Taxe notariale – Forum

Taxe notariale – Forum

Intrebari si raspunsuri pe tema taxelor notariale !

Raspunsuri la intrebari privind Onorariul notarial,  Impozitul pe tranzactii imobiliare, TVA-ul redus, scutirea de TVA

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Notar-expert.ro-Google PageRank și WorthVerifica Google PageRank pentru notar-expert.ro


Comentarii

Taxe notariale – Forum — 39 comentarii

 1. Buna ziua. Pentru un apartament de 80000 de euro care suma maxima ce poate fi pusa in antecontract ca avans? De exemplu, se poate lua 50000 euro in antecontract si restul la vanzare cumparare?
  Va multumesc!

 2. Buna ziu, doresc sa cumpar o casa cu teren, propietarul are cadastru si intabulare doar pe teren, iar casa este terminata dar apare ca si in constructie pe autorizatie. Se pot face actul de vanzare cumparare si sa preiau autorizatia de construire??

 3. Doresc sa stiu cam cat ar fi taxele pe care trebuie sa le achit la dvs pt un contract de mecenat cu valoare de 1000….2000….3000ron pt o persoana bolnava. Va multumesc

 4. Buna seara .. am si eu o intrebarea … Bunicul meu a decedat acum 6 luni … El fiind casatorit cu bunica mea din 2009 dar au locuit impreuna approximative 15 ani .. acest a avut o casa cumparata de el pe care au imbunatatito si intretinuto amun2 un teren mostenire d la Tata .. teren pe care are o succesiune dupa mama sa decedata in care sora renunta in favoarea lui … Intrebarea mea este daca sora lui vitrega (doar de mama ) are vrun drept la casa luata d el si imbunatatita de amumdoi sau la terenul la care deja a renuntat o data tinand cont ca ei nu au avut copii impreuna si nici bunicul meu nu a avut … Va multumesc … Si sper ca ati inteles ce am vrut sa va spun

 5. Buna ziua. In urma decesului tatalui in urma cu 6 ani am efectuat succesiunea (intre sotia supravietuitoare si fiu), acum am aflat de o diferenta salariala cuvenita decedatului si am deschis un supliment de succesiune. Suma este de aproximativ 45000 Ron. Oare la ce onorariu ar trebui sa ma astept pentru obtinerea certificatului suplimentar de mostenitor?

  • Daca nu v-au fost comunicate taxele succesorale le veti putea obtine de la notarul caruia i-ati solicitat eliberarea certificatului de mostenitor suplimentar

  • buna ziua in urma cu 2 ani am renovat casa complet acum am gasit sa o vand cumparatorul imi cere un act in care scrie ca casaa a fost renovata ce trebuie sa fac???

 6. Buna ziua, am o intrebare si poate dvs ma puteti ajuta.

  Bunicii mei detin un pamant intravilan pentru care au act de vanzare-cumparare, iar acum doresc sa mi-l dea mie. Imi puteti spune daca as putea sa fac actele prin ordonanta de urgenta „Programul national de cadastru si carte funciara”?

  Daca nu este posibil, atunci am putea face un act de donatie? Pentru actul de donatie, care sunt taxele suportate de cel care primeste pamanatul si de donator?

  Va multumesc.

 7. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare.In cazul in care se incheie un act de vanzare cumparare casa,in care sunt 3 proprietari, din care unul nevazator ce acte trebuie pentru proprietarul nevazator.Are acest handicap de vreo 10 ani, persoana respectiva are in jur de 56 de ani.

  Va multumesc anticipat

 8. Buna seara,am un teren intravilan de 5500 mp,din care vreau sa vand 2000 mp.Mentionez ca terenul nu este dezmembrat.As vrea sa stiu care este procedura si de ce acte am nevoie pentru a-l vinde.Si de asemenea care ar fi costurile pe care trebuie sa le suport in calitate de vanzator.Multumesc!

 9. Buna ziua !
  Am si eu o intrebare.Sotul meu a achizitionat un apartament inainte de casatorie.Acum vrem sa facem un act de donatie intre mine sotie si el.Intrebarea mea este urmatoarea : Acest act de donatie poate fi atacat. Mentionez faptul ca el a mai fost casatorit si are un copil din prima casatorie. (apartamentul fiind achizitionat in perioada in care era necasatorit .

