Vanzare cumparare – Forum

Vanzare cumparare – Forum

Intrebari si raspunsuri privind actele de vanzare-cumparare, donatie, schimb, ipoteca, comodat si altele !

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro


Comentarii

Vanzare cumparare – Forum — 138 comentarii

  • Taxele notariale se stabilesc in functie de valoarea de grila (notariala) a imobilului sau, dupa caz, a pretului declarat de dvs, partile.
   Prin urmare, nu va pot spune valoarea acestor taxe, insa le puteti afla daca va adresati unui notar public.

 1. Buna seara! Am si eu nevoie de o lamurire: am facut un antecontract pentru un apartament cu 3 camere si dezvoltatorul a promis mai multe lucruri, gen: parcare subterana, spatiu verde intre blocuri, doua cai de acces in fiecare parte a complexului, spatiu special ptr pubele si locuri ptr vizitatori. Pentru locul de parcare am antecontract unde vine si specificat cu schita locul. Problema e urmatoarea: nimic din ce a promis nu se va mai realiza: nu mai exista parcare subterana, una din caile de acces va fi folosita ptr parcat masinile si au fost date in vanzare ( pe acolo daca e nevoie sa intre o ambulanta sau masina de pompieri va fi imposibil dat fiind ca vor fi mereu masini), locul verde de fapt va avea si ala parcari si vor fi puse si pubelele ( deci geam deschis va fi o adevarata sursa de mirosuri) si locurile de vizitatori s au vandut si ele toate. Intrebarea mea: se poate face ceva in aceasta privinta? Ca nimeni din complex nu e multumit cu aceste schimbari. Multumesc frumos!

 2. Buna!

  La antecontract, in conditiile in care la achizitionarea unui apartament nou, deja construit, dara neintabulat si fara CF, este normal sa se achite plata integrala (sau chiar numai si jumatate)? Constructorul nu vrea sa vand altfel. Dar ce siguranta am eu, daca dau toti banii ca voi apartamentul va fi intabulat (asta urmeaza sa se intample in 3 luni spune constructorul)?

  Multumesc

 3. A TREBUIE SĂ CITEȘTE CĂ POT FI AȘI AJUTĂ Cine poate fi cel mai puternic om de pe acest pământ care te poate ajuta cu problema ta este numele este Dr. Sacre, soțul meu mi-a divorțat și îl iubesc atât de mult încât principalul lucru care îl face să mă divorțeze era că nu am putut avea un copil pentru el în ultimii 17 ani și nu primește nici un copil mai tânăr, așa că are nevoie de un copil, așa că m-a divorțat, așa că într-o zi am dat peste o mărturie pe facebook cum acest bărbat ajuta o femeie care a pierdut pântecele ei, dar când a făcut acest om este rugăciunea pentru ea și acum este însărcinată, imediat i-am sunat și i-am spus toate lucrurile și a spus că nu trebuie să-mi fac griji că soțul meu mă va chema înapoi cu 5 ore și mă duc pentru a rămâne însărcinată în 2 săptămâni, când mi-a spus ce să fac și am făcut ce mi-a cerut să fac și acum sunt fericit, am un băiețel acum, soțul meu este fericit cu mine și mă iubește mai mult decât înainte, dacă și tu este nevoie de ajutor sunați la +2348159768201 sau prin e-mail sacretempleofpower@gmail.com, numele doamnei Sandra

 4. Buna ziua !am o situație mai delicată, părinții mei sunt trecuți amîndoi pe actul de proprietate al casei .Ei nu se mai inteleg acum si tatăl meu vrea să vanda iar mama mea nu pentru ca actele originale sunt la un var de al tatălui meu si ii e teama ca nu o sa primească nimic dupa ce se vinde proprietatea .Exista vreo varianta ca mama sa mi cedeze mie partea ei de casa fara actul original?

 5. Buna ziua!
  Sunt pe cale sa cumpar un teren intravilan in oras. Proprietarul cand a cumparat terenul era extravilan. Acum a aflat ca primaria l-a trecut in intravilan, prin hotarare de consiliu local. A trebuit sa depuna actele pentru intocmirea unui nou cadastru pe intravila, iar aceasta dureaza 2 luni. Proprietarul vrea sa intocmim acum actele de vanzare-cumparare la notar (nu atunci cand se elibereaza actul cadastral). Este posibil? A spus ca pot plati doar o parte dinbani, apoi la finalizarea actelor, cealalta parte. Se poate? Multumesc!

 6. Buna ziua .am achizitionat un imobil si am platit la antecontract 800 lei .la actul de vanzare cumparare am platit 2800 fara sa mi se scada valoarea antecontractului.este normal sa nu scada? Mentionez ca creditul e prima casa.

 7. Buna ziua .

  Exista un act de proprietate cu 2 proprietari.
  Cei doi vor sa doneze unei a 3,a persoane proprietatea .
  Unul vrea sa doneze fara nici o conditie sau pretentie.
  Cel de.al doilea doneaza cu conditia intretinerii viagere.

  Intrebare :

  Trebuiesc intocmite doua acte de donatie sau merge si cu unul singur ?

  Va multumesc.

 8. Buna ziua,
  Parintii mei vor sa imi transfere dreptul de proprietate asupra apartamentului lor, in conditiile in care mai am 2 frati. contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ar fi un mod sigur de transferare a dreptului de proprietate asupra imobilului? In acest caz pretul din contract ar putea fi mai mic decat cel specificat in grila notariala fara ca acest lucru sa afecteze siguranta tranzactiei (ma refer la posibilitatea ca acel contract sa fie ulterior atacat)?

  Multumesc frumos!

 9. Buna…as dori sa achizitionez un automobil fara sa-l inmatriculez pe numele meu.Am inteles ca ar fi posibil cu un fel de procura de instrainare sau ceva de genul. Daca m-ati putea lamuri in acest sens v-as fi recunoscator.
  Multumesc.

 10. Buna ziua,

  In data de 25 aprilie 2018 am incheiat contractul de vanzare-cumparare la notar. Am cumparat un apartament cu valoarea de 30.500 euro.

  Proprietarul a dorit plata in lei, astfel ca notarul a decis ca 1 euro= 4,6651 lei. Insa, dupa ce am verificat, am observat ca cotatia pentru 1 euro in acea zi (25 aprilie 2018) potrivit BNR era de 4,4647.

  Am vorbit din nou cu notarul si spunea ca nu s-a luat in calcul cotatia de 4,4647 care aparea pe site-ul BNR si inventa diferite pretexte cum ca nu ar fi acel curs. Ma intreb ce se poate face, intrucat am platit aproape 600 lei in plus.

  Notarul a facut o alta greseala, a uitat sa treaca numarul blocului in care e situat apartamentul in contractul de vanzare-cumparare. As dori sa stiu ce e de facut in astfel de situatie.

 11. Buna ziua,
  Doresc un raspuns de la dumneavoastra in legatura cu urmatorul caz.
  M-am recasatorit in urma cu doi ani si m-am mutat in apartamentul detinut de sotie(act de vanzare-cumparare).Nu avem copii impreuna deci nu exista mostenitori . Eu am un copil rezultat din prima casatorie.Sotia nu are nici-un copil dintr-o alta relatie anterioara. Amandoi avand varsta de 47 si respectiv 44 de ani nu ne dorim copii.Am facut numeroase investitii in acest apartament.
  In acest caz doresc sa va intreb daca la batranete in cazul ca sotia mea decedeaza ,eu am (sau nu) vre-un drept asupra apartamnetului?
  Daca nu , va rog sa-mi spuneti ce act trebuie sa facem pentru ca eu sa pot ramane in continuare in casa iar surorile sotiei (fiind rude de gradul 1) sa nu poate sa-si imparta acest apartament.

  Va multumesc.

 12. Am un ,,Titlu de proprietate,, cu 10 parcele teren agricol extravilan. Anul trecut am facut la notar o ,, Promisiune bilaterala de vanzare – cumparare,, pentru una din parcele. Deoarece parcela nu era intabulata am mai facut pentru cumparator la notar o ,, Procura speciala,, in vederea diligentelor necesare intocmirii documentatiei cadastrale pentru intabularea in CF a terenului.
  Cumparatorul a luat legatura cu un topometrist care imi cere pentru o saptamana originalul titlului de propriete motivand ca ii trebuie pentru masuratori si intabulare.
  Este logic sa dau originalul titlului? Care sunt riscurile?

 13. Buna ziau. Am si eu o intrebare. Doresc sa cumpăr un apartament, la ce trebuie in deosebi sa atrag atentia ca sa nu fiu mintita, si sa nu apara apoi vre-un minor sau alt cineva cu careva drepturi la proprietate. Vînzarea se va face prin procură. Multumesc anticipat

 14. Buna ziua. In urma cu multi ani am cumparat un teren intravilan iar in spatele acestuia un teren extravilan. Contractul de vanzare cumparare s-à facut doar pentru cel intravilan, doarece proprietarul nu facuse inca succesiunea si pentru cel extravilan. Acum, succesiunea fiind facuta cum putem trece si terenul extravilan pe acelasi contract (sa il adaugam) sau trebuie intocmit un alt contract? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!

 15. Buna ziua! As avea si eu o intrebare pt.dvs: pot sa institui pt 1 an de zile un drept de uzufruct pe casa mea iar uzufructuarul sa _ mi instituie mie un drept de uzufruct pe apartamentul lui? Cum ar veni un schimb de uzufruct pt 1 an de zile .Eu sunt proprietarul casei ,el e proprietarul apartamentului.Ce act notarial trebuie sa facem si cum se calculeaza taxele notariale? Va multumesc!

 16. Buna seara!
  Doresc sa vand un teren compus din 2 CF-uri/parcele. Daca se face in acelasi act notarial si catre aceeasi persoana, mai exista vreun risc de a se considera vanzare multipla si sa trec la platitor de TVA?
  Multumesc!

 17. Buna ziua !As dori sa mi spuneti,va rog , prin ce act notarial imi poate ceda MAMA partea dansei de proprietate ,act care sa nu poate fi contestat vreodata sub nicio forma, nici chair dupa decesul mamei, Mentionez faptul ca am facut succesiunea dupa tatal meu,Daca se poate raspunsul pe adresa de mail
  Cu stima si respect Cornel

 18. Buna seara! Va deranjez cu urmatoarea situatie : doresc sa vand un imobil, care este pe numele mamei. Cumparatorii vor achiztiona prin prima casa. La evaluare este necesara prezenta vanzatorului, sau pot fi doar cumparatorii prezenti? Si ca si vanzator ce taxe sunt de platit la notar? Multumesc!

