa imi confirmati daca declaratia mamei este la fel de valabila, ca in cazul in care ar fi depus-o unui birou notarial local, referindu-ne la faptul ca Italia si Romania sunt state membre U.E.

  Cu respect,
  Paul Craciun

  • Buna ziua
   Deoarece Romania si Italia sunt membre semnatare a Conventiei de la Haga incheiata la 5 oct. 1961, pentru ca declaratia sa poata fi folosita in Romania este obligatoriu ca aceasta sa fie apostilata de procurorul republicii de pe langa Tribunalul in a carui jurisdictie a fost emisa declaratia.

 197. Acum 15 ani, eu si fratele meu am dezbatut succesiunea dupa parintii nostri, pentru bunurile imobile. Recent am aflat ca existau certificatele de actiuni la SIF Moldova. Se poate redeschide procedura succesorala? In ce conditii? Care sunt etapele care trebuie parcurse? Poate unul dintre noi, cu procura de la celalat, sa actioneze in toate fazele actiunii?
  Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua
   Da, puteti solicita notarului care a emis primul certificat de mostenitor, suplimentarea succesiunii cu aceste actiuni.
   Pentru dezbaterea succesiunii oricare dintre dvs., mostenitorii, puteti fi reprezentat de catre celalalt in baza unei procuri speciale data in acest sens.

 198. Stimati Domni,
  In octombrie 2013 tatal meu a decedat. Mama traieste si mai am un frate. Eu locuiesc in strainatate. Mama mea imi solicita sa incepem procedura de succesiune. Eu nu am nici o pretentie, nu doresc nimic. Pentru mine este destul de costisitor sa vin in tara si sa stau o perioada pana la finalizarea procedurilor. Ce solutie imi oferiti???

  • Stimate dle Bunea
   1) Daca nu doriti sa va declarati mostenitor al tatalui dvs si nu ati facut declaratie de acceptare a succesiunii puteti sa va adresati, fie unui notar din localitatea unde va aflati, fie Consulatului/Ambasadei Romaniei din acea tara pentru autentificarea unei declaratii de renuntare la succesiune.
   Precizez ca, in cazul in care veti face declaratia la notar, pentru ca aceasta sa poata fi folosita in Romania, este posibil (daca legislatia tarii in care va aflati prevede acest lucru) sa fie necesara aplicarea apostilei pe aceasta declaratie (informatii in acest sens si despre institutia care va aplica apostila puteti lua chiar de la notarul care ar urma sa autentifice declaratia). Daca, insa, veti face declaratia la Consulatul/Ambasada Romaniei nu veti mai fi obligat sa indepliniti aceste formalitati de apostilare.
   2) Daca, totusi, veti dori sa fiti declarat mostenitor, puteti face o procura prin care mandatati o persoana din Romania sa va reprezinte in procedura de dezbatere a succesiunii (aceleasi precizari referitoare la apostilare sunt aplicabile si in cazul procurii).
   Cu stima, notar State

 199. Pot alege un notar din sectorul 4,desi decedata a avut ultimul domiciliu in sectoorul 3 pentru stabilirea succesiunii ?Cand se platesc taxele notariale pentru succesiune,iar valoarea lor poate fi aflata anticipat de la notarul respectiv ? Va multumesc

  • Stimate dle Badoi
   Da, puteti alege oricare birou notarial, indiferent in ce sector acesta isi are sediul.
   Taxele notariale se achita ulterior formularii cererii pentru dezbaterea succesiunii, pe parcursul derularii procedurii de dezbatere a succesiunii, dar nu mai tarziu de ziua in care veti semna Incheierea finala in baza careia vi se va elibera certificatul de mostenitor (de regula, conform practicii notariale, plata se face in ziua in care se elibereaza certificatul)
   Cuantumul taxelor vi se va comunica de catre notarul care va instrumenta cauza succesorala, cu titlu estimativ cand ii veti prezenta documentele, iar cuantumul exact in ziua achitarii acestora, intrucat acestea depind de cursul valutar BNR din ziua platii.
   Cu stima, notar State

 200. Buna seara!
  Tatal meu a decedat in urma cu 9 ani, iar ca mostenitori au ramas mama si inca un frate al meu, toti in viata. Pentru ca, din varii motive, fratele meu nu vrea sa discutam fata in fata, am primit o invitatie scrisa din partea unui avocat (nu notar), care ma invita sa discutam succesiunea, fara a avea un numar de contact trecut pe invitatia respectiva, sa vad despre ce este vorba. Intrebarile mele ar fi:
  1. Sunt obligata cumva sa ma prezint la biroul acestui avocat? Mentionez ca ar trebui sa ma deplasez aproximativ 200 km si nu pot din cauza serviciului.
  2. Care este cota succesorala a celor implicati (sotia defunctului si cei 2 copii)?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul prompt!
  O seara buna!

  • In mod normal „invitatia”” ar fi trebuit sa contina si datele de contact ale cabinetului de avocatura insa, pentru a putea lua informatii despre motivul invitatiei, puteti afla date despre acest cabinet de avocatura adresandu-va Baroului avocatilor din care acesta face parte (banuiesc ca acest lucru reiese din continutul inscrisului). Personal, necunoscand motivul convocarii, nu va pot spune daca aveti obligatia sau doar optiunea sa dati sau nu curs acestei invitatii.
   In privinta cotelor de mostenire, acestea sunt:
   – 1/4, sotia supravietuitoare si
   – 3/4, descendentii (copii) impreuna.

 201. Buna ziua, am o intrebare legata de un proces de succesiune.

  Strabunicul meu a avut 3 copii: Stroe, Tudora si Anica. Inainte de a deceda a trecut tot pamantul pe care il detinea copilului Stroe, deoarece fetele erau minore.
  In timpul vietii sale bunicul meu Stroe a trecut pe numele Tudorei partea de pamant care i se cuvenea dar nu a primit nici o solicitare din partea Anicai sau a familiei ei.
  Bunicul Stroe cat si surorile sale au decedat, insa pentru averea bunicului Stroe nu s-a facut succesiune (avea 4 copii, insa unul dintre ei -tatal meu, a decedat intre timp).
  Acum fiul Anicai vrea o parte din mostenirea mamei sale. Are acesta vreun drept legal asupra pamantului trecut pe numele bunicului meu?

