Masa succesorala. Dreptul de optiune succesorala

Share Button

Masa succesorala

Masa succesorala. Dreptul de optiune succesorala

Pe baza declaraţiilor părţilor cu vocaţie succesorală, a martorilor audiaţi în cauză,  a actelor şi documentelor depuse la dosarul cauzei, notarul stabileşte compunerea masei succesorale, calitatea părţilor şi întinderea drepturilor acestora.

Masa succesorala,  va cuprinde toate drepturile patrimoniale ale defunctului (drepturile de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile, alte drepturi reale, dreptul de creanţă, dreptul de autor, etc., excepţie făcând cele strâns legate de persoana defunctului, care se sting odată cu moartea acestuia: dreptul de renta viageră, dreptul de întreţinere, dreptul de abitaţie, etc., precum şi bunurile pe care defunctul le-a stăpânit în fapt, dovada posesiei putându-se face cu orice mijloace de probă (inclusiv cu martori).

In vederea stabilirii calitatii de mostenitori a părţilor notarul verifica daca acestea si-au exercitat dreptul de opţiune succesorala in termenul prevazut de lege.

Dreptul de opţiune ( acceptarea sau renuntarea la moştenire) trebuie exercitat in termen de 1 (un) an de la data deschiderii succesiunii (pentru succesiunile deschise anterior intrării in vigoare a noului Cod civil termenul de acceptare este de 6 luni).

In cazul în care procedura se desfăşoară în mai multe şedinţe notarul public întocmeşte câte o încheiere motivată pentru  fiecare termen acordat.

Activitatea notariala / Autentificarea actelorDivortul / Succesiunea / Taxe / Stiri pe scurt / Informatii utile / Forum / Contact


Comentarii

Masa succesorala. Dreptul de optiune succesorala — 9 comentarii

 1. Buna ziua,

  Avem succesiune facuta dupa tata decedat, suntem 3 fete si mama in viata ,dar pe act succesoral sunt trecuti mama si fratele care este decedat de 3 ani .Noi cele trei fete am renuntat in favoarea mamei la succesiunea facuta dupa tata .Fratele are un copil cum trebuie procedat prentru intregirea propietatii in favoarea mamei .Noi ca fete mai avem dreptul la masa succesorala dupa mama daca am renuntat in prima faza ?
  Va multumesc anticipat
  Ioana Tone
  Va multumesc anticipat

  • Stimata dna Tone

   Faptul ca ati renuntat la partea dvs. din mostenirea ramasa de pe urma tatalui nu va impiedica sa acceptati succesiunea si sa fiti declarate mostenitoare ale mamei dvs. (bineinteles ca aceasta problema se va pune doar dupa decesul mamei).

   In privinta bunurilor mentionate in certificatul de mostenitor emis de pe urma tatalui acestea apartin mamei si mostenitorilor fratelui dvs, prin urmare, intregirea proprietatii la care faceti referire se poate realiza doar prin instrainarea, catre mama dvs, de catre mostenitorii fratelui dvs a cotelor ce le apartin din bunul sau bunurile respective.

   Cu stima, State

 2. Buna ziua,

  Va rog si eu respectuos sa ma ajutati cu cateva informatii, daca se poate.
  Tatal meu a decedat in luna Martie a acestui an (2014), succesiunea pentru casa si terenurile din localitatea de domiciliu facand-o deja. Dar, pe langa acestea, mai era coproprietar la un imobil din alta localitate (si alt judet), pentru care inca nu am inceput derularea procedurii succesorale si nici nu ne-am exprimat optiunea succesorala (cu alte cuvinte nu am facut inca nimic). Imi puteti spune, va rog, care sunt pasii de urmat precum si termenele ce le avem?
  O alta intrebare este legata de o alta proprietate, confiscata de comunisti si neretrocedata in natura. Cu toata jena recunosc ca, momentan, nu stiu prea multe detalii, stiu doar ca s-a castigat procesul si recursul, si ca singurele hartii care le avea sunt hotararile (sentintele?) de la judecatorie. In acest caz ce trebuie facut mai departe?

  Va multumesc mult pentru timpul Dvs.