  • Potrivit art. 1031 din noul Cod civil **Orice donaţie încheiată între soţi este revocabilă numai în timpul căsătoriei.**, prin urmare, singurul care poate **ataca** contractul este sotul, insa numai in perioada cat va exista casatoria.
   In ceea ce-l priveste pe copil, acesta nu ar putea, in niciun caz, ataca contractul in timpul vietii tatalui sau, iar la decesul acestuia ar putea s-o faca doar pentru vreunul din motivele generale de anulare a actelor juridice, precum lipsa discernamantului, dolul, violenta, etc existente la data incheierii actului.

 10. buna ziua puteti sa ma ajutati cu o infomatie, care ar fi cosurile noariale penru eliberarea unui certificat de mostenitor pentru 2 locuri de veci in bucuresti in valoare de 5000 lei

  mulumesc

  • Pentru valoarea masei succesorale indicata de dvs., onorariul minim este de 180lei (tva inclus).
   Precizez, si de data aceasta, ca valorile onorariilor stabilite prin Ord. MJ nr 44/2011 sunt minimale, notarul fiind singurul in masura a aprecia, in functie de complexitatea spetei, de programul sau de lucru, etc, daca va percepe onorariul la valoarea minima sau nu.

 11. Am o situație absolut scandaloasa.
  Am încheiat la Biroul Notarial Berzentu Roxana Alexandra din Hârlău, județul Iași un C.V.C. pentru 1/2 ha teren. Din toate calculele, evaluările UNNPR rezulta valoarea de 1000 euro pe acel teren (extravilan, categorie „C”, 0,20 euro/m.p.) care de altfel a fost si valoarea reala a tranzacției. A fost cerut un onorariu de 960 lei (inclus TVA) sume ce imi pare aberanta si exagerata. Am început apoi sa caut informații si am ajuns la concluzia ca onorariul conform calculatorului trebuia sa fie circa 180 lei cu tot cu TVA. Dintr-un calcul simplu rezulta ca am fost taxat cu o suma de 5,3 ori mai mare decât cea reieșită din calculator. Acum poate este normal sa poată avea costuri ușor mai mari dar ca sa taxezi in halul acesta este groaznic, Ce credeți ca se poate face înafară de publicitate negativa la adresa sa?
  Știu ca am fost naiv ca am acceptat plata sumei si am crezut-o inițial pe cuvânt dar se vede ca teapa a fost maxima. Va rog comentarii de la persoane autorizate. Mulțumesc mult.

  Detalii: http://legeaz.net/utile/calculator-taxe-notariale

 12. Buna ziua, am si eu o nelamurire legata tot despre ceea ce se discuta pe aici, este vorba despre o mostenire, fratele bunicului meu nu a avut copii, iar in anul 2009 cand traiu ambii (sot/sotie) au facut un testament prin care a lasat toata mostenirea unui cuplu, la aproximativ 3 ani sotia murise si el a surpat actul de testament lasat acelor soti, dupa care mi-a facut mie alt testament, as fi interesat daca acel testament care a fost facut prima data sotilor ar mai fi valabil (cel care a fost facut cand traiau ambii soti), va multumesc.

  • Depinde de felul testamentelor pe care le-a lasat sotul. Discutam pentru situatia in care, ulteriro decesului sotiei, a intervenis si decesul sotului, fiindca, daca acesta este inca in viata, acesta ar putea oricand sa schimbe datele problemei.
   Prin urmare:
   Daca, dupa decesul sotiei, v-a facut la notar un testament pentru toate bunurile sale testamentul facut anterior nu mai este valabil deoarece, prin incheierea celui de-al doilea a avut loc revocarea primului testament, chiar daca revocarea nu este mentionata in mod expres in cuprinsul celui de-al doilea.
   Daca, prin cel de-al doilea testament v-a lasat doar o parte, o cota, un bun sau mai multe bunuri mentionate in testament, deci, daca nu v-a lasat un testament universal (pentru toate bunurile) si nu s-a mentionat in mod expres ca se revoca primul testament, in cazul acesta ambele testamente sunt valabile, urmand ca din bunurile ramase de la defunct ce li se cuvin primilor beneficiari testamentari, sa se scoata bunurile, drepturile ce vi le-a testat dvs prin al doilea testament.
   In privinta testamentului lasat de sotie, acesta este valabil (daca nu se va constata ca a fost revocat).