  Daca da, cum i se poate da acesta dreptul pentru a se face succesiunea catre unchii mei? Eu si mama ca mostenitoare a tatului meu ar trebui sa fim implicate?

  Multumesc frumos,
  Mirela

  • Stimata dna Mirela
   Daca strabunicul si bunicul Stroe au dat terenul prin acte de instrainare (vanzare, donatie, etc) mostenitorii lui Anica nu mai pot mosteni partea ce i s-ar fi cuvenit acesteia din terenul provenit de la tatal sau. Daca asa stau lucrurile, dar se doreste ca partea Anicai sa fie transmisa mostenitorilor acesteia, ar trebui dezbatuta succesiunea bunicului Stroe iar mostenitorii sai ar trebui sa vanda partea ce i s-ar fi cuvenit Anicai mostenitorilor acesteia (in acest caz, dvs si mama dvs, in calitate de mostenitori ai tatalui dvs, ar trebui sa semnati contractul alaturi de ceilalti mostenitori ai bunicului Stroe).
   As dori, insa, sa considerati raspunsul meu ca fiind unul dat sub rezerva confirmarii, pe baza de documemte, a ipotezei avuta in vedere mai sus deoarece, daca, din analiza documentelor, se constata ca fiind alta situatia reala, va diferi si raspunsul corect la intrebarea dvs. Prin urmare, pentru a obtine informatii complete va sugerez sa va adresati oricarui notar sau chiar avocat caruia sa-i prezentati toate actele pe care le detineti.
   Cu stima, notar State

 202. Buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
  In luna mai a.c. socrii mei au decedat la diferenta de o zi unul fata de celalalt,mai precis pe 10.05.2013 si 11.05.2013.
  Sotul meu este singurul copil al acestora.Unica mostenire pentru care trebuie efectuata succesiunea este un apartament de 2 camere,achizitionat de catre socrii mei prin contract de V-C in timpul casatoriei dansilor,sa spunem evaluat la aproximativ 45000 euro.Ca mentiune,sotul meu este casatorit cu mine de 14 ani,avem un copil minor impreuna,insa nu stiu daca acest aspect are vreo relevanta.
  Va rog sa imi spuneti pasii ce trebuie urmati pentru a deschide succesiunea si nu in ultimul rand,toate taxele/costurile acesteia.Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul dvs.
  O seara placuta!

  • Stimata dna Negoita
   Trebuie sa va adresati unui birou notarial din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctilor pentru dezbaterea celor doua succesiuni
   In privinta costurilor, trebuie sa aveti in vedere ca acestea se stabilesc,m separat, pentru fiecare succesiune in parte.
   Daca, de pe urma socrilor dvs, a ramas un singur bun (apartamentul), iar valoarea de expertiza a acestuia ar fi de 44oooEuro, rezultatul ar fi urmatorul:
   1) De pe urma primului socru decedat
   – Valoare bun – 1/2 (101250lei) Deoarece apartamentul a fost dobandit de ambii soti, la aceasta succesiune se va discuta doar cota de jumatate a acestuia, cealalta cota de 1/2 fiind prezumata ca apartinand sotului sau.
   -Onorariu – 900lei (daca notarul este platitor de TVA, veti mai plati 216lei TVA) – pentru succesiune
   – 200lei – pentru autentificarea actului de lichidare a patrimoniului defunctului (act obligatoriu, pentru a se putea elibera certificatul de mostenitor)
   – 152lei, intabulare in Cartea Funciara (daca apartamentul este intabulat)
   2) De pe urma celui de-al doilea defunct
   – valoare bun – 5/8 (126.563 lei) Se va avea in vedere atat cota proprie de 1/2, cat si cota de 1/4 (1/8) mostenita de la sotul sau.
   – Onorariu – 1000lei (plus 240lei TVA, dupa caz)
   – 190lei, intabulare in Cartea Funciara (evident, daca apartamentul este intabulat)
   3) Alte costuri (extras informativ CF, legalizari, INFONOT,etc) cca 100lei
   Precizez ca sumele de mai sus sunt estimative, calculate avand in vedere datele prezentate si pot diferi de la un birou notarial la altul, precum si, daca situatia din acte se va constata ca fiind diferita.
   Cu stima, notar State

 203. Stimata d-na State
  Ma bucur ca am gasit site-ul dvs si poate exista si o solutie pentru situatia care urmeaza sa o expun.
  O cunostinta are o casa de vanzare de care sunt interesata. Casa este mostenita de ea si cele doua fiice minore, doamna era divortata in momentul decesulu fostului sot. Casa este ipotecata in intregime pentru un credit pentru care se platea in cota parte de catre cei doi soti, acum doamna nu mai poate sa achite creditul riscand sa piarda casa, ba mai mult risca sa i se puna si oprire pe salar daca banca nu vinde casa la valoarea care sa acopere creditul.
  Problema este ca ea nu poate sa vanda casa pentru ca nu este decat 1/2 a ei (inca nu a fost facuta succesiune si pentru ca nu avea banii necesari), cealalta jumatate fiind a fetelor ( ele au mostenit o datorie de fapt).
  Este o solutie legala pentru a putea scapa de acesta situatie?

  Multumesc anticipat!

  Elena

  • Stimata dna Elena
   O solutie ar fi „mutarea” ipotecii pe un alt bun, al sau ori al altei persoane, cu o valoare de cel putin valoarea datoriei catre banca, urmata, eventual, de vanzarea casei dupa obtinerea certificatului de mostenitor pe numele copiilor (evident, ii va trebui acordul bancii si a Instantei de tutela / Autoritatii tutelare ).
   Cu stima, notar State

