Testamentul

Testamentul 

       Posted by Notar-Expert

Testamentul este actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viaţă (art. 1.034 C civ.).

Testamentul conţine dispoziţii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum şi la desemnarea directă sau indirectă a legatarului. Alături de aceste dispoziţii sau chiar şi în lipsa unor asemenea dispoziţii, testamentul poate să conţină dispoziţii referitoare la partaj, revocarea dispoziţiilor testamentare anterioare, dezmoştenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau moştenitorilor legali şi alte dispoziţii care produc efecte după decesul testatorului.

Sub sancţiunea nulităţii absolute a testamentului, două sau mai multe persoane nu pot dispune, prin acelaşi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terţ (art. 1.036 c civ.).

Formele testamentului (ordinar)

Testamentul ordinar poate fi olograf sau autentic

Sub sancţiunea nulităţii absolute, testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului.

 Înainte de a fi executat, testamentul olograf se va prezenta unui notar public pentru a fi vizat spre neschimbare. 

(2) În cadrul procedurii succesorale, notarul public procedează, în condiţiile legii speciale, la deschiderea şi validarea testamentului olograf şi îl depune în dosarul succesoral. Deschiderea testamentului şi starea în care se găseşte se constată prin proces-verbal.

(3) Cei interesaţi pot primi, după vizarea spre neschimbare, pe cheltuiala lor, copii legalizate ale testamentului olograf.

(4) După finalizarea procedurii succesorale, originalul testamentului se predă legatarilor, potrivit înţelegerii dintre ei, iar în lipsa acesteia, persoanei desemnate prin hotărâre judecătorească (art. 1.042 C civ.).

Testamentul este autentic dacă a fost autentificat de un notar public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii. 

Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau de 2 martori (art. 1.043 C civ.).

Testatorul îşi dictează dispoziţiile în faţa notarului, care se îngrijeşte de scrierea actului şi apoi i-l citeşte sau, după caz, i-l dă să îl citească, menţionându-se expres îndeplinirea acestor formalităţi. Dacă dispunătorul îşi redactase deja actul de ultimă voinţă, testamentul autentic îi va fi citit de către notar. 

 După citire, dispunătorul trebuie să declare că actul exprimă ultima sa voinţă.

Testamentul este apoi semnat de către testator, iar încheierea de autentificare de către notar.

Taxele pentru autentificarea testamentului:

♦ onorariul notarului80lei, plus 24% TVA ( daca notarul este scutit de plata TVA-lui, onorariul este de 80lei)

♦   taxa de inscriere in registrul special - 20lei

notar-expert.ro-Google pagerank and WorthCheck google pagerank for notar-expert.ro

Comentarii

Testamentul — 10 comentarii

 1. Bună ziua.
  Bunica mea a decedat. A avut 3 copii din care unul a decedat si eu sunt unicul lui copil. Pot afla dacă bunica mea a lăsat testament și dacă am fost și eu trecut ca moștenitor? Pot ataca testamentul?
  Multumesc frumos

 2. Buna ziua d-le notar,sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil, o casatorie terminata prin divort acum 15 ani;ne-am casatorit acum 4 ani si avem impreuna o fetita de 3 ani;sotul meu doreste ca tot ce are sa lase fetitei noastre si l-am sfatuit sa isi faca testamentul desi are numai 46 ani dar nu stii niciodata ce surprize are viata;este dorinta lui de a lasa totul fetitei noastre si deaccea va rog sa-mi spuneti daca este o forma de testament sau alta formula care sa nu poata fii atacata in instanta de nimeni si nimeni sa nu poata beneficia de nimic decat mostenitorul de drept numit in testament de catre testator? Va multumesc,Cristina Kiss

  • Daca face acest testament problema nu este valabilitatea lui ci faptul ca sotul dvs nu ii poate lua cealalte fiice dreptul de a-l mosteni.

 3. buna ziua tata spune ca ne va scoate din testament pe mine si sora mea fara niciun motiv e posibil fara acordul mamei va multumesc

 4. Buna ziua!
  In legatura cu actul juridic, testamentul, am cateva nelamuriri pe care va rog frumos sa mi le clarificati daca diriti.
  Problema mea este urmatoarea: parintii mei sunt divortati, insa nu au facut partaj, iar casa impreuna cu terenul pe care locuieste tatal meu sunt pe numele bunicii mele. Ea insa a dorit ca respectivul teren, impreuna cu casa sa mi le incredinteze mie printr-un act de vanzare-cumparare, insa tatal meu nu a fost de acord.
  As vrea sa stiu daca bunica mea, imi poate lasa mostenire prin testament aceste bunuri imobile. Mentionez ca bunica mea este vaduva si are doi copii, pe tatal meu si fratele sau.
  Va multumesc anticipat!
  Cu mult respect, Alexandra Blindu.

  • Desigur, bunica poate sa dispuna de aceste bunuri prin testament in favoarea dvs.
   Sfatul meu este ca bunica sa faca acest testament in forma autentica la notar caruia sa-i prezinte si un certificat medical (de preferat, obtinut de la Institutul Medico – Legal Mina Minovici) din care sa reiasa ca aceasta are „discernamantul” necesar pentru incheierea testamententului.

 5. Eu si fostul sot detinem un imobil. Putem face un testament comun ?

  • Stimata dna Maria.
   Nu puteti face un testament comun, insa, puteti face testamente separate pentru aceasi persoana / aceleasi persoane (inteleg ca aceasta este dorinta, ca imobilul sa revina, in intregime, unei/unor persoane).
   Cu stima, State

 6. Sunt posesorul,impreuna cu sotia a unui apartament cu doua camere in oras si a unei case construite de noi la tara.
  Avem un copil casatorit care la randul lui are un copil.
  As dori sa fac un testament prin care toate bunurile noastre sa ramana sotului supravietuitor, iar la disparitia acestuia sa ramana copilului nostru, dar cu prevederea ca nu poate vinde nici casa, nici aprtamentul pentru o perioada de circa 50 ani. E posibil?

  Va multumesc,
  G. Negoita

  • Stimate dle Negoita
   Bunurile pe care le-ar dobandi sotul supravietuitor, ca efect al testamentului, vor deveni proprietatea acestuia si, in calitate de proprietar, acesta va putea opta intre, fie a le pastra, urmand ca la decesul sau acestea sa fie dobandite de mostenitorii sai, fie a le instraina in virtutea calitatii sale de proprietar. La fel si fiul dvs. Indiferent in ce calitate va dobandi aceste bunuri, respectiv in calitate de mostenitor legal sau de mostenitor testamentar, acesta va avea toate drepturile conferite de lege unui proprietar, inclusiv acela de a-si instraina dreptul asupra bunurilor aflate in proprietatea sa. Prin urmare, nu ii puteti interzice instrainarea bunurilor pe care le va dobandi, nici prin mostenire directa de la dvs., nici prin mostenire de la sotul supravietuitor beneficiar al testamentului sotului decedat.
   Cu stima, notar State