 19. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutat
  Am divortat de sotul meu, cu care detineam un apartament, apartament chizitionat pe numele amandurora, inaintea casatoriei noastre (cota pate 1/2).
  Dupa desfacerea casatoriei, avand si un copil minor, am decis sa pastrez numele sotului si sa imi intregesc dreptul de proprietate asupra imobiluilui, achitandu-i fostului sot o sulta.Intrebarea ar fi in momentul inscrierii dreptului meu de proprietate in cartea funciara trebuie facuta aceasta procedura de 2 ori, o data pt cota de 1/2 a sotului si apoi pt intregul imobil, sau o sigura data, avand in vedere ca la momentul achizitiei initiale purtam un alt nume?
  Multumesc anticipat pt raspuns!

 20. Buna ziua .Am cumparat o casa prin licitate de la o firma in faliment si a-s dorii sa fac actul de vanzare cumparare .eu am proces verbal de licitatie ,act de adjudecare ,certificat de adjudecare,contract de custodie,proces verbal de predare,proces verbal de predare a custodiei.lichidatorul ce acte are nevoie ? Multumesc

  • Nu inteleg de ce ati avea nevoie de contract de vanzare atata timp cat aveti procesul verbal de licitatie si actul de adjudecare !

   Pentru a va intabula dreptul de proprietate trebuie sa depuneti la Cartea Funciara de la locul situarii imobilului, in principal, urmatoarele documente:
   – Cerere tip;
   – Actul de adjudecare care să identifice imobilul prin numărul topografic/cadastral şi numărul de carte funciară/localitate – original sau copie legalizată;
   – Certificat fiscal cu valoarea de impozitare – original;
   – Dovada achitării impozitului pe venitul obtinut din transferul proprietatii imobiliare, daca valoarea imobilului este mai mare de 450.000 lei.
   – Dovada achitării integrale a tarifului pentru intabulare – 0,15% din valoarea din actul de licitatie, dar nu mai putin de 60 lei;
   – acte de identitate (xerox) si certificat de casatorie, daca este cazul, in copie legaliazata
   – alte eventuale documente solicitate de Cartea Funciara
   (pentru amanunte va puteti adresa direct functionarilor de la Cartea Funciara)

 21. Bunicii din partea tatălui au decedat.conform actului de succesiune,tatăl meu,sora tatălui meu și fiica fratelui tatălui meu au moștenit cite 1/3 din bunurile bunicilor.Acum eu vreau cu acordul verișoarei sa ii cumpăr partea de mostenire.cum se stabilește valoarea procentului de mostenire și de ce pași este nevoie par întocmirea contractului de vânzare -cumparare

  • Ca la orice vanzare, dvs si verisoara dvs stabiliti pretul vanzarii, iar in cazul in care acesta este mai mic decat valoarea de expertiza a notarilor (raportat la cota de 1/3 a vanzatoarei) notarul va taxa pentru impozit, onorariu si intabulare la valoarea pretului declarat (daca acesta este mai mare decat valoarea din expertiza) sau la valoarea pretului declarat pentru, impozit si la valoarea de expertiza, pentru onorariu si intabulare (daca pretul este mai mic decat valoarea de expertiza).
   Cum este vorba de o cota de 1/3 din imobil este de presupus ca valoarea acesteia este mai mica de 450.000 lei si, prin urmare, nu veti avea de platit impozit pe venitul din tranzactie

 22. Buna ziua! Vreau sa achizitionez o casa prin programul Prima casa ca unic proprietar necasatorit.In ce conditii pot trece pe viitoarea sotie ca si coproprietar pe contract dupa semnarea acestuia? Exista vreo restrictie de timp? Multumesc!

  • Casa fiind dobandita in timpul cat nu erati casatorit ati putea sa o ”faceti” coproprietar pe viitoarea sotie doar daca i-ati vinde o cota din casa, ori, cum dobandirea acesteia se face prin Progamul Prima casa, cu reguli stricte, devine posibila vanzarea doar din punct de vedere teoretic, nu si practic.

 23. Buna ziua ,
  Despre legea achizițiilor publice este întrebarea mea :
  Dacă un consiliu județean poate cumpara o casa de la o persoana fizica ?
  Casa va fi folosită pentru a deschide un muzeu al satului .
  Mulțumesc frumos .

  • Fara sa fie inteleasa gresit nedumerirea mea, insa, credeam ca orice Consiliu Local are un departament juridic care, nu doar ca ar putea, dar ar si trebui sa dea raspunsul la aceasta intrebare si la orice alta intrebare care preocupa Consiliul Local…

 24. Bună seara.
  Am următoarea situatie:
  – doresc sa achiziționez un apartament cu două camere, pe numele fiicei mele, este majoră.
  Achitarea apartamentului,intenționez sa fac din contul meu și al soțului.
  Dezvoltatorul mi a sugerat sa sa îi deschid un cont fiicei,sa transfer banii în contul ei și de acolo sa fac plata, astfel notarul fiind nevoit sa mă treacă si pe mine in acte, implicând taxe suplimentare.
  As dori sa ma ajutați cu o explicație , în aceasta problemă.
  Mulțumesc
  Ioana Tanase

  • Este corect ce vi s-a spus de catre reprezentantul dezvoltatorului, deoarece, in cazul in care pretul va fi achitat din alt cont decat cel al cumparatoarei, din punct de vedere juridic aceasta inseamna plata facuta de o alta persoana, numita procurator de fonduri, sub forma de donatie, imprumut etc, situatie in care notarul este obligat sa faca mentiunea in contract, atat a persoanei (procuratorului ), cat si a sumei (fondurile), a modalitatii de realizare (donatie, imprumut etc), precum si a taxelor aferente acestei clauze (0,25% din suma astfel achitata).
   In afara de sumele achitate in plus, aceasta clauza are importanta si sub aspectul efectelor acesteia prin inserarea ei in contract.
   Daca participati ca si procuratori de fonduri sub forma donatiei, iar fiica este casatorita, apartamentul devine bun propriu al fiicei, chiar daca dobandirea are loc in timpul casatoriei (in lipsa acestei clauze, bunul ar deveni bun comun al ambilor soti), iar daca va fi sub forma de imprumut, bunul va deveni bun comun cu sotul fiicei, ambii ramanand obligati a restitui imprumutul in termenul ce se va stabilit in contract.
   De asemenea, daca veti fi procuratori de fonduri si mai aveti si alti copii, este important sa se stie daca faceti donatia sumei de bani cu sau fara scutire de raport in caz de deces al dvs, parintii.
   Depinde de ce anume doriti sa faceti, fie doar sa evitati plata unui comision bancar pentru transferul sumei din contul dvs. in contul fiicei, dar veti plati taxe suplimentare la vanzare, fie sa o gratificati pe fiica donandu-i in mod oficial acea suma de bani. In orice caz, ar trebui sa analizati cu atentie aspectele juridice semnalate mai sus.

 25. Buna ziua,
  numele meu este Loluta Laura si doresc sa va adresez urmatoarea intrebare.
  Am nevoie de o incheiere de intabulare pentru un imobil cumparat in anul 1999 pe care doresc sa il vand,iar celui care cumpara cu credit bancar i se cere acest act.Mentionez ca am obtinut extras de carte funciara.
  .Am apelat la un notar care a fost la cartea funciara si raspunsul a fost ca: inainte de anul 2004 nu se eliberau incheieri de intabulare,numarul inschis in cartea funciara ca si numar de intabulare fiind dat intr-un registru si atat.
  Cum pot eu sa dovedesc ca asa este?Cei de la banca insista cu acest act.

  In speranta unui raspuns cat mai urgent va multumesc anticipat

  Loluta Laura

  • Asa este. Înainte de anul 2004 nu se eliberau incheieri de intabulare, ci se aplica o stampila cu numarul incheierii pe originalul/originalele contractelor.
   Daca imobilul a fost intabulat ar trebui sa aveti stampila fostului Birou de Carte Funciara de pe langa Judecatoria in cauza cel putin pe un exemplar original al contractului.
   Insa, chiar si in lipsa stampilei de pe contract, in situatia in care vi s-a eliberat un extras care confirma faptul ca imobilul are deschisa carte funciara, extras pe care sunt convinsa ca l-ati prezentat functionarilor bancii, nu exista niciun motiv legal pentru care sa vi se solicite, in continuare, o incheiere de intabulare pe care nu veti avea cum sa le-o prezentati din moment ce nu a fost vreodată emisa, deoarece asa era stabilita procedura intabularii in acea perioada, reglementare pe care orice functionar ce se ocupa cu procedura de creditare si, mai ales orice jurist al unei banci, ar trebui sa o cunoasca !

 26. Bună seara,o întrebare scurtă as avea:
  -se poate face vânzarea unui apartament,chiar dada are datorii la întreținere si curent..
  Cu mențiunea in contr. de vanzare-cumpărare : cumparatorul este de acord sa cumpere cu datorii si se obligă sa le plătească după vânzare?
  Multumesc!

  • Daca in privința întreținerii s-ar putea înscrie o clauza in acest sens, in privința energiei electrice nu este posibil, deoarece prezentarea dovezii de plata a facturilor emise pentru utilități este obligatorie, sub sancțiunea nulității contractului.

 27. intentionez sa vand un teren extravilan arabil. Conform legilor in vigoare a trebuit sa fac un anunt cu pretul in lei care sa fie publicat pe site-ul primariei de care apartine terenul.
  Pe contractul de la notar de vanzare-cumoparare se trece suma de lei declarata la primarie.
  Vanzatorul are in cont euro. Eu intentionez sa nu cheltui momentan banii din vanzarea terenului si deci as dori sa-i pastrez in banca in euro.
  Daca pe contractul de vanzare cumprare se trece pretul de lei declarat la primarie si in paranteza cati euro reprezinta la cursul bnr, as putea ca in momentul virarii banilor prin banca intre conturile vanzator cumparator sa fac tranzactia in euro sau daor in lei.

   • Buna seara! Va rog, daca puteti sa-mi spuneti, cumpar un ap cu avans de 20k si intarlare de plata, in rate, vom avea intabulare provizorie deorece avem ipoteca pe casa, pana la radierea acestia, la ce riscuri ma expun si in caz de compania da faliment/ dizolvare, insolventa , ce clauza ar trebui sa pun?? ca sa fiu protejata, avand transfer de propritate dar intabulare provizorie, in contract mai apare ca primim bani inapoi care ii dam dupa vanzarea ap altei persoane, daca nu mai putem plati!