 204. Scuze pentru re-postare(am scris in graba si am facut cateva greseli + revizuirea unor expresii:

  Cu cateva zile in urma, bunica mea(mama mamei, a decedat). Datorita unor neintelegeri(nonviolente, fara plangeri sau procese verbale la Politie, subliniez asta ca sa intelegeti ca mama nu poate fi acuzata de nimic, nici macar de rea vointa), in 2001, a fost amenintata de catre sora ei, ca nu mai are ce cauta in satul natal, ca a fost data in consemn Politiei locale din satul respectiv, ca nu mai are ce cauta in satul/casa parinteasca, desi aceasta nu mai locuia la adresa natala de peste 20 de ani(ca si mama mea dealtfel), desi mama celor 2 surori, care ar fi devenit unice mostenitoare, dupa decesul acesteia, era inca in viata. Desi niciodata, batrana nu si-a exprimat vadit oprobiul fata de mama mea, nefacand niciun demers pentru a o renega sau inlatura/interzice vizitarea sau accesul in casa parinteasca, mama s-a conformat si n-a mai vizitat-o desi pina in acel moment , o vizita saptamanal, fara a-i pretinde bunuri sau foloase din acea gospodarie care implica inclusiv terenuri(altele decat cele care inglobeaza casa parinteasca), date la asociatia comunala si de pe urma carora batrana primea produse sau venituri banesti. Sora ei a devenit intre timp unica vizitatoare/ingrijitoare a batranei si cu toata opozitia batranei, aceasta a decis mereu ca mama nu are ce cauta acolo. Cand datorita varstei, starea sanatatii batranei s-a agravat, sora i-a cerut mamei s-o insoteasca/sprijine/asigure transportul catre satul natal, lucru la care a spus mereu prezent, evitand totusi intrarea in curte/casa, informata fiind de catre propria sora mama lor nu-i agreeaza prezenta acolo, interzicand practic contactul intre cele doua. Sora mamei are 2 fii, amandoi crescuti in perioada copilariei de bunica defuncta(nu e si cazul meu, desi mama a incercat sa ma lase in grija bunicii decedate, fiind primul nepot al familiei, dar nefinalizata din motive de incompatibilitate) , si atasata sentimental de cel mai mic dintre ei. Cum necum, de ani de zile faptuit, mama a aflat in ziua inmormantarii, ca nepotul preferat al defunctei, a devenit mostenitor legal a partilor defunctei +fiicei, mama a nepotului preferat, ca si cum s-ar fi facut un act succesoral(fara ca acesta sa existe intrucat ar fi trebuit ca mama sa fie contactata si sa semneze de luare la cunostinta, sa cedeze/primeasca despagubiri, in favoarea unei alte parti/persoane mostenitoare legal a averii propriilor parinti), testament, despre existententa caruia mama nu stie, dar sora a incercat s-o santajeze cu acest aspect: semnezi la notar ca vindem si impartim jumatate/jumatate sau dau curs testamentului. Nu e clar si dovedit(mama nu cunoaste, nu i s-a prezentat vreun act oficial de vanzare-cumparare sau donatie sau instiintare ca batrana a facut vreun testament in timpul vietii), nici cum nepotul preferat a intrat in posesia unei diviziuni din intregul proprietatii parintesti, in care mama este mostenitor legal, dar a fost intrebata in repetate randuri, daca este de acord cu vanzarea proprietatii, pentru a usura(chipurile) raspunderile ulterioare a fiecarei parti mostenitoare legal. Ulterior, a doua zi dupa inmormantare, mama a a aflat ca proprietatea(parte din ea pentru ca nu exista act succesoral) a fost vanduta cu o chitanta de mana, pe care au semnat si martori(chitanta care nu a fost vazuta de mamna), neinregistrata sau atestata oficial, banii incasati si cheltuiti, inca de cand defuncta era in viata, care avea discernamant, dar in imposibilitate si aflata sub interdictia de a comunica cu cealalta fiica – mama mea. La 3 zile dupa inmormantare, vizitand proprietatea parinteasca, a gasit curtea defrisata de pomi fructiferi si vie, cei care erau acolo sustinand verbal ca au o intelegere cu sora mamei si ca pot desfasura pe aceasta proprietate, activitatile pe care le considera necesare propriei bunastari, repet, neavand niciun act oficial care sa ateste apartanenta proprietatii. Cum sora ei a refuzat un dialog, mama a decis ca singura solutie este calea instantei, evitand si un dialog contradictoriu cu cei gasiti pe proprietate(as zice eu intrusi sau chiar hoti), dar si cu sora ei care ii trimite sms-uri in care-i spune ca proprietatea se va imparti jumatate /jumatate(desi nu a adus niciodata discutia despre vreun act succesoral/intelegere intre ele doua…etc)daca isi da acceptul in fata notarului sau va fi pus in aplicare un testament despre a carui existenta si legitimitate, mama mea nu stie, ba mai mult, refuzand un dialog un dialog civilizat fata in fata.
  Scuze pentru aceasta compunere atat de lunga, am vrut sa expun cat mai exact speta.
  Ce ne sfatuiti? Ce rezolvari ar putea exista(cunoscut fiind ca nu putem ataca donatia/cedarea/vanzarea cumpararea de catre defuncta catre fiica preferata/nepotul preferat a partii/partilor ce i se cuveau conform unui act succesoral?
  Multumesc anticipat.

  • Stimate dle Girjoaba
   Mai intai de toate va sfatuiesc sa verificati daca s-a emis certificat de mostenitor (sau, daca a fost inceputa procedura dezbaterii succesiunii) de pe urma defunctei (o puteti face apeland, fie la un birou notarial, fie la Camera Notarilor din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctei) pentru a sti exact ce trebuie sa solicitati instantei (odata formulata cererea nu veti mai putea schimba obiectul acesteia) scop in care, bineinteles, va sfatuiesc sa luati legatura si cu un avocat care sa va reprezinte interesele in instanta.
   Va urez succes!
   Cu stima, notar State

 205. Stimata d-na State,
  Felicitari ptr site-ul d-voastra pe care-l recomand la toti cunoscutii mei. Felicitari ptr. promptitudinea si profesionismul raspunsurilor.
  Stimata d-na, va rog din suflet ajutati-ma cu un raspuns la urmatoarea problema.Trei frati au primit cate un certificat de mostenitor ( nu cunosc in ce conditii!!).La trei ani dupa eliberarea certificatului, unul dintre frati face o declaratie la notar prin care sustine ca nu a facut nici o acceptare expresa, tacita sau fortata a mostenirii, fata de care intelege sa ramana strain.Poate pare de necrezut dar asta e situatia.Am verificat la arhiva notariala dosarul dar nu am gasit decat certificatul de mostenitor. In aceste conditii poate fi atacat certificatul?
  Va multumesc!

