Certificatul de mostenitor

Certificat de mostenitor

Certificatul de mostenitor. Acte necesare.

Eliberarea certificatului de mostenitor sau de legatar reprezinta ultima faza a procedurii succesorale.

Dacă, prin administrarea probelor, notarul a putut stabili moştenitorii, calitatea şi drepturile acestora, precum şi masa succesorală, acesta întocmeşte o încheiere finală a procedurii succesorale ce va cuprinde, pe lângă menţiunile obişnuite, următoarele:

-        numele, prenumele si ultimul domiciliu al defunctului, precum si data decesului;

-        numele, prenumele, domiciliul si întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali sau testamentari;

-        activul şi pasivul moştenirii;

-        alte date necesare la soluţionarea cauzei.

Dacă notarul constata că în masa succesorala nu există bunuri, dispune prin încheiere închiderea procedurii succesorale din lipsa de  obiect.

Dacă pentru determinarea bunurilor moştenirii este nevoie de efectuarea unor operaţiuni de durată, succesorii pot solicita să li se stabilească doar calitatea, pentru aceasta eliberându-se un certificat de calitate de mostenitor.

Prin eliberarea certificatului de moştenitor, competenta biroului notarial înceteaza, acesta nemaiputând reveni şi elibera un nou certificat.

In cazul în care moştenitorii solicită completarea masei succesorale cu alte bunuri din activul moştenirii notarul eliberează, cu acordul tuturor succesorilor, un certificat suplimentar de moştenitor (acesta nu este un nou certificat de moştenitor ci o completare la cel existent).

Natura juridica a certificatului de moştenitor

Spre deosebire de vechiul cod civil potrivit căruia certificatul de moştenitor făcea dovada întinderii drepturilor şi a componentei masei succesorale doar faţă de persoanele menţionate în cuprinsul său ca având calitatea de moştenitori, potrivit NCC certificatul de moştenitor face dovada atât a calităţii de moştenitor şi întinderea drepturilor moştenitorilor, cât şi dovada asupra bunurilor din masa succesorală (art. 1.133 cod civil), constituind titlu de proprietate, opozabil tuturor.

Succesiunea vacanta

Potrivit art. 85 din Legea nr. 36 / 1995 a notarilor publici, cât şi a disp. art. 1.135 cod civil, în lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentanţilor statului, respectiv, ai comunei, oraşului sau municipiului, după caz, în a cărei rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii succesiunii, notarul public constată că succesiunea este vacantă şi eliberează certificatul de vacanţă succesorală după expirarea termenului de acceptare a succesiunii.

Din partea Statului, însă, nu este necesară o manifestare de voinţă, expresă sau tacită, în sensul acceptării succesiunii, acesta culegând-o în virtutea legii, după cum nici nu poate renunţa la succesiune, din simplul motiv că, întro atare situaţie, bunurile succesorale rămânând fără stăpân ar reveni tot statului.

Acte necesare pentru obtinerea certificatului de mostenitor

 - cerere pentru deschiderea succesiunii (se completează la notariat);

 - actele de identitate ale mostenitorilor;

 - acte de  stare civilă care dovedesc relaţia de rudenie;

 - certificatul de deces al defunctului;

 - certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces / certificatul      de moştenitor / sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);

 - certificat de naştere şi căsătorie a descendenţilor sau al altor rude care au vocaţie succesorală;

 - testamentul, dacă există;

 - fiecare moştenitor va da o declaraţie autentificată la biroul notarial prin care isi  exprima opţiunea succesorală, în sensul că acceptă, sau renuntă la moştenire.

Alte acte care atestă averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :

 - acte proprietate bunuri imobile : contract vânzare-cumparare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;

 - certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;

-  documentatie cadastrala, daca exista;

 - acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);

 - certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;

 - certificat acţionar, carnete C.E.C., conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;

Pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate, dar cu ultimul domiciliu în România, precum şi pentru cetăţenii români care au decedat în străinătate, dar cu ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, autoritatea română va emite certificatul de deces după transcrierea actului de deces emis de autoritatea străină conform art.44 alin. 3-7 din Legea cu privire la actele de stare civilă nr.119/1996. În cazul în care certificatul de deces este eliberat de către misiunea diplomatică sau oficiul consular, acesta nu mai trebuie transcris.

Pentru cetăţenii străini sau apatrizi, care nu sunt decedaţi în România şi care au avut ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, actul de deces emis de autorităţile străine competente poate fi luat în considerare la notariat numai după îndeplinirea procedurii supralegalizării sau apostilării, după caz. Fac excepţie de la regula apostilării/supralegalizării, actele de deces emise de state cu care România are încheiate convenţii sau tratate bilaterale de recunoaştere a actelor de stare civilă.

