Succesiunea

Deschiderea mostenirii (art. 954 cod civil)

Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia, la ultimul sau domiciliu a carei dovada se face cu certificatul de deces sau cu hotarare judecatoresca definitiva de declarare a decesului, dupa caz.

Felurile mostenirii (art. 955 cod civil)

Mostenirea (succesiunea) se transmite prin mostenire legala, daca defunctul nu a dispus altfel prin testament.

Prin urmare, mostenirea este, fie legala, fie testamentara.

succesiune

Mostenitorii legali (art. 963 cod civil)

Persoanele care au vocatie legala la succesiunea defunctului sunt, in ordine: sotul supravietuitor si rudele acestuia: descendentii (copii, nepotii, stranepotii, etc), ascendentii (parinti, bunici, strabunici, etc) si colateralii, pana la gradul IV inclusiv (frati-surori, nepoti de frati-surori, unchi-matusi, veri primari, etc )

Rudele in gradul cel mai apropiat dufunctului inlatura toate celelalte persoane cu vocatie succesorala, mai putin pe sotul supravietuitor care va veni la succesiune in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori.

Mostenitorii testamentari

Poate fi mostenitor testamentar orice persoana capabila de a mosteni.

Succesiunea se poate dezbate, fie in fata notarului, fie în instanţă, si presupune stabilirea mostenitorilor, a masei succesorale (patrimoniul defunctului)  si cotele de mostenire ale succesorilor.

Pentru a se dezbate succesiunea în fata notarului public trebuie avute in vedere respectarea dispoziţiile legii privind competenta teritorială a acestuia în soluţionarea cauzelor succesorale.

Competenţa de soluţionare a cauzelor succesorale aparţine biroului notarial din raza teritorială a judecătoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

In cazul în care defunctul nu a avut ultimul domiciliu în ţară, potrivit disp. noului cod civil, competenta este diferită, după cum defunctul a lăsat sau nu bunuri, astfel: defunctul a lăsat cel puţin un bun imobil -, notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă sunt mai multe imobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul a lăsat cel puţin un bun mobil – notarul din raza teritorială de situare a bunului (dacă au rămas mai multe bunuri mobile, notarul mai întâi sesizat); defunctul nu a lăsat bunuri imobile sau mobile, notarul mai întâi sesizat   (art. 954 alin. 3 cod civil).

Daca în circumscripţia teritorială a ultimului domiciliu al defunctului, funcţionează mai multe birouri notariale, competenta va reveni “primului birou sesizat”

Reprezentarea succesorala (art. 965 cod civil)

Daca, cu ocazia dezbaterii succesiunii, se constata ca o persoana in gradul cel mai apropiat de rudenie cu defunctul este nedemn a-l mosteni sau ca el, insusi, este decedat la momentul mortii persoanei a carei mostenire se dezbate, iar, la randul sau, a lasat mostenitori acestia vor urca in drepturile sale culegandu-i partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit daca acesta nu ar fi fost nedemn sau, daca ar fi fost in viata la data deschiderii succesiunii defunctului.

Cota de mostenire a sotului supravietuitor (art. 972 cod civil)

In masura in care se constata ca nu este nedemn a mosteni si ca a acceptat succesiunea defunctului sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs cu oricare dintre clasele mostenitorilor legali.

Cota sa de mostenire difera in functie de clasa de mostenitori alaturi de care vine la mostenire, astfel:

– cota de 1/4 – in concurs cu descendentii (copii, nepoti sau stranepoti de copii, etc)

– cota de 1/3 – in concurs cu ascendentii privilegiati (tatal si mama defunctului) si cu colateralii privilegiati ( fratii, surorile si descendentii acestora pana la gradul IV, inclusiv);

– cota de 1/2 – in concurs, fie doar cu ascendentii privilegiati, fie numai cu colateralii privilegiati;

– cota de 3/4 – in concurs, fie cu ascendentii ordinari (bunicii, strabunicii, etc), fie cu colateralii ordinari (alte rude pana la gradul IV, in afara colateralilor privilegiati, ex. unchi, matusi, veri primari)

Chiar daca o persoana este in gradul de rudenie necesar, respectiv are vocatie succesorala pentru a veni la mostenirea defunctului nu este suficient pentru a mosteni acesta trebuind sa faca si dovada ca a acceptat succesiunea in termenul stabilit de lege.