  • Stimata dna Adina
   Va multumesc pentru aprecieri. Cum spuneam si cu alta ocazie, incerc sa raspund intrebarilor dvs intrun interval de timp cat mai scurt, dar, din pacate, nu intotdeauna reusesc acest lucru.
   In legatura cu intrebarea dvs, daca toti cei trei frati (deci, inclusiv cel care a dat declaratia) au participat la dezbaterea succesiunii certificatul de mostenitor nu poate fi atacat, in contra celor mentionate in cuprinsul acestuia, de nicunul dintre participantii la dezbaterea succesiunii.
   Cu stima, notar State

 206. Buna ziua. As dori sa intreb in cazul in care sunt 3 mostenitori si unul dintre ei nu poate plati nici taxele de succesiune , nici cadastrul, ce se poate face? Multumesc.

  • Stimata dna Dorina
   Aveti cel putin doua variante. Ori suportati ceilalti doi si taxele celui de-al treilea, ori dezbateti succesiunea in instanta solicitand, eventual, si partajul succesoral ocazie cu care veti regla si problema taxelor datorate, dar imposibil de a fi achitate de catre cel in cauza (in aceasta din urma varianta, daca printre bunurile defunctului se afla si imobile iar acestea sunt intabulate, succesiunea si partajul pot fi facute si la notar, cu conditia ca toti trei sa va intelegeti asupra modului de impartire a bunurilor).
   Cu stima, notar State

 207. Stimata d-na State,
  In 1993 tatal meu, sora si fratele lui au intrat in posesia certificatelor de mostenitor. Analizand unele documente, am constatat urmatoarele:
  1.Sora tatalui meu apare in certificatul de nastere cu un alt nume de familie decat al celorlati doi frati(Acelasi nume de familie apare si in certificatul ei de casatorie).
  2.Parintii tatalui meu au mai avut un copil infiat, care nu a fost chemat la discutarea mostenirii.
  Sora este cea mai mare dintre frati, respectiv cu 10 si 15 ani mai mult.
  Aspectele aratate nu sunt mentionate in niciun act.
  In aceste conditii, considerati ca eliberarea certificatelor de mostenitor a fost realizata cu respectarea legislatiei in vigoare?
  Cu multa stima, Adina

  • Stimata dna Adina
   Sper ca veti intelege daca nu voi comenta modul de eliberare a actelor mentionate de dvs si, nu pentru ca as avea vreo suspiciune asupra corectitudii cuiva ci, in primul rand, pentru ca nu am dreptul sa fac acest lucru si, in al doilea rand, deoarece nu am cunostinta de actele prezentate si de declaratiile facute in dosar.
   Va pot spune, insa, ca un certificat de mostenitor se elibereaza pe baza actelor prezentate de cei interesati, de declaratiile acestora si ale martorilor numiti de participantii la procedura notariala. Daca partile interesate fac, voit sau din lipsa de informatii, declaratii incomplete in legatura cu persoanele care au vocatie si au acceptat in termen legal succesiunea defunctului si nu rezulta o alta situatie, decat cea prezentata, din declaratiile martorilor audiati, precum si din actele prezentate in dosar, notarul nu are temei legal sa refuze emiterea certificatului de mostenitor. Daca, ulterior emiterii certificatului, se constata existenta si a altor persoane care aveau vocatie succesorala, dar care nu au fost declarate la succesiune, partea interesata poate introduce actiune in instanta pentru anularea partiala a certificatului emis, ocazie cu care se vor stabili si motivele nedeclararii acestora.
   Cu stima, notar State

 208. Buna ziua d-na State,
  Acum 25 ani eu si ceilalti frati ai mei am primit certificatul de mostenitor.De atunci numai eu platesc impozitele. Ei nici macar nu si- au schimbat rolul la administratia financiara. Mentionez ca si inainte de decesul parintilor tot eu am platit impozitele si taxele.In aceasta situatie pot cere despagubiri, mai au ei drept la mostenire?
  Cu deosebita stima, Nadia

  • Stimata dna Nadia

   Fiind mentionati in certificat drept mostenitori ai parintilor dvs. fratii au devenit coproprietari ai imobilului situatie care nu se mai poate schimba chiar daca nu au contribuit la plata impozitelor datorate pentru imobilul mostenit. Pentru partea lor de impozite si taxe platite de dvs aveti insa calea actiunii in instanta. Pentru amanunte, in privinta a ceea ce ar trebui sa faceti pentru a intenta o actiune in pretentii fata de frati va sugerez sa luati legatura cu un avocat.

   Cu stima, BNP State

   • Stimata DOAMNA State,
    Va multumesc din suflet pentru raspunsul d-voastra Aveti un site foarte bun iar raspunsurile D-VOASTRA sunt prompte si la obiect.
    Va doresc sanatate si mult succes!
    Am folosit majuscule ptr a-mi exprima si in acest fel respectul fata de D-VOASTRA
    Am postat a doua oara fiindca am facut o greseala in titlul scrisorii

    • Multumesc pentru aprecieri stimata dna Nadia.
     Din pacate nu intotdeauna timpul imi permite sa raspund tuturor cu aceeasi promptitudine cu care mi-as dori, dar, in masura in care va fi posibil acest lucru o voi face cu placere in continuare.
     Cu aceleasi urari de sanatate si succes in ceea ce faceti, notar State

 209. Buna ziua,

  Parintii mei au un apartament pe care urmeaza sa il mostenesc cu fratele meu.Ei doresc sa imi achite jumatate din contravaloarea apartamentului din acest moment urmind ca dupa primirea sumei in bani sa fac un act notarial prin care renunt la cota mea din mostenire privitoare la acest apartament.
  Ce ma sfatuiti sa fac, este echitabil pentru mine sa accept acest aranjament ?

