Succesiunea

Succesiunea se poate dezbate, fie in fata notarului, fie în instanţă, si presupune stabilirea mostenitorilor, a masei succesorale (patrimoniul defunctului)  si cotele de mostenire ale succesorilor.

Pentru a se dezbate succesiunea în fata notarului public trebuie avute in vedere respectarea dispoziţiile legii privind competenta teritorială a acestuia în soluţionarea cauzelor succesorale.

Competenţa de soluţionare a cauzelor succesorale aparţine biroului notarial din raza teritorială a judecătoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

In cazul în care defunctul nu a avut ultimul domiciliu în ţară, potrivit disp. noului cod civil, competenta este diferită, după cum defunctul a lăsat sau nu bunuri, astfel: defunctul a lăsat cel puţin un bun imobil -, notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă sunt mai multe imobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul a lăsat cel puţin un bun mobil – notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă au rămas mai multe bunuri mobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul nu a lăsat bunuri imobile sau mobile, notarul mai întâi sesizat   (art. 954 alin. 3 cod civil).

Daca în circumscripţia teritorială a ultimului domiciliu al defunctului, funcţionează mai multe birouri notariale, competenta va reveni “primului birou sesizat”

Deschiderea procedurii succesorale

Mai întâi, trebuie sa precizăm că deschiderea procedurii succesorale nu trebuie confundată cu deschiderea succesiunii care are loc ca urmare a decesului unei persoane, momentul deschiderii succesiunii fiind momentul decesului acesteia.

Procedura succesorală se deschide la cererea oricărei persoane interesate (persoane cu vocaţie succesorală; creditorii defunctului; executorul testamentar; procurorul în cazul persoanelor cu vocaţie succesorală minore sau puse sub interdicţie; secretarul consiliului local al localităţii în raza căruia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, etc)

Cererea pentru deschiderea succesorală cuprinde:

-        datele privitoare la starea civila a defunctului (inclusiv data decesului);

-        numele, prenumele si domiciliul persoanelor cu vocaţie succesorala;

-        bunurile supuse succesiunii, cu menţionarea valorii lor;

-        pasivul succesoral.

Dovada decesului se va face cu certificatul de deces sau cu Anexa nr. 24 emisă de Consiliul local al localităţii în raza căruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Aceleaşi acte vor face dovada si al  ultimului domiciliu al defunctului.

Taxe succesiune

Activitatea notariala / Autentificarea actelorDivortul/ Taxe / Stiri pe scurt / Informatii utile / Forum / Contact

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro


Comentarii

Succesiunea — 388 comentarii

 1. Un sfat daca puteti sa-mi dati, chiar si contra cost. Parintii mei au murit in 1994. Eu si fratele meu am fost impartiti in timpul vietii de catre acestia. Problema apare la parcelele de pamant, pentru ca nu se faceau acte, in anul 1990, cand pamantul a fost trecut la primarie de catre parintii nostri, pe numele notru, an din care platim si impozit. Problema apare acum, deoarece eu vreau sa fac schimb cu o parcela, iar primaria spune ca trebuie sa fac succesiune dupa parinti, pentru a fii proprietar cu acte in regula, deoarece impozitul care s-a perceput anual, l-am platit pentru ca am folosit pamantul.

  • Stimate dle Daniel
   Reprezentantul Primariei are dreptate. Trebuie sa dezbateti succesiunile de pe urma defunctilor dvs parinti deoarece terenul, chiar daca rolul fiscal este deschis pe numele dvs (al copiilor), este proprietatea parintilor (sau al unuia dintre parinti, conform actelor de proprietate).
   O problema va fi cu certificatul de atestare fiscala ce urmeaza sa il obtineti pentru dezbaterea succesiunilor, in sensul ca acesta va fi emis pe numele dvs (al copiilor, nu pe numele parintilor cum ar fi normal), insa, cum certificatul de atestare fiscala nu constituie titlu de proprietate, consider ca aceasta situatie nu ar trebui sa constituie un impediment in a obtine certificatul de mostenitor (este, doar o parere personala, notarul careia ii veti solicita dezbaterea succesiunilor urmand sa se pronunte asupra acestui aspect).
   Aceasta este, insa, o varianta de exceptie, varianta normala, fireasca fiind aceea a modificarii rolului fiscal si deschiderea lui pe numele parintilor / parintelui proprietar in baza actelor de proprietate, insa, in acest caz se pune problema unor eventuale sanctiuni pecuniare aplicate de Primarie pentru depasirea termenului legal prevazut pentru inregistrarea proprietatii pe numele proprietarului dobanditor.
   Sugestia mea ar fi ca, inainte de a va adresa unui notar pentru dezbaterea succesiunilor, sa incercati sa obtineti modificarea rolului fiscal pentru a nu va afla in situatia de a vi se respinge sau suspenda, din acest motiv, cererea de eliberare a certificatului de mostenitor pentru terenul in cauza.
   Cu stima, State

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


2 + 7 =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>