 28. Buna seara,
  Doresc să vând un apartament cumpărat de mine înaintea căsătoriei, deci înregistrat în cartea funciara cu numele de dinaintea căsătoriei. Doamna de la agentia imobiliara prin care urmează să se faca vânzarea-cumpărarea susține că la notariat, pentru încheierea unui antecontract, îmi trebuie notare în cartea funciară cu numele actual si mi-a precizat că mă costă 60 de lei. Este nevoie de asa ceva, în condițiile în care există un act de căsătorie? Nu cumva este vorba de fapt despre o notare in cartea funciară a antecontractului? Se poate face fără prezența mea doar în baza copiilor după actele necesare la dosar pentru încheierea unui antecontract?
  Si încă o intrebare: Există vreun risc dacă înmânez agentului imobiliar copii după actele casei, pe care mi le cere pentru a le prezenta la notar în vederea pregătirii antecontractului?

  • Este necesara inscrierea mentiunii casatoriei in conditiile in care antecontractul se va nota in Cartea funciara, aceasta operatiune putand fi facuta, fie inainte de incheierea antecontractului, fie odata cu notarea acestuia. In orice caz, notarul va decide asupra acestui aspect.
   In privinta inmanarii actelor catre agentul imobiliar, in mod normal nu ar avea ce sa faca cu xerox-uri, insa, puteti sa mergeti impreuna cu acesta la notar pentru a prezenta actele de proprietate

 29. Buna seara! Am adjudecat un imobil de un lichidator- practician in insolventa. Între timp lichidatorul a radiat firma debitoare de la ORC și s-a descărcat de gestiune- nu mai poate semna nici un act.Am doua întrebări:-pot nota in CF actul de adjudecare încheiat sub semnătura privată ;- in baza acestui proces verbal poate fi încheiat un act notarial translațiv de proprietate ( fără prezenta vânzătorului care este radiat la ORC ).Multumesc anticipat!

  • Actul de adjudecare și procesul verbal de licitație sunt doua documente distincte cu valoare juridica diferita.
   Actul de adjudecare se întocmește de către executorul judecătoresc la finalizarea adjudecării pe baza procesului-verbal de licitație, după ce s-a făcut dovada plătii integrale a prețului sau a avansului, în cazul vânzării bunului cu plata prețului în rate, momentul întocmirii actului de adjudecare constituind momentul în care proprietatea imobilului se transmite de la debitor la adjudecatar (Art. 856 NCPC – (1) Prin adjudecarea imobilului adjudecatarul devine proprietar.)

   Actul de adjudecare reprezinta un veritabil act juridic translativ de proprietate supus intabulării ca orice alt titlu de proprietate imobiliara, prin urmare, dacă imobilul a avut Carte funciara deschisa executorul avea obligația sa transmită din oficiu actul de adjudecare biroului de cadastru și publicitate imobiliara (BCPI) in vederea înscrierii provizorii a dreptului dvs. de proprietate (art. 853 noul Cod de procedura civila – (1) Un exemplar de pe actul de adjudecare se va preda adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate, iar altul va fi comunicat din oficiu biroului de cadastru şi publicitate imobiliară pentru înscrierea provizorie în cartea funciară a dreptului de proprietate al adjudecatarului, pe cheltuiala acestuia.. Trebuie mentionate, insa, si disp. art. 855 NCPC potrivit carora – (1) Dacă nu s-a făcut contestaţie în termenul prevăzut la art. 854 alin. (1) sau dacă aceasta a fost respinsă prin hotărâre definitivă, executorul judecătoresc va hotărî din oficiu, prin încheiere definitivă, ca dreptul de proprietate al adjudecatarului să fie intabulat în cartea funciară,…), incheiere in baza careia BCPI va proceda la inscrierea definitiva (intabularea) dreptului de proprietate in Cartea funciara.

   Daca, însă imobilul nu a avut deschisa Carte funciara va trebui sa luați legătura cu un expert cadastrist în vederea întocmirii documentației cadastrale și a intabulării dreptului dvs. de proprietate.

 30. Buna ziua.
  Sunt casatorita si am un copil de 8 ani. Sotul meu apare in biroul de credit dupa ce a facut un credit de nevoi personale (pentru un teren unde nu apare decat numele lui desi eram casatoriti si el e trecut ca fiind necasatorit pt ca asa a declarat ) pe care inca nu l-a achitat si inca nu i-a venit la locul de munca poprire pe salariu. Pentru ca eu am vechime mare la locul de munca si un salariu bun doresc sa fac un credit ipotecar fara co-debitor dar pt ca sunt casatorita nici o banca nu imi ofera creditul fara cnp-ul sotului. De aceea vreau sa fac la notar o conventie de separare de bunuri fara sa divortam pt a lua un apartament pe numele meu. Problema este ca nu am gasit inca o banca care sa ne acorde creditul fara sa imi ceara datele sotului desi eu fac un credit pentru mine fiind in separare de bunuri. Un divort ar implica o ancheta sociala, pt ca avem un minor in crestere, la locuinta socrilor unde locuim si avem adresa din domiciliul de pe buletin, ceea ce vreau sa evit. Cum ma sfatuiti sa procedez fara sa fie afectat copilul? Ce implica daca declar si eu ca sunt necasatorita?

  • Declararea necorespunzătoare a adevărului în vederea producerii de consecinţe juridice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă (art. 292 cod penal), prin urmare nu va sfatuiesc sa faceti acest lucru. Luati legatura cu un avocat pentru a va sfatui cum sa procedati.

 31. Buna ziua! Sper sa ma puteti ajuta cu o rezolvare la urmatoarea situatie. Am facut un credit ipotecar pentru un apartament cu ipoteca pe imobil, creditul fiind pe numele meu, dar avand inca o persoana trecuta drep co-garant ipotecar (nu este co-platitor, a fost luat creditul doar pe numele meu si tinand cont de venitul meu). Contractul de vanzare-cumparare este pe numele amandurora, fiecare avand dreptul la 50% din imobil. In prezent, vreau sa trec apartamentul doar pe numele meu in schimbul unei sume convenite intre noi. Am inteles ca se poate face acest lucru prin contract de vanzare-cumparare, dar mai intai trebuie primit acordul bancii pentru schimbarea ipotecii doar pe numele meu. Puteti sa-mi spuneti daca este plauzibila aceasta solutie si ok dpdv legal?
  Multumesc frumos!

  • Daca banca isi da acordul pentru vanzarea cotei celuilalt coproprietar al apartamentului (co-garant ipotecar) si, personal nu vad nici-un impediment in asi da acest acord dat fiind faptul ca, in acest fel, va avea drept garantie acelasi imobil, insa mai usor vandabil in caz de executare, se poate face vanzarea contractul fiind perfect legal.

 32. Buna ziua doamna notar State.
  As avea si eu o problema, care ma cam streseaza, avand in vedere ca nu am experienta in acest domeniu.
  Situatia noastra este urmatoarea: Am incheiat un precontract in 21 aprilie 2017, pentru vanzarea imobilului dobandit prin mostenire eu, sora mea si fratele meu. Cumparatorul cu care am semnat precontractul, doreste cumpararea casei prin programul prima casa. Dupa ce a fost evaluatorul de la banca si a evaluat casa cu 2500 de euro mai putin decat pretul la care am convenit, cumparatorul voia sa scad pretul casei si sa vand la cat mi-a evaluat-o banca, fiindca el a crezut ca o sa-i dea banca exact cat este pretul casei. Nu am fost de acord. Pana la urma, am mers mai departe (se efectueaza vanzarea printr-o agentie imobiliara) urmand sa se imprumute si pentru cei 2500 de euro. Banca ii da banii pentru casa, la cat a fost evaluat. Termenul in precontract a fost 30 iunie 2017. Am inteles de la fratele meu, care sta in casa respectiva, ca se mai asteapta dupa cei 2500 de euro. Chiar nu stiu ce as putea sa fac in conditiile date. Am iesit din termenul din precontract. Piata de imobiliare este in crestere. Din banii pe care urmeaza sa-i iau, eu cu fratele meu urmeaza sa achizitionam o alta casa. Avansul care s-a dat, a fost doar pentru sora mea, eu cu fratele voiam banii toti deodata. In precontract este scris, ca si cum ne-ar fi dat si noua avans. Chiar nu-mi mai dau seama, daca acest cumparator este de buna credinta sau nu… Trece vara asteptand dupa el. Ce as putea face? Am citit undeva de notificare catre cumparator si cerere de despagubire pentru intarziere? Daca termenul din precontract a trecut, mai am eu vre-o obligatie legat de aceasta?
  Va multumesc pentru timpul acordat. Doamne ajuta-va!

  • Ca urmare a semnarii precontractului aveti toate drepturile, dar si toate obligatiile pe care vi le-ati asumat conform clauzelor acestuia.
   Notificarea in vederea incheierii contractului trebuia facuta in termenul contractual si in cazul in care cumparatorul nu se prezenta aveati posibilitatea, fie sa va adresati instantei pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare, fie sa solicitati despagubiri conform clauzelor inserate in precontract. Dupa expirarea termenului, ca urmare a unei astfel de notificari, cealalata parte contractanta poate invoca expirarea termenului si solicita aplicarea sanctiunilor stabilite pentru neperfectarea contractului din culpa partii notificatoare. In caz de litigiu, aceasta din urma ar putea incerca, eventual, sa probeze ca, in fapt, partile au convenit asupra prelungirii termenului contractual prin alta modalitate decat prin act notarial.
   Desigur, in cazul in care toate partile din precontract doresc sa finalizeze tranzactia se poate face acest lucru, insa, daca vanzarea ar urma sa se realizeze la o data ulterioara este indicat a se stabili acest lucru tot prin act notarial.

 33. Buna ziua…
  Am cumparat un pamant cu sotul meu…
  Era vorba sa fim trecutii ambii in contrac …
  Azi sa dus singur si mi.a spus ca rezolva cu actele si cu vanzatorul…
  Baga dosarul la notar la urgenta si sunt gata azi actele..
  Intrebarea este…
  Nu era nevoie si de mine pentru o semnatura ca nou proprietar
  Mi.a zis ca, a dat copia si buletinul meu si este ok…
  Figurez ca viitoare prpietara si eu nu ?..
  Desii cred ca era nevoie si de mine…

  • Daca nu aveti incheiata o conventie matrimoniala de separare de bunuri sotul putea semna singur contractul bunul astfel dobandit devenind proprietatea ambilor soti.
   Daca, la cumparare nu era obligatorie prezenta dvs, in cazul in care, in viitor, veti dori sa il ipotecati sau sa il instrainati va fi nevoie si de semnatura dvs.