  Va multumesc anticipat,
  Florin

  • Stimate dle Florin
   Nu se poate renunta la o succesiune inca nedeschisa, adica la succesiunea unei persoane aflata in viata, insa parintii dvs. ar putea sa instraineze fratelui dvs. apartamentul iar dvs. sa vi se inmaneze c/val cotei de 1/2 asa cum ati convenit. Devenind proprietatea fratelui dvs apartamentul nu va mai putea fi declarat la succesiunile parintilor iar dvs. incasati c/val cotei la care ati avea dreptul daca ar ramane in proprietatea parintilor.
   Cu stima, notar State

   • Buna ziua,

    Multumesc pentru raspuns.
    Eu intelesesem din alta sursa ca daca i se cedeaza apartamentul fratelui cit sunt parintii in viata ar trebui sa fiu despagubit cu valoarea intrega.
    Nu este asa ?
    Multumesc anticipat,
    Florin

    • Stimate dle Florin
     Daca apartamentul nu ar fi instrainat fratelui dvs acesta ar ramane in discutie la decesul parintilor iar, in final, dvs si fratele dvs. ati avea cate o cota de 1/2 fiecare. Daca parintii dvs doresc sa incheie actul cu fratele inseamna ca acestia ii vor da jumatatea care i-ar reveni prin succesiune plus jumatatea dvs, jumatate a carei c/val. ar urma sa o primiti la incheierea actului. In cazul succesiunii, dvs nu ati primi intregul apartament ci doar jumatate, prin urmare, dreptul de a fi despagubit il aveti doar pentru aceasta jumatate. A va despagubi cu intreaga c/valoare ar insemna ca fratele dvs. va cedeaza c/val partii sale (v-ar face o donatie) ori, din cele relatate de dvs. in mesajul anterior, nu a rezultat acest lucru.
     Cu stima, notar State

 210. Stimata dna notar,

  V-am transmis anterior mesajul de mai jos. Urmarind putin celelalte subiecte de pe forum, as dori sa va-ntreb daca exista posibilitatea ca tatal meu sa faca un testament prin care sa treaca aceasta casa direct pe numele fiului meu (care are 3ani acum!) si, daca da, pe viitor se poate razgandi si anula acest testament??

  Mentionez ca eu sunt unica lui fiica, iar eu la randul meu am doar un fiu (ma gandesc la o varianta alternativa celei de mai jos, deoarece in curand voi divorta de sotul meu si imi doresc ca fiul meu sa fie ulterior beneficiarul acestei case).

  Multumesc.

  ––––––-
  Stimata dna notar,

  Am nevoie de o clarificare, va rog:
  In anul 2000 parintii mei au achizitionat un teren. In anul 2005 mama mea a decedat.In 2006 tatal meu a construit o casa pe acest teren, iar in 2008 eu am construit o casa pe acest teren, fara a face vreun act pe numele meu, deci practic apare tot tatal meu.
  Eu acum mi-as dori sa am aceasta casa pe numele meu, fara a avea vreo pretentie la celelalte drepturi ale tatalui meu din teren sau din cealalata casa pe care si-a facut-o el.
  Cum ar trebui sa procedez, care ar fi varianta optima si corecta pt toata lumea si ce sume de bani ar trebui platite (eu as suporta toate cheltuielile in acest sens, aferente ambelor parti, si mie, si tatei)?

  Va multumesc foarte mult!

  • Stimata dna Marin
   Deoarece la prima intrebare v-am raspuns ma voi referi acum la ce-a de-a doua intrebare.
   Daca sunteti singurul copil dvs. veti mosteni toate bunurile tatalui.
   Daca, insa, doriti sa deveniti acum proprietara casei tatal dvs. va poate face un contract de donatie sau de vanzare. Din punct de vedere al taxelor donatia este mai putin costisitoare la incheirea acesteia nefiind obligatorie plata impozitului pe transferul de proprietate.
   Pentru oricare varianta de instrainare este obligatoriu sa se fi dezbatut in prealabil succesiunea de pe urma mamei iar imobilul sa fie intabulat in Cartea Funciara.
   Cu stima, notar State

 211. Stimata doamna notar
  Va rog ajutatima cu unele informatii
  Tatal a decedat in 2006 nu am deschis succesiunea,mama a decedat in 2011, as dori sa deschid succesiunea in baza unui Titlu de Proprietate a uneu suprafete de teren agricol de 3 ha in judetul Giurgiu. Mentionez ca suntem doi frati .
  Pot deschide succesiune numai pe suprafata de pamant mentionata? si daca da la ce
  suma as ajunge cu toate taxele si cheltuelile(binenteles informativ)va rog acest lucru pentru a sti daca le pot suporta.Suprafata respectiva inpartindu-se in mod egal.Va multumesc ff mult pentru intelegere

  • Stimata dna Ionescu
   Puteti solicita dezbaterea succesiunilor ramase de pe urma parintilor dvs. doar pentru terenul care va intereseaza.
   Pentru un calcul estimativ al taxelor va rog sa ne contactati dupa data de 5 septembrie cand vom reincepe activitatea.
   Cu stima, notar State

 212. buna ziua as avea si eu nevoie de un raspuns sotul meu a decedat an 2010 an urma unui accident de munca socri si frati sotului m-au dat an instanta pentru succesiune puteti sa-mi spuneti si mi-e care este cota pe care o primesc eu ca sotie supravietuitoare am anteles ca cota lor este m-ai mare decat a mea multumesc

  • Stimata dna Popa

   Fiind un dosar pe rolul instantei nu va pot da un raspuns deoarece nu cunosc probele administrate sau care se vor administra in cauza respectiva.
   Cu stima, notar State

 213. Stimata doamna notar State Florica
  Am unele intrebari referitoare la dezbaterea succesiunii ca urmare a mortii mamei mele cu 5 ani in urma (2008). Tata traieste si suntem 2 surori. Noi nu am declarat nici ca acceptam, dar nici ca renuntam la mostenire.
  – Daca tatal meu doreste acum sa faca succesiunea, iar eu si sora mea nu ne prezentam la notar, ne pierdem calitatea de mostenitor si pierdem cota parte ce ni s-ar cuveni din mostenirea mamei?
  – Bunurile mamei ar putea fi mostenite de fratele ei sau de nepotii din partea tatalui, daca noi nu vom da curs citatiei din partea notarului?
  – In absenta noastra procedura succesorala si-ar urma cursul, iar partea noastra ar reveni automat celorlalti mostenitori?
  – Dupa finalizarea succesiunii tata si-ar putea da partea lui oricui doreste (sub diferite forme: contract de vanzare-cumparare, donatie,etc), fara consimtamantul nostru?
  Va multumesc anticipat! Cu respect, Otilia

