Succesiunea

Succesiunea se poate dezbate, fie in fata notarului, fie în instanţă, si presupune stabilirea mostenitorilor, a masei succesorale (patrimoniul defunctului)  si cotele de mostenire ale succesorilor.

Pentru a se dezbate succesiunea în fata notarului public trebuie avute in vedere respectarea dispoziţiile legii privind competenta teritorială a acestuia în soluţionarea cauzelor succesorale.

Competenţa de soluţionare a cauzelor succesorale aparţine biroului notarial din raza teritorială a judecătoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

In cazul în care defunctul nu a avut ultimul domiciliu în ţară, potrivit disp. noului cod civil, competenta este diferită, după cum defunctul a lăsat sau nu bunuri, astfel: defunctul a lăsat cel puţin un bun imobil -, notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă sunt mai multe imobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul a lăsat cel puţin un bun mobil – notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă au rămas mai multe bunuri mobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul nu a lăsat bunuri imobile sau mobile, notarul mai întâi sesizat   (art. 954 alin. 3 cod civil).

Daca în circumscripţia teritorială a ultimului domiciliu al defunctului, funcţionează mai multe birouri notariale, competenta va reveni “primului birou sesizat”

Deschiderea procedurii succesorale

Mai întâi, trebuie sa precizăm că deschiderea procedurii succesorale nu trebuie confundată cu deschiderea succesiunii care are loc ca urmare a decesului unei persoane, momentul deschiderii succesiunii fiind momentul decesului acesteia.

Procedura succesorală se deschide la cererea oricărei persoane interesate (persoane cu vocaţie succesorală; creditorii defunctului; executorul testamentar; procurorul în cazul persoanelor cu vocaţie succesorală minore sau puse sub interdicţie; secretarul consiliului local al localităţii în raza căruia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, etc)

Cererea pentru deschiderea succesorală cuprinde:

-        datele privitoare la starea civila a defunctului (inclusiv data decesului);

-        numele, prenumele si domiciliul persoanelor cu vocaţie succesorala;

-        bunurile supuse succesiunii, cu menţionarea valorii lor;

-        pasivul succesoral.

Dovada decesului se va face cu certificatul de deces sau cu Anexa nr. 24 emisă de Consiliul local al localităţii în raza căruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Aceleaşi acte vor face dovada si al  ultimului domiciliu al defunctului.

Taxe succesiune

Activitatea notariala / Autentificarea actelorDivortul/ Taxe / Stiri pe scurt / Informatii utile / Forum / Contact

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro


Comentarii

Succesiunea — 342 comentarii

 1. Sotul meu a decedat in anul 2003. Nu a avut nici un bun mobil sau imobil,deci nu s-a dezbatut succesiunea dupa el.Soacra mea a decedat in anul 2009. Socrul meu a decedat in noiembrie 2013. Cumnatii mei nu vor sa dezbata mostenirea dupa socrii mei.Fiica mea implineste 18 ani in luna septembrie anul acesta.Cum sa procedez ca fiica mea sa nu piarda dreptul la mostenire dupa bunicii ei in situatia in care sa presupunem ca se v-a dezbate mostenirea dupa cativa ani.Eu nu am decat o copie dupa certificatul de deces al sotului meu.Trebuie sa-mi procur un duplicat la certificatul de deces? Sa dezbat mai intai succesiunea dupa sotul meu? Eu locuiesc in alta regiune a tarii fata de locul de deces al sotului meu si nu pot sa merg acolo la sute de km. distanta fara sa nu stiu cum sa procedez.Va rog foarte mult sa-mi raspundeti.Va multumesc mult.

  • Va sugerez sa mergeti impreuna cu fiica dvs la un birou notarial pentru ca aceasta sa faca declaratii de acceptare a succesiunilor ramase de pe urma bunicilor si, respectiv, a tatalui sau.
   In privinta certificatului/certificatelor de deces, pentru autentificarea declaratiilor acestea pot fi depuse si in copie xerox insa, indicat este sa luati mai intai legatura telefonic cu biroul notarial la care doriti ca fiica dvs sa faca declaratiile pentru a vi se confirma acest lucru.

 2. Buna seara,
  Am si eu o intrebare la dumneavoastra va rog, daca mama a facut un imprumut prin notar de la o persoana fizica prin act notarial, se poate trece pe act in cazul in care nu achita banii imprumutati ca debitorul sa treaca la masa succesorala a acesteia_ la clauze sau ceva

  • In cazul in care debitorul nu achita imprumutul acesta poate fi executat silit sau, daca partile convin, pot incheia un act de dare in plata in sensul ca debitorul va putea da, in schimbul sumei imprumutate, un bun sau un drept al sau acceptat de catre creditor, insa, in niciun caz mama dvs si debitorul sau nu pot negocia, in acest sens, asupra succesiunii viitoare a vreunuia dintre ei.

 3. buna ziua,v-as ruga frumos sa ma lamuriti si pe mine in ceea ce priveste succesiunea imobilului tatalui meu in urma decesului acestuia. anul tecut in aprilie am facut la notariat cerere pt deskiderea succesiunii, problema este k tatal meu a facut un testament in care mentioneaza ca apartamentul este dat nepoatei mele, inclusiv partea care mi se cuvenea mie, fara ca eu sa fiu instiintata sau macar intrebata dak sunt de acord. mentionez k succesiunea dupa mama nu a fost inca facuta, mama fiind decedata din anul 2003. din momentul depunerii cererii de succesiune si contestatrea testamentului nu am mai fost contactata de sora mea si nici de fiica acesteia respectiv nepoata in cauza care e trecuta in testament. as dori f mult sa-mi dati si un sfat dak se poate , va multumesc.

  • Avand in vedere ca ati formulat cerere de dezbatere a succesiunii la un birou notarial va trebui sa luati legatura cu notarul pentru a afla in ce stadiu se afla dosarul dvs.

 4. Multumesc ptr raspunsurile date,dar mai am o intrebare.la dezbaterea succesiunii imi trebuie cadastru si intabularea la cele 2 imobile pe care le detinea decedatul? MULTUMESC

  • Daca imobilele nu erau intabulate (si nici nu au fost intocmite documentatii cadastrale cat inca era in viata tatal dvs) pentru dezbaterea succesiunii nu sunteti obligati sa efectuati aceste formalitati de intabulare.

 5. BUNA ZIUA.TATAL MEU A DECEDAT IN ANUL 2013 LUNA OCT.SI AS VREA SA FAC SUCCESIUNEA.INTREBAREA MEA ESTE:AVEA DOMICILIUL IN JUD.CALARASI,DAR FIIND BOLNAV L-AM ADUS LA BUCURESTI SI I-AM FACUT VIZA DE RESEDINTA LA MINE.A DECEDAT TOT IN BUCURESTI,DAR CELE 2 CASE PE CARE LE-A LASAT SANT IN JUD.CALARASI.POT FACE SUCCESIUNEA IN BUCURESTI,DACA AVEA VIZA DE RESEDINTA IN BUC?

  • In certificatul de deces este mentionat ultimul domiciliu al defunctului. La un birou notarial de pe raza teritoriala a acelei localitati veti solicita dezbaterea succesiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


+ 5 = 6

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>