 34. Buna ziua! Am si eu o problema. Am vrut sa cumpar o garsonier la demisolul unui bloc nou, dar se pare ca dezvoltatorul nu a reusit sa obtina aprobarea de transformare din spatiu tehnic in imobil de locuit. Se recomanda/poate cumpara acesta chiar si asa ca spatiu tehnic?Care ar fi consecintele? Ce ma sfatuiti? Se poate? Multumesc

 35. Bună ziua,
  Am următoarea nelămurire: Doresc să achiziționez o locuință. Conform noilor legi, am înțeles că achitarea sumei pentru locuință nu se mai poate face în numerar.
  Banii pentru această locuință îi am împărțiți astfel:
  – O parte îi am în LEI într-un cont în bancă,
  – O parte în numerar în EURO,
  – O parte în numerar în LEI.

  Doresc să știu dacă este nevoie să depun toți banii într-un cont la bancă pentru a putea efectua tranzacția de vânzare-cumpărare.
  De asemenea aș dori să știu dacă trebuie deschis un cont separat în euro pentru suma pe care o am deja în euro.

  Vă mulțumesc anticipat,

  • Pretul vanzarii intre persoane fizice nu mai poate fi achitat integral in numerar, ci doar in limita a max. 50.000lei (lg. nr. 70/2015).
   Prin urmare, s-ar putea face plata pretului, partial in numerar (max. 50.000lei) si partial prin transfer bancar (in lei sau/si valuta) pentru diferenta de pret.
   Nu este obligatoriu ca plata sa se faca dintrun singur cont bancar putandu-se folosi conturile existente.

 36. Buna ziua! Va rog respectuos sa ma lamuriti cu cateva aspecte: am cumparat un apartament cu 2 camere cu drept uzufruct de la mama mea in 1998. Acum mama a renuntat la uzufruct prin declaratie notariala. Eu la randul meu vreau sa fac contract vanzare cumparare fiului meu cu pretul de 10000 lei. Intrebarile mele: 1. Mama mea mai trebuie sa semneze contractul intre mine si fiu? 2. Pretul de 10000 lei e ok ? 3. E nevoie sa fac dovada achitarii banilor la notar daca plata e cash? 4. Pot achita in fata notarului sau tb. prin banca? Mentionez ca e unicul fiu. Multumesc anticipat, din suflet!

  • Daca renuntarea la dreptul de uzufruct s-a facut prin act notarial iar aceasta a fost depusa la Cartea Funciara pentru radierea uzufructului puteti incheia contractul cu fiul dvs. fara a fi nevoie de prezenta mamei.
   Nu va pot spune daca pretul este adecvat in raport cu valoarea apartamentului, acest lucru putand sa vi-l spuna orice notar pe baza actelor si informatiilor pe care i le veti furniza.
   In ceea ce priveste modalitatea de plata va trebui sa aveti in vedere dispozitiile legii nr. 70/2015 care stabileste ca platile in numerar intre persoane fizice nu trebuie sa depaseasca plafonul de 50.000lei/tranzactie.
   Prin urmare, atata timp cat pretul vanzarii se va incadra in limita a maxim 50.000lei, plata o veti putea face si in numerar, insa, sfatul meu este sa se faca prin banca astfel incat, in cazul in care, din diverse motive, ati fi interesat sa probati cuantumul pretului vanzarii / faptul platii efective a acestuia etc, sa o puteti face cu documentele bancare.

 37. Buna ziua.
  Vreau sa cumpar un teren – lot de cateva sute mp – pe care sa construiesc o casa in Ilfov. Ca sa evit incurcaturile, m-ar interesa sa stiu ce categorie de teren trebuie evitata. Am inteles ca, de ex., un teren extravilan e foarte greu de transformat in teren construibil. Asta inseamna ca, in schimb, orice lot intravilan poate fi construit cu formalitati rezonabile ca pret si timp?
  Mentionez ca terenurile care m-ar putea interesa sunt intre case, pe strazi deja partial construite si locuite. Se poate intampla ca un asemenea lot sa fi ramas totusi in extravilan?

  • Daca proprietarul terenului pe care vreti sa il cumparati si-a exprimat dorinta sa il vanda solicitati-i un certificat de urbanism sau faceti, chiar dvs, demersuri la Primarie pentru obtinerea acestuia.
   Subliniez, insa, faptul ca, pe langa cerere, mai sunt necesare si alte documente pe care ar trebui sa le depuneti pentru a obtine certificatul printre care si planuri cadastrale/topografice sau extras de carte funciara, documente pe care, banuiesc, ca nu le detineti. Prin urmare, adresati-va proprietarului cu solicitarea de a va pune la dispozitie acest certificat.

   Precizez ca certificatul de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construire/desfiinţare, insa ofera informatii privitoare la:
   – regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului
   -cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului;
   -lista cuprinzând avizele/acordurile necesare în vederea autorizării;

 38. Buna ziua!
  nu stiu unde sa mai adresez,va scriu cu speranta ca poate voi primi totusi o indrumare de la dvs ref la situatia mea,pe care am sa o prezint:
  -in calitate de proprietar al unui imobil ,vreau sa vand si nu pot, niciun notar nu -mi poate intocmi actele de vanzare-cumparare,deoarece se considera ca acel contract este nul;
  -unde este situat imobilul asociatia de proprietari nu mai functioneaza,administratorul a decedat iar cenzor si presedinte nu erau de dinaintea decesului;
  -pentru a vinde trebuie sa depun la notar acea adeverinta eliberata de asociatie unde este mentionat faptul ca nu am datorii;
  -datorii nu sunt deoarece din momentul in care am cumparat (feb 2016 este adeverinta in care scrie ca si in contract ca, vechiul proprietar este pe 0),apoi am incheiat ctr individuale din martie 2016 atat la gaz cat si la apa;
  Va rog,ce -mi recomandati sa fac in aceasta situatie,pentru a putea vinde?
  Cu multumiri,

  • Nu am inteles daca aveti sau nu aveti asociatie de proprietari infiintata conform legii nr. 230/2007, modificata prin Legea nr. 277/2015). Daca asociatia exista, in mod obligatoriu aveti si un presedinte si un consiliu executiv deoarece numirea lor este obligatorie pentru a putea fi infiintata asociatia, iar atata timp cat asociatia nu a fost desfiintata si radiata din Registrul Asociatilor de la Judecatorie, ea exista si functioneaza prin organele de conducere si de administrare stabilite prin actul de infiintare (Presedinte, Consiliul executiv, Administrator etc) care au raspunderi si sanctiuni stabilite prin actele statutare si prin lege. De altfel, legea 230/2007 modificata si Normele de aplicare a acesteia prevad clar care este procedura in cazul in care una dintre aceste persoane/organe se afla in imposibilitate de a-si exercita obligatiile.
   Daca spuneti ca nu aveti Presedinte si nici cenzor ma intreb, totusi, cine si in ce calitate s-a ocupat si se ocupa de administrarea blocului de la data decesului administratorului, cine incaseaza sumele cu titlu de cheltuieli de intretinere si cine plateste furnizorii de servicii (chiar daca aveti contracte individuale pentru curent si apa toti proprietarii apartamentelor aveti obligatia de a achita si cheltuielile comune privind lifturile, curentul de pe scari,boxe, spalatorii, apa de la ghene, omul care asigura curatenia etc, deci cine administreaza in fapt blocul ?
   Prin urmare, pentru a vedea cine este in drept sa va elibereze adeverinta va sugerez ca, mai intai, sa va interesati daca a fost sau nu infiintata, conform legii, Asociatia de proprietari (fie de la Judecatoria sectorului unde se afla blocul, fie de la Primaria de sector) si, daca exista, care este situatia acesteia nu doar in fapt (concreta) ci si, sau mai ales, in drept (in acte).

 39. Buna ziua,

  Am o intrebare, daca se face un antecontract pentru cumpararea unui apartament pe numele unei persoane si se plateste 30% din valoare si apoi peste 3 luni se mai plateste 30% iar la final cand e finalizat blocul si se da ultima transa si se face intabularea persoana respectiva este casatorita, imobilul devine bun comun, se trece si sotia pe contract sau ramane doar sotul cum era trecut initial pe antecontract, fiind considerat bunul lui dinaintea casatoriei?

 40. Buna ziua, as vrea sa stiu daca, pe un teren arabil aflat in intravilanul unei comune care are si 50 mp in categoria VH (banuiesc ca inseamna vie hibrida, se poate construi o casa. Multumesc.

 41. Buna ziua!Am si eu o întrebare.Unchiul meu,fratele lu mama,a decedat cu ceva timp in urma,el având un imobil. Întrebarea fiind:avem vreun drept in ceea ce privește in timpul vieți i se făcuse act de vânzare-cumpărare de la bunica.. Mulțumesc!

 42. „As dori sa stiu daca Certificatul de mostenitor de calitate si Hotarirea judecatoreasca de intabulare ca proprietar in cartea funciara, impreuna cu Cadastrul proprietatii sint suficiente pentru vanzarea unui imobil mostenit. Va multumesc.”

 43. Buna ziua,
  Vreau sa cumpar un imobil prin credit ipotecar. intrabarea este: Avansul care eu trebuie sa-l dau proprietarului trebuie justificat prin extras de cont bancar?
  Multumesc

  • Pentru a va aproba dosarul de credit banca va solicita un antecontract (precontract) de vanzare din care sa rezulte plata avansului.
   Daca suma avansului nu depaseste plafonul de 10.000lei (vanzator persoana fizica) sau 5.000lei (vanzator persoana juridica) nu este obligatoriu (insa, ar fi indicat) sa faceti plata avansului catre vanzator prin transfer / virament bancar.

 44. Buna ziua
  Va rog, daca se poate, un sfat.
  In situatia in care parintii doresc sa-mi cedeze apartamentul(3 camere) cu o clauza de intretinere, iar eu il despagubesc pe singurul meu frate cu suma de 20000 euro (din care 10000 deja i-am dat), ce fel de contract ma puteti sfatui sa fac, pentru a avea costuri cat mai mici, dar sa fie si sigur, sa nu il poata ataca ulterior?
  Multumesc mult.