  • Stimata dna Vespan

   Raspunsul este afirmativ.
   -daca nu va prezentati, desi sunteti legal citate, veti fi declarate straine de succesiune
   -in lipsa descendentilor, sotul supravietuitor vine la succesiune in concurs cu colateralii defunctului (frati, surori, nepoti de frati/surori, dupa caz) cu conditia ca acestia din urma sa doreasca sa vina la mostenire, deci sa accepte succesiunea.
   -partea ce vi s-ar fi cuvenit se va imparti intre persoanele declarate in certificat ca mostenitori.
   -mostenitorii mentionati in certificat vor putea instraina bunurile dobandite fara a avea nevoie de acordul dvs.
   Cu stima,
   Notar State

 214. Buna ziua stimata doamna notar State Florica. Respectele mele.
  Am si eu anumite nelamuriri si va rog mult sa imi raspundeti. Mama a facut la notariat un testament legalizat pentru baiatul meu, la cererea mea. Eu sunt unica ei fiica si baiatul meu e unicul ei nepot. Eu nu am nevoie de aceasta casa si am dorit sa ii ramana lui prin testament. In 24 octombrie 2011 mama a murit si va rog mult sa ma ajutati. Doresc sa pun casa cu toate actele pe numele baiatului, ca sa fie proprietar, precum si cele 3 locuri de veci de la cimitirul Ghencea civil. Nu avem alte bunuri, asa ca nu avem de pus in acte decat casa si cele 3 locuri. Cum se poate face acest lucru si cat costa toata aceasta procedura, avand in vedere ca nu au trecut 2 ani de la moartea mamei? Astept cu mare nerabdare raspunsul dumneavoastra si va multumesc din suflet anticipat. Primiti intreaga mea consideratie.
  suciu.adriana@gmail.com
  Bucuresti, 22 iulie 2013

  • Stimata dna Suciu

   In cazul in care doriti ca toate bunurile care au apartinut mamei sa revina fiului dvs. puteti sa dati o declaratie notariala in sensul ca intelegeti sa ramaneti straina de succesiunea mamei dvs., iar fiul sa dea o declaratie in sensul ca intelege sa accepte succesiunea bunicii sale. In cazul in care fiul a dat, deja, declaratie de acceptare a succesiunii in calitate de beneficiar testamentar, ii sugerez sa dea declaratie de acceptare a succesiunii si in calitate de mostenitor legal.
   In privinta costurilor cu dezbaterea succesiunii, in lipsa documentelor de proprietate a bunurilor in baza carora sa pot face estimarea valorii masei succesorale in functie de care se vor calcula taxele, nu voi putea sa va spun care va fi nivelul acestor cheltuieli, insa, cu siguranta, nu veti avea de achitat impozitul de 1% daca veti dezbate succesiunea pana la expirarea termenului de 3 ani de la data decesului.
   Cu stima,
   Notar State

 215. Buna ziua m-as bucura pentru un raspuns, unchiul (fratele mamei fara copii) a decedat in 1986. Mama si cealalta sora a lui (fara copii)au decedat la 3 luni dupa unchi. Eu sint singura mostenitoare in viata a unchiului (nu am avut frati). Nici eu si nici mama nu am fost citate niciodata de un notar si nici de secretarul primariei pentru succesiune. Sotia unchiului a ramas in casa dar am folosit impreuna bunurile (gradina, anexe) eu locuiesc doar vis a vis. In anul 1990 am plecat in Germania. In anul 1997 sotia unchiului mi-aspus ca a inchiriat casa si terenul si ea stia acelasi lucru.O nepoata a ei a lamurit-o sa se mute la ea si a vindut imobilele unchiului ficei presedintelui cooperativei de consum unde era angajata ea deoarece avea o lipsa in gestiune si numai prin aceasta vinzare si-ar fi putut compensa lipsa. S-a incheiat un act de vindere cumparare sub semnatura privata in 1996 fara stirea sotiei unchiului si a mea falsificind semnatura vinzatoarei respectiv a sotiei unchiului. In anul 2009 tot fara stirea noastra au validat actul dupa 13 ani in instanta „hotarire care sa tina loc de act autentic”, fara ca succesiunea sa fie dezbatuta si fara ca imobilele sa fie intabulate. Imobilele erau primite de unchiul meu de la Reforma agrara din 1945 si in actul de vindere cumparare se mentioneaza ca imobilele provin din miostenire. In 2011 a decedat si sotia unchiului.
  Am deschis un proces in care am solicitat doar constatarea calitatii mele de mostenitor insa au intervenit cumparatorii. Avocata lor locuieste in aceiasi cladire cu judecatoarea si sint prietene iar in incheierile de sedinta si declaratiile martorilor s-a consemnat tot ce ia convenit avocatei intervenientilor in defavoarea mea iar instanta le-a admis exceptia prescriptiei dreptului de obtiune succesorala invocata de intervenienti cu toate ca cererea de interventie in interes propriu nici nu era timbrata. Am formulat recurs dar si in instanta din recurs s-a petrecut acelasi lucru cu toate ca intervenientii nu aveau cererea timbrata si nici nu au formulat recurs, eu trebuie sa maai le platesc si cheltuieli de judecata intervenientilor. Am reusit sa pot da o declaratie de acceptare a succesiunii la notar insa nici nu s-a consemnat ca a exista la dosar.
  Puteti sa-mi da-ti un sfat ce as putea sa mai fac in acest sens , mai am o sansa sa-mi obtin mostenirea unchiului meu tinind cont de faptul ca mama a decedat inca in termenul de obtiune sucesoarala (ea fiind la decesul unchiului bolnava in pat, ca nici eu si nici ea nu am fost notificate pentru dezbaterea succesiuni si ca nici eu si nici mama nu am renuntat la mostenire??? Va multuimesc Cu deosebit respect

  • Stimata dna Lili

   Fiind vorba de dosare ce au fost sau sunt, inca, pe rolul instantelor nu sunt in masura sa ma pronunt asupra sanselor de castig intro alta actiune civila, informatii in acest sens putand sa va dea un avocat avand in vedere, atat precizarile dvs., cat si actele si hotararile judecatoresti existente in dosarele deja existente.
   Cu stima,
   Notar State

 216. Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
  As mai avea ceva nelamuriri, daca se poate sa-mi mai raspundeti: daca optam pentru varianta unui singur certificat de mostenitor, taxele aferente se calculeaza tot ca pentru 3 succesiuni?.Adica, se va taxa de 3 ori aceeasi mostenire?
  Costul total al succesiunilor si al partajului, sa zicem ptr valoarea de 20000 euro, se imparte intre mostenitori, sau taxele se calculeaza pentru fiecare dintre noi pentru valoarea de 20000 a mostenirii?
  Daca, sa zicem ca matusa mea nu isi poate permite costul succesiunii+ partajului, si daca eu deschid succesiunea , matusa mea poate sa se opuna acestei deschideri de succesiune +partaj pe considerentul acesta? Exista varianta sa obtin numai eu certificatul de mostenitor ptr partea mea ?
  Va multumesc foarte mult!
  Cu stima,
  Cristina P.