Prin urmare, orice persoana care are vocatia de a mosteni o persoana decedata trebuie sa isi exprime optiunea de a accepta succesiunea sau, dimpotriva, de a renunta la mostenire intrun termen de 1 (un) an de la decesul defunctului.

Partajul succesoral

In cadrul procedurii de dezbatere a succesiunii sau ulterior emiterii certificatului de mostenitor succesorii ( mostenitorii) pot conveni asupra impartirii intre ei si atribuirea in natura sau prin echivalent a bunurilor mostenite.

Actele necesare dezbaterii succesiunii (dupa caz):

– certificatul de deces sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca definitiva de declarare a mortii;

– actele de stare civila ale defunctului si cele ale mostenitorilor (ex. certificat de nastere, certificat de casatorie, hotarare de divort, certificat de deces, certificat de mostenitor sau de calitate de mostenitor, carte de identitate, buletin de identitate);

– procura speciala in forma autentica;

– testament;

– 2 (doi) martori;

– actele de proprietate a bunurilor declarate ca fiind ramase de pe urma defunctului (contract de vanzare-cumparare, titlu de proprietate, certificat de mostenitor, contract de construire, contract de imprumut, proces-verbal de predare, act de concesiune si adeverinta de valoare pentru locurile de veci, contract de depozit bancar sau extras de cont, certificat de inmatriculare auto, talon si factura fiscala de cumparare pentru autovehicule, certificat de actionar, etc);

– documentatie cadastrala, daca exista;

– incheiere de intabulare, pentru imobilele intabulate in Cartea Funciara;

– certificat de atestare fiscala, pentru bunurile imobile si autovehicule;

– extras de Carte Funciara pentru informare, pentru imobilele intabulate (poate fi solicitat, contra cost, si de biroul notarial)

succesiune

Dovada decesului se va face cu certificatul de deces sau cu Anexa nr. 24 emisă de Consiliul local al localităţii în raza căruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Aceleaşi acte vor face dovada si a  ultimului domiciliu al defunctului.

 Onorariul notarului public

Onorariul notarial datorat pentru obtinerea certificatului de mostenitor se calculeaza gradual in functie de valoarea bunurilor ce compun masa succesorala, respectiv valoarea bunurilor mobile (stabilita pe baza documentelor de achizitie, a expertizelor de specialitate ori a declaratiilor partilor, dupa caz) si valoarea imobilelor stabilita conform Ghidurilor orientative a valorii imobilelor intocmite prin grija Camerelor Notarilor Publici.

Taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.)

In cazul in care notarul public care are pe rol dezbaterea succesiunii este platitor de TVA va incasa TVA in cota de 24% raportata la onorariul cuvenit pentru serviciul efectuat.

Daca biroul notarial nu este platitor de TVA cota de 24% nu va fi datorata.

Impozitul pe veniturile obtinute din succesiune

In cazul in care a trecut mai mult de 2 (doi) ani de la deschiderea succesiunii (de la data decesului), iar in masa succesorala exista bunuri imobile mostenitorii vor datora impozitul pe mostenire in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale imobiliare.

Impozitul va fi datorat si in cazul in care succesiunea a fost dezbatuta partial in termenul de 2 (doi) ani, iar dupa expirarea acestuia se solicita eliberarea unui certificat suplimentar de succesiune pentru alte bunuri imobile decat cele pentru care a fost emis deja certificat de mostenitor.