  • Un sfat nu cred ca va pot da, insa, va pot sublinia cateva aspecte de care ar trebui sa tineti seama in demersurile dvs.
   – in timpul vietii vanzatorului dintrun contract de vanzare cu clauza de intretinere sau a unui contract de intretinere (diferenta dintre cele doua contracte este data de valoarea intretinerii raportata la valoarea bunului instrainat) contractul va putea fi atacat doar de catre vanzator pentru nerespectarea obligatiei de intretinere de catre dobanditorul bunului. In acest caz, fratele dvs. nu ar putea ataca actul, insa, i-ar putea determina, influenta pe parintii dvs sa-l atace situatie in care soarta contractului va depinde de posibilitatea dvs de a dovedi in instanta contrariul ceea ce inseamna ca, din momentul incheierii contractului, ar trebui sa va ganditi sa va preconstituiti probe in sensul de a solicita si pastra toate chitantele, facturile, etc pentru platile bunurilor si serviciilor cumparate pentru parintii dvs.
   – in cazul decesului parintilor – vanzatori, fratele dvs ar putea avea, intradevar, posibilitatea sa atace contractul in scopul aducerii acestuia la masa succesorala, iar *garantia* pe care v-ati dori-o prin despagubirea acestuia pentru cota care ar dobandio daca nu s-ar incheia contractul nu cred ca v-ar ajuta daca, din cuprinsul actului incheiat cu fratele, aceasta operatiune ar putea fi interpretata drept renuntare la o succesiune nedeschisa santionata de lege cu nulitatea actului de renuntare. Prin urmare, soarta actului incheiat cu fratele dvs. va depinde de modul in care notarul la care veti apela va putea elimina, prin termenii contractuali folositi, orice posibilitate de interpretare a actului drept renuntare la succesiune din partea fratelui. Indiferent ce act sau ce acte veti face, va sugerez, insa, sa prezentati notarului acte medicale doveditoare a existentei discernamantului nealterat al parintilor la semnarea actului de catre acestia.
   Din pacate, nu pot sugera actul sau actele pe care notarul ar trebui sa vi le propuna intrucat scopul acestui site nu este de a ma substitui notarilor publici in rezolvarea concreta a problemelor dvs., ci doar de a prezenta aspectele juridice, cu incidenta in materia activitatii notariale, legate de problematica pusa in discutie pe forum prin intrebarile formulate de dvs., cititorii acestui site.

 45. Buna ziua,

  Va deranjez cu urmatoarea intrebare.
  Care este procedura pentru achizitionarea unui autovehicul (cat B) si improprietarirea acestuia pe numele a doi proprietari (in speta, eu si logodnicul meu), cu mentiunea ca avem domiciliul in judete diferite (Bucuresti respectiv Ilfov)

  Va multumesc!

  • Chiar daca l-ati cumpara impreuna, pentru a-l inscrie in evidentele fiscale si in circulatie ar trebui sa faceti fie un partaj, fie o vanzare sau cumparare de cota deoarece actele specifice (talon, carte autovehicul, etc) se emit doar unui proprietar exclusiv, nu unor coproprietari

 46. Buna ziua, as dori sa cumpar un apartamnet care este detinut in acest moment cf act de mostenire de socrul meu (cota 10/16), cumnatul meu (3/16) si sotia mea (3/16). Pot cumpara toate cele 3 cote sau doar cotele socrului si cumnatului.Multumesc

  • Potrivit art. 317 din Noul Cod Civil, **…fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ..**
   Prin urmare, imobilul fiind dobandit prin mostenire (deci, bun propriu pentru fiecare dobanditor) puteti cumpara intregul bun, inclusiv cota sotiei insa, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, regimul juridic al bunului astfel cumparat va fi acela de bun comun cu sotia (daca nu aveti incheiata o conventie matrimoniala de separare a bunurilor).

 47. Buna seara! Va rog, daca puteti ,sa-mi spuneti ce impozit am de platit daca am cumparat un teren cu 10000 euro acum 1 luna ,iar acum am gasit cumparator si il pot vinde cu 50000 euro. Ca persoana fizica ,o sa platesc 3% din pretul de vanzare sau exista riscul sa mi se ceara impozit sau tva la valoarea adaugata?

 48. Buna seara,
  Urmeaza sa achizitionez un apartament prin credit ipotecar (prima casa), credit care il voi face singur, insa voi plati impreuna cu persoana iubita. As dori sa stiu daca este posibil sa fac un act aditional la notar prin care, in caz de despartire, tot ce s-a platit la apartament pana in momentul respectiv se va imparti la 2, deci fiecare sa plece cu jumatate din ce s-a achitat deja.
  Multumesc!

 49. Buna ziua, doresc sa cumpar un apartament intr-un bloc construit de catre ANL. Din actele proprietarilor reiese ca terenul pe care a fost construit blocul a fost dat in folosinta de catre Primarie catre ANL pe durata constructiei urmand ca dupa finalizare Primaria sa ia o decizie cu privire la modul in care se va atribui acest teren proprietarilor. Constructia este finalizata de cativa ani, dar Primaria nu a emis inca o hotarare asupra terenului – cei de la Primarie spun ca este in lucru si nu ne pot da un termen de rezolvare.
  Va rog sa imi spuneti daca se pot face actele notariale in aceasta situatie si ce riscuri ar putea aparea pt mine. Multumesc.

 50. Buna ziua, am o intrebare , vreau sa vand un spatiu pe o firma avand urmatoarea componenta
  1 administrator actionar 25 %
  1 administrator actionar 50 %
  1 actionar 25 %

  Pot vinde acest spatiu fara acordul celorlalti doi eu fiind administrator . Multumesc pentru raspuns

 51. Buna ziua,
  Vreu sa cumpar un teren intravilan dar proprietarulii il au ipotecat in favoarea bancii ,ipoteca de rang 1 .Cand s-a facut contractul de credit cele doua persoane apar sub aceste denumiri „garant ipotecar imprumutat” iar a doua persoana este „garant ipotecar”.In CF cele doua persoane au fiecare drepturi de 50% pe teren.Eu am vorbit doar cu primul proprietar(garant ipotecar imprumutat) care spune ca o sa mute ipoteca de pe acest teren pe o casa ca s-l elibereze de sarcini.
  Se poate muta acesta ipoteca?Daca se poate muta ipoteca la incheierea contractului de vanzare-cumparare trebuie sa fie amble persoane proprietare ale terenului?
  Credeti ca este OK sa fac acesta tranzactie fara sa fiu pagubit cumva?

  Multumesc!

  • Stimate dle Bune
   Da, se poate muta ipoteca de pe teren pe un alt imobil, insa acest lucru este posibil doar cu acordul bancii si cu prezenta ambilor proprietari.
   Daca ipoteca cu accesoriile sale este singura sarcina ce greveaza astazi terenul, prin mutarea acestora terenul va ramane liber de sarcini indiferent daca persoana imprumutata va restitui sau nu imprumutul (atentie, insa, la clauzele inserate in contractul de ipoteca in sensul de a vedea daca garantii ipotecari si-au dat acordul ca, in caz de neplata a creditului, banca sa poata executa si alte bunuri ale garantilor in afara bunului asupra caruia s-a inscris ipoteca.)

 52. Buna ziua si va multumesc pentru oportunitatea de a va adresa o intrebare.

  Sotia mea si cu mine am dori sa achizitionam un teren. Am dori ca el sa fie proprietatea fiicei nostre minore (10 ani). IN acelasi timp am dori sa avem dreptul de folosinta al terenului si al imobilului care o sa-l construim acolo pe durata vietii noastre. Se poate face acest lucru? cum?

  • Stimate dle Petrescu

   Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa va adresati cu o cerere in acest sens Judecatoriei din circumscriptia unde se afla domiciliul minorului (dat fiind faptul ca, pana la aceasta data, nu au fost infiintate instantele de tutela, asa cum prevede noul Cod civil, cererea se va judeca de completul specializat pentru minori si familie) si numai dupa aceea veti putea incheia contractul de cumparare a terenului, in conditiile impuse de instanta sau de autoritatea indicata de aceasta.
   Cu stima,

 53. Buna ziua,
  Sunt unicul propietar al unui teren ce are construit pe el o casa,la aceasta casa sunt copropietar cu alta persoana.
  Intrebarea mea: pot vinde numai terenul?
  Multumesc

  • Coproprietarul dvs pe constructie avand un drept de superficie asupra terenului nu puteti instraina dreptul de proprietate asupra terenului decat cu respectarea dreptului sau de superficie.

 54. Buna ziua. Va adresez o intrebare daca se poate. Eu acum 4 ani de zile eram casatorita cu un cetatean de nationalitate Indoneziana. Intr-o vacanta am venit in Romania (fara sot) si am investit o parte din bani care ii aveam si am achizitionat un teren. In contractul de vanzare-cumparare este mentionat dansul ca sot dar unic proprietar sunt eu cu nume si semnatura. Acum doresc sa vand acel teren si vreau sa stiu daca il pot vinde singura fara prezenta lui sau trebuie facut ceva anume. El este in Indonezia si ar fi foarte greu sa vina. Va multumesc pentru un eventual raspuns

 55. Bună seara, d-na notar
  Aş dori să vă întreb care este valoarea taxelor pentru un act de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere între mine şi mama mea ? Obiectul contractului : o casă (aprox. 100 metri pătraţi), curtea de 750 metri pătraţi şi un teren în extravilan de 3700 metri pătraţi. Mulţumesc

 56. Buna ziua,am o situatie mai ciudata si va rog sa ma lamuriti. In 2003 sotul meu a cumparat o casa si teren in com, Adunatii Copaceni jud.Giurgiu, dupa vanzare a lasat actele originale si cadastru la giurgiu pentru intabulare, dar nu le-a mai ridicat de atunci.Ce se poate face acum, unde trebuie sa mergem?la oficiul de cadastru si intabulare Giurgiu -la arhive? sau este mai simplu la notariatul unde am facut actul de vanzare-cumparare sa solicitam un duplicat pe care sa il intabulam din nou, se poate acest lucru si printr-un notariat din bucuresti?astept, multumesc.

  • Trebuie sa va adresati Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara – BCPI Giurgiu pentru recuperarea actelor si, doar in cazul in care nu mai sunt in arhiva acestei institutii, puteti recurge la solutia obtinerii unui duplicat de la notar caz in care, imobilul fiind deja intabulat, nu veti mai avea de ce sa solicitati intabularea.

 57. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati in situatia urmatoare: pot face un antecontract cu proprietarii unui apartament pe care vreau sa-l cumpar, insa unul dintre ei este orb?

  agentul imobiliar a spus ca cei de la IML vor veni in 14 zile si pt a nu astepta atat putem face antecontractul inainte si sa rezolvam cu actele.

  este legal?

  Va multumesc!