  • Stimata dna Cristina
   Asa cum va spuneam in raspunsul la mesajul dvs. anterior indiferent ce varianta veti alege, taxele se calculeaza pentru fiecare succesiune in parte. Faptul ca se va emite un sigur certificat de mostenitor nu schimba (nici in minus, dar nici in plus) suma taxelor pe care le-ati achita daca ati dezbate separat si la momente diferite cele trei succesiuni.
   Pornind de la exemplul dvs., daca valoarea totala (100%) a bunurilor dobandite impreuna de bunici ar fi 20.000Eur, la succesiunea bunicului calculul s-ar face la 10.000Eur (val. cotei sale de 1/2) iar fiecare mostenitor in parte va achita taxele aferente c/val cotei mostentre (ex. bunica ar achita taxe calculate la valoarea de 2.500Eur, aferenta cotei sale de 1/4 din masa succesorala, iar copii vor suporta, in cote egale, taxele aplicate pentru diferenta de 7.500Eur).
   Apoi, la succesiunea fiului decedat (tatal dvs.), taxele se vor calcula la valoarea cotei sale, mostenite de la tatal sau (la val de 3.750Eur), taxe ce vor fi suportate de mostenitorii sai corespunzator cotelor mostenite din totalul de 3.750 Eur. Observati, deci, ca taxele nu se calculeaza prin raportare la valoarea de 20.000Eur, nici macar pentru prima succesiune si, cu atat mai putin pentru celelalte doua succesiuni, astfel ca ar fi gresit sa ramaneti cu impresia ca platiti de 3 ori aceeasi mostenire !
   In privinta partajului, deoarece acesta s-ar incheia intre matusa si mostenitorii tatalui dvs si, deoarece va avea ca obiect impartirea bunurilor mostenite care valoreaza, in exemplul dvs. 20.000Eur, daca prin partaj atribuirea bunurilor se va face doar unuia dintre copartajanti, taxele se vor calcula prin rapoortare la acea valoare de 20.000Eur (minus valoarea cotei celui care primeste bunurile, deci la diferenta ramasa), insa, daca atribuirea bunurilor se va face catre toti copartajantii, onorariu notarului va fi o suma fixa (300lei pentru un exemplar eliberat + 20lei pentru fiecare exemplar in plus eliberat + 75lei/lot format), sume la care se vor mai adauga TVA-ul aferent onorariului (daca biroul notarial este platitor de TVA) si taxa de intabulare in Cartea Funciara (pentru imobile) de 0,15% din valoarea bunurilor, suportate de fiecare corespunzator valorii cotei sau a bunului dobandita/dobandit).
   Referitor la ultima intrebare, raspunsul este negativ. Nu se poate emite certificatul de mostenitor doar dvs., pentru cota dvs.
   Daca, insa, matusa dvs. nu intelege (nu doreste) sa vina la mostenirile parintilor sai si da o declaratie notariala in acest sens (sau, daca citata fiind sa se prezinte la dezbaterea succesiunilor acestora semneaza de primirea citatiei dar nu se prezinta) atunci certificatul de mostenitor se va emite pe numele celorlalti mostenitori care au acceptat succesiunea bunicilor si, respectiv, succesiunea tatalui dvs., iar partajul se va realiza doar de mostenitorii tatalui dvs, fara a mai fi nevoie de prezenta matusii.
   Cu stima,
   Notar State

   • Va multumesc din nou ptr raspunsul dvs, sper sa nu va supar ca intraznesc sa va mai intreb ceva:
    am omis sa va spun ca mama si tata erau divortati de ceva ani la momentul decesului tatei. Tata nu s-a mai casatorit si nici nu a mai avut alti copii.
    Asadar, as vrea sa-mi fie foarte clar acest aspect: daca ordinea deceselor este aceasta : bunicul, tata si apoi bunica, cota finala a mostenirii mele este de 1/2 din bunurile aflate pe titlul de proprietate al bunicului meu?
    Si inca ceva: inteleg ca taxele percepute la notar pentru succesiuni se calculeaza pe baza valorilor bunurilor calculate conform GHIDULUI DE VALORI/2013, insa in cazul in care la notar, la partaj ,prin vointa mea si a matusii bunurile imi sunt atribuite mie, iar eu trebuie sa-i platesc in bani partea ei, la ce valoare se calculeaza bunurile? la valorile din Ghid, sau la valoarea reala, actuala( de vanzare) a acestor bunuri, care este mult mai mare decat cea din Ghid?
    Va multumesc din suflet!
    Cu deosebita consideratie,
    Cristina

    • Stimata dna Cristina

     Ordinea dezbaterii succesiunilor este data de data decesului fiecaruia dintre defuncti. Prin urmare, daca ordinea deceselor este bunicul, tatal si bunica, iar tatal dvs. era necasatorit la data decesului, dvs. fiind singurul sau copil, atunci cotele finale sunt: 1/2 dvs. si 1/2 matusa.

     In privinta taxelor pentru partaj, in conditiile in care decideti ca dvs. sa luati si partea matusii din bunurile imobile contra unei sulte, calculul taxelor in privinta imobilelor se va face avand in vedere valoarea cotei matusii din aceste bunuri stabilita conform Ghidului orientativ, indiferent de cuantumul sultei platita acesteia si indiferent de valoarea de piata a imobilelor. Daca partajul priveste si bunuri mobile, taxele pentru acestea se vor calcula prin aplicarea unui procent de 0,25% la valoarea bunurilor sau a cotei matusii din aceste bunuri, indiferent daca dati sau nu sulta pentru partea/bunurile ce i s-ar fi cuvenit matusii.