 13. Bună ziua.Detin un teren cu un proiect și autorizație de construire a unei case pe el,doresc sa îl vând cu tot cu proiect și autorizație.M-ar interesa dacă înstrăinarea terenului cu autorizație e ceva mai complicat sau ce demersuri trebuie făcute.va mulțumesc

 14. Buna ziua.
  Doresc sa donez copilului meu un teren arabil intravilan amplasat intr-o zona cotata la un pret f mare conform Studiului de piata elaborat de Uniunea Notarilor, dar care nu are nici o legatura cu realitatea. In zona respectva nu se face nici o tranzactie imobiliara deoarece nu se dau avize de contructie, nu exista nici o cale de acces si nici o utilitate.
  As dori sa stiu daca notarul este obligat sa respecte acele preturi, sa anunte ANAF-ul daca donatia se face la alt pret, cel real al pietii si cum pot sa fac acest lucru.
  Multumesc

 15. Buna ziua!Spuneti-mi va rog,in cazul unei succesiuni,trebuie sa fie prezenti toti martorii?Daca un martor nu poate ajunge,se poate face o procura la notariat?multumesc

 16. Buna seara.
  1. Suntem doua surori si mama, vom face succesiunea dupa decesul tatalui nostru in termenul de sub un an de la deces. Daca noi doua renuntam de bunavoie la mostenire in favoarea mamei, dupa decesul ei cine va fi mostenitor ?
  2. Putem face succesiunea de mostenire direct la un avocat, fara a apela la un notar ?
  Multumesc.

  • Stimata dna Nacu

   1. Mostenirile se discuta intotdeauna separat. Ce se intampla la dezbaterea succesiunii tatalui dvs. nu va influenta succesiunea de pe urma mamei. Fiecare succesiune „are” proprii ei mostenitori si propria ei masa succesorala.
   Asa cum va manifestati dreptul de a alege daca acceptati succesiunea de pe urma tatalui, tot astfel veti avea dreptul de a opta intre a renunta sau de a accepta succesiunea de pe urma mamei.
   Prin urmare, daca renuntati la succesiunea tatalui nu veti fi trecute in certificatul de mostenitor de la tata, iar la decesul mamei veti alege daca vreti sa o mosteniti sau nu.
   2. Succesiunea poate fi dezbatuta doar in fata notarului sau a instantei.
   Cu stima,

 17. Buna ziua, o intrebare….am nevoie de un certicat de calitate de mostenitor….daca il fac in primele 6 luni de la moartea mamaei mele….se percepe taxa ????? Sau este gratis…multumesc

  • Stimate dle Tudorache

   Potrivit legii, pentru indeplinirea procedurilor succesorale notariale (ca, de altfel, pentru intocmirea si efectuarea oricaror acte si proceduri notariale) notarul este obligat sa incaseze onorariul stabilit pentru fiecare operatiune in parte prin Ordin al Ministrului Justitiei.
   Prin urmare, pentru dezbaterea succesiunii si obtinerea certificatului de calitate de mostenitor veti plati suma ce va fi stabilita de notar cu titlu de onorariu.
   Faptul ca ati dezbate succesiunea in termenul de 6 luni de la data decesului (pentru persoanele decedate dupa data de 1 octombrie 2011 termenul este de 1 an, nu 6 luni) nu va scuteste de plata tuturor taxelor succesorale ci, doar de plata impozitului de 1% (cunoscut si ca „ïmpozit pe succesiune”), cu conditia ca in acest termen de 1 an sa dezbateti succesiunea pentru toate imobilele ce au apartinut defunctului.
   Cu stima, State

 18. As dori cateva detalii privind modul de calcul al impozitului ce trebie platit de catre vanzatorii unui imobil conform dispozitiilor art. 77 ind. 1 Cod fiscal.

  Cum se aplica acest algoritm in cazul in care sunt 2 proprietari (sot sotie) care vand un imobil. Ce valoare se compara cu 200000? Valoarea din grila notariala sau valoarea din grila notariala impartita la 2?
  (Mentionez ca in cazul meu valoarea din contract este 59000 la cursul 4.4336 , iar in grila notariala valoarea este 72500 si in acest caz se va utiliza laloarea mai mare, deci cea din grila)

  • Calculul se face la valoarea de expertiza impartita la 2.
   In exemplul dvs., presupunand ca se aplica lit b) (2%) rezultatul este acelasi indiferent de metoda de calcul ( 72500 lei :2 = 36250lei x 2% = 725lei /sot Total 1450lei sau 72500lei x 2% = 1450lei).
   Diferente apar, insa, in cazul in care pretul sau valoarea de expertiza depaseste pragul de 200.000lei situatie in care suma de plata va fi mai mare folosind metoda :2, metoda de calcul impusa notarilor in cazul sotilor vanzatori.
   Cu stima, State