 58. Buna ziua,
  Nu am copii si sunt casatorita. Detin niste proprietati imobiliare dobandite inainte de casatorie,care dupa moartea mea conform legii vor putea reveni sotului meu. In cazul in care ar deceda el inaintea mea, dupa moartea mea, as dori sa las una dintre proprietati unei asociatii de protectia animalelor care sa ingrijeasca in continuare animalele mele de companie atata timp cat ele sunt in viata. Deasemenea as dori sa las o alata proprietate unor prieteni apropiati care sa verifice modul in care animalele sunt ingrijite si tratate pe toata durata vietii lor. Va rog sa imi spuneti daca acest lucru este posibil si ce acte am nevoie pentru intocmirea testamentului.
  Multumesc anticipat

  • Da, se poate, insa nu uitati sa dispuneti si asupra celorlalte bunuri ce se vor gasi in patrimoniul dvs la data decesului, deoarece acestea nu vor putea fi dobandite de benetifiarii sus mentionati, iar in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, aceste bunuri vor reveni statului.

 59. Buna ziua!
  Am o matusa fara copii, dar cu frati si surori, care doreste sa-mi lase prin testtament o proprietate la tara.
  Va rog sa-mi spuneti cat de vulnerabil este de atacat de eventualii mostenitori un testament.
  Multumesc!

  • In cazul in care testamentul ar fi contestat in instanta, daca se va dovedi ca matusa dvs a avut „discernatantul” necesar pentru incheierea acelui testament (de preferat in forma autentica la notar), ca nu a facut incheiat ca rezultat al constrangerii fizice sau psihice, iar dvs veti accepta succesiunea in termenul prevazut de legea in vigoare la data decesului matusii, nu cred ca ati avea de ce sa va faceti probleme.

 60. Buna ziua,
  Am mare nevoie de o parere avizata si voi incerca sa expun situatia mea. Eu si sotul meu avem o locuinta proprietate in baza actului vanzare-cumparare din 2007.De comun acord, vindem si impartim suma obtinuta in urma vanzarii , in mod egal. Dupa mom vanzarii, eu voi cumpara o noua locuinta. Fac precizarea ca in mom celor doua tranzactii, legal suntem casatoriti. Ulterior vom divorta la notar. Grija mea este ptr viitor, ce pot face acum , ptr linistea mea de mai tarziu. Ce masura am la indemana cand se vinde imobilul actual, fara sa implice taxa de partaj,dar care sa-mi confere siguranta oricarui bun cumparat atat in prezent cat si dupa divort.
  Va multumesc anticipat.

  • Stimata dna Bunduc
   Inainte sau dupa de instrainarea imobilului bun comun, dar in mod obligatoriu inainte de achizitionarea noului imobil, va puteti adresa unui birou notarial pentru incheierea unei conventii matrimoniale (evident, daca si sotul este de acord) act prin care se vor stabili bunurile comune si cotele de dobandire, bunurile proprii ale fiecarui sot in parte, precum si regimul juridic al bunurilor viitoare dobandite in timpul casatoriei.
   In acest fel, prin actul de lichidare (anterior si obligatoriu pentru incheierea conventiei) veti stabili cota fiecaruia la dobandirea bunurilor comune, deci si a bunului ce urmeaza sa il instrainati (daca faceti conventia inainte de instrainare), iar daca prin conventia matrimoniala stabiliti ca bunurile ce vor fi dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti sa fie bunuri proprii ale acestuia (regimul matrimonial al separatiei bunurilor), imobilul ce urmeaza sa il achizitionati va deveni bunul dvs propriu, chiar daca va fi cumparat inainte de divort.
   Mai multe detalii puteti obtine de la notarul care va incheia actele sus mentionate.
   Cu stima, State

 61. Buna ziua, va rog, in limita timpului dvs, sa ma lamuriti cu declaratia notariala care se face pentru creditul prima casa, mai exact cu ce inseamna „proprietate exclusiva”.
  Cazul nostru este in felul urmator:
  – eu am o garsoniera de 29mp, luata prin credit ipotecar, deci m-as incadra cu locuinta sub 50 mp pentru programul prima casa
  – viitorul sot detine 2 camere din casa bunicilor, primite prin donatie cu sarcini de la mama lui, care la randul ei le-a primit prin mostenire. Tot sub 50 mp.

  Inteleg ca daca aplic la creditul prima casa dupa casatorie nu m-as incadra pentru ca si sotul detine o bucata dintr-un imobil. Aici sper sa ne salveze partea cu „proprietate exclusiva”. El este proprietar exclusiv sau nu?
  Ne-ar ajuta foarte mult sa putem aplica la credit dupa nunta deoarece inainte avem foarte multe cheltuieli si nu ne permitem.

  Multumesc anticipat!

 62. Buna ziua. In urma partajului unui apartament cu 3 camere am de platit 50% din valoare, fostului sot ,in 3 rate. Acum platesc ultima rata si trebuie sa mergem la notar pentru declaratia de incheiere a platilor.Intrebarea este daca el trebuie sa plateasca un impozit pe suma primita. Ce alte cheltuieli sunt implicate ?

 63. buna ziua! va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns vis-a-vis de urmatoarea speta. de curand s-a incheiat o procedura de succesiune in urma careia am obtinut certificatul de mostenitor asupra unui autoturism. intrebarea este: se poate face vanzare-cumparare in baza acestui certificat, sau trebuie (obligatoriu) sa schimb actele masinii (eu proprietar pe carte identitate/talon)?

  • Stimate dle Craciun
   Nu este suficient certificatul de mostenitor, va trebui ca, in baza acestuia, sa treceti masina pe numele dvs, atat in evidentele fiscale, cat si in cele de circulatie, doar in acest fel cumparatorului dvs i se vor putea emite actele pe numele sau.
   Cu stima, State

 64. Buna,
  Sunt pe punctul de a cumpara un apartament in imobil vechi (1969) si am observat urmatoarea problema. In CF-ul de informare precum si in toate actele de provenienta descrierea apartamentului e urmatoarea: „4 camere, 1 bucatarie, 1 camara de alimente, 1 baie, 1 antreu, 1 logie, 1 sas cu suprafata utila 73,56 mp”. Apartamentul insa mai are pe langa cele de mai sus si 1 baie de serviciu (toaleta&chiuveta) care din cate inteleg nu e precizata (compartimentarea e din constructia blocului; nu s-a facut nici o modificare). Este vreo problema? Se poate rezolva cumva?
  Multumesc!

 65. Buna ziua se mai poate vinde terenul extravilan fara probleme chiar daca a intrat legea terenurilor cum se vindea inainte fara oferta depusa la primarie pt ca primaria zice ca se poate la fel ca si notaru pt ca nu au venit normele metodologice.

 66. Va rog sa ma ajutati cu niste informatii cu privire la incheierea unui precontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Daca sunt 2 propietari (frate-sora), la semnarea precontractului trebuie sa fie prezenti amandoi? Avansul care se da, se stabileste dupa valoarea apartamentului sau la intelegere intre cumparator si vanzator?
  Va multumesc.

  • Da, la incheierea antecontractului de vanzare trebuie sa semneze, personal sau prin mandatar, ambii coproprietari iar avansul se stabileste de acestia impreuna cu cumparatorul.

 67. Cat trebuie sa platesc taxele notariale la vanzarea unui apartament cumparat in anul 2002 si care in urma divortului si a partajului voluntar in anul 2012 am achizitionat si jumatatea sotului cu un credit la banca de 30000euro. Mentionez ca pretul de vanzare al apartamentului este la momentul actual de 41000euro. Multumesc .

 68. Cum se procedeaza in urmatoarea situatie:
  O familie sot si sotie fara copii.
  Sotul este propietarul spatiului de locuit obtinut prin mostenire inainte de casatorie de la tatal sau .
  Sotul nu mai are decat o ruda de gradul 4 (var primar de la unchiul sau respectiv fratele mamei ) ; sotia are rude de grad 2,3,4.
  Cum se procedeaza pentru ca ambii soti sa devina in timpul vietii propietari ai aceluiasi imobil iar dupa decesul unuia dintre ei spatiul sa revina in exclusivitate celuilalt . In situatia actuala existenta sotia are drept de propietate asupra imobilului numai dupa moartea sotului ( de exemplu nu figureaza in extrasul de carte funciara si nu poate prezenta dovada spatiului in cazul legalizarii unor documente personale sau in cazul preschimbarii actului de identitate, cand acesta expira , fara incuviintarea si semnatura sotului.)

  Ce recomandare puteti face in conditiile in care cuplul doreste maximum de siguranta legala cu minimum de cheltuieli.
  Va multumesc

  • Deoarece spatiul a fost dobandit de sot prin mostenire acesta reprezinta bunul sau propriu iar in cazul decesului sotiei el (spatiul) nu intra in discutie la masa succesorala.

   In schimb, in cazul decesului sotului proprietar al spatiului acesta (spatiul) va fi cuprins in masa succesorala si va fi transmis mostenitorilor (sotie si, eventual colateralilor, beneficiarilor testamentari, dupa caz). Prin urmare, pentru ca sotia supravietuitoare sa ramana singura mostenitoare a defunctului sau sot va trebui ca acesta (sotul) sa ii lase un testament, de preferat universal (pentru toate bunurile) sau particular (doar pentru spatiul respectiv).
   Sfatul meu este, totusi, ca ambii soti sa isi lase, reciproc, testament deoarece, probabil, mai sunt sau vor mai fi si alte bunuri in discutie in afara spatiului mentionat.

 69. Buna am si eu niste intrebari si v-as multumi mult daca mi-ati putea da un raspuns.As dori sa imi cumpar o locuinta,dar nu stiu cateva aspecte,de exemplu: cumparatorul da banii vanzatorului inainte sau dupa ce vanzatorul semneaza contractul vanzare-cumparare,astfel sa se evite o frauda. Banii trebuie dati numai cash sau se poate si prin transfer de cont bancar? Cam cat are un notar onorariul pentru cumpararea unei garsoniere,dar pentru cumpararea unui apartament.

