Masa succesorala. Dreptul de optiune succesorala

Masa succesorala

Masa succesorala. Dreptul de optiune succesorala

Pe baza declaraţiilor părţilor cu vocaţie succesorală, a martorilor audiaţi în cauză,  a actelor şi documentelor depuse la dosarul cauzei, notarul stabileşte compunerea masei succesorale, calitatea părţilor şi întinderea drepturilor acestora.

Masa succesorala,  va cuprinde toate drepturile patrimoniale ale defunctului (drepturile de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile, alte drepturi reale, dreptul de creanţă, dreptul de autor, etc., excepţie făcând cele strâns legate de persoana defunctului, care se sting odată cu moartea acestuia: dreptul de renta viageră, dreptul de întreţinere, dreptul de abitaţie, etc., precum şi bunurile pe care defunctul le-a stăpânit în fapt, dovada posesiei putându-se face cu orice mijloace de probă (inclusiv cu martori).

In vederea stabilirii calitatii de mostenitori a părţilor notarul verifica daca acestea si-au exercitat dreptul de opţiune succesorala in termenul prevazut de lege.

Dreptul de opţiune ( acceptarea sau renuntarea la moştenire) trebuie exercitat in termen de 1 (un) an de la data deschiderii succesiunii (pentru succesiunile deschise anterior intrării in vigoare a noului Cod civil termenul de acceptare este de 6 luni).

In cazul în care procedura se desfăşoară în mai multe şedinţe notarul public întocmeşte câte o încheiere motivată pentru  fiecare termen acordat.

Activitatea notariala / Autentificarea actelorDivortul / Succesiunea / Taxe / Stiri pe scurt / Informatii utile / Forum / Contact


Comentarii

Masa succesorala. Dreptul de optiune succesorala — 2 comentarii

 1. MAMA A DECEDAT IN 2009 ,TATA IN 2013 MARTIE AMBII,SUNTEM 3 FRATI,NU S-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MAMA,CAT SI DUPA TATA,ACUM CUM PROCEDAM LA SUCCESIUNE,,PARINTII AU AVUT O CAS ADE 55 MP,UN GRAJD DE 36 MP-PE UN TEREN DE 500 MP,+(TEREN DE 500MP+4100MP IN EXREAVILAN-FANEATA)CARE E TERMENUL SI CAT AR COSTA RESPECTIV PROCEDURA DE A NE PREZENTA LA UN NOTAR,VA MULTUMESC

  • Buna ziua
   Termenul de acceptare a succesiunii ramase de pe urma mamei dvs a fost de 6 luni calculat de la data decesului iar pentru tatal dvs. termenul de aceeptare expira in termen de 1 an calculat de la decesul acestuia.
   Insa, in masura in care dvs., copii, va intelegeti asupra calitatii dvs de mostenitori, a cotelor de mostenire si asupra componentei masei succesorale, puteti dezbate ambele succesiuni, impreuna, chiar daca termenul pentru mama a expirat, insa, in privinta bunurilor imobile ramase de pe urma acesteia, veti plati catre Stat impozitul de 1% calculat la valoarea masei succesorale imobiliare (aceasta, deoarece au trecut mai mult de 2 ani de la decesul mamei). In privinta succesiunii tatalui, daca veti solicita si veti obtine certificatul de mostenitor intrun termen de 2 ani de la decesul acestuai nu veti plati impozitul de 1%.
   Dezbaterea succesiunilor va trebui sa o solicitati unui birou notarial de la ultimul domiciliu al defunctilor (daca acestia au avut ultimul domiciliu in circuscriptia teritoriala a aceleiasi Judecatorii. Daca acestia au avut ultimul domiciliu in localitati din circumscriptia teritoriala a unor Judecatorii diferite, puteti dezbate succesiunile, fie separat, pentru fiecare la ultimul domiciliu al fiecaruia dintre ei, fie impreuna, la un notar de la ultimul domiciliu al tatalui).
   In privinta costurilor, in lipsa informatiilor privind bunurile ramase de pe urma parintilor dvs, nu va pot spune decat ca, taxele notariale vor fi stabilite pentru fiecare succesiune in parte (pentru relatii concrete, va sugerez sa va adresati unui birou notarial caruia sa-i puneti la dispozitie atat actele, cat si informatiile necesare privitoare la fiecare bun in parte)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


6 + = 12

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>