Succesiunea

Succesiunea se poate dezbate, fie in fata notarului, fie în instanţă, si presupune stabilirea mostenitorilor, a masei succesorale (patrimoniul defunctului)  si cotele de mostenire ale succesorilor.

Pentru a se dezbate succesiunea în fata notarului public trebuie avute in vedere respectarea dispoziţiile legii privind competenta teritorială a acestuia în soluţionarea cauzelor succesorale.

Competenţa de soluţionare a cauzelor succesorale aparţine biroului notarial din raza teritorială a judecătoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

In cazul în care defunctul nu a avut ultimul domiciliu în ţară, potrivit disp. noului cod civil, competenta este diferită, după cum defunctul a lăsat sau nu bunuri, astfel: defunctul a lăsat cel puţin un bun imobil -, notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă sunt mai multe imobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul a lăsat cel puţin un bun mobil – notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă au rămas mai multe bunuri mobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul nu a lăsat bunuri imobile sau mobile, notarul mai întâi sesizat   (art. 954 alin. 3 cod civil).

Daca în circumscripţia teritorială a ultimului domiciliu al defunctului, funcţionează mai multe birouri notariale, competenta va reveni “primului birou sesizat”

Deschiderea procedurii succesorale

Mai întâi, trebuie sa precizăm că deschiderea procedurii succesorale nu trebuie confundată cu deschiderea succesiunii care are loc ca urmare a decesului unei persoane, momentul deschiderii succesiunii fiind momentul decesului acesteia.

Procedura succesorală se deschide la cererea oricărei persoane interesate (persoane cu vocaţie succesorală; creditorii defunctului; executorul testamentar; procurorul în cazul persoanelor cu vocaţie succesorală minore sau puse sub interdicţie; secretarul consiliului local al localităţii în raza căruia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, etc)

Cererea pentru deschiderea succesorală cuprinde:

-        datele privitoare la starea civila a defunctului (inclusiv data decesului);

-        numele, prenumele si domiciliul persoanelor cu vocaţie succesorala;

-        bunurile supuse succesiunii, cu menţionarea valorii lor;

-        pasivul succesoral.

Dovada decesului se va face cu certificatul de deces sau cu Anexa nr. 24 emisă de Consiliul local al localităţii în raza căruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Aceleaşi acte vor face dovada si al  ultimului domiciliu al defunctului.

Taxe succesiune

Activitatea notariala / Autentificarea actelorDivortul/ Taxe / Stiri pe scurt / Informatii utile / Forum / Contact

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro


Comentarii

Succesiunea — 382 comentarii

 1. Buna seara!..Unchiul meu a decedat acum 8 ani el avand o fiica disparuta de 10 ani respectiva are 2 copii minori in grija tatalui ,eu am suportat toate cheltuielile necesare inmormantarii si as vrea sa stiu daca exista vreo posibilitate de a dobandi proprietatea acestuia.Multumesc

  • Stimate dle Neacsu

   Deoarece defunctul are descendenti (de grad I si II) dvs., in calitate de nepot, nu il puteti mosteni, chiar daca ati suportat cheltuielile de inmormantare (puteti invoca, eventual, un drept de creanta pentru sumele cheltuite, fata de mostenitorii stabiliti prin certificatul de mostenitor sau hotararea judecatoreasca emis/pronuntata in urma dezbaterii succesiunii unchiului dvs.)

   Cu stima, State

 2. Buna ziua,as avea si eu o intrebare daca se poate sa imi raspundeti, unde pot afla daca s-a facut o succesiune? Este vorba de bunicul meu decedat, mama mea si cei doi frati ai ei sustin ca s-a facut succesiunea dupa decesul bunicului, dar nici unul dintre ei nu au nici un act de la aceasta succesiune si as dori sa aflu daca intr-adevar a fost facuta. Va multumesc.

  • Stimata dna Brandusan

   Puteti solicita informatii in acest sens Camerei Notarilor Publici de care apartine localitatea ultimului domiciliu al bunicului dvs.

   Cu stima, State

 3. In cazul in care in urma decesului mamei, sora doreste sa cedeze partea ei de 1/2 din imobil este necesar si un act de donatie sau se poate renunta in momentul intocmirii actului de succesiune ? Daca bunul este un apartament in val aprox de 50.000 EUR si decesul este recent (luna trecuta), partile s-au inteles si nu vor exista contestatii, cat este cu aproximatie costul succesiunii (este un procent anume sau difera in functie de jutet/ notar) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


− 2 = 2

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>