  • Pretul se achita la momentul semnarii contractului de vanzare, fie in numerar, fie prin transfer sau virament bancar (in aceste ultime doua situatii partile pot solicita notarului sa se deplaseze, contra cost, la sediul bancii unde se va semna si contractul) sau, daca partile contractante convin in acest sens, pretul poate fi achitat la o data ulterioara semnarii contractului situatie in care se va insera in contract clauza potrivit careia transferul dreptului de proprietate va avea loc la data alimentarii contului vanzatorului, daca plata se face in contul bancar (in acest caz, dupa alimentarea contului vanzatorului cu suma reprezentand pretul vanzarii imobilului, acesta va trebui sa dea o declaratie notariala prin care va confirma primirea integrala a pretului si va solicita Cartii Funciare radierea ipotecii legale inscrisa in CF in baza contractului de vanzare)

 70. Buna ziua -As dori daca se poate si binevoiti ,sa ma lamuriti intr-o problema.Am dobandit o casa la tara prin contract vanzare-cumparare de la o matusa.Nu am dat bani pe ea caci asa a dorit matusa mea sa mi-o dea.,insa pe contract apare ca 1/8 din casa este a unei nepoate de-a unchiului meu(sotul matusii,iar matusa fiind sora mamei mele},parte la care ea n-a vrut sa renunte pe motiv ca i se cuvine.Intrebarea mea este–Ce se intampla daca vreau sa vand casa la un moment dat.,Nepoata unchiului meu nu se afla in tara de 20 de ani.Casa este casa parinteasca a unchiului meu el mai avand o sora ulterior decedata care avea o fata.,fata fiind nepoata de care va spuneam. Multumesc anticipat

  • Buna ziua

   In lipsa acceptului din partea nepoatei nu puteti instraina intreaga casa, ci doar cota dvs.
   Ati putea, de asemenea, solicita in instanta iesirea din indiviziune asupra casei, cu atribuirea intregului imobil catre dvs si plata catre nepoata a unei sulte, reprezentand contravaloarea cotei sale din imobil. Precizez, insa, ca procesul ar fi de durata avand in vedere ca ar urma sa se faca citarea cu strainatatea (procedura destul de greoaie). Va sugerez, insa, sa luati legatura cu un avocat pentru a lua mai multe informatii in acest sens.

 71. As dori sa vind o casa.Sotul meu este bolnav de aleheimer intr-o faza avansata,nu avem copii.Pot sa instrainez aceasta casa? Cu multzumiri!

  • Stimata dna Elena
   Daca imobilul este dobandit impreuna cu sotul nu puteti sa il vindeti fara acordul sau. Avand in vedere, insa, boala de care acesta sufera va fi nevoie de punerea sa sub interdictie judecatoreasca procedura prin care va fi numit un tutore care ii va reprezenta interesele si care, prin urmare, va putea sa semneze contractul de vanzare in locul sotului dvs.
   Procedura fiind mai complicata va sugerez sa luati legatura cu un avocat.
   Cu stima, notar State

 72. Daca ma puteti informa…am cumparat un apartament..iar la notar nu ne-a pus sa semnam decat originalul act de vanzare-cumparare..iar duplicatele le-a semnat doar notarul…este corecta procedura?

  • Potrivit noii proceduri de incheiere a actelor notariale, in prezent semnarea de catre parti a unui singur exemplar al actului care ramane in arhiva notarului si predarea de duplicate partilor semnate doar de notar este singura modalitate in care se poate autentifica actele la notar.
   Prin urmare, procedura prin care vi s-a autentificat actul este cat se poate de corecta.

 73. Buna ziua,
  In baza unei procuri transmisibile,data de mandant-proprietarul unui teren agricol,mandatarul initial(plecand in Italia),printr-o procura de substituire cu termen nelimitat,m-a mandatat sa inchei un contract de vanzare-c cu un tert de buna credinta,identificat expres in procura respectiva(care achitase deja pretul vanzarii).
  Dupa procurarea actelor necesare autentificarii, LA NOTARIAT (verificandu-se la infonot)am costatat ca procura de baza,a mandatarului initial,era REVOCATA,iar a mea NEREVOCATA, situatie in care mi s-a refuzat autentificarea vanzarii. Deaceea va intreb si va rog a raspunde:
  Care este baza legala a refuzului? Nicaieri in lg. 51/95 sau regulamentul de functionare al notarilor publici nu am gasit reglementarea precum ca:”REVOCAREA MANDATULUI INITIAL,REVOCA IMPLICIT SI MANDATUL DE SUBSTITUIRE,FARA REVOCAREA LUI EXPRESA” , iar Codul civil reglementeaza destul de explicit mandatul si revocarea acestuia(art. 1554 s.a vcc; 2036 s.a ncc)

 74. Buna seara,

  ma numesc Eugen si am o mica intrebare pentru dvs.

  Am sa incerc sa va descriu un pic cazul…

  -) pe data de 05/09/2013 mama mea impreuna cu prietenul(nu sunt casatoriti legal) dansei au cumparat o casa in Jud. Sibiu. Contractul sa realizat in fata unui notar public. In acest contract de cumparare sunt trecuti amandoi ca propietari al acestui imobil.

  -) prietenul mamei mele are 68 de ani si are din prima casatorie o fica. La semnarea contractului nu sa cerut de catre notar certificatul medico-legal in care este specificat ca prietenul este constient(discernamant) de ceea ce face.

  Intrebarea este urmatoarea:

  -) se poate aduce(reclama) in instanta acest caz de catre fica acestui sau un alt membru pe motivul ca: nu avut dicernamant/ca lipsesc acte??

  Va multumesc anticipat pentru timpul dvs.,

  • Stimate dle Eugen
   In virtutea principiului liberului acces la justitie, oricine se considera vatamat in drepturile sale prin incheierea unui act sau fapt juridic se poate adresa instantei, insa, exercitarea acestui drept de acces la justitie nu-ti garanteaza si castigul de cauza!
   Imprejurarea ca, la semnarea contractului, nu a fost depus un certificat medico-legal prin care sa se constate existenta, diminuarea sau lipsa discernamantului nu constituie motiv de nulitate a actului atata timp cat nu exista o dispozitie legala care sa stabileasca obligatia solicitarii lui, daca, din imprejurarile premergatoare autentificarii contractului, notarul nu a constatat si nici nu i s-a adus la cunostinta existenta unor probleme (daca acestea, intradevar, ar fi existat) legate de capacitatea de reprezentare a actiunilor partii in cauza.
   Prin simplul fapt ca o persoana are 68 de ani nu se poate prezuma ca aceasta nu are discernamantul necesar pentru incheierea unui contract de vanzare!
   Prin urmare, in cazul prezentat de dvs, fiica prietenului mamei dvs ar trebui sa poata dovedi ca, la momentul semnarii, acesta nu avea discernamantul necesar incheierii unui astfel de contract, pentru a se putea pune sub semnul intrebarii valabilitatea acestuia.
   Cu stima, notar State

 75. Buna Seara d-lor notari ,
  As dori sa imi cer permisiunea pentru a cere un ajutor d-lor notari , avand de incheiat un contract vanzare-cumparare as dori sa fiu informata care sunt procedeele urmate pentru acesta. Cazul e urmator, parintii(clientul) mei momentan nu sunt prezenti la termenul stabilit cu proprietarul , iar suma respectiva trebuie achitata la termen,care sunt procedeele care trebuie sa le fac eu , fiind cea care foi achita suma la notar , ce trebuie sa faca parintii dupa pentru a trece pe numele lor proprietatea?

  • Stimata dna Oana
   Nu spuneti in ce calitate urmeaza sa achitati dvs suma convenita cu proprietarul. Daca aveti mandat (procura) in acest sens data de catre parinti, dvs va veti prezenta in baza mandatului la termen, veti achita suma convenita si, daca prin mandat vi s-a dat dreptul de a incheia antecontract/precontract, acte aditionale la acesta sau chiar contractul de vanzare, in calitate de mandatar veti incheia actul necesar pentru dobandirea bunului de catre parintii dvs.
   Daca nu aveti un astfel de mandat, iar parintii nu se pot prezenta la termenul stabilit, va trebui sa faca o astfel de procura pe care sa v-o transmita pana la termenul convenit sau, daca toate partile sunt de acord (proprietarul vanzator, parintii dvs si dvs) puteti cumpara dvs bunul, insa, parintii nu vor putea deveni proprietari ai bunului decat daca dvs. il veti instraina acestora ulterior.
   Dar, intrucat nu am cunostinta de actele pe care le detineti va sugerez sa le prezentati oricarui notar pentru a obtine mai multe informatii.
   Cu stima, notar State

 76. In vanzarea unei locuinte ( casa si teren ) ,mostenirea mamei de la parinti am intampinat 2 probleme :
  1. in actul de vanzare -cumparare al terenului ,din 1950, ete mentionat „imobil .. camere si teren ” fara a se trece suprafata. In 1971 s-a vandut imobilul din 1959 si 200mp teren. Atunci s-a facut o schita in care se arata separat cele 2 proprietati cu suprafetele corespunzatoare. Dupa decesul bunicilor s-a facut cadastru succesiuni ,intabulari.Acum notarul ne cere dovada ca suprafata din cadastru este cea cumparata scazand suprafata vanduta. Nu am gasit nici o schita ,am cautat si la arhive.De ce trebuie pus la indoiala cadastru ?
  2. actul de vanzare -cumparare al terenului ,din 1950 este pe numele bunicii si al surorii acesteia.Bunicii in 1956 si-au contruit o casa, sora bunicii n-a avut pretentie la acest teren ( nematerializata in acte ) Impozitul a fost platit numai de bunicii mei. In 1986 sora bunicii decedeaza si la succesiune nu s-a amintit de acest teren, respectand intelegerea. La decesul bunicilor mei figureaza tot terenul si asa a fost intabulat, la ultima intabulare pe numele mamei si al fratelui mamei.
  Acum la vanzare ni se spune ca in actul de vanzare -cumparare este trecuta si sora bunicii si ca nu figureaza suprafata de teren. Cum putem intra in ordine? va multumesc

  • Stimata dna Sanda
   Avand documentele in studiu la un coleg al meu cu siguranta ca, daca exista piedici in incheierea contractului, acesta va va spune si ce anume puteti face, iar daca nedumerirea dvs. persista puteti apela si la consiliere din partea unui avocat.
   Insa, daca sora bunicii dvs este mentionata in actul de dobandire al terenului cu siguranta nu avea cum sa fie trecut tot terenul in certificatul de mostenitor emis de pe urma bunicilor, ci doar o cota parte din acesta. In lipsa unei hotarari judecatoresti care sa stabilesca contrariul, imprejurarea ca sora nu a stapanit in fapt terenul alaturi de bunicii dvs nu inseamna ca si-a pierdut dreptul dobandit din acest teren. Acest drept s-a transmis mostenitorilor sai ca urmare a decesului acesteia.
   Faptul ca intregul teren a fost intabulat pe numele mamei si a fratelui sau s-ar putea explica prin aceea ca, din dezbaterea celor trei succesiuni, au rezultat drept mostenitori finali cei doi frati (mama si unchiul dvs). Insa, cum nu detin toate informatiile si datele conform documentelor in cauza, este doar o supozitie.
   In privinta intrebarii dvs referitoare la cadastru, precizez ca acesta reprezinta doar un set de documente din multe, altele, pe care notarul trebuie sa-si intemeieze decizia de a autentifica un contract de vanzare. Documentatia cadastrala este obligatorie, dar nu suficienta pentru incheierea contractului iar daca datele pe care ‘cadastrul’ le furnizeaza nu corespund cu cele rezultate din actele de proprietate ale imobilului (in cazul dvs din actele incheiate incepand cu anul 1950) exista, intradevar, un impediment la autentificarea contractului.
   Insa, cum spuneam, toate informatiile necesare le puteti lua (pe langa cele ce sunt sigura ca vi le-a dat deja) de la colegul meu ori, de la oricare alt notar sau avocat, pe baza documentelor prezentate in acest scop.
   Cu stima, notar State

 77. Stimata doamna notar,

  Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la aceasta problema in legatura cu plata TVA la o tranzactie imobiliara.
  Doresc sa cumpar un teren intravilan utilizat in scopuri personale de catre doi proprietari (in indiviziune). Proprietarii au vandut cu chitanta de mana in 1999 100 mp din acest teren urmand sa perfecteze actele o data cu vanzarea celelilalte parcele (catre mine). Terenul inintial a avut un numar cadastral iar in 2011 s-a facut cadastru separat pentru cele doua loturi, rezultand doua numere cadastrale. Preturile de cumparare pentru cele doua terenuri sunt – pentru terenul de 100 mp – 4500000 rol iar pentru celalat lot de 900 mp – 49000 Euro (pe teren se afla si o cladire construita in 1919).
  Intrebari:
  1. Avand in vedere ca cele doua contracte de vanzare cumparare se vor perfecta in acelasi an fiscal, 2013, trebuie platit TVA la aceste tranzactii?