     Daca mai aveti nelamuriri, nu ezitati sa ma intrebati si, cu siguranta, veti primi raspuns
     Cu stima,
     Notar State

     • Va multumesc foarte mult pentru ajutor, dna notar!
      Sper sa-mi fie suficiente informatiile pe care mi le-ati oferit deja , astfel incat sa nu va mai solicit ajutorul si de acum inainte.
      Va multumesc mult pentru promptitudinea si amabilitatea d-voastra.
      Cu stima,
      Cristina

      • Stimata dna Cristina

       Sper sa va fie de folos informatiile primite, iar daca mai aveti intrebari nu ezitati sa le puneti, va raspund cu placere.
       Cu stima,
       Notar state

     • a zis:16 February 2009, 2:18 pm Buna ziua. Eu sunt student si vreau sa imi fac o firma pana in vara, cand teimrn studentia, pentru a nu fi scutit de acele taxe de care este scutit un student.Problema mea este sediul social. Ar putea fi acesta in apartamentul inchiriat al unui prieten? Mentionez ca eu nu locuiesc acolo. Si daca da, ati putea sa imi spuneti foarte pe scurt cam ce formalitati trebuie indeplinite?Multumesc

      • Stimate dle Simran

       Daca aveti acordul proprietarului si al chiriasului (daca acesta are contractul de inchieriere inregistrat la Administratia Financiara) da, puteti declara sediul social in apartamentul respectiv.
       Pentru formalitatile necesare si intocmirea actelor de infiintare a firmei va sugerez sa va adresati biroului pentru infiintarea societatilor comerciale din cadrul Registrului Comertului.
       Cu stima, notar State

 217. Buna ziua!Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
  bunicul meu a decedat in 1996.Pe numele lui exista un titlu de proprietate ce cuprinde o casa la tara+ teren intravilan+extravilan. Bunicul era casatorit si avea 2 copii- pe tata si o fiica (matusa mea).In 2009 a decedat tata, iar in ianuarie 2013 a decedat bunica mea. Eu sunt singurul copil al tatalui meu. In acest moment, inteleg , ca eu si cu matusa mea suntem mostenitorii averii bunicului meu( din titlul de proprietate) in cote de 1/2 fiecare, nu? Precizez ca nu a fost deschisa succesiunea dupa niciun defunct pana in acest moment.Doresc sa deschid eu succesiunea pentru efectuarea partajului, adica sa impartim in mod egal terenul , casa sa ramana matusii mele ,insa, sa ma despagubeasca pentru partea mea din valoarea casei. Este posibil asa ceva la notar? Adica , daca noi ne intelegem care parte a terenurilor, ce parcele,etc,luam fiecare, din certificatele de mostenitor va reiesi exact care parcela este a cui? Valoarea bunurilor din titlul de proprietate al bunicului, calculata de mine dupa Ghidul din 2012 este de aprox 20000 euro.Va rog sa-mi spuneti care ar fi costurile mele privind aceasta succesiune si daca exista cumva posibilitatea de a se intocmi un singur certificat de mostenitor ptr fiecare dintre noi ptr partea de mostenire finala ( adica 1/2 ptr fiecare). Ma refer la faptul ca nu am dori sa avem mai multe certificate fiecare , intocmite ptr partea de mostenire, de dupa fiecare defunct.
  Va multumesc.
  Cu stima,
  Cristina

  • Stimata dna Cristina

   Pentru incheierea unui act de partaj asupra bunurilor ce au apartinut bunicilor trebuie, mai intai, sa dezbateti cele trei succesiuni, respectiv: succesiunea bunicului (mostenitori: bunica, tatal si matusa dvs.), succesiunea tatalui dvs. (mostenitori: sotia sa supravietuitoare/mama dvs, dupa caz si dvs.) si succesiunea bunicii (mostenitori: dvs. si matusa dvs.). Dezbaterea celor trei succesiuni poate fi facuta, fie separat (pentru fiecare defunct), fie impreuna caz in care se va emite un singur certificat de mostenitor care le va cuprinde pe toate trei (cu mentionarea bunurilor, a mostenitorilor si a taxelor aferente fiecarei succesiuni in parte).
   Dupa obtinerea certificatului de mostenitor (daca obtati pentru ce-a de-a doua varianta) puteti face partajul asupra bunurilor mostenite de la bunici operatiune la care va participa, insa si sotia supravietuitoare (mama dvs., dupa caz), urmand ca bunurile sa se imparta in cote egale intre matusa dvs. si mostenitorii tatalui dvs. (spun mostenitorii, deoarece nu cunosc situatia persoanelor care pot veni, alaturi de dvs., la succesiunea tatalui dvs.).
   Deoarece inteleg ca ati cazut de acord cu matusa asupra modului de impartire a bunurilor, partajul il puteti face prin act notarial dupa ce veti obtine certificatul de mostenitor si veti intabula (daca nu sunt deja intabulate) bunurile imobile pe care doriti sa le partajati.
   In ceea ce priveste costurile, nu va pot face o estimare deoarece fiecare operatiune (succesiuni, partaj) are procedura sa proprie de calcul in functie de valoarea bunurilor declarate la fiecare succesiune si la partaj, valori stabilite (pentru imobile) conform Ghidului de valori/2013, pe baza actelor de proprietate.
   Pentru un calcul estimativ va puteti adresa oricarui birou notarial unde, pe baza actelor de proprietate prezentate, veti obtine aceste informatii.
   Cu stima,
   Notar State

   • SavulescuBanca NU este proprietar al casei dar in baza dteurplui de ipoteca instituit asupra imobilului(drept notat in cartea funciara) trebuie sa fie notificata si sa isi dea acordul asupra oricarei modificari intervenite asupra imobilului(vanzare-cumparare, inchiriere etc.).Sediul social nu schimba destinatia spatiului cumparat in scop de locuinta, insa se face doar cu acordul proprietarului. Ori Banca, in cazul nostru, avand instituit un drept de ipoteca si avand calitatea de creditor, trebuie sa isi dea acordul asupra formarii sediului social la adresa imobilului ipotecat.In plus, de relativ putin timp (din 2009), conform legii, Directorul ORC poate cere acte doveditoare pentru neclaritatile care se ivesc si si pentru acest motiv va fi necesar acordul bancii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>