Taxa de publicitate imobiliara ANCPI

Tariful pentru eliberarea Extrasului de Carte Funciara pentru Informare

– 20 lei, termen normal (3 zile de la data inregistrarii cererii la OCPI)

– 100 lei, in regim de urgenta (1 zi  de la data inregistrarii cererii la OCPI)

Taxa de intabulare in Cartea Funciara a imobilului mostenit pentru care exista Carte Funciar deschisa pe numele defunctului sau, dupa caz, avea intocmita documentatia cadastrala fara a fi fost finalizata procedura de intabulare se calculeaza avanduse in vedere valoarea rezultata din ghidurile orientative notariale si este datorata de mostenitori diferit, dupa cum acestia sunt persoane fizice sau juridice, astfel:

– 0,15%, pentru mostenitorii persoane fizice

– 0,5%, pentru mostenitorii persoane juridice.

Share Button

Comentarii

Succesiunea — 449 comentarii

 1. Buna ziua. Mama mea a decedat in 2010 si nu am facut succesiunea, dar urmeaza sa initiem procedura. Obiectul mostenirii este un apartament obtinut in timpul casatoriei, tatal meu locuieste in continuare in el. In cazul in care tatal meu se recasatoreste, dreptul la mostenire revine si noii sotii? Daca da care sunt cotele? Daca eu obtin certificatul de mostenitor inainte de recasatorirea tatalui, partea care mi s-ar cuveni ramane aceeasi sau se supune unei noi imparteli pt a o include pe a 2 -a sotie? Va multumesc mult.

  • Stimata dna Stoleru

   Indiferent daca tatal dvs. se recasatoreste inainte sau dupa dezbaterea succesiunii, sotia din a doua casatorie nu are niciun drept de a o mosteni pe mama dvs.
   Prin urmare, in oricare dintre situatii, tatal dvs. are dreptul la o cota de 1/4 iar dvs. (copilul sau copii, daca sunteti mai multi) o cota de 3/4.
   Bineinteles ca, in cazul decesului tatalui dvs. sotia acestuia il va mosteni astfel ca, pe cale indirecta, va deveni coproprietara cu dvs. asupra bunurilor mamei dvs. in limita cotei pe care o va mosteni de la sot.
   Cu stima,

 2. Buna ziua.ce am de facut in urmatorul caz.bunicul meu cel pe care aste emis titlul de proprietate a decedat in 2009.bunica mea in 2010.au avut un singur copil pe tatal meu decedat in 1994. care a avut 2 copii pe mine si pe sora mea.cum ar trebuii sa procedez pentru a trece casa si terenurile pe numele meu?va multumesc

  • Stimate dle Mihai

   Inteleg ca nu a fost dezbatuta succesiunea de pe urma nicunuia dintre bunici. In cazul acesta va trebui sa va adresati unui birou notarial de la ultimul domiciliu al defunctilor pentru a dezbate succesiunile ramase de pe urma acestora.
   In cazul in care v-ati inteles cu sora dvs. ca aceasta casa si terenurile, mai exact toate bunurile bunicilor, sa va revina dvs. atunci sora trebuie sa dea o declaratie notariala ca intelege sa ramana straina de succesiunile bunicilor. In acest caz, insa, sora nu va mai putea mosteni niciun alt bun ramas de la defunctii sai bunici.
   Daca sora doreste, insa, sa dobandesca cel putin un bun din mostenirea bunicilor aceasta va trebui sa accepte succesiunile urmand ca, in acelasi timp sau ulterior dezbaterii succesiunilor, sa incheiati un act de partaj succesoral.
   Cu stima,

   • multumesc de raspuns.as mai dorii sa imi spuneti inca ceva.sora mea este plecata in strainatate.ar putea sa dea o declaratie de negatie la un notar in strainatate?mentionez de de la moartea bunicilor eu platec impozitele pentru casa si terenuri.multumesc

    • Da, sora dvs. poate da declaratia la un notar din tara in care se afla, insa, i-as sugera sa o dea, daca poate, la Ambasada Romaniei din acea tara deoarece, este posibil ca, in cazul in care o da la notar sa fie nevoie sa se adreseze unei alte institutii pentru a obtine apostilarea declaratiei, formula obligatorie pentru a putea fi folosita in Romania, daca tara respectiva nu se incadreaza printre statele care au conventii de reciprocitate cu Romania in privinta recunoasterii reciproce a actelor intocmite pe teritoriile lor.
     Cu stima