  2. In ce conditii nu s-ar plati TVA? (am gasit o precizare pe Internet in care, in exemplul 2 ar fi negarea unei situatii similare – static.anaf.ro/static/10/Vrancea/Preciz-TVA-tranzactii-imobile.pdf‎)

  Cu multumiri,
  Nicolae

  • Stimate dle Nicolae
   Daca ambele terenuri sunt construibile (incadrate astfel conform certificatului de urbanism) si valoarea de instrainare a acestora nu va depasi (cumulat) plafonul de 65.000 Euro, respectiv 220.000 lei (Ron) nu aveti obligatia inregistrarii in scop de TVA. In cazul in care valoarea unuia dintre imobile depaseste plafonul va trebui sa aveti in vedere ca prima vanzare sa se faca asupra imobilului cu valoarea mai mica.

   Daca lotul de 100mp nu este teren construibil nu se plateste TVA chiar daca, in acelasi an calendaristic, intervine si cea de-a doua vanzare insa, desi prima vanzare este scutita de plata TVA-ului, aceasta va fi avuta in vedere la calculul plafonului pentru anul 2013 intrucat cel de-al doilea teren instrainat, fiind construibil, este supus taxarii.

   Prin urmare, nu veti avea obligatia inregistrarii in scop de TVA doar daca valoarea cumulata a celor doua vanzari nu va depasi plafonul de 65.000 Euro.

   In cazul in care cele doua loturi au valori mai mari de 65.00Euro fiecare, dar sunt invecinate (au cel putin un hotar comun) ar exista, eventual, solutia alipirii urmata de vanzarea lotului rezultat.
   Cu stima, notar State

   • Stimata doamna notar,

    Multumesc frumos pentru lamuriri! Totusi, se pune urmatoarea intrebare – la ce pret se refera plafonul de 65000 euro – la cel din actul de vanzare-cumparare sau la cel de impozitare stabilit de primarie?

    Toata stima,
    Nicolae

    • Stimate dle Diaconu

     Baza impozabila, respectiv valoarea la care se va aplica TVA, este constituita, conform art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni. In cazul prezentat de dvs., pretul incasat de catre vanzator.

     Potrivit Deciziei nr. 2/2011 a Comisiei fiscale centrale, publicata in Monitorul Oficial nr 278 din 20 aprilie 2011, prin care s-au adus o serie de precizari referitoare la modul de determinare a TVA-ului in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau alte mijloace de proba, aceasta taxa se determina dupa cum urmeaza:

     •prin aplicarea procedeului sutei marite (ex, in cazul cotei standard de TVA, 24 x 100/124) daca, din contract, rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii;
     •prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii, in cazul in care rezulta ca:
     •partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii; sau
     •partile nu au convenit nimic cu privire la TVA.
     Cu stima, notar State

 78. Buna ziua Domna notar State Florica,
  Ma numesc Costica. Cu permisiunea dumneavoastra va supun atentiei urmatorul caz:
  Sunt nascut in 1950. Din prima casatorie a mamei a mai rezultat un frate, pe care in prezentul comentariu il numesc frate mai mare. Eu am fost infiat in anul 1959 cu toate efectele unei filiatiuni firesti. Parintii adoptatori au decedat de peste 16 ani. De la acestia nu am mostenit nimic, refuzand succesiunea, (½ din apartament), in favoarea fratelui mai mic cu 8 ani, care este de fapt fiul firesc al parintilor adoptatori.
  In anul 2001 am cumparat de la fratele mai mare 3 parcele de teren, iar in baza intelegerii cu acesta (inclusiv cu surorile vitrege, din a doua casatorie a mamei), si casa parinteasca mi-a fost cedata in anul 1991 si este cuprinsa in contractul de vanzare-cumparare din 2001. Mentionez ca i-am achitat fratelui o parte din suma convenita, cu doi ani inainte de perfectarea c/v, iar restul urmeaza sa-l achit in zilele urmatoare conform celor convenite in data de 25.06.2013, cand m-a mandatat cu o Procura speciala, sa-l reprezint in relatii cu primaria si alte institutii.
  In luna Iulie a.c., am fost instiintat de primarie ca surorile vitrege deschid procedura succesorala dupa mama, medierea fiind programata pe 09.08.2013, unde sunt chemati cei trei mostenitori, surorile vitrege si fratele mai mare, eu „neavand vocatie succesorala”, conform adresei semnate de Comisia locala de aplicare a Legilor Fondului Funciar.
  In mod surprinzator, la jumatatea lunii iulie a.c. am fost amenintat telefonic de fratele mai mare ca voi ramane fara casa si fara terenuri deoarece „nu am niciun drept de mostenire nici dupa parinti si nici dupa bunic, (tata decedat in 1951, bunicul dinspre tata decedat in 1979 si mama decedata in 2000), pentru ca am fost infiat.” Intradevar, am aflat recent din Deciziune, ca am fost infiat cu toate efectele unei filiatiuni firesti.
  Fac precizarea ca in perioada 2001-2013 casa parinteasca (in care locuiesc din 2006, dupa pensionare), a fost renovata de mine si sotie, la ea s-a adaugat un corp nou in 2007 cu proiect de executie si autorzatie de constructie.
  Toate drepturile de proprietate dobandite prin cumparare sunt pe numele meu si al sotiei si aceste imobile sunt intabulate in anul 2011.
  Intrebare:
  – Exista cai legale prin care ne poate deposeda de proprietatile intabulate, dupa 12 ani de la cumparare?

  • Stimate dle Nicolae

   Fiind infiat cu efecte depline ati „rupt” din punct de vedere juridic, orice raport de filiatie cu parintii firesti si rudele acestora.
   Prin urmare, nu ii veti mosteni nici pe parintii naturali, nici pe rudele acestora, in schimb, orice act incheiat de acestia in timpul vietii lor cu dvs. este perfect valabil.
   Prin urmare, terenurile cumparate de la fratele mai mare au devenit proprietatea dvs. de la semnarea contractului (in cazul in care in contract s-a mentionat ca proprietatea se transfera la dvs. la momentul semnarii acestuia). In cazul in care in contract s-a precizat ca pretul a fost achitat integral, pana la proba contrara este prezumata incasarea pretului de catre vanzator. Daca in contract s-a stabilit un termen de plata a diferentei de pret fiind, eventual, instituit privilegiu sau ipoteca legala, va sugerez sa respectati termenul de plata pastrand documentul constatator al efectuarii platii.
   In privinta constructiilor inteleg ca, pe terenul cumparat, exista o constructie (cuprinsa in contractul de vanzare-cumparare) pe care ati renovat-o. Daca este asa, aceasta constructie va apartine in aceleasi conditii ca si terenul. In ceea ce priveste constructia noua, fiind construita de dvs., este proprietatea dvs.
   Precizez ca, am facut mentiunile de mai sus pornind de la ipoteza ca ati incheiat contractele pentru terenuri si casa la notar, in forma autentica, iar fratele dvs. era proprietar al acestora.
   Cu stima,
   Notar State

   • Buna ziua Doamna notar State,
    Va multumesc pentru raspunsul clar, primit foarte repede, referitor la contractul de vanzare-cumparare.
    Cu permisiunea dumneavoastra voi reveni pe Forumul notarial unde intentionez sa va supun analizei notariale un alt comentariu la SUCCESIUNI-FORUM.
    Cu deosebita stima, C.Nicolae.

    • buna ziua!am o problema delicata va rog sa ma ajutati!din suflettt va rog sa imi rasp!deci am cumparat de la cineva o casa era ridicata pana la planseu de acolo am ridicato eu din banii mei cu acoperis usi si geamuri pentru a ma putea intabula!insa acuma persoana respectiva spuune ca eu trebe sa ii platesc intabularea si lui si mie ca daor nu a folosit casa el ci va fi a mea eu zic ca corect esteca fiecare sa isi plateasca ce tine de el el intabularea lui eu pe a mea!si nush ce sa fac ca nu vrea sa isi plateasca se poate face ceva sau trebe sa imi iau un avocat!va rog din suflet sa imi rasp ca nus ce sa fac sunt intro situatie neplacuta si presat de timp!multumesc!

     • Taxele de cadastru si intabulare trebuie sa fie platite de proprietarul trecut in actele de proprietate ale imobilului (teren, constructie etc).
      Prin urmare, daca sunteti trecut in actele de proprietate ale casei ca unic proprietar taxele le veti plati singur. Daca in acte este trecuta si cealalta persoana taxele le datorati amandoi iar daca cealalt proprietar nu doreste sa participe la plata veti fi nevoit, din pacate, sa faceti dvs. plata integrala pentru a se putea face cadastrul si intabularea.
      Ma intreb, insa, daca sunteti, intradevar, trecut in actele de proprietate in conditiile in care, fie nu ati incheiat un contract notarial de vanzare-cumparare a casei, fie imobilul (constructia) nu s-a edificat in baza unei autorizatii ori, desi a avut autorizatie, nu ati fost trecut in aceasta, respectiv, nu ati preluat drepturile din autorizatia de construire prin act de cumparare a constructiei.
      Deoarece nu am aceste date, v-as sugera sa contactati un avocat pentru a primi raspunsul corect si complet la intrebarea dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>