 19. Buna ziua!
  Sunt un student ce doreste sa plece cu bursa in strainatate si am fost nevoit sa
  legalizez un contract financiar cu garant pentru a putea primi banii de bursa.
  Am fost la un notariat, unde i-am specificat doamnei notar sa vorbeasca la telefon cu cei de la Relatii Internationale pentru a nu aparea dificultati. Dar dumneaei mi-a spus ca stie, ca a mai facut si ca datele de pe formularul tipizat de cei de la Relatii Internationale nu corespunde cu formularul lor, astfel a preluat datele si le-a scris pe formularul dumneaei. Pe langa asta mi-a retinut o declaratie de venit pe care trebuia sa o depun la dosarul pentru cei de la Relatii Internationale. (Locuiesc la 170 km distanta doar dus) . Am facut un drum pentru ca lipsea declaratia de venit al garantului. Dupa ce am obtinut o noua declaratie de venit am plecat iar la dei de la Relatii Internationale care din nou m-au trimis acasa pentru ca de aceasta data au observat ca nu e valabil nici formularul doamnei notar. Am sunat-o atunci si am convins-o cu greu sa vorbeasca cu un reprezentant de la Relatii Internationale care i-a explicat ce s-a intamplat. Formularul doamnei notar era de anul trecut si anul acesta se foloseste alt tip de formular pentru Contractul Financiar. Doamna notar a recunoscut greseala si m-a chemat sa imi legalizeze din nou actul. Am mers la biroul dumneaei dupa ce am reusit sa stabilesc o noua zi in care garantul sa fie disponibil pentru a veni sa semneze. Pentru primul act mi-a cerut 100 RON pe care i-am achitat degeaba si pentru care am pierdut timp si bani pe drumuri. Si acum imi cere din nou inca 62 RON spunandu-mi ca e un alt act si ca e munca ei, pe langa asta mi-a retinut actele si m-a amenintat ca mi le anuleaza daca nu platesc.

  Va rog frumos, ajutati-ma, spunan-du-mi cum as putea sa procedez. Am cheltuit multi bani inutil. Si am incercat sa depun actele cat ma repede pentru ca nu sunt intr-o situatie finantiara tocmai buna si bursa imi este virata pe card abia dupa 30 de zile de la validarea dosarului si eu plec peste 2 saptamani.

 20. I was curious if you ever thought of changing the layout of your website?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 21. Salut. Scuze daca postez unde nu trebuie, dar stie careva un site romanesc de pariuri sportive online? Unul la careva sa se castige foarte usor.
  Multumsc!

 22. buna ziua! Bunicii mei au avut in anul 1958 – 4 hectare de pamant arabil in judetul calarasi.Pentru pamant am doar un extras de rol privind impozitele platite si extras din registrul agricol cu privire la acest pamant.Unde mai pot afla/cere informatii ( primaria refuza sa-mi dea vreo informatie).Pamantul nu a fost revendicat de nimeni- a fost inscris in C.A.P.( bunicul a murit in 1968,bunica in 1995 si tatal meu in 1990 ) Succesiunile dupa bunici le pot deschide doar in judetul Calarasi ( ambii bunici fiind nascuti si decedand in judetul Calarasi sau se poate si in Bucuresti ( eu locuind in Bucuresti ).Dupa tatal meu eu avand calitatea de mostenitor.Multumesc anticipat.

  • Stimata dna Rusu
   Succesiunile se pot dezbate doar la un birou motarial din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctilor, deci nu in Bucuresti daca parintii dvs. au avut ultimul domiciliu in Calarasi. Prin urmare, luati legatura cu un coleg din zona judetului Calaras si acesta va va da informatiile necesare si in privinta documentelor pe care trebuie sa i le prezentati pentru dezbaterea succesiunilor.
   Cu stima, notar State

   • Buna seara!
    Urmează sa fac cumpăr un.apartament prin credit ipotecar iar hotarul mi-a spus ca am de achitat 3961 lei taxele notariala.
    Pretul apartamentului este 189000lei,iar de la banca am luat împrumut 157250lei.
    Întrebarea mea este:
    Daca apartamentul se afla la etajul 4 se mai scade 10%din onorariul notarului?
    Am citit aceste informatii pe.site-ul notarilor din craiova,cum ca daca apartamentul se afla la parter sau Ultimul etaj se mai scade 10%.
    Mentionez ca si promisiunea de vânzare am facut-o la acelasi notar.
    Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>