 3. Buna ziua vreau sa cumpar o garsoniera dar propietara a fost casatorita cu un cetatean sirian el a fost expulzat acum 17. 18 ani din tara avand si un copil impreuna copilul a ramas cu mama care a divortat si a castigat divortul si custodia copilului in cotractul casei fiind trecut si el ( sotul ) acum copilul are 19 ani si vor sa vanda dar tatal a decedat acolo in siria specific ei nu au facut partajul dupa divort pentru ca el erea expulzat astept raspuns va rog

 4. Buna ziua.
  Domnule notar, as avea rugamintea sa-mi dati un sfat in urmatoarea situatie .
  Nasa mea de botez mi-a facut cadou 5000 MP de teren extravilan in anul 2002 pe care nu am facut acte fiind pamant trecut in titlul de proprietate a sotului ei decedat in anul 1997. Acest pamant apartinea parintilor nasei mele deci bunicilor mei
  Mentionez ca nasa mea de botez (decedata la inceputul anului in curs) era sora mamei mele . Nasa mea vaduva de razboi fara copii s-a recasatorit cu ” nasul meu”in anul 1952 el avand 3 copii ditr-o alta casatorie . In timpul casatoriei lor nu au mai avut alti copii.
  Acum dupa decesul ei copii sotului vor sa dezbata mostenirea care cuprinde si acest teren
  Va rog sa-mi spuneti care sunt sansele mele sau ale mamei mele sa ramanem in posesia acestui teren
  va multumesc

  • Stimate dle Mihai

   Daca terenul provine de la bunicii de mama, nu inteleg cum aparte in titlul emis pe numele sotului sau?! Insa, daca asa este prin dezbaterea succesiunii de pe urma acestuia sotia sa (nasa, cum ii spuneti) dobndeste o cota legala de 1/4 in calitate de sotie (daca vine impreuna cu alti mostenitori ai defunctului) sau intreaga succesiune (daca sotul nu mai avea alti mostenitori).
   Daca „nasul” este aceeasi persoana cu sotul decedat in 1997, succesiunea se va imparti intre matusa (1/4) si copii sotului sau decedat (3/4)
   In acest caz, cota de 1/4 dobandita de matusa de la sotul sau va fi mostenita de rudele acesteia (mama dvs, in calitate de sora) copii defunctului ei sot neavand nicio calitate sa participe la succesiunea matusii dvs (daca nu au fost infiati de aceasta).
   Cu stima,

 5. Buna ziua, dupa decesul tatalui meu( eu fiind unicul mostenitor-mama a decedat inainte) ar trebui sa deschid succesiunea pentru un teren dobandit de el prin reconstituirea dreptului de proprietate de la bunicii lui si pentru locul de veci unde este inmormantat.
  Pot deschide succesiunea doar pentru locul de veci iar pentru teren sa dau declaratie de renuntare?
  Multumesc anticipat.

 6. Buna ziua!
  Fratelui meu a decedat in ian.2014,iar eu am aflat, intamplator, la 2 saptamani de la inmormantare. Sotia supravietuitoare nu a vrut sa discute cu mine si si-a schimbat nr.de telefon. Acum sunt chemata in judecata in calitate de parat,inteleg ca pt.succesiune,deoarece cei doi nu au avut copii. Eu locuiesc in Bucuresti,am 88 ani,o pensie de 401 lei,iar fratele meu locuia in Barlad,exista vreo posibilitate de acceptare a mostenirii fara sa ma deplasez la Barlad? Va multumesc!

 7. va rog sa ma ajutati, tata a decedat in 1978,copii 3 ,s/a facut succesiunea 2 dintre copii renuntint in favoarea mea ,eu am primit certficat de mostenitor,am intabulat numai casa, dar mentionez ca tata avea carti funciare cu numere top.Mai pot intabula restul de teren din cartile funciare ala tatalui meu ? mai am dreptul acum ?trebuie sa solicit inscierea in cartea funciara a numelui meu si cum sau ce pot sa fac. cu respect va rog sa / mi raspundeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


sase + = 10

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>