  Cu deosebita stima.
  Mihai

 3. Buna ziua! Va rog sa ma lamutiri in aceasta situatie si ce ar trebui sa facem. Bunicii mei au decedat acum 12 ani. Acum sau hotarit fratii tatalui meu sa dezbata mostenirea un “Titlu de proprietate de 18 hectare” Ulterior am aflat caci o sora de a lor a scos pe numele ei un titlu de proprietate de 8 hectare fara acordul nici unuia din frati! Acest teren mai intra in dezbaterea mostenirii?

  • Stimata dna Mirela
   Daca titlul de proprietate a fost emis pe numele matusii dvs acest teren nu mai poate fi inclus in masa succesorala ramasa de pe urma bunicilor.
   Cu stima, State

 4. Buna ziua,

  O ruda a decedat anul acesta si mai avea de luat o renta viagera agricola pe anul trecut . Eu sunt unicul mostenitor, cu testament.
  Cum sa introduc in masa succesorala aceasta renta? Notarul imi spune ca are nevoie de un act care sa mentioneze ce suma este de incasat, iar cei de la APIA imi spun ca nu pot da un astfel de act pana nu le aduc certificat de mostenitor. Deci e un cerc vicios si eu nu stiu ce sa fac.

  Va multumesc.

  • Stimate dle Olteanu

   Cred ca APIA ar fi emis acel document daca nu l-ati fi solicitat dvs, ci Biroul Notarial, dar, daca nu ati rezolvat, inca, aceasta problema a-ti putea propune notarului sa va emita, mai intai, un certificat de calitate de mostenitor pentru a-l prezenta la APIA in vederea emiterii documentului respectiv si, ulterior, pe baza unei noi cereri, sa obtineti certificatul de mostenitor cu declararea rentei restante conform documentului emis de APIA.
   Cu stima, State

 5. MAMA A DECEDAT IN 2009 ,TATA IN 2013 MARTIE AMBII,SUNTEM 3 FRATI,NU S-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MAMA,CAT SI DUPA TATA,ACUM CUM PROCEDAM LA SUCCESIUNE,,PARINTII AU AVUT O CAS ADE 55 MP,UN GRAJD DE 36 MP-PE UN TEREN DE 500 MP,+(TEREN DE 500MP+4100MP IN EXREAVILAN-FANEATA)CARE E TERMENUL SI CAT AR COSTA RESPECTIV PROCEDURA DE A NE PREZENTA LA UN NOTAR,VA MULTUMESC

  • Buna ziua
   Termenul de acceptare a succesiunii ramase de pe urma mamei dvs a fost de 6 luni calculat de la data decesului iar pentru tatal dvs. termenul de aceeptare expira in termen de 1 an calculat de la decesul acestuia.
   Insa, in masura in care dvs., copii, va intelegeti asupra calitatii dvs de mostenitori, a cotelor de mostenire si asupra componentei masei succesorale, puteti dezbate ambele succesiuni, impreuna, chiar daca termenul pentru mama a expirat, insa, in privinta bunurilor imobile ramase de pe urma acesteia, veti plati catre Stat impozitul de 1% calculat la valoarea masei succesorale imobiliare (aceasta, deoarece au trecut mai mult de 2 ani de la decesul mamei). In privinta succesiunii tatalui, daca veti solicita si veti obtine certificatul de mostenitor intrun termen de 2 ani de la decesul acestuai nu veti plati impozitul de 1%.
   Dezbaterea succesiunilor va trebui sa o solicitati unui birou notarial de la ultimul domiciliu al defunctilor (daca acestia au avut ultimul domiciliu in circuscriptia teritoriala a aceleiasi Judecatorii. Daca acestia au avut ultimul domiciliu in localitati din circumscriptia teritoriala a unor Judecatorii diferite, puteti dezbate succesiunile, fie separat, pentru fiecare la ultimul domiciliu al fiecaruia dintre ei, fie impreuna, la un notar de la ultimul domiciliu al tatalui).
   In privinta costurilor, in lipsa informatiilor privind bunurile ramase de pe urma parintilor dvs, nu va pot spune decat ca, taxele notariale vor fi stabilite pentru fiecare succesiune in parte (pentru relatii concrete, va sugerez sa va adresati unui birou notarial caruia sa-i puneti la dispozitie atat actele, cat si informatiile necesare privitoare la fiecare bun in parte)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


6 − = 2

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>