Activitatea notariala / Autentificarea actelorDivortul / Succesiunea / Taxe / Stiri pe scurt / Informatii utile / Forum / Contact

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro


Comentarii

Certificatul de mostenitor — 24 comentarii

 1. Buna ziua, as dori sa stiu la cat s-ar ridica costurile pentru succesiune.povestea e mai incalcita.eu am divortat de fostul sot impreuna avem un apartament cu 2 camere si doi copii majori.dupa divort nu am facut partaj pentru ca facusem o intelegere …verbala ca eu sa raman cu casa si el cu niste bani proveniti dintr-un schimb de locuinta inainte de divort.Problema este ca el a decedat iar familia a aflat despre deces foarte tarziu..la cateva luni dupa ce deja fusese inhumat de primaria sectorului 3 ca…identificat dar fara apartinatori.Ultimul sau domiciu din buletin a fost altul decat apartamentul in discutie.Vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru ca fetele mele sa aiba fiecare un certificat de mostenitor.Va multumesc pentru timpul acordat si va doresc o zi buna.

  • Stimata dna Teodora

   Daca defunctul a avut ultimul domiciliu (cel mentionat in certificatul de deces) in Bucuresti fetele dvs. se pot adresa oricarui notar din Bucuresti pentru dezbaterea succesiunii (dvs puteti face aceste demersuri doar daca aveti procura din partea acestora, sau a uneia dintre ele)

   Cu stima, State

 2. Am nevoie de un certificat calitate de mostenitor(mi-l cere comisia judeteana de fond funciar )pentru reconstituirea unui teren de la unchiul meu (nu a avut copii)pentru care anm facut cerere la Legea 247/2005.Unchiul meu a fost decedat in Bucuresti ,locul nasterii in Teleorman,unde este si terenul.Am fost la mai multi notari dar fiind decedat in 1991 iar matusa mea in 1998 nu mai poate sa-mi elibereze fiind mai mult de 6 luni de la deces …Ce pot face ?Acest teren l-am gasit la arhivele nationale,a fost preluat in 1949 de catre stat…
  Va rog sa ma invatati unde sa merg…

  • Stimata dna Niculescu
   Cu siguranta nu data decesului unchiului si, respectiv, a matusii dvs. a fost motivul pentru care nu ati obtinut certificatul ci, fie notarii respectivi nu aveau competenta sa faca acest lucru (dezbaterea succesiunii si eliberarea certificatului de mostenitor, inclusiv de calitate de mostenitor o poate face numai un notar de la ultimul domiciliu al defunctului, respectiv domiciliul mentionat in certificatul de deces), fie nu aveti dreptul de a-l mosteni (ex., neavand copii, daca unchiul a lasat testament sotiei sale, aceasta va fi singura mostenitoare), ori exista deja emis certificat de mostenitor in care au fost stabiliti mostenitorii.
   Pentru a obtine informatiile necesare va sugerez sa va adresati unui birou notarial de la ultimul domiciliu al defunctului dvs unchi.
   Cu stima, State

 3. La 1 August 2014 mi-a murit tatal. Suntem 2 mostenitori si mama. As dorii sa stiu dupa noile reglementari din 2014 suntem obligati sa asteptam un an de zile? Noi dorim sa facem succesiunea acun si nu peste un an. Si de ce difera preturile de la un notar la altul? Va rog cat m-ar costa o succesiune cu un imobil de 120 mp total in zona Uranus? Multumesc anticipat.

  • Stimata dna Dana
   Potrivit noului Cod civil termenul de optiune (termen in care se poate opta intre a accepta sau nu succesiunea) este de 1 an pentru persoanele decedate dupa data de 1 octombrie 2011.
   Prin urmare, notarul nu poate elibera certificatul de mostenitor mai devreme de implinirea acestui teren, cu exceptia cazului in care exista certitudinea ca nu mai sunt alti mostenitori (aspect lasat de lege la aprecierea notarului care va decide daca poate sau nu sa elibereze mai devreme certificatul in functie de probele administrate in dosar)
   In ceea ce priveste “preturile” practicate de notari (banuiesc ca va referiti la onorariul notarului), legea stabileste limita minima a onorariului pe care notarul il poate percepe pentru efectuarea unei proceduri notariale sau pentru incheierea unui act notarial lasand la aprecierea acestuia (in functie de complexitatea, de situatia concreta in care este indeplinita lucrarea cu care a fost investit) daca va depasi sau nu aceasta limita minima a onorariului.
   Daca, pana la aceasta data nu ati obtinut informatiile referitoare la costurile succesorale pentru imobilul la care faceti referire mai sus, va invit sa solicitati aceste informatii la numarul de telefon fix afisat pe site la pagina “contact”.
   Cu stima, State

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


5 + = 10

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>