Vanzare teren agricol

Vanzare teren agricol

Legea nr. 17/2014

Cine poate cumpara terenuri agricole aflate in extravilan ?

- Cetatenii romani; cetatenii UE, ai ASEE (Acordul privind Spatiul Economic European) sau ai CE (Confederatiei Elvetiene); apatrizii cu domiciliul in Romania, in ASEE sau CE.

- Persoanele juridice de nationalitate romana, a unui stat membru ASEE sau a CE.

- Cetatenii unui stat tert, apatrizii cu domiciliul intrun stat tert si persoanele juridice avnd nationalitatea unui stat tert.

Caror acte juridice de instrainare li se aplica dispozitiile Legii nr. 17/2014 ?

- Contractelor de vanzare autentificate de notar

-Hotararilor judecatoresti care tin loc de contract de vanzare.

Care sunt actele de instrainare care nu cad sub incidenta Legii nr. 17/2014 ?

- actele de instrainare incheiate intre rude pana la gradul 3, inclusiv (copii-parinti, nepoti-bunici, frati-frati, unchi/matusi – nepoti) dar se aplica celor incheiate intre rude de gradul IV (veri primari) si intre afini (intre unul din soti si rudele celuilat sot).

-contracte de vanzare care au la baza antecontracte de vanzare sau pacte de optiune autentificate anterior intrarii in vigoare a legii (pana la data de 10 aprilie 2014, inclusiv).

-contractele de schimb;

-contractele de renta viagera;

-contractele de intretinere;

-contractele de donatie;

-contractele de dare in plata;

-contractele de fiducie;

-actele juridice de aport la capitalul unei societati;

-succesiune legala si testamentara;

-alte acte juridice de transfer de proprietate, realizate in alta modalitate decat vanzare.

Ce terenuri se pot instraina in conditiile legii nr. 17/2014?

Terenurile agricole situate in extravilan, respectiv:

-terenurile agricole productive – arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, plantatiile de hamei si duzi, pasunile, fanetele, sserele, solariile, rasadnitele, cele cu vegetatie forestiera (daca nu fac parte din amenajamentele silvice), pasunile impadurite,cele ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice si de exploatare agricola, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole.

- terenurile agricole neproductive – care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola.

Nota. Aceste dispozitii se aplica atat in cazul instrainarii intregului teren, cat si in cazul instrainarii unei cote-indivize din acesta.

Terenurile care nu intra sub incidenta Legii nr. 17/2014.

-terenurile situate in intravilan (chiar daca au categorie de folosinta agricola)

Ce se intampla daca o parte a terenului se afla in intravilan iar o parte in extravilan ?

-fie, se dezmembreaza, urmand ca lotul / loturile din extravilan sa fie instrainat/e cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 17/2014

-fie, partea aflata in extravilan se va introduce prin PUZ in categoria intravilan, instrainarea urmand a se realiza in conditiile codului civil.

- terenurile cu destinatie forestiera, situate in extravilan, cuprinse insa in amenajamente silvice. Acestora li se vor aplica dispozitiile art. 1745 cod civil potrivit carora, instrainarea se va face cu respectarea, in ordine, a dreptului de preemtiune a coproprietarilor sau vecinilor, exercitat potrivit procedurilor Codului silvic.

Comentarii

Vanzare teren agricol — Un comentariu

  1. Buna ziua.
    Va rog sa ma informati daca pot instraina doua locuri de veci cumparate definitiv de parintii mei cu factura in anul 1973 si ramas mie cu acte de mostenire prin Notar.Doresc acest lucru fiindca ne-am mutat definitiv din fosta localitate unde se gasesc aceste locuri ,noi dorind sa cumparam in noua localitate de domiciliu locuri de vecii fiindca avem varsta de peste 70 ani.Mentionez ca aceste morminte sunt amenajate de noi si suntem propietari.Care e modalitatea de a le instraina fiindca din pensiile noastre nu putem cumpara aceste locuri.Rog raspunsul prin E-mail(alex_bobdi@yahoo.com) Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Pentru blocarea spamurilor completati datele de mai jos. Multumim ! *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>